BURUIENILE DE PE MARGINEA DRUMULUI – brand județean, afacere politică și reper al corupției. Excepțiile Ineu și Sebiș nu fac decât să întărească regula

buruieni
Distribuie:

Nu există călător prin țări străine căruia să nu i se fi urât cu drumurile din România. Lăsând la o parte starea precară a asfaltărilor, prin orice poartă din Vestul țării (adică pe unde-ți vin ca oaspeți, trecători 99% dintre oamenii importanți) ai intra, primul lucru care te lovește vizual sunt BURUIENILE DE PE MARGINEA DRUMULUI: acesta este brandul nostru de țară, semnele evidente că ai intrat pe „teritoriul nimănui”… pe „terenul cu bălării al șmecherilor”.
Șmecheri de bălării suntem aici, la noi acasă, iar buruienile de pe marginea drumului reprezintă esența gândirii autorităților românești despre ce înseamnă respectul față de domeniul public – exact ca și când intri pe poarta vopsită a unui om cu mașină bună în fața casei și, de la intrare și până-n capătul curții vezi bălării… tufe de ambrozie, pir, pelin, lobodă și scaieți: ca să știi cu cine ai de-a face din prima secundă.
E greu să-i explici unui străin situația asta… e cel mai greu să-i răspunzi la întrebarea „cine e de vină?” unuia pentru care tunsul vegetației abundente, necesar atât naturii cât și oamenilor (are rost să explicăm de ce?), este o banalitate cotidiană, precum ducerea gunoiului la tomberon. Alor noștri e mai simplu să le decortichezi semințele astea de corupție… mai greu ar fi să le explici o stare de normalitate, dacă cumva dai de una.

Așa se prezintă la momentul de față intrarea în municipiul Arad dinspre Pecica (din singurul unghi din care e vizibilă… unul îngust, dacă iei curba potrivită)
arad scaled

Pecica –  unde e conte Cionca, președintele Consiliului Județean Arad… deci responsabilul numărul 1, 2, 3, 4 și 5 din 5 puncte al acestei stări de fapt la noi în județ.

Discutăm despre ceea ce se numește tehnic „Lucrările privind asigurarea esteticii rutiere a drumurilor din județul Arad (cod CPV 45111220-6)”

Până foarte recent, acesti tip de contracte era, exclusiv, dedicat clientelei politice, se făcea prin atribuire directă, iar cel care „avea abonament” la ele era firma domnului Florin Teodor Velici, prietenul (fost?) al lui Cionca de la CJA, respectiv patronul firmei ECO RECONVEST CONSTRUCT SRL (atunci pe plus – acum pe minus… mult – deduce și un tont de ce).

Valoarea contractului era relaviv mică (pentru „baștani” cel puțin) – în jur de 300.000 de lei pe an (pentru o vară și puțin din toamnă) – vezi, ca exemplu, ACEST CONTRACT, din 2018.

captura de ecran 2023 06 28 085156 scaled

Între timp s-a împuțit treaba… Or fi văzut și ăia care dau bani pe ce se duc banii lor; au intrat și ei pe la Nădlac (ca să se ducă în Grecia, pe la Sârbi), unde sunt banii dumnealor: printre buruienile de pe marginea drumurilor… i-o fi sunat șeful pe ăia de se ocupă cu estetica lor și le-o fi zis „bă, bulangiilor, vedeți că m-am făcut de râs pe mașină în fața colegilor din Ungaria, Bulgaria și Chile când a trebuit să recunosc că eu sunt ăla ce vă dă bani pentru curățarea drumurilor… așa că, de acum, gata cu atribuirea direct în pușculiță și pe SEAP cu voi!”

Și i-a trimis pe SEAP

S-a mărit miza, s-au adunat firme, s-au organizat licitații.
Trecem peste „ani de Velici”… buruienile au prosperat. Numai să ai memorie în telefon câte poze poți să faci de la Vinga la Nădlac Acum oricine le cunoaște – au ajuns puncte de reper. Bornele kilometrice nu se mai văd, așa că dacă te duci de la Zimand Cuz la Pâncota, calculezi distanța după bucsușii cei mai reprezentativi… gen „până-n Caporal Alexa mai am trei bucsuși mari pe stânga și un rând de ambrozie pe dreapta”.

Pe anul ăsta, prima licitație s-a derulat în aprilie

„În categoria esteticii rutiere sunt cuprinse lucrări de cosire vegetație, tăieri de corecție a arborilor, curățire locuri parcare”, conform caietului de sarcini ce însoțește procedura de achiziție lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice de anul acesta, la mijlocul lunii aprilie a acestui  an.

„Ca urmare a reviziilor efectuate de personalul tehnic din cadrul Serviciului Mentenanță Drumuri și Poduri pe drumurile județene în cursul anului 2023, s-a constatat necesitatea, ca pe tronsoanele de drum situate în extravilanul localităților să se efectueze lucrări pentru asigurarea esteticii rutiere (cosire vegetație, tăieri de corecție a arborilor, curățire locuri parcare etc.), astfel încât condițiile de vizibilitate și siguranța circulației să poată fi îmbunătățite pe aceste tronsoane. Rezultatul obținut în urma realizării acestor lucrărilor, este de a îndepărta total vegetația care se extinde pe suprafața căii de rulare și eliminarea ambroziei, respectiv a vegetației ierboase de pe acostamente. De asemenea, este necesară încheierea unui acord cadru în vederea eliminării vegetației de pe marginea drumurilor județene și pentru îmbunătățirea condițiilor de vizibilitate”, scriu cei de la Consiliul Județean Arad în descrierea achiziției publice.

„Contractul cuprinde drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Arad și 11 parcări situate la Horia, Covăsânț, Sintea Mică, Șepreuș, Mocrea, Buhani, Prunișor, Chesinț și Ususău. Valoarea estimată calculată de cei de la CJA a fost stabilită, după cum urmează: Acord Cadru minim 567.489,52 lei fără TVA și Acord Cadru maxim 14.125.530,64 lei fără TVA, iar Contract Subsecvent minim 71.444,39 lei fără TVA si Contract Subsecvent maxim 1.765.691,33 lei fără TVA.”

Deci nimicul care se făcea pe timpul tandemului Cionca-Velici cu 60.000 de Euro, acum ar trebui să se facă pe bune cu 3 milioane de Euro… și, exact de aia, fix-pix: LICITAȚIA N-A TRECUT!

Adică degeaba s-au prezentat firme multe și bune (la banii potriviți vin și din Japonia, nicio grijă!)… că licitația s-a anulat… întrebați-l pe Cionca de ce, că noi am obosit de atâtea dialoguri degeaba.
„Că n-a cotizat nimeni!” – este răspunsul scurt, generalist… pe care, desigur, contele de Pecica și dregătorul banilor județului îl va contrazice într-un comunicat pe care-l vom publica în cadrul actualizării acestui titlu (deci după ce vedem buruienile tunse în tot județul).

Dar apropo de „tot județul”:

nu chiar toate localitățile din județ se prezintă în halul în care le vedem pe restul de 85 spre 90%. Avem două exemple – multe înainte! – de administrație locală (și, aproape culmea dacă nu știi exact cum stă treaba, ambele liberale cu ștate vechi!) în care s-a procedat exact pe o lege normală.

Mai exact, primăriile din Ineu și Sebiș și-au făcut propria societate (Gospodărire Comunală, Construcții, Companie), prin care au cumpărat sau au  închiriat un utilaj de tuns iarba – astfel încât n-au mai încheiat niciun CONTRACT POLITIC cu niciun Velici sau de-ăștia, au ignorat total licitația Consiliului Județean cu jocurile ei cu tot și și-au tăiat buruienile singuri, pe tot conturul hărții funciare care îi e arondată administrativ.

Călin Abrudan: „De anul trecut, printr-un contract trecut prin Consiliul Local, timp de 5 ani lucrăm cu fima noastră”

…iar marginea drumurilor din Ineu arată așa:

…ceea ce ne scutește de comentarii suplimentare.

Sebișul este încă un exemplu că se poate, dacă nu-și bagă corupția coada

Acest utilaj – care a costat 6.000 de euro (cât o mașină inutilă la mâna a doua) – a fost achiziționat de Primăria Orașului Sebiș, prin firma proprie, TERMOCONSTRUCT și nu doar că-și face treaba, dar și-o face cu bani puțini și și-o face bine.

WOW!… AȘA-I CE „GREU” ERA?!

Nu-i mai lăudăm pe oamenii ăștia, că numai probleme le facem… nici nu stă în preocupările noastre să lăudăm primari (care, până la urmă, tot politicieni sunt)… am vrut numai să vă dăm o replică cât-de-cât lămuritoare în caz că vă vizitează vreo rudă sau un amic dintr-o țară civilizată și vă reproșează fățiș că „bine că vă tăiați pădurile, dar nu sunteți în stare să vă tundeți buruienile de pe marginea drumurilor, bă, lăcustelor!”
Le ziceți că ăsta-i brandul nostru de țară și gata… trimiteți-le acest link – ca să le fie șocul cultural și mai mare.

 

 

Categorie: Investigații
Etichete: buruieni, BURUIENILE DE PE MARGINEA DRUMULUI, Florin Teodor Velici, Ineu, Iustin Cionca, Lucrările privind asigurarea esteticii rutiere a drumurilor din județul Arad (cod CPV 45111220-6), Pecica, Sebis
Distribuie:
Articolul anterior
„Alumni U.V.V.G. Arad” prezintă absolvenți ai universității: DUMITRU TOMOIOAGĂ
Articolul următor
Dacă e joi, e „CARGO CLASIC”. Festivalul Berii începe cu un concert de rock simfonic
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie