Aradul înflorit – Trecerea de la gazon la „pajiști urbane”

pajisti
Distribuie:

Primăria Municipiului Arad a decis să abandoneze gazonul tradițional în favoarea unor „pajiști urbane” mai sustenabile și mai estetice.


Cu toții știm că gazonul necesită îngrijire constantă, dar cine ar fi crezut că soluția este să-l înlocuim cu o grămadă de flori colorate? Nu știm dacă această decizie vine după eșecul gazonului de anul trecut sau așa zisa inițiativă care are ca scop protejarea biodiversității chiar și în spații urbanistice.

Primul gând este că ne-am trezit în mijlocul unei versiuni prea optimiste a filmului „Alice în Țara Minunilor”. Dar nu, nu suntem în țara minunilor, suntem în Arad, unde primăria a decis să facă o schimbare „radicală” în peisajul urban pe Calea Aurel Vlaicu, mai pe scurt să uite de gazon și să lase iarba să crească.

Dar să lăsăm gluma la o parte și să analizăm avantajele acestei schimbări. Se spune că aceste „pajiști urbane” nu numai că sunt mai ușor de întreținut, dar și atrag fluturi, albine și alte insecte. Deci, într-un fel, municipiul se luptă împotriva crizei de polenizatori și, cine știe, poate că într-o zi, orașul nostru va fi renumit pentru mierea sa „made in Arad”.

În timp ce unii oameni se gândesc cum să-și amenajeze grădina de la bloc, primăria din Arad și-a luat un pas hotărâtor în acest domeniu. Așa că, dragi arădeni, nu vă mai așteptați să vedeți iarba verde perfect tunsă, ci să vă bucurați de un spectacol floral pe străzile orașului.


COMUNICAT DE PRESĂ

Au fost amenajate primele „pajiști urbane” în municipiu

Subiectul „pajiști urbane” se află de ceva vreme în atenția municipalității arădene. După modelul altor orașe din Europa, Aradul a optat pentru astfel de amenajări peisagistice din dorința de a reduce costurile de întreținere ale gazonului de-a lungul aliniamentelor stradale. Tunderea, restaurarea, însămânțarea, udarea și hrănirea zonelor verzi, toate sunt lucrări care presupun cheltuieli din bugetul orașului, care astfel vor putea fi reduse. De altfel ideea de bază din spatele acestei tipologii de plantare este sustenabilitatea.  

Vorbim despre amenajarea zonelor verzi din oraș, apelând la o soluție mult mai bună decât gazonul, care se întreține mult mai ușor și prezintă mai multe beneficii. 

În municipiul Arad, primele „pajiști urbane” au fost amenajate în sensul giratoriu din zona UTA, precum și în spațiile adiacente stațiilor de tramvai de la Gara CFR, UTA, Lebăda și Fortuna. În total vorbim despre aproximativ 9000 mp de covor multicolor creat cu ajutorul a 30 de specii de plante perene, dintre care amintim: trifoi roșu, trifoi alb, salvie sălbatică, garofiță ungurească, romaniță, salvie austriacă, sânziene, in sălbatic, nalbă albă, margarete, mușețel sălbatic, traista ciobanului, mac de câmp etc. Acestea vor înflori în cascadă,  începând cu luna martie și până la începutul toamnei.  La Arad s-au creat astfel câteva oaze naturale, în zone cu trafic intens și densitate a populației ridicată. 

Înlocuind gazonul cu straturi de „pajiști urbane”, sistemele de irigat nu vor mai fi folosite și astfel se va rezolva și o altă problemă: depunerile de fier de pe mobilierul urban, care dau mari bătăi de cap celor care le întrețin. 

Estetica nu este singurul scop al acestui proiect pilot al municipalității arădene. Noile amenajări peisagistice prezintă avantajul că rețin particulele poluante și produc oxigen. Mai mult decât atât amenajarea de „pajiști urbane” aduce beneficii și mai multor specii de insecte: fluturi, bondari, albine solitare și alte specii polenizatoare. Acestea vor contribui la fertilizarea altor plante și la menținerea biodiversității.

Amenajarea de „pajiști urbane”  se înscrie în demersul municipalității de a de a transforma Aradul într-un oraș verde și sunt parte a proiectului, finalizat  anul trecut, ce a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum între liniile de tramvai, suprafața respectivă devenind o zonă verde sustenabilă (biodiversă), cu cost de mentenanță minimă.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: pajisti urbane, primaria arad, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
Google va șterge miliarde de date din Chrome
Articolul următor
Scandal la o școală din Timișoara: Camere video montate în toalete pentru a „proteja” elevii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie