Avem VALOARE sau ce?! Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu: „Valoare are un singur lucru: Aradul este în GUNOAIE!” [FOTO / VIDEO]

481c2ac3 b7a0 4aa3 8631 53f7dd51b49d
Distribuie:

 

Esența a ceea ce s-a discutat la conferința de presă din amiaza zilei de vineri (în care am reușit „performanța” de a ne face de râs în întreaga țară, „Criza gunoaielor” fiind mediatizată la nivel național) este că, de luni, modul în care autoritățile locale au gestionat criza gunoaielor din Arad va fi verificat de Corpul de Control al ministrului Mediului.
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în sala de ședințe a Instituției Prefectului, în care au fost prezenți, pe lângă toată presa locală, Ministrul Apărării, Mihai Fifor plus prefectul județului, Florentina Horgea, parlamentarii „puterii centrale”, nu și cei ai „enclavei” județului care suntem: Dorel Căprar, Florin Tripa, Adrian Todor și Eusebiu Pistru.
De asemenea, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a absentat… deliberat, încercând să deturneze atenția mediei înspre… inaugurarea Pieței „Miorița” (finalizată de două săptămâni, de altfel).

În rest… s-a recapitulat ce știam și noi și tot scriem de două săptămâni încoace

Ministrul a spus că autorităţile locale „nu au ştiut să coordoneze foarte bine sistemul de salubrizare”, iar conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor  – ADI – SIGD – aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean „a luat mai în derâdere obligaţiile pe care le avea”, în timp ce operatorul privat“ a crezut că îi merge văzând că nimeni nu îl întreabă de sănătate”.

„Este exclus ca cei care au greşit să nu plătescă. Nu doar RETIM a greşit, eu vreau să văd unde s-a greşit, şi atunci, prin ordin de ministru, luni voi trimite Corpul de Control al ministrului Mediului şi Garda Naţională de Mediu la ADI Arad”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Ea a adăugat că, venind de la Timişoara, a văzut în mai multe localităţi arondate operatorului RETIM că gunoaiele nu au fost ridicate, problema cea mai mare fiind în municipiul Arad. „Gunoiul nu s-a ridicat nici din şcoli, sau s-a ridicat dar nu la frecvenţa la care trebuia, nici la Spitalul Judeţean nu s-a ridicat, unde obligaţia este la puterea o mie”, a spus ministrul.

„Ce valoare au promisiunile autorităților locale care au asigurat arădenii că acest contract se va derula corespunzător?! (…) Valoare are un singur lucru: Aradul este în GUNOAIE!”

Graţiela Gavrilescu a anunţat şi măsuri decise în urma discuţiilor de la Arad, între care un termen nou pentru ridicarea tuturor deşeurilor, adică până duminică.

S-au fixat următoarele termene (din nou!) ultimative:

Până luni, RETIM are termen să meargă la Agenţia de Protecţia Mediului Arad pentru a-şi completa documentaţia în vederea emiterii autorizaţiei de mediu, pe care nu o deţine, motiv pentru care firma a fost amendată zilele trecute. Până miercuri, firma trebuie să preia cu acte de la Consiliul Judeţean cele zece autospeciale pentru transportul deşeurilor cumpărate pe fonduri europene.

Totodată, până miercuri, RETIM are termen să finalizeze încheierea de contracte cu populaţia şi firmele din Arad, în condiţiile în care rata de contractare este de sub 50 la sută, deşi trebuia să fie sută la sută în 22 aprilie, când şi-a început activitatea în Arad.

Ministrul a spus că Garda de Mediu a aplicat firmei patru sancţiuni după declanşarea crizei gunoaielor, cu o valoare totală de 250.000 de lei. La acestea se adaugă amenzi de la Poliţia Locală (circa 70.000 de lei) şi de la Direcţia de Sănătate Publică (2000 de lei).

Graţiela Gavrilescu a spus că a vrut să includă Aradul pe lista întâlnirilor regionale din 2019 legate de preşedenţia României la Consiliului Uniunii Euronene, alegând iniţial oraşul petru că „are istorie şi este aproape de frontieră”, dar şi pentru că „în 2015 primarul municipiului a spus că Aradul trebuie să fie Capitala europeană verde”.

„Cu părere de rău vă spun că astăzi mă gândesc foarte, foarte bine dacă o să mai luăm acestă hotărâre ca în 2019 să mai avem vreo dezbatere aici, la Arad. Nu mă gândeam că într-un oraş în care licitaţia pentru colectare şi transport, prin accesare de fonduri europene, era finalizată şi că cei care erau responsabili să coordoneze operaţia de salubrizare nu se vor apleca asupra problematicilor pe care urmau să le implementeze. Aşa m-am trezit alaltăieri dimineaţă cu poze pe WhatsApp cu gunoaie în foarte multe puncte din municipiul Arad”, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul a vizitat împreună cu jurnaliștii rampa de gunoi situată la intersecția străzilor Henri Coandă cu Aprodul Purice, afirmând că se va întoarce dacă săptămâna viitoare criza nu va fi încheiată.

 

În materialul video atașat puteți vedea și auzi întreg discursul Ministrului Mediului la Arad, în sala de ședințe a Prefecturii.

Categorie: Știri
Etichete: criza gunoaielor, Gratiela Gavrilescu, Mihai Fifor, ministrul mediului
Distribuie:
Articolul anterior
[AVANCRONICĂ] Punctele cu Poli nu au sosit încă. Sâmbătă vine Foresta la Arad, iar UTA are tot lotul valid
Articolul următor
Din seria „ASTA înseamnă să fii FARAON de Arad”: în timp ce DOI MINIȘTRI vin la tine în oraș să te certe că nu-ți duci GUNOIUL – tu mănânci un măr în Piața Miorița după care mergi la creșă și dai mâna cu IRONMAN! [FOTO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie