Fostul primar al Zărandului, Florin Moț, a fost condamnat definitiv în „Dosarul Bardeau” și își așteaptă următoarea sentință sub supraveghere judiciară

ion florin mot 1
Distribuie:

 

Cu o „coadă” de doi ani cu suspendare – sentință pronunțată de Curtea de Apel Oradea într-un dosar pentru luare de mită – și  așteptându-și următoarea condamnare – într-o speță pentru înșelăciune în formă continuată deja judecată de prima instanță –, fostul primar al comunei Zărand, Ion Florin Moț a fost pus sub control judiciar cu supraveghere strictă. Marți, 4 octombrie, o instanță de la Curtea de Apel Timișoara a pronunțat  sentința definitivă în „dosarul Bardeau”: 2 ani și 2 luni – asta după ce părțile au ajuns la un acord de returnare a prejudiciului (1 milion de euro și casa fostul primar din pădurea de la Nadăș – conform surselor).
Pe numele lui Moț mai există, tot pe rolul Curții de Apel Timișoara, un dosar aproape identic – în care SC Tar Farming SRL l-a acționat în instanță pentru exact aceleași fapte – rezumate simplu prin „vânzare de terenuri false”. Pronunțarea în acest dosar trebuia să se facă joi, 6 octombrie, însă a fost amânată – completul de judecată stabilind un termen intermediar (14 octombrie) pentru pronunţarea asupra cererii de sesizare a ÎCCJ și stabilind ca termen pentru începerea fondului cauzei pentru 3 noiembrie. Procedural vorbind, avocații fostului primar au cerut completului de judecată să coreleze pedepse din vechiul cod penal cu unele prevăzute de noul cod. O cerere similară au depus avocații și în cazul dosarului cu Bardeau, dar acolo instanța a respins cererea.
De domeniul „miracolelor juridice” este ceea ce i se întâmplă celui care l-a băgat la pușcărie pe „idolul poporului de la orașe și sate”, Dan Diaconescu… aceasta fiind o evidență doar urmărind datele tehnice ale proceselor lui Ion Florin Moț.

Iată sentința – așa cum e publicată pe site-ul Curții de Apel Timișoara:

04.10.2016

Ora estimata: 09:00

Complet: Penal – N A10

Tip solutie: Încetat procesul penal

Solutia pe scurt: În baza art. 421 alin. 1 pct.2 lit. a C.p.p. admite apelul declarat de inculpatul Moţ Ion Florin şi partea civilă S.C. Bardeau Holding România S.R.L. împotriva sentinţei penale nr. 75/15.03.2016 pronunţată de Judecătoria Chişineu Criş în dosarul nr. 678/210/2015. Desfiinţează sentinţa penală atacată şi rejudecând cauza: În baza art. 396 al. 6 C.p.pen., rap. la art. 16 al.1 lit. g C.p.pen, încetează procesul penal faţă de inculpatul Moţ Ion Florin pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prev. de art. 244 al. 1 şi 2 C.pen. (în raport de persoana vătămată S.C. Bardeau Holding România S.R.L.). În baza art. 40 alin. 1 C.p. rap. la art. 39 alin. 1 lit. b C.p. constată că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat în prezentul dosar este concurentă cu faptele pentru care s-a aplicat pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare prin sentinţa penală nr. 215/29.10.2013 pronunţată de Tribunalul Bihor în dosarul nr. 6068/111/2013 definitivă prin decizia penală nr. 25/A/01.02.2014 pronunţată de Curtea de Apel Oradea. În baza art. 86 ind. 5 Cod penal anterior dispune anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare dispusă prin sentinţa penală nr. 215/29.10.2013 pronunţată de Tribunalul Bihor în dosarul nr. 6068/111/2013 definitivă prin decizia penală nr. 25/A/01.02.2014 pronunţată de Curtea de Apel Oradea şi repune în individualitatea lor cele două pedepse de 1 an şi 8 luni închisoare aplicate, şi înlătură parţial sporul de 4 luni aplicat. În baza art. 33 lit. a, 34 lit. b cod penal anterior contopeşte pedeapsa de 1 an închisoare din prezentul dosar cu cele două pedepse de 1 an şi 8 luni închisoare repuse în individualitatea lor, în pedeapsa cea mai grea aceea de 1 an şi 8 luni închisoare pe care o va sporii cu 6 luni inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă totală de: – 2 doi ani şi 2 luni închisoare. În baza art. 397 C.p.p. constată stinsă acţiunea civilă faţă de partea civilă S.C. Bardeau Holding România S.R.L ca urmare a intervenirii acordului de mediere. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale atacate. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.

Fostul primar, așadar, a fost condamnat cu suspen­dare sub supraveghere, soluţie care s-a menţinut din sentinţa primei instanţe

S-a modificat doar cuantumul pedepsei. „Sintagma de anulare a suspendării sub supraveghere e o formulă de tehnică juri­dică care se aplică la descontopire, anulându-se şi sporul iniţial. Ulterior s-a aplicat din nou un spor, dar s-a menţiunut suspendarea sub supraveghere”, au explicat avocații primarului presei.
La rândul lui, Florin Moț susţine că neînţelegerile pe care le-a avut cu SC Bardeau Holding au fost rezolvate prin mediere şi că este „încrezător în justiţie şi în cel de-al doilea proces pe care îl are la Curtea de Apel Timişoara.” „Am fost la mediere şi ne-am înţeles, pentru că suntem oameni de bună credinţă. Sunt însă hotărât să-i dau în judecată pe cei care au acreditat ideea că aş fi fost condamnat la închisoare cu executare. În cel de-al doilea proces pe care îl am, a fost stabilit un nou termen, pentru data de 3 noiembrie. Sunt încrezător în Justiţie” – contraatacă Moț.

Dosarul Bardeau – conform comunicatului de presă

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad,  prin rechizitoriul din data 15.04.2015, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Moţ Ion  Florin pentru infracţiunile de înşelăciune, uz de  fals şi abuz  în  serviciu – se spune într-un comunicat de presă.

Din  probatoriul  administrat în cauză  a rezultat că inculpatul Moţ Ion  Florin,  în  perioada martie-mai  2009, a  indus  în  eroare reprezentaţii unei  societăţi comerciale  din jud.Arad cu  prilejul încheierii unor  antecontracte  de  vânzare-cumpărare de terenuri, afirmând  în  mod nereal că aceste terenuri  nu au  mai  făcut  obiectul  unor  antecontracte  de  acelaşi  gen  anterioare. În  realitate, terenurile  fuseseră  anterior  înstrăinate în  acelaşi mod şi unei  alte  societăţi comerciale de  pe  raza jud.Arad. Procedând  astfel, inculpatul a  cauzat  un  prejudiciu  total în  valoare  de 197.020  lei persoanei juridice care  a  achiziţionat  a doua  oară  imobilele.

Totodată, inculpatul, în  calitate  de  primar  al  com.Zărand,  jud.Arad, în  luna  septembrie  2012, pentru  a  justifica  neeliberarea unui  titlu  de  proprietate  persoanei  care  a  solicitat aceasta, a prezentat serviciului juridic  al prefecturii  jud.Arad copia  unui  antecontract prin  care  ar fi  achiziţionat terenul  ce făcea  obiectul titlului de mai  sus, antecontract  despre  care  ştia  la  acel moment că  este  fals. Procedând  astfel, inculpatul, în  exercitarea  atribuţiilor  de  serviciu,  a refuzat în mod  nejustificat să soluţioneze cererea de eliberare  a  titlului  de  proprietate formulată.

 

 

Categorie: Investigații
Etichete: control judiciar, Curtea de apel Timisoara, dosar bardeau, florin mot, pedeapsă, primar
Distribuie:
Articolul anterior
[ROMAN FOILETON] Fum de iarnă (1)
Articolul următor
[NASA] Jurnalul Uraganului Matthew care a lovit în aceste zile America
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie