[ACTUALIZARE 2] Avocatul Poporului va ancheta situația de la Spitalul Județean, autosesizându-se pentru încălcarea Constituției. Protestul mămicilor a codus la acest fapt fără precedent

protest spital 23 640x360 1
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 2]

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va efectua o anchetă în legătură cu protestul mai multor părinți, care au reclamat atitudinea personalului medical din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și condițiile din această unitate medicală. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 34 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor.

Potrivit articolului 34 din Constituţie, „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice. Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.”

Al doilea articol pentru care s-a sesizat Avocatul Poporului este articolului 49 din Constituţie, legiferează: „Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor.”

Decizia Avocatului Poporului de a ancheta situaţia de la Spitalul Judeţean Arad vine în urma protestelor organizate de câteva zeci de mămici care au reclamat condiţiile mizerabile din Secţia de Boli Infecţioase Copii, dar şi atitudinea cadrelor medicale.

[COMUNICAT DE PRESĂ – Avocatul Poporului, sesizare din oficiu și anchetă  în legătură cu protestul  mai multor părinți, care au reclamat atitudinea personalului medical din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și condițiile din această  unitate medicală]

Avocatul  Poporului Ombudsman
Str. Eugeniu  Carada, nr. 3, Sector 3,  Bucureşti
Telefon +40-21-312.71.01  Fax: +40-21-312.49.21
Internet: http://www.avpoporului.ro
E-mail:  [email protected]

Avocatul  Poporului s-a  sesizat  din  oficiu și  va  efectua  o  anchetă în  legătură  cu  protestul  mai  multor  părinți,  care  au  reclamat  atitudinea  personalului medical din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și condițiile din această unitate medicală. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 34 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor

Potrivit informațiilor apărute la data de 7 martie 2017 pe mai multe site-uri media (…) un grup de aproximativ 30 de părinţi, la îndemnul lansat de una dintre  mame, au protestat faţă de modul în care sunt trataţi copiii internaţi în Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, precum şi faţă de condiţiile din această unitate medicală.  

Matei Vîrtosu, 15 martie 2017
Purtător de cuvânt
AVOCATUL POPORULUI

……………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE]  (13 martie, 2017) Problemele de la „Infecțioase Copii” sunt (sanchi) „rezolvate”: Iustin Cionca le-a ascultat pe mamele revoltate și… bagă cadrele medicale în comisii de etică

De parcă personalul medical care deservește lagărele de concentrare de la Spitalul Județean Arad, la care le-a rămas numele la fel de pe vremea când erau Secții de Pediatrie, e de vină pentru starea subumană la care au ajuns așezămintele de sănătate… așa cum anticipam, de altfel, președintele CJA a luat „măsuri drastice” împotriva lor. Nu a șefilor de spital și de secții care au cheltuit zeci de milioane de euro a proasta, nu a celor care au cumpărat aparatură care zace nefolosită, nici a angajatorului (CJA), care a menținut pe funcții cadre incompoetente și corupte. „În special atitudinea cadrelor medicale” l-a deranjat pe comandantul suprem al jocurilor eminamente politico-financiare din SCJUA (citește: „doar de cadrele medicale a avut tupeul să se ia”).
Iată măsurile pe care le-a luat Iustin Cionca:

[COMUNICAT DE PRESĂ – CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD]

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, s-a întâlnit în cursul acestei dimineţi cu câteva dintre mamele care au avut copiii internați la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Compartimentul Clinic Boli Infecţioase Copii. În cadrul discuţiilor, s-a stabilit ca toate doleanţele şi plângerile venite din partea acestor doamne să fie consemnate într-un document care, ulterior, a fost înaintat Consiliului Judeţean Arad. În acest sens, s-a înregistrat la Consiliul Judeţean o sesizare comună, a tuturor mamelor care au avut internaţi copii la Compartimentul Clinic Boli Infecţioase Copii şi care au întâmpinat probleme legate de modul în care cei mici au fost trataţi. Plângerile vizează atât actul medical, cât şi condiţiile spitalicești, dar în special atitudinea cadrelor medicale.

Aspectele prezentate vor face obiectul analizei a două comisii diferite, Comisia de Etică, respectiv Comisia de Disciplină.

…………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (7 martie, 2017) La asta s-a ajuns: câteva zeci de mămici s-au adunat în fața Spitalului Județean Arad pentru a protesta împotriva condițiilor inumane la care sunt supuși pacienții [FOTO]

Se estimează că în cursul acestei săptămâni vor putea fi verificate elementele sesizate.

Protestul care a adunat în această după-masă câteva zeci de mămici pe Calea Victoriei – cele mai multe venite după servicu, cu copiii în brațe – a fost un semn de solidaritate cu arădeanca Cristina Rusu,o mamă tânără care acum câteva nopți a trecut printr-o experiență traumatizantă la UPU a Spitalului Județean Arad împreună cu fetița sa. „Greața” cu care a fost tratată de personalul medical al spitalului, lipsa celor mai elementare medicamente, a instrumentarului și a… umanității angajaților așezământului patronat de Consiliul Județean Arad au provocat-o pe mamă să adreseze o scrisoare de schisă conducerii CJA – text care, fiind bine mediatizat și foarte rapid asumat de majoritatea cititorilor săi, a produs reacții destul de rare la vârful conducerii Județului.

Femeia a reclamat că, deşi fetița sa a ajuns la spital slăbită şi deshidratată, personalul medical nu i-a dat atenţie, angajaţii „stând la poveşti, suc şi prăjituri”. Abia după mai multe insistențe ale mamei, medicul de gardă ar fi decis să-i pună o perfuzie copilei. „M-au descurajat de la început, parcă dorind să îmi iau copilul şi să plec acasă. Mi-au spus că sunt şanse mari ca fata mea să plece din spital cu alte boli”, a declarat, marţi, la protest, Cristina Rusu, care a povestit că „în salonul de nici şase metri pătraţi erau două paturi, în care erau internaţi patru copii, fiecare însoţit de mamă (…) Am fost opt persoane într-un spaţiu care nu se poate numi salon de spital. Pe secţie era o singură asistentă, care nici nu avea timp să se ocupe de copii. Practic, fiecare copil bolnav era pe cont propriu. Toate mamele care aveau copii pe secţie au fost revoltate. Nu primeau tratament la timp, nu le băga nimeni în seamă.”

Ea a numit spitalul „un lagăr de exterminare”, din care a fost nevoită să îşi retragă copilul bolnav de enteroviroză pe propria răspundere, alegând un tratament în regim privat.

O altă mămică a spus că şi-a retras imediat copilul după ce i s-a administrat un antibiotic farte puternic „care nu îl ajuta decât să nu se îmbolnăvească de la bacteriile din spital”.

Irina Feher, o altă tânără prezentă la protest, a povestit că vineri a ajuns la spital cu băieţelul de nouă ani şi că medicii pediatri i-au spus că este suspect de menigită.

„I s-a făcut puncţia lombară şi a primit tratament de specialitate pentru meningită. Copilul meu a fost lăsat singur în salon, părăsit, deşi nu avea voie să se mişte după puncţie. Mi s-a interzis categoric să rămân în spital cu copilul, deşi are doar nouă ani, ceea ce este ilegal. L-am luat din spital pe propria răspundere, a doua zi, l-am dus la Timişoara şi s-a infirmat meningita. Avea o simplă viroză. Noroc cu o altă mamă care m-a sunat noaptea şi a spus să-mi iau urgent copilul de acolo că nu e bine îngrijit”, a povestit femeia.

Mamele și-au spus păsul în fața camerelor video și s-au lăsat fotografiate – toate mass-media arădene fiind prezente la ineditul, civilizatul și, vai!, atât de justificatul protest.

Conducerea județului l-a delegat să meargă să discute cu mamele și cu presa pe Mihai Șeran, administratorul spitalului din partea Consiliului Județean Arad.

Managerul CJA, dr. Corina Crișan, a coborât și ea din pavilionul administrativ și le-a invitat pe doamne la o discuție „mai aplicată” pe tema protestului. „Nu mi-a plăcut deloc ceea ce am citit, în primul rând ca și mamă și apoi ca și manager al Spitalului. Dați-ne voie și timp să finalizăm ancheta pe care am început-o cu privire la acest subiect. Știm că sunt probleme de comunicare între personal și pacienți și familiile acestora, dar vom încerca să le rezolvăm”, a declarat presei Corina Crișan.

Categorie: Investigații
Etichete: avocatul poporului, CJA, comisii, Constituția României, corina crisan, dr. Corina Crişan, incalcarea constitutiei, Iustin Cionca, mamici, mihai seran, protest, Spitalul Judetean Arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] DE VIS! „Când a văzut mașina dimineață, pe proprietar l-a luat râsul de necaz! Și a spus printre râsete că ăla de la pocnit nici nu a frânat, nesimțitul!”
Articolul următor
DDAC Arad și-a prezentat raportul de activitate pe anul trecut, acțiunile în derulare și proiectele pentru anii următori
Bagă un „16”

1 comentariu. Leave new

  • Păcat că copiii românilor sunt tratați în țara lor că un gunoi și lăsați să moară doar pentru că „doamnele asistente” de pun un pic și ele la cafea și povești în România dacă nu e șpagă nu de face nimic

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

florian coldea dna large

„Marș, mă!”

Dacă până acum puteam doar bănui că Florian Coldea nu poate fi suspectat că ar deține o inteligență superioară, ba din contră, este un monument de prostie întărită de orice…