Avem „Stație de Sortare gunoi reciclabil” dar întrebările rămân: ce s-a întâmplat cu banii încasați, aproape trei ani, pentru operațiunea de sortare care nu s-a efectuat? Cine răspunde pentru asta?

statie sortare principala
Distribuie:

 

Sortarea gunoiului reciclabil pentru Arad și în alte locuri din județ doar încasată și neefectuată?

Am asistat cu toții pe facebook zilele trecute la parada administrației care și-ar fi dus la capăt o promisiune mai veche și anume aceea de a pune în funcțiune Stația de Sortare a Deșeurilor Reciclabile prin intermediul uneia din firmele din subordinea Primăriei, în speță Recons SA.

Am aflat că lucrările au costat aproximativ 6 milioane de lei bani alocați din Bugetul local Aradului (în hotărârea de consiliu local au fost aprobate inițial peste 7 milioane). Am zis și noi  „Bine, deci se poate”! și cu economie! Bravo! Am mai aflat că termenul e mai puțin de un an” de când ni s-a promis că se rezolvă problema! Am zis din nou  „Bine, uite că se poate!” Bravo din nou!

Atribuirea contractului pentru „Reparație capitală stație de sortare, reabilitarea și modernizarea instalațiilor, dotărilor și a spațiilor aferente (Zona CET)” s-a realizat în luna august 2020

Alten Waste Engineering, o companie înființată în septembrie 2019, cu sediul în satul Postăvari, din județul Călăraşi, este firma care a încasat în jur de 5,7 milioane de lei de la S.C. Recons S.A., compania aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Arad, pentru proiectare, asistență tehnică și execuția lucrărilor aferente obiectivului „Reparație capitală stație de sortare, reabilitarea și modernizarea instalațiilor, dotărilor și a spațiilor aferente (Zona CET)”.

Conform anunțului de atribuire, publicat în luna aprilie 2020 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, contractul presupunea două etape: cea a proiectării și cea a execuției lucrărilor. În prima parte au fost cuprinse realizarea proiectului tehnologic, întocmirea caietelor de sarcini, a detaliilor de execuție și documentație specifică instalațiilor și echipamentelor care trebuiau modernizate, schimbate sau montate.

Cea de-a doua etapă a presupus executarea lucrărilor specifice proiectului, testarea și punerea în funcțiune a instalațiilor și echipamentelor, întocmirea instrucțiunilor de operare și mentenanță a instalațiilor și echipamentelor, respectiv instructajul specific de operare pentru persoana desemnată de către Recons. Această etapă a fost finalizată în ianuarie 2021 când stația a fost pusă în funcțiune.

Dar, după trezirea din beția cu apă rece, am stat puțin și am mai analizat această investiție din banii municipiului Arad necesară! Abordând problema mai în esență, nu de imagine, am realizat că ea nu folosește doar Aradului ci încă unor 7 orașe din județ care au obligația de a face reciclare și de a atinge niște procente serioase de reciclare (vreo 40% trebuiau în anul 2020 pentru a nu primi amenzi de la U.E și pentru a nu intra în infringement pe mediu).

Acum, dacă tot avem stație de Sortare care operează sortarea începând din luna ianuarie 2021 se ivesc câteva întrebări suplimentare și anume: 1) Unde s-a reciclat gunoiul până acum? , 2) S-a golit gunoiul preselectat de noi direct la groapa de gunoi? 3) Cât de legală a fost încasarea din facturi pentru acest serviciu neefectuat? și 4) Cine răspunde pentru asta?

Este cunoscut faptul că pentru fiecare tonă de gunoi de la începutul colectării gunoiului de către actuala firmă, în tariful de salubrizare avem prinsă și o valoare de 81 lei pentru reciclarea fiecărei tone de gunoi reciclabil. Nu știm cât înseamnă ca valoare din cei peste 11 lei /persoană pe lună plătit în baza facturilor, dar ar putea să clarifice acest lucru ADISIG Arad și Primăria, însă știm cert că, în perioada cât Stația de Sortare NU a funcționat, nu ne-a scutit nimeni de încasarea banilor pentru operațiunea de sortare care de fapt nu s-a făcut! Posibil să ne vină vreun răspuns că s-ar fi efectuat pe undeva și sortarea doar că, ar fi oarecum ilegal și înafara proiectului pentru deșeuri dacă s-a făcut.

Până vine însă acest răspuns, toți cei care au plătit facturile pentru serviciul de salubrizare, până la data pornirii efective a Stației de sortare de către RECONS SA, ar fi curioși să afle  CE S-A FĂCUT ÎN CEI DOI ANI ȘI ȘAPTE LUNI CU BANII ÎNCASAȚI PENTRU OPERAȚIUNEA DE SORTARE CARE NU S-A EFECTUAT sau care s-a efectuat deficitar și cu încălcarea prevederilor Caietelor de Sarcini și a Contractului de Concesiune a Serviciului de Salubrizare?  Cine a girat încasarea de sume necuvenite de către firma de salubrizare și cum ni se vor restitui acești bani care, în opinia noastră, sunt încasați necuvenit pentru perioada dintre începerea colectării și punerea în funcțiune a Stației de sortare de la Arad?

Aproape că riscăm să spunem că mai există încă o operațiune care este prinsă în tariful de salubrizare și care, cel puțin o perioadă, a mers cam pe aceiași schemă (încasat și neefectuat sau efectuat extrem de deficitar) care ni se tarifează și încasează lunar fiecăruia și anume: compostarea deșeurilor biodegradabile despre care, la un anumit moment, am mai scris că s-ar face, dacă pubelele maro nu ar zace la nedistribuite la Aeroport deoarece autoritățile nu au timpul necesar să organizeze distribuirea lor. Sau dacă firma care colectează gunoiul nu ar lăsa iarba, frunzele sau țesuturile vegetale biodegradabile lângă platformele de gunoi să „se biodegradeze” la locul unde sunt depuse de cetățeni în vederea colectării.

Mai mult, cum s-au generat venituri la bugetul local din operarea stației de sortare înainte de ianuarie 2021? Conform Anexei nr. 2 la Hotărârea nr. 39/31.01.2020 a Consiliului Local al Municipiului Arad – STUDIU DE OPORTUNITATE PENTRU STABILIREA MODALITĂȚII DE GESTIUNE A ACTIVITĂȚII DE SORTARE A DEȘEURILOR RECICLABILE ÎN STAȚIA DE SORTARE ARAD aflăm că „această activitate de operare a stației de sortare și sortare a deșeurilor reciclabile generează venituri la bugetul local din redevenţele încasate de la operatorul de sortare și de la administratorul depozitului de deșeuri ecologic.”

Totodată, amintim și de „scandalul gunoiului din Arad” din 2018 care a generat inclusiv vizita corpului de control al ministrului mediului de la acea vreme și care, printr-o adresă ulterioară, confirmă faptul că, atât colectarea selectivă cât și sortarea, nu s-au efectuat:

adresa mm pg1

adresa mm pg2

Concluzionăm „Bravo! Deci se poate”! ca toți să plătim ceva ce nu se prestează și nimeni să nu răspundă pentru asta! Rămân valabile și întrebările din finalul Articolului asociat:

Atenție, CONSILIERI LOCALI! Proiectul de Hotărâre în CLM Arad ARATĂ CLAR că NU S-A FĂCUT SORTAREA gunoiului reciclabil decât la nivel de „bani încasați de la ARĂDENI”! [DOCUMENTE]

Alte articole asociate:

CRIZA GUNOAIELOR – Etapa NAȚIONALĂ. Amenzi de peste 340.000 de lei pentru OPERATORUL NEAUTORIZAT RETIM aplicate de Garda de Mediu, DSP etc. – degeaba: GUNOIUL REZISTĂ!

Avem VALOARE sau ce?! Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu: „Valoare are un singur lucru: Aradul este în GUNOAIE!” [FOTO / VIDEO]

 

Categorie: Investigații
Etichete: ADISGD, deseuri, primaria arad, RECONS SA, RETIM, salubrizare, statie de sortare
Distribuie:
Articolul anterior
Evgenyi Shlyakov e jucătorul UTA-ei
Articolul următor
Universitatea de Vest din Timișoara anunță deschiderea concursului de soluții pentru noile fațade ale sediului principal. Termenul limită de depunere a ofertelor este 22 martie 2021, ora 10:00
Bagă un „16”

1 comentariu. Leave new

 • avatar of bogdan barbura
  Bogdan Barbura
  18 ianuarie 2021 10:17

  bine ca avem statie sortare gunoi reciclabil, dar politie nu : https://youtu.be/E95e46TJcts, justiei nu! Copilul meu este sechestrat de bunica prin furtul telefonului din 26 11 2019, plangeri am la parchet din 27 11 2019 si 28 11 2019, si ei normal tot pe mine or incercat sa ma mazileasca, vezi usa rupta la 4 dimineata pe banu maracine bl 21 anul trecut, vezi ordine de interdictie bazate pe fapte fals prezentate, dovezi trunchiate!!!! Iotcu Rodica prin interpusele ei este in spate! Jegurile societatii in frunte cu zdreamta de Schreiber ala la care nimeni nu-i face nimic desi el cu Balica sunt elementul provocator. Ma muistilor!!!!! O sa fiti desfintati si de pensii speciale oricum nu o sa va bucurati, asta in maxim 2 ani. https://www.aventuripebicicleta.ro/eliberati-lpealexdinsclavie/

  o sa va plangeti in pumn ba gunoaielor.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

costea tribunal

[ACTUALIZARE 2] Mai mulți susținători ai cauzei lui Ovidiu Costea s-au prezentat cu PANCARTE în fața PALATULUI DE JUSTIȚIE DIN ARAD la înfățișarea-cheie din PROCESUL ÎN CĂUTAREA DREPTĂȚII pe care-l duce fostul polițist „executat” de un sistem pervers!

  Cazul fostului polițist Ovidiu Costea, „executat” de fostul coleg de la DGA, comisarul-șef  Bâgu Decebal Petru erupe de nedreptăți, iar astăzi, 12 mai, 2021, a avut loc prima înfățișare…
medical

Un nou caz de CORUPȚIE CRIMINALĂ la Spitalul Județean Arad: o infirmieră de 37 de ani a suferit un Accident Vascular Cerebral duminică, în timp ce se afla și la SERVICIU, și în CONCEDIU MEDICAL… „pe barba asistentei-șef de la CHIRURGIE”

  Seria ororilor de la Spitalul Județean Arad funcționează ca un ceas perpetuum-mobile acționat de corupția din interior: nu se oprește decât dacă-l distrugi. Încerci să iei o „pauză informațională”…