Am căutat și n-am găsit nici urmă de DOROBANȚI în KISIRATOS | Șovinismul este cheia unei Cutii a Pandorei pe care am deschis-o în plină campanie electorală pentru ca s-o înțelegem mai bine ulterior…

dorobanti 4
Distribuie:

Să te plimbi prin Dorobanți și să-ntrebi lumea despre șovinism* e ca și cum te-ar încuia cineva într-o uriașă Cutie a Pandorei  și, imediat după ce s-a trântit capacul, ar începe să-ți placă acolo… asta dacă ești genul căruia îi place să intre, ca o maimuță într-o cușcă cu leoaice sătule, pe tripul tuturor păcatelor la vedere, să se insinueze în nișa profundă a celor care influențează umanul până la supraevaluare după care îl propulsează la infracțiuni motivate de ură


În Dorobanți „ca-n Germania la Paris”, cum se zice la Boul Roșu, te plesnește Sindromul Stockholm încă de pe drum

dorobanti 9


și 90% dintre oamenii din lumea bună cărora le contabilizez confesiunile visează la un refugiu într-un loc ca ăsta… 20 de kilometri dacă pleci din „Vlaicu”, 15 minute cu mașina de la kilometrul zero până la ștrand… cine nu și-ar dori să locuiască într-o oază de liniște și pace, cu grădini de la 2000 de metri pătrați în sus… cel mai bun pământ din Câmpia de Vest, aproape toate străzile asfaltate, ștrand cu apă termală, roșii mai bune decât pot italienii, vecini harnici și darnici și da… sigur, și șantier în timpul campaniei electorale, da` măcar PORR nu-i INTECO, asfaltu-i asflat, iar Dorobanțiu-i KISIRATOS … am căutat și n-am găsit niciun Dorobanț în KISIRATOS!


Am plecat de acasă cu hardul golit de prejudecăți demult, dar cu aceste două noi plângeri în telefon, care implică articolul nostru publicat pe 21 mai:

 

și am parcat direct în fața Poliției, ca să ne prezentăm, ca niște cetățeni buni ce suntem, cine suntem, care este scopul vizitei noastre și cu cine dorim să ne întâlnim – deturnându-ne jurnalistic demersul întru abordarea socială a problemei prin a-l întreba, direct și personal, pe polițistul de serviciu: „Dumneavoastră ați înregistrat fenomene, apucături, practici ori infracțiuni din zona șovinismului până acum?”
Gestul pe care l-a făcut polițistul – din 2007 acolo – cred că l-ar fi uns pe suflet și pe cel mai aprig moț din Albac. M-a condus în antecamera… singurei camere cu care l-a mai înzestrat Ministerul de Interne în cariera lui și, fără vreun fel de emoție afișată, mi-a prezentat peretele de 3 pe 3 metri pe care e prins Steagul României – format complet – din 2007, „din prima mea zi de lucru”. Mi-a interzis să-i fac o poză – „n-avem voie… nici eu să vă las, nici dumneavoastră să faceți poze”. „Știu… chiar dacă-i drapelul țării tale pe un perete al țării tale dintr-un sediu de poliție al țării tale!”
Polițistul e pe jumătate bănățean, pe cealaltă oltean – dar nu ți-o spune decât dacă chiar insiști.

dorobanti 13Miercuri, 29 mai, la ora 7.54 am înregistrat, deci, prima mea legătură cu șovinismul din Dorobanți…  după care ne-am dus la birt să bem o cafea cu oameni care ne așteptau ca să ne povestească altele.


Dorobanțiul – mă rog, KISIRATOSUL – stă bine la aproape orice, iar la „locuri unde să bei / discuți / mămânci ceva” chiar excelează

„Birtul satului – categoria fără stele” arată mai bine și e mai dotat decât cele din Arad de pe Centru – iar viața care se povestește acolo e viață adevărată:

„Asta-i problema… Eu sunt mutat aici de 10 ani de zile și nu am avut transport pentru copii asigurat de școală / primărie niciodată. Am avut CTP-ul, la care plăteam abonamentul la prețul integral – dar nici ăla nu ne ajuta foarte mult, că era foarte de dimineață. Apoi, după ce s-a renunțat la contractul cu CTP, o perioadă scurtă am vorbit cu șoferul, care ne ducea copiii împreună cu cei de la „Csiky Gergely Főgimnázium” până când a refuzat să ni-i mai ducă pe motiv că nu mai sunt locuri. Eu, acum îmi duc copiii cu mașina personală la școală, la Curtici. I-am rugat nu să mi-i ducă până la școală – să mi-i lase la intersecție, la pod – contra cost, desigur. Nu s-a dorit – iar motivul real, indiferent de ce v-ar spune ei, e că sunt de naționalitate română!”
Pe bune?!…
„Nu sunt numai eu în situația asta: toți care sunt la liceu la Curtici sau la școală nu au transport.” –
ne povestește un tată de copii, neavând „nimic împotrivă să-mi dați numele”… noi având… știm noi de ce.
Zvonurile care circulă rezumă subiectul „microbuzul șovin” astfel: firma care deține microbuzele școlare care operează transportul elevilor din zonă este a fiului viceprimarului din Iratoș, iar plata se face printr-o fundație finanțată de Guvernul maghiar – ceea ce e simplu de dovedit doar pe jumătate… de cealaltă jumătate să se ocupe serviciile abilitate! Președinta demisionară a Ungariei, Katalin Novak este o apropiată a zonei despre care vorbim… dacă cumva îi interesează asta pe cei plătiți de Statul Român să-i intereseze.

„Țiganii și românii sunt puși în aceeași oală și sunt considerați inferiori”

ne povestește un alt tată de trei copii, care ne explică șovinismul de natură rasist-economico-financiară căruia i se consideră victimă… „Dacă nu ești din aceeași ligă cu ei, ești discrimnat. Ei primesc ajutoare sociale primii, deși au bani… au proprietăți de câte 100 de hectare. Primesc ajutoare pentru lemne – la noi, acolo ioc, la țigani, nu se dă nimic, absolut niciun ajutor… și ne mai trag înapoi dacă se poate!”

„Trei probleme, care mi se par absurde în secolul acesta, avem încă de când ne-am mutat: cea cu transportul copiilor, cu racordul la canalizare (în condițiile în care avem apă potabilă!) și la cea la gaz: cum să fii între Curtici și Macea, ambele racordate la gaz, și tu să nu reușești, atâția ani, să faci o conductă?!” – își încheie omul lista cu probleme… după care urmează altul… un militar, tată de două fete, care s-a mutat în Dorobanți cu exact un an înainte de a deveni Dorobanțiul comună.

dorobanti 11„Din 2003 stăm aici, Până acum ceva timp, era un microbuz care le lăsa pe fete la Curtici. La întoarcere le lua altul – dar n-a funcționat un an întreg asta. După aia am rămas cu unul, iar la scurt timp au spus că nu le mai poate lua, din cauză că sunt aglomerate și nu e voie în picioare (dar băbuțe cu plase care se duc la piață luau). Nu avem niciun mijloc de transport în comun… în caz de urgențe, fiecare se descurcă cum poate.”

„Când ne-am mutat aici, am fost asigurați că există alimentare cu apă, farmacie, alimentară, școală, poștă, … În prima zi în care am vrut să îmi înscriu  fata la școală în Limba română, ni s-a spus că nu există secție în română. Am crezut că nu-i adevărat! Adică eu, în țara mea, trebuie să îmi dau copilul la 20 de kilometri la școală, pentru că la mine în comună nu există școală în limba mea?!” – îl completează soția lui.


Aceiași „minoritari” se mai plâng că administrația comunei, în speță primărița, Korondi Jozsa-Erica, viceprimarul Ando Laszlo-Iulian și (mai ales!) secretarul general al comunei Ardeleanu Hanelore îi sfidează. „Ne ține dosarele cu cereri blocate la Primărie.” „Te tratează ca pe un idiot… fac mișto de tine și te scot afară” – cităm din înregistrările făcute la fața locului.

Așa încât ne-am dus la Primărie extrem de curioși de ce ni se poate întâmpla. Ne-am lovit de un zid de amabilitate!

N-ai ce să le bagi de vină: din punct de vedere al politeții, respectării distanței, înțelegerii situației date, pregătirea preliminară, bunului gust, maturității în luat decizii – toate acestea bine dozate și corect folosite, ca o partitură învățată demult pe de rost de un maestru -, mai ales pe terenul lor fiind, doamnele acestea nu s-au dorit fotografiate, dar le-am pozat aproape cu japca spațiul public în care activează… s-o recunoaștem: nu în orice primărie găsești pian și instrumente de coarde din folclorul secuiesc, inflație de anunțuri publice pe hol (m-a amuzat că mai multe în română decât în maghiară… poetică mișcare!), nici pic de praf… armonia unui grup de leoaice sătule, care conduc încet și sigur comunitatea pe care o reprezintă întru și mai multă armonie…

Rezumăm ideile și răspunsurile lor la temele pe care le-am documentat și pe care le-am prezentat până acum

„Nu există discriminare în Dorobanți. După cu vedeți, vorbim cu dumneavoastră în limba română… eu,  secretara comunei pe care oamenii contactați de dumneavoastră spun că sunt conducătoarea așa-zișilor șovini maghiari, sunt din Ploiești… Cum se împacă aceste acuzații?…” „Pentru un microbuz destinat transportului elevilor avem pregătit un proiect din fonduri europene, în curs de implementare… îl veți vedea cât de curând o permit procedurile. Nu este adevărat că îi tratăm pe oameni cu dispreț” – Ardeleanu Hanelore

„Pe de altă parte, vă rugăm să observați ce s-a făcut bine în acestă primărie, în ultimele două mandate de când activez ca primar, continuând munca pe care au început-o predecesorii noștri fără niciun fel de conflicte. Noi reprezentăm o comunitate unită și harnică… Ne tragem, într-adevăr, din neam de secui și, ca orice oameni, ne respectăm tradițiile, moștenirea… asta înseamnă că suntem șovini?! Avem cea mai frumoasă școală din zonă,  cu peste 100 de copii foarte bine educați. Câte comune mai cunoașteți în care să vină profesori din Austria ca să le predea, gratuit, copiilor de școală primară, muzică clasică?”- Korondi Jozsa-Erica. 


Și cu domnul viceprimar  am discutat… tot „fără să mă pozați”… dar bine-i și așa. Ne-a mărturisit că, da, fiul său, după două beri băute la capătul unei vacanțe la mare (sau ceva de genul ăsta), a rupt afișele electorale „ale tuturor… na… copil..Ando Laszlo-Iulian. și noi am fost copii. A avut ghinionul că le-a rupt după ce fuseseră, cu o seară înainte, rupte de altcineva și a căzut totul pe el. A fost amendat cu 600 de lei și și-a plătit amenda. Nu va mai face așa ceva! Acum… am văzut că v-ați uitat – afișele stau unde și cum trebuie.”
…și n-ai cum să-l contrazici pe domnul vice:
dorobanti 12

Nu le arătasem, încă, fotografiile astea – care reprezintă o groapă de gunoi ilegală, despre care primăria se face că nu există,
și nici acest Parc al copiilor… care… ăsta ce fel de parc șovin mai e?!

…dar poate discutăm după campanie și despre astea.


Cu privire la actele înregistrate de cei doi consilieri, deocamdată lăsăm poliția să-și facă treaba, aspectele din plângerea depusă fiind în curs de cercetare.


* În România, propaganda naționalist șovină este o infracțiune care face parte din categoria infracțiunilor care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială, înscrise în capitolul IV, titlul IX, art. 317, Codul penal, partea specială și constă în fapta persoanei de a răspândi idei cu caracter naționalist șovin ori de a ațâța ura de rasă sau națională, dacă fapta nu constituie infracțiune contra siguranței statului (prevăzută în art. 166, Codul penal) și se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.


Articol asociat:

Șovinism, violență și încălcări grave ale Legii electorale la Dorobanți. Viceprimarul Ando Laszlo-Iulian vrea să facă din comuna de la granița României cu Ungaria o enclavă a „Ținutului Secuiesc”


 

Categorie: Reportaje, Recomandări
Etichete: Ando Laszlo-Iulian, Ardeleanu Hanelore, Dorobanți, Korondi Jozsa-Erica, șovinism
Distribuie:
Articolul anterior
Spectacolul „Întâmplări stranii în Arad” vine în fața publicului cu un set de INSTRUCȚIUNI
Articolul următor
O altă reunire cu mutre noi! Numai mutre noi!

38 de comentarii. Leave new

 • avatar of vastag vero
  Vastag Vero
  5 iunie 2024 18:50

  Discriminarea exista in dorobanti eu sunt maghiara am născut si am crescut in sat am vazut si am trait mult aici..si pot sa spun ca la.dorobanti poti fi roman maghiar sau tigan daca nu stai aproape de foc sau nu esti simpatica esti bataie de joc ..personal am patit nu odata ca la primarie nu ca ajutor da nici macar un cuvant sau respect nu am primit si nimeni nu face nimic ori cate ori am avut o neintelegere am.postat in grup la.comuna da nimeni nu ma bagat in seama..asi putea povestii foarte mult.

  Răspunde
 • avatar of pénzes iuliu gheorghe (gyula györgy)
  Pénzes Iuliu Gheorghe (Gyula György)
  5 iunie 2024 22:11

  Dar la toate astea ce zice stimabilul „domn” președinte al Filialei UDMR Arad Farago Péter, candidat la europarlamentare pe locul 6? Pentru că este considerat locuitor cu (vilă) drepturi egale în localitatea Kis Iratos, Dorobanți !

  Răspunde
 • avatar of polistiren
  polistiren
  6 iunie 2024 10:56

  Am citit si eu ambele articole legate de acest subiect. Doresc sa spun faptul ca Dorobantiul este o comuna minunata cu oameni harnici si respectuosi. Eu locuiesc de mai putin de 1 deceniu aici, dar imi permit sa fac un comentariu pe acest subiect. Da, exista niste probleme, ca peste tot, dar daca as face un rezumat despre comuna, ar lua o nota mare, mai mare ca majoritatea comunelor din judet, oare de ce?
  Scoala este o scoala maghiara iar cei care tot comenteaza despre asta, de ce nu face statul roman o scoala atunci? Vedem ce roade da invatamantul romanesc in mare parte, si in ce directie ne indreptam de cateva decenii, ca tara, asa ca eu zic ca nu e o pierdere foarte mare ci dimpotriva.
  De PNL si PSD inclusiv dracu e satul, ca si el o duce greu din cauza lor :))
  Asa ca sa nu mai faca atata gargara opozitia, ca e de 10x mai prost cotata, vedem in jurul nostru zi de zi, in toata tara.. distrusa de altfel de aceste partide deosebite si ai lor domni deosebiti :))
  Si pe alocuri exista putina discriminare, dar in limite „normale” zic eu..
  Avem ce votam, asta am avut tot timpul :))
  Ca un mesaj de final mie imi place aici, de aia m-am si mutat si as mai face-o inca o data daca ar fi sa aleg. Si despre unguri in general, ne cam dau clasa la multe, fie ca ne convine sau nu.
  Sa traiti bine in Romania educata a PNL-ului si PSD-ului :))

  Răspunde
  • avatar of guy fawkes
   Guy Fawkes
   6 iunie 2024 13:45

   Inseamna ca nu stiti sau pur si simplu ignorati, ce se ascunde sub suprafata. Singura solutie va fi comasarea, si desfiintarea primariei. Nu este vorba de oamenii de rand, dar sifonarea banilor publici este infractiune, numai statul Roman nu s-a trezit inca la realitate

   Răspunde
   • avatar of polistiren
    polistiren
    6 iunie 2024 15:29

    Sifonarea banilor publici are loc in timp real in mai toate administratiile din judetul Arad. PNL mai ales..
    Singura solutie e sa ne lasati in pace cu comentariile voastre si sa va vedeti fiecare de viata lui/ei.
    Noua ne place Dorobantiul asa cum e, cu bune si cu rele.

    Răspunde
    • avatar of polistiren
     polistiren
     6 iunie 2024 15:35

     Tocmai ca este doar despre oameni, oamenii de rand de care ne scrii dumneata aici.
     Ce folos ca in multe administratii PNL si PSD se absorb fonduri si dispar banii pe idiotenii, pavaje colorate si tot felul de cacaturi, cand de fapt oamenilor de rand le lipsesc lucruri esentiale, cum ar fi educatie, sanatate, locuri de munca platite decent, etc.

     Răspunde
   • avatar of polistiren
    polistiren
    6 iunie 2024 15:35

    Tocmai ca este doar despre oameni, oamenii de rand de care ne scrii dumneata aici.
    Ce folos ca in multe administratii PNL si PSD se absorb fonduri si dispar banii pe idiotenii, pavaje colorate si tot felul de cacaturi, cand de fapt oamenilor de rand le lipsesc lucruri esentiale, cum ar fi educatie, sanatate, locuri de munca platite decent, etc.

    Răspunde
    • D,le ,, polistiren „,cred că trăiești în altă lume.In primul rând,nu fac politica,nici PSD,PNL,aur,usr,sau ce partide mai sunt.Deocamndata comuna Dorobanți,se află în Romania,nu in Ungaria, apoi tu de aici mănânci, trăiești și respiri, nu din Ungaria.Daca ție ți se pare normal că eu să îmi duc copii la școală,6 km la Curtici cu mașina personală doar pentru că îi duc la o școală în limba română, nu e corect.Nu am cerut nimic de la primărie dar nici nu mi sa oferit absolut nimic.Poti să îmi spui ce sa făcut pentru comunitate de către primărie?Să nu începi cu ,să făcut trotuar sau sa cârpit un drum.Primaria este falimentară și nu e in stare să facă nimic.Sunt racordat la apă potabilă, ți se pare normal să nu fie canalizare?In jurul nostru sunt 2 localități racordate la gaz, la noi nu.Transport in comun nu există,stau oamenii la colțuri de stradă la ocazie să poată ajunge in oraș.Si tu vi și îmi spui că totul este foarte bine? Și aș putea continua…. Așa că nu mai face propagandă și politică, fiindcă aceasta este adevărul, chiar dacă doare.

     Răspunde
     • avatar of bojtorjan
      Bojtorjan
      7 iunie 2024 15:11

      Ha nem tetszik itt Kisiratoson akkor húz el a picsaba egy román faluba

     • avatar of polistiren
      polistiren
      10 iunie 2024 15:41

      d-le claudiu, cu siguranta dumneata traiesti in alta lume..tara asta in care traim, romania, a ajuns tare rau de cand cu penele-ul.. majoritatea oamenilor doar supravietuiesc, ca de trait decent nu putem vorbi..
      Daca dumneata iti duci copiii la scoala in alta localitate este strict alegerea dumneata. Nu toti ne dorim canalizare si apa „potabila” de la Arad, cu preturile mai mari ca la gazele naturale :)). Nici gaz nu ne dorim toti, ca e scump racordul, nu ne permitem 🙁

    • avatar of guy fawkes
     Guy Fawkes
     7 iunie 2024 0:52

     Stiu cate ceva despre Dorobanti, vad ca la multi le place asa cum este, nu vor mai mult. Parca ar fi o comunitate Amish,de unde daca nu-ti convine, poti pleca, dar Amish e o comunitate religioasa, iar comuna Dorobanti din cate stiu, e multietnica, majoritari sunt maghiarii, dar nu mi vine sa cred ca toti maghiarii sunt multumiti cu evul mediu. Totusi daca o luam asa, Ungaria e o tara dezvoltata. Nu se poate compara. Doar vad ca neajunsurile, se rezolva, cu o atitudine autoritara, fara solutionarea problemelor. Nu pot fi de acord cu aceasta atitudine, mai ales ca in Moldova, sau in Dobrogea de exemplu, daca ajunge un maghiar e tratat ca un Om, cu respect, cat timp si el trateaza lumea de acolo, ca atare. Nu vad de ce exista aceasta discutie, cand neajunsurile se pot rezolva…Altii au reusit.

     Răspunde
     • avatar of polistiren
      polistiren
      10 iunie 2024 15:44

      mr guy, ce ne-ai mai englezit dumneata cu comentariile :))
      afirmatiile dumneata sunt rupte de realitatea de zi cu zi. Oare cu ce scop??
      Nu avem nevoie de penele si pesede nicaieri in tara, la Dorobanti nici atat

   • avatar of polistiren
    polistiren
    6 iunie 2024 15:37

    si da, statul roman este treaz de mult si este pus pe glume si furtisaguri 😉

    Răspunde
    • avatar of guy fawkes
     Guy Fawkes
     10 iunie 2024 22:15

     Dl. polistiren, pana la urma, comuna si-a facut alegerea pe care a vrut-o, ca si alte localitati. Eu un lucru nu inteleg, de ce o localitate (nu neaparat comuna sus mentionata), care se confrunta cu lipsa de bani, venituri proprii, de ce nu incearca un program bine pus la punct, ca sa creasca veniturile proprii, sa poata obtina cat mai multe fonduri nerambursabile, sa se creeze o competitie, care e cea mai prospera comuna. Observ la noi in tara o viteza lenta cand e vorba de dezvoltare in foarte multe locatii. Cauzele? Nu poate ramane varza neatinsa si capra sa fie satula. Nu pun la socoteala partidele politice, mai degraba, edilii isi pot etala abilitatile antreprenoriale, economice, etc. Cu respect.

     Răspunde
     • avatar of polistiren
      polistiren
      11 iunie 2024 9:29

      intr-o tara cat de cat normala si civilizata afirmatiile dvs ar avea sens. Dar datorita celor votati deja si care ne conduc de zeci de ani tara intr-o maniera defectuoasa si fara respect fata de cetateni nimic nu prea isi are sens.
      Ca sa scurtam putin acest rezumat, degeaba avem proiecte din fonduri nerambursabile, apa si canalizare, gaz, pavaje, parcuri, etc., cand nivelul de trai este extrem de jos, cand avem preturi la mancare si case mai mari ca in Vestul Europei (fac referire aici doar la necesitati, ca de restul nici n-are rost sa mai vorbim :)) ) si salariile cele mai mici.
      Iti dau si niste exemple, sa fie capra satula, cum zici dumneata:
      Salariul minim net la inflatia de azi 11 iunie ar trebui sa fie undeva la macar 3700-4000 de lei, salariul mediu, de exemplu pentru cei cu meserii cu studii superioare sa fie undeva la minim 7500 de lei si inspre 10000 de lei cu ceva vechime in spate.
      NU cum e acuma, 2000 si ceva de lei minim (ma intreb, saracii oameni, cum de descurca??) si 5000 mediu, ceea ce e absolut batjocura!!
      Va rog calatoriti prin tari civilizate, observati ce conditii le ofera statul si cum traiesc oamenii cu venitul minim acolo si apoi veniti si vedeti, dar stiti deja, cum traiesc oamenii la noi cu salariul minim..

      Ca sa putem trai cat de cat decent, trebuie ei schimbati si dupa aia eventual am putea discuta planuri de viitor intr-o maniera contructiva

     • avatar of guy fawkes
      Guy Fawkes
      11 iunie 2024 14:53

      „intr-o tara cat de cat normala…” va dau perfecta dreptate, doar ca sa ai salariile mentionate (nu ar fi deloc imposibil) dar am avea nevoie de politicieni profesionisti, un mediu de afaceri atractiv, o reforma administrativa (nu de comasare ar fi vorba neaparat, ci de digitalizare-sa si functioneze, mai putina birocratie), o crestere reala economica, care ar suporta salariile decente, si aici ar trebui regandita si taxarea veniturilor de catre stat, teoretic ar putea functiona, cu practica stam mai la „subsol”. UE ne ofera directii, am putea folosi ce e bine pentru noi, (aici intervin politicienii profesionisti), iar daca nu suntem de acord cu una alta, pentru asta avem europarlamentari, sa prezinte riscurile, unor decizii, beneficiile si neajunsurile unor hotarari pentru tara pe care o reprezinta.

     • avatar of polistiren
      polistiren
      12 iunie 2024 11:50

      Ai dreptate. Ar mai fi pensii speciale, etc…
      Dar toate astea nu se fac de catre penelepesede 😉

     • avatar of polistiren
      polistiren
      12 iunie 2024 11:52

      si europarlamentarii nostri sunt degeaba pentru populatie, ca si Falconetti nost de la Arad

     • avatar of guy fawkes
      Guy Fawkes
      12 iunie 2024 18:48

      Avem peste tot, ce a votat marea majoritate. Inseamna ca multora le convine, sau au votat, numai sa se afle in treaba. la aceste procente nu mai pot zice ca doar beneficiarii pensiilor speciale sau doar bugetarii au votat. a fost o alegere colectiva. din punct de vedere psihologic, ar fi multe de spus, rolul retelelor de socializare, fake news uri, dar ma rog…toti avem posibilitatea de a face diferenta intre alb si negru, fara ca ea sa devina gri.

  • avatar of consateana
   Consateana
   6 iunie 2024 19:56

   Referitor la scoala….. 90% din Dorobanti NU VORBESC LIMBA ROMANA, pentru ca refuza sa invete. Nu mi se pare normal.
   Unde sunt copii bine educati? E vai de mama lor, traiesc in bula Ungariei si Ungaria nu ii ia „acasa”.

   Răspunde
   • avatar of bojtorjan
    Bojtorjan
    7 iunie 2024 15:14

    Ez van ez itt Kisiratos míg élünk mindörökké Magyar marad

    Răspunde
    • avatar of guy fawkes
     Guy Fawkes
     7 iunie 2024 15:51

     Vad ca v-a cuprins o eterna suparare, nu cred ca cineva are vre-o problema cu nationalitatea dv. sau cu maghiarii. Frumos ar fi, daca am avea respect unii fata de altii. cu deosebita consideratie.

     Răspunde
     • Nu am nimic cu cei de etnie maghiară,dar e absurd când vezi că nu îi lasă să învețe limba română și când termină școala sunt ai nimănui și nu se pot aclimatiza într-un grup de oameni ce lucrează în diferite domenii.Toti ne păstrăm obiceiurile și tradițiile noastre dar trebuie sa respectam tara in care trăim dacă nu atunci nu este locul nostru aici.Chiar dacă cred că DOROBANȚI este o enclava maghiara,se înșeală și vor afla cât de curând.

    • avatar of guy fawkes
     Guy Fawkes
     8 iunie 2024 0:57

     Dl. Claudiu, nu la dv m-am referit, ci la dnul de mai sus, care e foarte suparat, si ne scrie in limba maghiara diferite fraze, multi copii, parinti din comuna Dorobanti regreta ca nu au invatat limba romana, si din cate am auzit sunt in functii de conducere, extremisti maghiari, care dupa regulile UE, plus cele de bun simt, nu ar avea ce cauta acolo. cu tot respectul.

     Răspunde
 • Din păcate,este adevărat tot ceea ce sa scris in acest articol.Vorbesc in nume de locuitor al acestei comune și pot spune că este tot adevărat.Pentru a rezolva aceasta problema,părerea mea singura soluție ar fi desființarea primăriei și trecerea comunei la primăria Curtici.Doar așa poți sparge puroiul ce sa adunat aici.

  Răspunde
 • avatar of polistiren
  polistiren
  6 iunie 2024 12:27

  Doamne fereste! :))
  Eu iti propun sa te muti tu la Curtici

  Răspunde
 • https://www.facebook.com/share/p/QVCBeM4Bs8Vs8Am7/
  Adevărată fața a regimului impus de secretara de la Dorobanți

  Răspunde
 • avatar of bojtorjan
  Bojtorjan
  7 iunie 2024 15:18

  Kisiratos egy magyar falu!!!

  Răspunde
 • Consider că acest conflict între UDMR și PSD/PNL este de-a dreptul jalnic și inutil. Dă dovadă de totala lipsă de respect, fenomen întâlnit tot mai des în comuna noastră. Nu văd de ce nu se acceptă diversitatea. Înțeleg că poate partidele române nu au un renume prea bun din cauza unor greșeli care s-au comis la nivel de țară, probabil de niște oameni mult mai „mari”, însă oamenii care candidează din partea acestor partide sunt sigur că NU au aceeași atitudine. Din contră, vin cu idei și inițiative foarte bune chiar, care cu siguranță i-ar mulțumi și pe ceilalți locuitori, nu doar o parte. Este de apreciat, într-adevăr, și chiar foarte rar vedem comune ca Dorobanți-ul, o comună frumoasă, oameni frumoși, respectuoși, uniți, o comună maghiară care își păstrează tradițiile și obiceiurile. Având în vedere că numărul locuitorilor de alte etnii decât cea maghiară crește constant, poate ar trebui să fim uniți TOȚI. Asta pentru a putea evolua și pentru a creea un mediu plăcut pentru toți.
  Mult succes tuturor, sau cum spunem noi: Cel mai bun să câștige!!

  Răspunde
  • avatar of polistiren
   polistiren
   10 iunie 2024 15:34

   Nu, oamenii care sunt alaturi de cele 2 partide care ne-au pus pe butuci sunt de treaba, ne vor binele :))

   Răspunde
 • Acest conflict dintre UDMR si PSD/PNL/altele este veșnic și se repetă la fiecare 4 ani. Din păcate respectul față de celălalt/ceilalți este pe cale de dispariție în această comună. Partidele care nu se numesc UDMR sunt considerate inferioare și sunt refuzate din păcate în această localitate majoritar maghiară. O comunitate frumoasă, oameni cumsecade, harnici, uniți dar care însă nu sunt deschiși în ceea ce privește inițiativele altor partide decât UDMR. Lucru regretabil, deoarece, candidații PSD/PNL/etc. (în ciuda faptului că poate acestea nu au un renume prea bun la nivel de țară, din cauza greșelilor comise de oameni probabil mult mai „mari”) vin cu niște inițiative mult mai bune, idei care i-ar mulțumi și pe restul locuitorilor. Diversitatea ideilor propuse de aceste partide i-ar uni într-adevăr pe locuitori iar astfel TOȚI am fi mulțumiți iar comuna ar evolua în mod armonios. Încurajez și votarea celorlați candidați pentru consiliul local, alții decât cei ai UDMR, deoarece acești oameni sunt TOT maghiari, născuți aici, crescuți aici, care și în prezent trăiesc aici și cunosc nevoile comunității și mai ales adevăratele probleme cu care se confruntă această comună. Probleme care au existat și care din păcate „s-au rezolvat” doar prin promisiuni. Consider că această ură dintre români și maghiari ar trebui să dispară și că scopul nu este de a deveni dușmani, ci de a schimba ceva împreună.

  Răspunde
 • avatar of bojtorjan
  Bojtorjan
  8 iunie 2024 5:06

  Árulok: Darocz Vilmos, Ádám Zsolt, Szabadai Mária

  Răspunde
 • avatar of gábor attila
  Gábor Attila
  8 iunie 2024 10:36

  Dorobantiu pamant romanesc, daca nu va convine aici ducetiva cu viceprimarul secui sovinist Kopaszal in ungaria

  Răspunde
 • Anyád az áruló

  Răspunde
 • avatar of polistiren
  polistiren
  10 iunie 2024 15:32

  Se pare ca voi aradenii suferiti de sindromul Stockholm, acela mentionat la inceputul articolului. Cum sa votezi cum ati votat voi? Cum sa castige aceasta coalitie imputita penelepesede??
  Un sat intre 2 orase :))

  Răspunde
 • avatar of vasile srl
  vasile SRL
  15 iunie 2024 11:17

  e nasol cum te discrimineaza ungurii, adevarat. nu sunt de acord cu conceptul de Transivania pamant maghiar, desi le si datoram oarecum niste respect pentru normele de civizliatie si cultura aduse. mai bine la noi cei ce am fost sub imperiul ungar decat dincolo, la astialati cotropiti de turci. si aici vreau sa ajung, dupa cate stiu prin zonele alea, de fapt pe langa ca ungurii si romanii nu se prea au bine (cel mai probabil deloc) tiganii si interplopii (nu poti numi gainarii interlopi) fac legea si terorizeaza ambele natii. cele mai multe furturi si gainarii din zona acolo sunt.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

strada sabinelor nr 8 pr

Doamna Oltea Semeniuc – femeia uitată până și de Dumnezeu pe strada Sabinelor, nr.8. Umilită de autorități, își duce cu demnitate povara și nu vrea nimic din ce nu i se cuvine. „Să mă omoare aici, în fața casei în care stau din 1989? Asta vor?”

S-au scris zeci de materiale pe tema demolărilor din zona Mărului, respectiv strada Sabinelor din municipiu. S-au epuizat temele de comunicate de presă pe tema proiectului „Revitalizarea Zonei Strada Mărului…