[ACTUALIZARE 2] DSP Arad: „Instituția noastră nu are atribuții în cadrul procedurii efective a deshumării/ autopsiei”, dar „materialele folosite la prelevarea de probe biologice la deshumare se consideră deșeuri infecțioase, prin urmare acestora li se impune neutralizarea conform legislației în vigoare”

sac deseuri medicale 1 scaled
Distribuie:

[ACTUALIZARE 2]

DSP Arad a răspuns solicitării noastre cu privire la măsurile care s-ar fi impus în cazul deshumării care a avut loc în cimitirul Pomenirea, vineri, 24 noiembrie, în cazul unui decedat covid. Instituția apreciază că „luând în considerare certificatul constatator al decesului, din care reiese infecția cu SARS CoV-2, materialele folosite la prelevarea de probe biologice (combinezoane, măști de tip medical, mănuși, seringi) se consideră deșeuri infecțioase, prin urmare acestora li se impune neutralizarea conform legislației în vigoare.” Această  „rezoluție” a venit abia la finalul unui răspuns lung, plin de scuze și pasare a responsabilității.

Totuși, a fost inserată și o „minciunică” sau o forțare a adevărului în răspuns,

în sensul în care afirmă faptul că „reprezentanții DSP care au participat la deshumare au acordat consultanță administratorului cimitirului pentru respectarea normelor sanitare antiepidemice”. Din punctul tuturor de vedere, nu doar al nostru, acea consultanță se impunea a fi acordată înainte ( nu să se rezume la indicația de a fi personalul cimitirului echipat în combinezoane și să poarte măști și mănuși) și inclusiv cu privire la manipularea și neutralizarea deșeurilor medicale utilizate la recoltarea de probe biologice, nu la patru zile distanță și după ce s-a sesizat opinia publică. Să nu mai spunem și că, dacă tot au fost cei doi reprezentanți ai DSP prezenți în cimitir la deshumare, au putut observa și faptul că, la finalul autopsiei, cei de la Medicina Legală nu au igienizat perimetrul și nu s-au asigurat că deșeurile medicale sunt colectate într-un container special pentru a fi ulterior neutralizate. Și ar fi putut să le atragă atenția, chiar să le solicite să facă acest lucru.

În rest, rămâne la fel: „DSP nu are atribuții…”, deși nu despre deshumare și autopsia în sine le-am solicitat informații, ci despre rolul lor în a se asigura că normele antiepidemice sunt respectate. Or, exact asta nu s-a făcut.

 


[ACTUALIZARE 1] (29 noiembrie 2023): La patru zile distanță de la deshumare și autopsie, reprezentanții DSP au fost în cimitirul Pomenirea să vadă deșeurile medicale și să „ia măsuri”… 

După articolul publicat luni, 27 noiembrie și după setul de întrebări transmis către DSP Arad, în cursul zilei de marți, 28 noiembrie, a fost mare agitație în așa-zisa instituție de sănătate publică. Chiar au încercat să caute vinovați. Nu, nu în DSP, ci… la administrația cimitirului și la IML Timișoara pentru faptul că materialele care s-au folosit la deshumare și autopsia medico-legală (combinezoane de protecție, mănuși, seringi folosite la recoltarea de probe biologice, chiar probe biologice care s-au scurs de pe cadavru) au fost lăsate abandonate în cort și, după demontarea cortului, abandonate pe aleea cimitirului. 


În cursul dimineții de marți, familia a mers la cimitir să aprindă o candelă pe mormântul mamei și au întrebat angajații cimitirului „cine a fost să preia materialele medicale și să curețe perimetrul”.  Spre surprinderea tuturor,  un angajat al cimitirului a spus că el a fost cel care, văzând că nicio autoritate nu le-a dat indicații cum să procedeze într-o asemenea situație, în ziua de sâmbătă ( la o zi după autopsie) a luat pur și simplu o lopată și a debarasat aleea care duce spre Biserică, adică o alee principală, aruncându-le în tomberon. Familia a mers să vadă dacă tomberonul a fost preluat de cineva, și a observat că pe alee încă erau materii biologice scurse de pe cadavru și, surprinzător, inclusiv brățara de identificare pe care pacienta o avea pe mână la momentul decesului era pe jos, călcată de trecători. Restul materialelor au fost găsite aruncate în tomberon.

Doi reprezentanți ai DSP au explicat că într-adevăr ce s-a întâmplat nu a fost corect, însă s-au spălat pe mâini, dând vina pe IML Timișoara.

Familia a luat sacul, a sunat la DSP și la 112 să întrebe cum să procedeze, apreciind că se impun măsuri speciale de neutralizare a deșeurilor. Doi reprezentanți ai DSP au ajuns în cimitir la vreo două ore distanță, fiind așteptați de familie. Norocul lor, ploua de câteva ore, deci cu aleea și cu spălatul nu au mai avut probleme. Totuși, la fața locului au făcut o mini-investigație (de ochii lumii și inutilă din punctul nostru de vedere) despre „cine le-a luat, unde le-a aruncat”, dându-i sfaturi angajatului cimitirului „că nu are voie să atingă sacul fără mănuși”… Cam tardive și inutile sfaturi, din moment ce omul de vineri încoace, le-a manipulat dintr-o parte în alta și s-a descurcat pe cont propriu. Așadar, acesta a plecat după mănuși, ca să ia încă o dată sacul, să-l pună în pubela în care se aflau celelalte resturi de echipament, iar pubela ulterior a fost mutată și sigilată pentru a nu mai fi folosită.



Mai mult, cei de la DSP au încercat să paseze iresponsabilitatea și neglijența în sarcina IML Timișoara care nu au procedat cum trebuie. Asta știm cu toții, nu trebuie să fim experți în sănătate publică care merg la program de la 08.00 la 16.00 numai să avem unde merge și să luăm salarii de la stat.

Astfel, la 4 zile de când se impuneau măsurile, reprezentanții DSP au solicitat administrației cimitirului să încheie un contract cu o firmă specializată în neutralizat deșeuri medicale (toxice, periculoase etc) care să preia containerul în care a fost pus sacul cu materialele, container pe care abia marți l-au sigilat. Și asta doar pentru că s-au făcut valuri în spațiul public, altfel le puteam găsi la primăvară când se topesc zăpezile.

E foarte greu să găsești apelative pentru acești „specialiști” în mâna cărora stă sănătatea noastră, și oricum nu apelativele ar rezolva problema, nici nu i-ar face mai responsabili sau mai coerenți în acțiuni.

Totuși, măcar retoric, ne putem întreba de ce, în ziua când li s-a solicitat prezența la deshumare (pentru că au fost informați de IML Timișoara cu aproape trei săptămâni înainte) de ce n-au contactat atunci administrația cimitirului și să le traseze reguli? Să le fi spus că în data x, ora x, va avea loc deshumarea, că autopsia se va face la fața locului, că trebuie să încheie un contract cu o firmă specializată în neutralizat deșeuri medicale, periculoase sau cum s-or numi, că trebuie să aibă un container special plasat în / lângă cortul în care se face autopsia, container care se va sigila imediat după finalizarea procedurilor și care trebuie ridicat imediat de firmă pentru a fi distrus, că trebuie să spele aleile cu soluții chimice speciale etc… Nu credem că administrația cimitirului nu s-ar fi conformat și ar fi lăsat ca lucrurile să ajungă până la penibil.


Din corespondența între DSP Arad și IML Timișoara reiese că DSP a fost informat în data de 09 noiembrie că va avea loc deshumarea:

adresa dsp iml timisoara

 

 


În concluzie, oricât s-ar disculpa DSP și oricât ar pasa responsabilitatea, asta nu înseamnă că nu are nicio vină în acest caz. Pentru că nimeni nu poate uita cum, tot DSP, obliga taximetriștii să-și spele mașinile cu soluții chimice, cum îi amendau dacă n-o făceau, cum mai că ne intrau în case să ne îmbrace în cosmonauți dacă vecinul le raporta că ne-a auzit strănutând. Și nu se poate uita nici cum au stropit cu soluții chimice trupurile celor decedați pe care le-au aruncat dezgolite în sacul negru și apoi direct în groapă. Cică, pentru a proteja sănătatea celor din jur… Și, logic, dacă l-ai îngropat ca fiind „periculos”, cum îl poți dezgropa și acționa ca și cum a devenit „nepericulos”? Măcar de dragul aparenței și în scopul de a nu alimenta conspiraționiștii ar fi putut autoritățile să fie consecvente.


[TITLUL INIȚIAL](27 noiembrie 2023): Deshumarea și autopsia efectuate, vineri, în cimitirul Pomenirea au demonstrat, o dată în plus, că avem autorități responsabile de sănătatea publică degeaba

Vineri, 24 noiembrie, în cimitirul Pomenirea, a avut loc o deshumare urmată de o autopsie medico-legală pentru prelevare de probe biologice (vezi AICI detalii). Nu despre ceea ce s-a întâmplat urmează să scriem, nici nu urmează să dăm detalii sau imagini macabre din timpul autopsiei. Dar ne simțim obligați să tragem concluziile firești cu raportare la cum au gestionat autoritățile sanitare acest eveniment. Pe scurt, NU l-au gestionat. 


Am fost prezenți în cimitir pe toată durata derulării evenimentelor, tocmai în scopul de a observa tot ce se întâmplă, cum se derulează un astfel de eveniment, cine-l coordonează, cum acționează autoritățile, cu atât mai mult cu cât în situația dată s-a efectuat deshumarea/autopsia medico-legală pe un cadavru presupus al unui pacient declarat decedat covid. Adică, nu este deplasat să presupunem că s-ar fi impus măsuri speciale pentru a împiedica o posibilă răspândire a virusului, nu? Sau a fost periculos și s-au impus măsuri drastice și acum nu se mai impun? De unde știm că nu se mai impun?

Ce am observat ne-a lăsat un gust amar…

Și nu ceea ce s-a întâmplat efectiv ne-a stârnit amărăciunea, ci faptul că am conștientizat, o dată în plus, că autoritățile așa-zis responsabile de sănătatea publică din țara asta sunt mai mult decât inutile pentru cetățeni. În acest caz DSP Arad. Alte instituții care au fost implicate în acest proces au fost ISU Arad, IPJ Arad, Procurorul de caz, Medicina Legală Timișoara și Gospodărirea Comunală Arad. Să le luăm pe rând.

ISU Arad – a fost responsabil de montarea cortului în care s-a depus cadavrul și efectuat autopsia. Au venit, au identificat locul în care putea fi amplasat și au procedat la montarea lui. Și-au îndeplinit sarcina fără probleme, deși au fost nevoiți să ia această decizie singuri, nu era niciun responsabil care să coordoneze întreaga operațiune.

Polițiștii de caz – au asistat pe toată durata deshumării și autopsiei, au securizat perimetrul și au interzis accesul tuturor persoanelor care nu aveau legătură cu ceea ce se derula. Și-au îndeplinit sarcinile fără probleme.

Procurorul de caz – nu a participat la fața locului, considerând, probabil, că polițiștii de caz au stabilite obiectivele și trasate în clar responsabilitățile. Ca o noutate în acest caz, se pare că și actualul procuror de caz va fi înlocuit, urmând să preia ancheta un al patrulea procuror.

Medicina Legală Timișoara – nu facem referire la întregul procedeu pe care l-a presupus autopsia în acest caz, cu siguranță și-au făcut treaba. Ce a fost însă extrem de greu de ignorat, a fost atitudinea personalului la finalul autopsiei. Au refuzat pur și simplu să învelească, în sacul în care era, cadavrul astfel încât să fie preluat de angajații GCA pentru a fi reînhumat. Abia după câteva minute de discuții în contradictoriu cu familia defunctei și, poate de rușine, una dintre persoanele de la IML Timișoara s-a întors la cort și a învelit cadavrul. Toate materialele pe care le-au folosit (combinezoane de protecție, mănuși, seringi folosite la recoltarea de probe biologice, chiar probe biologice care s-au scurs de pe cadavru) le-au lăsat abandonate în cort. Nici măcar nu s-au gândit vreo secundă că ar fi indicat să le trateze ca pe niște deșeuri posibil periculoase, să le pună măcar într-un sac astfel încât să poată fi manipulate în siguranță.

Angajații GCA  – au fost cei care s-au ocupat de deshumarea cadavrului, scoaterea lui din sicriu și transportul până la cortul unde s-a efectuat autopsia. Ei fiind și cei care au preluat cadavrul și l-au reînhumat. Și-au îndeplinit sarcinile fără probleme. Chiar dacă sunt obișnuiți cu asemenea evenimente și cu manipularea de cadavre, nu considerăm că în sarcina lor trebuia să intre și curățarea/dezinfectarea/spălarea perimetrului în care s-a efectuat autopsia.

DSP Arad – reprezentanții acestei instituții, cică autoritate care gestionează sănătatea publică, au stat în mașina parcată la zeci de metri de tot ceea ce s-a întâmplat, pe toată durata procedurilor. Abia au fost găsiți la finalul autopsiei să semneze procesul-verbal întocmit de polițiști. Și, de aici și amărăciunea noastră și întrebările, firești, care pot încolți în mintea oricărui om care asistă la un asemenea eveniment.

Ne amintim de faptul că DSP este instituția care a gestionat pandemia,

a impus reguli, a sancționat cetățeni așa-zis iresponsabili care răspândesc virusul „periculos”, a aplicat cu strictețe măsura imbecilă de a arunca cadavrele dezbrăcate în saci negri pe motiv că trebuie împiedicată răspândirea virusului (deși, nici acum, când pandemia a rămas doar un vis urât, nu există nicio dovadă științifică a faptului că virusul ar fi putut fi răspândit de cadavre), a făcut orice a fost necesar pentru a stresa cetățeanul de rând, mai mult chiar și decât existența virusului în sine. Pe cale de consecință, ne-am imaginat că și în acest caz, o deshumare de cadavru a unui așa-zis „decedat covid”, se impun măsuri de protecție suplimentare și anumite măsuri de siguranță pentru sănătatea publică, măsuri instituite de către DSP. De la a supraveghea perimetrul, până la  igienizare/dezinfectare/ spălare cu anumite substanțe chimice a perimetrului în care s-a efectuat autopsia. Cel puțin așa ne-am imaginat că ar trebui să se întâmple într-o țară normală, în care autoritățile iau decizii coerente. Evident, ne-am înșelat. După ce ISU și-a dezinstalat cortul, toate materialele folosite de cei de la medicina legală (combinezoane de protecție, mănuși,  seringi folosite la recoltarea de probe biologice, chiar probe biologice care s-au scurs de pe cadavru) și abandonate în cort, au fost preluate de angajații GCA și arucate pur și simplu la gunoi. Ca și cum sunt deșeuri banale, fără posibilitatea de a fi un pericol pentru sănătate. De igienizarea aleii/zonei în care s-au scurs materii biologice de pe cadavru, nu poate fi vorba, până la această oră nu a acționat nimeni.

Din dorința de a afla dacă DSP Arad sau altă entitate are vreo responsabilitate în acest sens, am transmis o listă de întrebări la care așteptăm răspuns. Adresa transmisă către DSP Arad:

Având în vedere faptul că vineri, 24 noiembrie 2023, în Cimitirul Pomenirea a avut loc deshumarea cadavrului doamnei Ileana Sîrbu și s-a procedat la fața locului la autopsia medico-legală și prelevare de probe biologice, vă solicităm a ne transmite următoarele informații de interes public:

  1. Dacă DSP Arad a desemnat reprezentant care să participe la fața locului la deshumare și pe toată durata efectuării autopsiei medico-legale.
  2. Ce atribuții are reprezentantul DSP în asemenea împrejurări.
  3. Dacă în asemenea situații se impun măsuri speciale din punct de vedere al sănătății publice în sensul de igienizare/dezinfectare/ spălare cu anumite substanțe chimice a perimetrului în care s-a efectuat autopsia. Cu atât mai mult cu cât cadavrul se presupune că a fost infestat cu virusul SARS COV 2 și nu există informații medicale  relevante care să ne asigure că acest virus nu se poate răspândi și în condițiile date.
  4. Dacă răspunsul la întrebare nr. 3 de mai sus este afirmativ, vă rugăm să ne indicați care este autoritatea care ar trebui să gestioneze acest lucru.
  5. Dacă s-a igienizat/dezinfectat perimetrul în care s-a efectuat autopsia și prelevarea de probe biologice.
  6. Materialele folosite ( combinezoane de protecție, măști, seringi cu care s-au recoltat probe biologice) și care au fost debarasate în acel perimetru în ce condiții au fost preluate ca și deșeuri și de către cine.
  7. Sunt aceste materiale folosite ( combinezoane de protecție, măști, seringi cu care s-au recoltat probe biologice) deșeuri periculoase și se impune neutralizarea acestora în condiții specifice?

În măsura în care ni se va răspunde, vom reveni cu actualizarea.


 

Categorie: Investigații
Etichete: autopsie, Cimitirul Pomenirea, deshumare, DSP Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Una dintre victimele lui Bivolaru rupe tăcerea: „sexul era cadoul de bun venit” și „prefera viginele”
Articolul următor
UTA părăsește Cupa României, „decisivul” cu Voluntari arătând ca un antrenament pentru finalul de sezon
Bagă un „16”

4 comentarii. Leave new

  • Asta inseamna ca pandemia SARS COVID a fost o inselaciune, cum au înșelat milioane de oameni, cum au mințit milioane de oameni, cum s-a putut întâmpla tot acest scandal pseudo-pandemic pe Pământ. De asemenea, este greu de înțeles cu bunul simț că s-a putut întâmpla în spitalele din toată lumea la ordinul guvernului, ca medicii care au jurat să vindece să iși trădeze profesia și să se transforme din vindecători în călăi, la ordinul unui WHIO fals, satanic. protocol, care a ignorat toată etica medicală și toate bazele de tratament științific pe care le-a urmat medicina modernă până când uciderea în serie a persoanelor din secțiile închise COVID a început la ordinul teroriștilor COVID. Cine raspunde pentru toate faradelegile astea?! Mie mama mi-a murit in spital Jimbolia in 2020 noiembrie,au declarat-o moarta de covid,au bagato in sac negru ,inmormantata in 5 minute cu politistul prezent langa mormant…….

    Răspunde
    • Prea multe pretentii aveti…
      Cum sa asiste efectiv DSP-istul la autopsie ca doar miroase urat. De ce sa mai ridici deseurile alea „biohazard” si sa le incinerezi cand oricum se pot arde odata cu frunzele uscate. De ce sa mai igienizezi perimetrul cand oricum se prognozau ploi si se curata locul singur…

      Răspunde
  • Un sincer „bravo” pentru articol ! Din păcate, mă tem că nu va „produce nici un efect” entităților responsabile.

    Răspunde
  • avatar of bluesbreakers
    bluesbreakers
    30 noiembrie 2023 11:43

    Atunci a fost virusul mortal,acum tot ce au folosit la deshumare nu mai prezintă nici un pericol.Bietii aparținători ai victimelor trecute la covid nu au putut să-i inmorma noteze creștinește ,ci îngropați în saci negri.Dr.Mengele a fost mic copil fata de apostolii covidului!Încă se găsește lista cu medicii de familie,clinici …. care au promovat această plandemie.Merita să le arătați obrazul gros și să vă mutați la altul Uitați-vă la bilanțurile lor (se găsesc pe site-urile publice),în 2020,2021,atunci cind eram arestați acasă, atunci ci nd s-a implantat munca de acasă (concept prevazut de Alvin Toffler-Al treilea val 1980),cind îți era frică să mergi la medic,sau nu puteai întra fiindcă nu era decât covid,la ăștia au avut profit și cifra de afaceri dublata ,triplata la alții și mai mult! Atunci urmează întrebarea logica : cum e p posibil?.În schimb la alți DOCTORI cifrele au scăzut. Ceva totuși nu se leagă.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie