Cum este reîncadrat violul la act sexual cu minor în România? Petiția pentru justiție transparentă în cazurile de violență sexuală

viol
Distribuie:

Centrul Filia a distribuit recent o postare care m-a făcut nu doar să fiu foarte tulburată dar și să fac puțină cercetare în legătură cu subiectul.


Abuzul sexual este o problemă serioasă care afectează multe persoane în zilele noastre. Din păcate, multe cazuri, inclusiv de viol, nu sunt raportate din diverse motive iar abuzul devine din ce în ce mai comun. Acesta are un impact profund asupra victimelor și necesită eforturi continue pentru educație și prevenire, eforturi pe care unele asociații precum Centrul Filia le fac.


viol

O postare a Centrului Filia scrie
 Iată cum a fost motivată reîncadrarea de la viol la act sexual cu minor, în puținele cazuri prezentate într-un raport al Inspecției Judiciare din 2021:

️  „Vârsta persoanei vătămate era de 12 ani, însă aceasta avea o dezvoltare somatică precoce, respectiv o greutate de 68 kg și o înălțime de 1,60 m, la data examinării medicale”Judecătoria Topoloveni.

  „Dacă inculpatul ar fi întreținut un singur raport sexual cu victima era posibil să se rețină imposibilitatea acesteia de a-și exprima voința datorită vârstei fragede de 10 ani, dar în condițiile în care relațiile sexuale s-au întins pe o perioadă lungă de timp, s-a apreciat că încadrarea juridică corectă ar fi aceea de raport sexual cu un minor.” – Judecătoria Tecuci.

  Judecătoria Sighișoara a decis că o minoră în vârstă de 12 ani a fost de acord să întrețină relații sexuale cu inculpatul, pentru că ar avea o „relație” – dovada fiind cei doi copii pe care îi au împreună.

Judecătoria Piatra Neamț a considerat valid consimțământul dat de o victimă de 11 ani, motivând că fata nu era virgină la momentul în care a întreținut relații sexuale cu inculpatul.

 „Victimele aveau un respect față de inculpat, fiind mai în vârstă, pentru că erau acasă la el și le dădea de mâncare, condițiile fiind mai bune acolo decât la centrul de plasament.”Judecătoria Sibiu.

 „A luat decizia de a întreţine relaţii sexuale cu inculpatul doar pentru a putea locui în continuare în acea familie, inculpatul inducându-i temerea că, dacă nu va întreține aceste relații sexuale, nu va mai putea locui cu ei și că va avea o viață grea.”Judecătoria Piatra Neamț.


viol


Ce vrea petiția?

„Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, cerem Consiliului Superior al Magistraturii publicarea anonimizată a tuturor hotărârilor judecătorești definitive privind infracțiunile sexuale.

Avem cu toții dreptul să știm cum este înfăptuită justiția pentru femeile și fetele care au trecut prin abuzuri sexuale!

Vrem publicarea anonimizată a hotărârilor judecătorești privind infracțiunile sexuale, care să includă măsuri de protecție a victimelor față de identificare și retraumatizare.

Hai să contribuim la o societate mai sigură pentru femei și fete și să ne asigurăm că Statul le protejează drepturile și aplică justiția în mod corect!”


Petiția este inițiată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și o puteți semna aici https://campaniamea.declic.ro/petitions/justitie-transparenta-in-cazurile-de-violenta-sexuala


Transparența în justiție, în special în cazurile de abuz sexual, este crucială pentru a menține încrederea publicului în sistemul juridic. Caracterul public al proceselor și al motivării hotărârilor judecătorești este esențial pentru:

•Asigurarea încrederii prin transparență oferă publicului o viziune clară asupra modului în care justiția tratează cazurile de abuz sexual, contribuind astfel la încrederea în sistemul juridic.

•Protejarea drepturilor victimelor precum publicarea motivărilor hotărârilor permite evaluarea corectitudinii și sensibilității în tratarea victimelor de abuz sexual, asigurând că drepturile lor sunt respectate.

•Evaluarea eficacității legilor și a măsurilor preventive pentru că accesul la informații anonimizate despre cazuri ajută la înțelegerea impactului modificărilor legislative și a măsurilor de prevenire a abuzurilor sexuale asupra victimelor pe termen lung.

•Încurajarea raportării și să se ofere victimei încrederea că justiția va fi aplicată echitabil și că va primi sprijinul și respectul de care are nevoie pentru a raporta abuzurile sexuale.

•Transparența în justiție, inclusiv publicitatea în motivarea hotărârilor și accesul la informații, joacă un rol fundamental în asigurarea unei abordări echitabile și sensibile în cazurile de abuz sexual, contribuind la o societate mai sigură și la protejarea drepturilor victimelor.

viol


Dreptate strâmbă

Trei din patru cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite.


Îmbunătățirea transparenței

în cazurile de violență sexuală nu este un proces simplu, deoarece implică echilibrarea între transparență, protecția victimelor și respectarea legilor privind confidențialitatea. Este un efort continuu care necesită colaborare între autorități, organizații non-guvernamentale și comunitatea în ansamblu pentru a asigura un sistem juridic mai eficient și mai empatic pentru victimele de violență sexuală.


 

Categorie: Național
Etichete: abuz sexual, centrul filia, petitie, viol reincadrat la act sexual cu minor
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] O nouă zi de proteste ale grefierilor arădeni
Articolul următor
Concert umanitar de Crăciun în Catedrala Almudena din Madrid – organizat de Federația Asociațiilor de Români din Europa 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…