[ACTUALIZARE 2]
Biroul de Informare şi Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este împuternicit să aducă la cunoștinţa opiniei publice următoarele:
Prin rechizitoriul din data de 17.05.2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei I.I.-B., aflată sub control judiciar, în vârstă de 34 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, prev. de art. 291 al. 1 C.p. şi înşelăciune, prev. de art. 244 al. 1,2 C.p., cu aplic. art. 35 al. 1 C.p.
În fapt, în perioada mai 2022-februarie 2023 inculpata a pretins şi primit
de la martorele denunțătoare M. S. şi M. C. suma de 4% din suma de 311.370,5 lei (în total 12.454 lei) în mod direct şi pentru sine, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcţionari publici din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului – Direcția Generală Antreprenoriat şi Programe de Finanțare – cu atribuţii privind aprobarea proiectelor nerambursabile din fonduri europene ( pe care trebuia să le întocmească şi depună în numele societăților comerciale C. M. SRL, având ca administrator pe M. S. şi A. SRL, având ca administrator pe M. C.) şi, totodată, uzând de mijloace frauduloase şi profitând de lipsa de experiență şi de vârsta tânără a persoanelor vătămate, a indus în eroare persoanele vătămate M. S., în calitate de administrator la SC C. M. 2020 SRL şi M. C., în calitate de administrator la SC A. SRL, creând aparența că urmează să redacteze şi să depună proiecte pentru ca persoanele vătămate să beneficieze de fonduri nerambursabile (europene) în cadrul proiectelor „START-UP NATION ROMANIA, MICROINDUSTRIALIZARE, FEMEIA MANAGER, DIGITALIZARE, AJUTOR DE STAT PENTRU ACHIZIŢIE TEREN- TÂNĂRUL FERMIER, PROIECT EUROPEAN PENTRU CONSTRUCŢIE LABORATOR-COFETĂRIE”, cu consecința însușirii sumei de 311.370, 5 lei, depusă de către persoanele vătămate în conturile indicate de către inculpată – reprezentând cofinanțare în cadrul proiectelor respective, deși inculpata nu a întocmit şi depus spre aprobare/validare proiectele susmenționate (cu excepția proiectului „Femeia Manager”).
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Arad spre competentă soluționare.
[TITLUL INȚIAL] (10 mai, 2023) O femeie de 34 de ani din Fântânele a fost reținută pentru o ȚEAPĂ ÎN SERIE cu „redactarea de proiecte, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile”
B.I., venită „cu pluta, de undeva” și locuind fără forme legale în comuna Fântânele, a țepuit o grămadă de oameni din județele Arad și Timiș cu o – deja clasică… ecranizată – „redactare de proiecte, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile”… A convins naivi că-i va ajuta să acceseze granturi, oamenii i-au trimis bani fie în conturile deschise la bănci, fie chiar prin REVOLUT… și așa s-a născut știrea care urmează, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 311.000 de lei.
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, împreună cu polițiștii Serviciului Criminalistic, au pus în aplicare, în dimineața zilei de 10 mai a.c., trei mandate de percheziție domiciliară.
Din cercetări, a reieșit că, în perioada mai 2022 – februarie a.c., o femeie de 34 de ani, din Fântânele, prin inducere în eroare, ar fi pretins și încasat sume de bani, de la persoane fizice și juridice, în schimbul redactării de proiecte, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile, în cadrul mai multor granturi.
Persoanele vătămate au virat banii în mai multe conturi, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 311.000 de lei.
Perchezițiile au avut loc în județele Arad și Timiș, în urma activităților fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor, documente cu valoare probatorie.
Femeia a fost reținută pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată magistraților Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune, ambele în formă continuată.
Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Biroul de presă al IPJ Arad