Fostul cardinal al Papei, Angelo Becciu, condamnat la 5 ani şi jumătate de închisoare pentru infracţiuni financiare

angelo becciu
Distribuie:

Tribunalul Vaticanului a emis sâmbătă o sentință care îl găsește vinovat pe cardinalul italian Angelo Becciu, fostul consilier al Papei Francisc, condamnându-l la cinci ani și jumătate de închisoare pentru infracțiuni financiare, precum deturnarea de fonduri.

Această decizie este remarcabilă, având în vedere poziția sa înaltă în ierarhia Vaticanului și impactul pe care îl poate avea asupra încrederii în instituție și încrederea credincioșilor. Sentința subliniază preocupările legate de transparența financiară în Vatican și necesitatea de a combate corupția în cadrul acestei instituții. Astfel de cazuri pot determina schimbări și reforme în politica financiară a Vaticanului și pot influența relația Bisericii Catolice cu publicul său.


Cardinalul Becciu, în vârstă de 75 de ani, se află în centrul celui mai important proces penal din istoria Vaticanului, confruntându-se cu acuzații legate de o afacere imobiliară din Londra, care a dus la pierderi financiare semnificative pentru Biserica Catolică.

Ca unul dintre cei mai importanți demnitari ai Bisericii Catolice care au fost judecați în fața unui tribunal penal al Vaticanului, Becciu a fost văzut în trecut ca un posibil candidat pentru funcția de papă. Procesul a implicat zece inculpați, acuzați de diverse infracțiuni, inclusiv fraudă, abuz de funcție și spălare de bani. Toți cei implicați neagă vehement acuzațiile.


Avocatul lui Becciu, Fabio Viglione, a anunțat intenția de a face apel, susținând inocența clientului său. Această situație a generat o atenție deosebită și a subliniat preocupările legate de corupția și gestionarea financiară în interiorul Vaticanului, având potențialul de a afecta încrederea publicului în instituția Bisericii Catolice.

Dosarul de corupție se referă la achiziționarea unei clădiri de lux în Londra, evaluată la 350 de milioane de euro, în intervalul 2014 – 2018, prin intermediul investițiilor făcute de Sfântul Scaun.

În luna septembrie a anului 2020, Angelo Becciu, un cardinal influent al Vaticanului, și-a dat demisia din poziția pe care o deținea în guvernul Sfântului Scaun. Această decizie a venit pe fondul investigațiilor referitoare la afacerea imobiliară controversată din Londra, care a ridicat suspiciuni de corupție și management financiar necorespunzător.


Președintele Curții, Giuseppe Pignatone, a alocat 25 de minute pentru a comunica toate verdictele și sentințele.

Procesul a durat doi ani și jumătate și a fost compus dintr-un total de 86 de ședințe, reflectând o investigație exhaustivă și detaliată asupra acuzațiilor.

Împreună cu cei nouă alți inculpați, Angelo Becciu a fost găsit vinovat pentru anumite acuzații și nevinovat pentru altele. Becciu a respins vehement toate acuzațiile, inclusiv cele de deturnare de fonduri și abuz de funcție.


Corupția din Vatican reprezintă o problemă complexă ce necesită reforme și transparență sporită pentru a restabili încrederea publicului în integritatea și conducerea instituției.


Sursa: HotNews


 

Categorie: Externe
Etichete: agelo becciu, coruptie, Papa Francisc, vatican
Distribuie:
Articolul anterior
UN ARDELEAN LA KINGSWAY HOUSE ( X ). ESPRIT DE GEOMETRIE… ESPRIT DE FINESSE
Articolul următor
[CRITIC GUEST] Ovidiu Baron: „Siluete oarbe dansează”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

49e60110 0cbc 11ef 8ba5 4d9e5321b4a7 large

Bambie Thug critică organizatorii Eurovision

Participantul irlandez la Eurovision, Bambie Thug, a criticat dur organizatorii Eurovision, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), spunând: „F**k the EBU”. Artistul non-binar, care s-a clasat pe locul șase…