Cu fiecare prilej am „înjurat” RETIM-ul pentru că merita. Doar că, de această dată, conducerea societății nu credem că are vreo vină și ar fi bine să ciulească urechile și să deschidă ochii: are o problemă serioasă cu „divizia” de pe 6 Vânători.
Poate n-ar fi de interes pentru arădeni acest subiect dacă, indirect, nu ar influența majorarea tarifelor în ceea ce privește colectarea deșeurilor
În esență, dincolo de cauze externe (gen majorarea prețului la combustibil, la utilități, costuri salariale, costuri de întreținere și reparații la flota auto, războiul din Ucraina, intrigile din junglă sau dezastrul asteroidului care va veni), crește tariful pentru că operatorul nu realizează venituri care să-i acopere cheltuielile. Și nu realizează venituri și pentru că, în interior, are „divizii de șmecheri” (prieteni și rude între ei) care realizează venituri pentru ei înșiși.
Ești din Micălaca sau Bujac și nu selectezi gunoiul? Nu-i stres, ți se ridică dacă ai între 30 și 500 de lei de dat aiurea, depinde ce tip de gunoi ai neselectat și-n ce cantitate
Pe străzile din Micălaca și Bujac (probabil și în alte cartiere din Arad, dar informațiile noastre sunt primite din aceste două zone), se colectează gunoiul la mica înțelegere cu angajații RETIM, șoferii de pe mașinile de colectare și cu acei controlori care merg în spatele autospecialei.
Adică, cetățenii mai „șmecheri”, care nu-și selectează gunoiul, bat palma cu angajații mai „șmecheri” și uite-așa, se ridică la comun iarba, electrocasnicele, wc-urile, etc. Suma pornește de la 30 și poate ajunge la 500 lei, depinde de ce gunoi este vorba. Și asta, de față cu „controlorul” operatorului, și în „ciuda” arădenilor onești, care respectă regulile.
În concluzie, controalele în spatele mașinii de gunoi, sunt ZERO, atâta timp cât se plătește în plus să se arunce alt tip de gunoi, chiar de față cu cel care trebuie să controleze. Adică, se consumă resurse aiurea. Unde merg banii la finalul zilei? – e o întrebare la care trebuie să găsească răspunsul conducerea RETIM.
Pentru că și asta e prea puțin, unii angajați fac bani serioși din reciclarea cartonului (poate și alt tip de deșeu, dar pentru carton există dovezi), tot pe cont propriu
Și, ca să fie nesimțirea cât mai groasă, o fac în curtea firmei, folosind mașina și combustibilul firmei. Cu tupeu, cartonul este adunat în curtea firmei pe 6 Vânători, încărcat în mașină și dus la o societate care reciclează carton, contra cost. La un transport, „șmecherul” poate încasa în jur de 2400 de lei…
Și nu doar aceste două metode de făcut bani pe cont propriu sunt singurele practicate de angajații de pe 6 Vânători
dar cercetarea și „curățenia” din interiorul unei firme private, trebuie să le facă firma privată. Cum angajații unei firme private nu sunt persoane publice în sensul strict, din motiv de GDPR, ne-am rezumat la „metodă” și nu am publicat numele/pozele celor implicați… nici filmarea-flagrant care deja circulă printre angajați.