Aurelian Temișan și Kira Hagi vin la Arad, în distribuția piesei de teatru „Sistemul Perfect”

sistemul perfect
Distribuie:

Piesa de teatru/comedie „Sistemul Perfect” este o adaptare după „Sistemul Ribadier”, o savuroasă comedie în trei acte de Georges Feydeau și Maurice Hennequin, interpretată pentru prima dată în noiembrie 1892. Această piesă vine cu o distribuție impresionantă, în premieră la Arad, în 23 aprilie, la Teatrul „Ioan Slavici” Arad, începând cu ora 19:00.

Tema principală o reprezintă stratagema unui soț de a scăpa din casa conjugală, hipnotându-și soția.

Regretatul nostru artist și regizor Ion Caramitru și-a dorit sa regizeze această piesă și ca o coincidență, un alt regizor cu rădăcini aromâne, Toma Enache va pune în scenă piesa autorului, Georges Feydeau, ce este extrem de cunoscut la noi în țară pentru o altă capodoperă „La puce à l’oreille– Puricele în ureche”.

Georges Feydeau (1862 – 1921) a fost un dramaturg francez din perioada numită La Belle Époque, cunoscut pentru farsele și vodevilurile sale.

Distribuție:

Angèle – Monica Davidescu

Ribadier – Aurelian Temisan

Thommereux – Silviu Biris

Savinet (Sauvignion) – Ovidiu Cuncea

Gusman – Cosmin Vîjeu

Sophie – Kira Hagi

Biletele se pot achiziționa online, aici.


Criticul ziarului Le Figaro (de la vremea lansării –1892), Henry Fouquier, a considerat piesa „poate cea mai solid construită și cu cea mai ingenioasă intrigă dintre toate piesele pe care ni le-a oferit Maurice Feydeau” și că Feydeau a brodat o farsă cu comedie și fantezie. Un comentariu din aceealșiziar spunea: „Am văzut, de la un capăt la altul al serii, doar fețe strălucitoare, ochi frumoși umezi de lacrimi de bucurie, umerii zguduiți de atât râs si multe aplauze”.

După moartea lui Feydeau în 1921, piesele sale au suferit de ani de uitare, până când interesul pentru ele a reînviat în anii 1940. Le Système Ribadier a fost repus în scenă în 1963 într-o producție regizată de Jacques François .

Revista online „Les Archives du Spectacle” consemnează că până acum s-au jucat 15 producții diferiteale piesei la Paris și alte orașe ale Franței,inclusiv o producție din 2007 la Théâtre Montparnasse, care a fost filmată pentru televiziune si alte zeci de adaptari în toata lumea.

De-a lungul timpului, piesa a fost preluată și prezentată cu succesla cele mai de succes teatre din lume. Prima data la Berlin în 1893.

O adaptare în engleză, „His Little Dodge” a fost prezentată la Londra în 1896 rulând 81 de reprezentații. Aceeași versiune a fost dată la New York în anul următor de compania lui Edward E. Rice . O adaptare cu numele „Sistemul lui Monsieur Rebadier” a fost oferită publicului în SUA, în 1979, cu Roderick Cook în rolul lui Ribadier.

O versiune din 2009 cu titlul „Where There’s a Will”, a fost prezentată într-un turneu britanic având semnată regia de marele regizor britanicSir Peter Reginald Frederick Hall, având recenzii foarte călduroase. Pană în prezent piesa s-a jucat cu succes pe toate meridianele lumii.


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: aurelian temișan, kira hagi, Sistemul Perfect, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Andrei Mocuța lansează romanul „Transfer” la Cărturești AFI
Articolul următor
Site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), atacat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie