Victorie în instanță: Colegiul din Buzău obligat să șteargă nota 2 pentru o postare pe Facebook și să plătească daune morale de 3.000 de euro

andrei alexandru voicu
Distribuie:

Colegiul Național „B.P. Hasdeu“ din Buzău a fost obligat de Curtea de Apel Ploiești să șteargă din registru nota 2 acordată elevului Alexandru Voicu în 2018 și să plătească daune morale în valoare de 3.000 de lei.

Decizia instanței, publicată recent pe portalul justiției, a pus capăt unui proces ce a durat trei ani și care a avut la bază o postare controversată pe Facebook.


Totul a început în 2018 când Andrei Alexandru Voicu, atunci în vârstă de 17 ani și elev la Liceul „B.P. Hasdeu” din Buzău, a distribuit pe un grup intern al liceului un clip video realizat în 2013 în care apărea profesoara de desen. Acest incident a generat o anchetă disciplinară soldată cu nota 2 la purtare pe primul semestru pentru tânăr.

111voicu
Sursa: Libertatea

„Băi băieți, eu zic să îi găsim profei un băiat de care să se lipească”, scrie el cu referire la versurile melodiei, apoi continuă cu o critică la adresa liceului. „Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”.


(Clipul video în care apare profesoara)


„Mi-am cerut scuze doamnei profesoare, dar nu a contat” a declarat Andrei într-un interviu acordat presei locale după incident. Încercările mamei sale de a îndupleca directorul liceului prin scuze și iertări au rămas fără succes, acesta afirmând că aplică legea. Mai mult, liceul l-a pus la zid pe elev, expunând detalii private din familia Voicu și încercând să îl portretizeze ca pe un copil-problemă.


Mama lui Andrei a deschis o acțiune în instanță împotriva liceului, argumentând că nota la purtare ar putea periclita intrarea la facultate a fiului său și solicitând daune morale. Pe 7 aprilie 2023, Tribunalul Buzău a anulat deciziile colegiului de scădere a notei la purtare și l-a obligat să plătească daune morale de 3.000 de lei.

Cu toate acestea, școala a făcut apel împotriva deciziei, iar pe 30 ianuarie, Curtea de Apel Ploiești a respins apelul ca nefondat și a menținut hotărârea tribunalului. Decizia finală a instanței a adus o victorie importantă pentru Andrei Voicu și familia sa, confirmând că nota 2 la purtare va fi ștearsă din registru, iar colegiul va plăti daunele morale stabilite anterior.


„El a rămas cu traume psihice din cauza abuzului care s-a făcut atunci, tensiunile prin care a trecut ca să cedeze. Având media doi, în semestrul al doilea îi trebuia 10, ca să îi iasă media 6. A avut parte de provocări care să le dea motiv să-i pună măcar 9 la purtare și să-l lase repetent. Sistemul ar fi trebuit să-l ajute să se ridice, nu să-l îngroape”, a subliniat mama lui Andrei într-o declarație dată pentru Libertatea,  după decizia instanței.

„Suntem emoţionaţi şi încurajaţi de acest succes şi ne reafirmăm angajamentul de a apăra drepturile şi libertăţile elevilor. Fiecare tânăr merită un mediu educaţional corect şi pozitiv, unde drepturile elevilor sunt respectate şi apărate”, au mai transmis reprezentanţii cabinetului de avocatură.


Sursa: Libertatea


 

Categorie: Național
Etichete: andrei voicu, colegiul national b. p. hasdeu, tribunal buzau
Distribuie:
Articolul anterior
Un bărbat de 80 de ani, din Curtici, a rămas 90 de zile fără permis pentru alcoolemie la volan. 115 șoferi au fost amendați, 4 au rămas fără permis și 10 fără certificatele de înmatriculare
Articolul următor
Turbulențe în IPJ Arad. Pe numele a doi polițiști, șefi de servicii, a fost depus un raport cu privire la săvârșirea unor fapte asimilate CORUPȚIEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie