De ce refuză Adrian Buleu să spună unde e cadavrul lui Abel Apostol, pe care, în sfârșit, recunoaște că l-a ucis?

adrian buleu crima abel arad
Distribuie:

Familia Apostol a fost surprinsă, dar nu șocată, de ceea ce a citit recent în presa locală  și anume că, în cadrul unei acțiuni în instanță, Adrian Buleu a solicitat eliberarea condiționată. Nu neapărat această solicitare a surprins familia Apostol, ci motivele invocate în susținerea cererii, dintre care, cel mai important aspect fiind că Adrian Buleu a recunoscut fapta comisă, adică a recunoscut că l-a ucis pe Abel Apostol. Dar afirmația lui Buleu că „și-a recunoscut fapta, regretă și se simte eliberat sufletește de această povară” în scopul de a fi eliberat înainte de termen, nu este suficientă și utilă nimănui dacă acesta nu mărturisește și ce a făcut cu cadavrul și unde l-a ascuns. Oribila crimă a avut loc în seara zilei de 1 Mai 2013, cadavrul lui Abel Apostol nu a fost găsit niciodată, Buleu fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor în lipsa cadavrului.

În urma lecturării Hotărârii instanței care a judecat cererea de eliberare condiționată (respectiv Judecătoria Focșani), pot fi regăsite trei pasaje în care se face această afirmație:
1. „[…] Petentul, având ultimul cuvânt solicită admiterea cererii, arată că regretă fapta, precizează că s-a schimbat, a fost la psiholog, unde a recunoscut fapta, ceea ce l-a ușurat emoțional. Spune că a acționat în acest mod în impulsul nervilor după care s-a speriat și a încercat să ascundă urmele, arată și faptul că dorește admiterea cererii, atât pentru a fi aproape de familia sa cât și pentru a-și putea plăti obligațiile pe care le are față de familia persoanei vătămate. […]; 
2. „[…] pentru acordarea liberării condiţionate a apreciat, în majoritate, că perioada petrecută în stare de detenţie este suficientă, acesta recunoscând fapta pentru care a fost condamnat şi conştientizează gravitatea şi urmările acesteia, că şi-a însuşit normele de convieţuire socială şi prezintă motivaţie pentru schimbare, astfel că a propus liberarea condiţionată. Cu opinie separată, judecătorul de supraveghere, faţă de gravitatea faptei şi de termenul de expirare a pedepsei, a apreciat că scopul pedepsei nu a fost atins şi a propus o amânare de 6 luni  […]”;
3. „[…] Din evaluarea pshihologică a acestuia rezultă că prezintă o structură de personalitate caracterizată prin nivel crescut al dezvoltării intelectuale, capacitate bună de relaţionare interpersonală, stabilitate afectivă. De asemenea, s-a reţinut că îşi asumă responsabilitatea faptei comise, exprimând regret.  […]”

A recunoscut, dar cât de credibilă poate fi această recunoaștere? Și de ce nimeni dintre cei cărora li s-a confesat nu a fost interesat unde se află cadavrul?

Nu dorim să comentăm dreptul lui Buleu de a solicita eliberarea condiționată având în vedere fapta comisă, maniera diabolică și de o cruzime extremă în care a fost comisă și toate acțiunile pe care le-a făcut pentru ascunderea cadavrului. Dar nu putem să nu ne întrebăm, și acum după 11 ani de la oribila crimă, de ce trece neobservată această recunoaștere. Neobservată de către anchetatori, în primul rând, și de ce, în tot acest timp care s-a scurs de la ipotetica recunoaștere a crimei, nimeni nu a fost interesat să afle ce s-a întâmplat cu cadavrul și unde este ascuns. Măcar de dragul soluționării dosarului de omor și, poate cel mai important, pentru liniștea familiei Apostol. Nici măcar comisia de analizarea a cererii de liberare condiționată din Penitenciar, nici judecătorii instanțelor care au judecat cererea de liberare condiționată, nu au manifestat interes pentru găsirea cadavrului? Nu l-a întrebat nimeni dintre cei care au aflat pe parcursul atâtor demersuri de eliberare condiționată de faptul că și-a recunoscut fapta, ce a făcut cu cadavrul? 

Cu atât mai mult cu cât, în timpul procesului în urma căruia a fost condamnat pentru uciderea lui Abel Apostol, Adrian Buleu nu a recunoscut fapta, invocând pe de o parte că partenerul său de afaceri este în viață, cea mai puternică probă în acest sens fiind lipsa cadavrului. O altă ipoteză vehiculată la acel moment afost cea conform căreia, dacă Abel Apostol a fost într-adevăr ucis, crima a fost comisă de cetățeni ruși, ucraineni sau moldoveni, cu care acesta ar fi avut anumite afaceri.
Familia are dreptul să afle unde i-au fost ascunse rămășițele, cu atât mai mult cu cât nu a crezut niciodată de Abel ar fi în viață, cum a susținut Buleu pe tot timpul procesului și chiar mult timp după condamnare. Mai mult, în octombrie 2016, după ce și-a adjudecat în instanță casa lui Adrian Buleu din localitatea Sânpaul, familia Apostol, de față cu prieteni, martori neutri, presă și poliție, au procedat la verificarea informației neexploatate conform căreia cadavrul lui Abel Apostol ar putea fi încimentat într-un postament dintr-un colț al garajului și au spart postamentul din beton, apoi plafonul de deasupra fundației și căminul de sub acesta. S-a săpat atunci la doi metri cu plafon și de jur împrejurul ciudat acoperitului cămin – dar nu s-a găsit cadavrul… așa cum o parte dintre martori bănuia.
Așadar,  doar afirmația lui Buleu„și-a recunoscut fapta, regretă și se simte eliberat sufletește de această povară” în scopul de a fi eliberat înainte de termen, nu este suficientă și utilă nimănui dacă acesta nu mărturisește și ce a făcut cu cadavrul și unde l-a ascuns.

Buleu a primit flit de la instanță și cu privire la această solicitare. În 2023, la aceeași instanță, a mai fost pe rol o cerere de eliberare condiționată

Adrian Buleu mai are de așteptat încă 9 luni, după această perioadă urmând să fie pusă în discuție, din nou, eliberarea sa condiționată, judecătorul de supraveghere considerând că scopul pedepsei nu a fost atins, propunând o amânare. Nu este pentru prima dată când cel condamnat pentru uciderea partenerului său de afaceri a solicitat să fie eliberat condiționat. În 2023, în luna aprilie, la exact 10 ani de la comiterea crimei, Adrian Buleu a înaintat Judecătoriei Focșani o cerere de eliberare condiționată, pe care însă instanța a respins-o, hotărând ca aceasta să poată fi reînnoită pentru 9 luni. Acea hotărâre a fost contestată de Buleu, contestația fiind soluționată de Tribunalul Vrancea care a desființat hotărârea Judecătoriei Focșani, doar cu privire la termenul în care putea fin reînnoită cererea, reducându-l de la 9 luni, la 6 luni.


La împlinirea celor 6 luni, Buleu nu a renunțat și a mai formulat încă o cerere de eliberare condiționată. La termenul din 05.02.2024, Judecătoria Focșani i-a respins solicitarea. Și de această dată, Buleu a formulat contestație

Tip solutie: Soluţionare
Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat BULEU ADRIAN, în prezent deţinut în Penitenciarul Focşani. În temeiul art. 587 alin. 2 C.pr.pen. fixează termen, după care propunerea sau cererea va putea fi reînnoită, 9 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă petentul condamnat la plata sumei de 200 de lei cheltuieli judiciare către stat. Ia act că asistenţa judiciară a petentului condamnat a fost asigurată de avocat ales. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05.02.2024.
Document: Hotarâre  119/2024  05.02.2024

La o săptămână de la Hotărârea Judecătoriei Focșani, în 12 februarie 2024, Adrian Buleu a depus contestație. Termenul stabilit pentru judecarea cauzei la Tribunalul Vrancea fiind 27 martie 2024


Ce a precizat apărătorul lui Buleu pentru  aconvinge instanța să-i admită liberarea condiționată

„Apărătorul petentului solicită admiterea liberării condiționate, precizând că comisia a apreciat în majoritate că petentul poate fi liberat condiționat, existând doar o singură opinie separată, arată că s-a arătat că perioada petrecută în stare de detenție este suficientă, întrucât recunoaște fapta, conștientizează gravitatea și urmările și prezintă motivație pentru schimbare. Apreciază că petentul îndeplinește condițiile pentru a se dispune liberarea condiționată. A executat fracția de 3/4 din pedeapsă, a fost stăruitor în muncă și nu are antecedente penale, a dat dovezi temeinice de îndreptare, astfel cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar. De asemenea, arată că din caracterizarea depusă la dosarul cauzei rezultă că toate cele trei evaluări sunt pozitive. Spune că a fost recompensat de 64 de ori, a avut două permisii de ieșire, de asemenea a participat la activități lucrative. (…) că evaluarea în domeniul asistenței sociale a concluzionat că petentul este căsătorit de 15 ani, are un copil, a menținut legătura cu mediul de suport, a finalizat cu calificativul foarte bine pentru programul de pregătire privind liberarea condiționată, având deprinderile necesare creșterii perspectivei de reintegrare socială. (…)  evaluare în domeniul asistenței psihologice este una pozitivă. S-a concluzionat de către psihologul penitenciarului că petentul a avut o bună capacitate de relaționare interpersonală. Apreciază că, în mod nejustificat, judecătorul de supraveghere a apreciat că se impune ca petentul să mai rămână pentru o perioadă de șase luni în penitenciar. Spune că acesta a mai fost amânat o dată pe motivul gravității faptei și nu poate fi amânat din nou, tot pentru același argument, având în vedere buna conduită a acestuia. Solicită să fie avută în vedere că pentru gravitatea faptei acesta a răspuns deja a fost condamnat la o pedeapsă de 15 ani închisoare, deși legea prevedea ca și limite 10-20 de ani de închisoare, i s-a aplicat o pedeapsă peste minim. Nu are antecedente penale și pentru aceste argumente crede că întrunește condițiile pentru a se dispune liberarea condiționată.”


Reprezentantul Ministerului Public (procurorul) a solicitat respingerea cererii

„… arătând că pedeapsa, pe lângă scopul educativ, are și scop retributiv. În speță, fapta de omor care a atras condamnarea și conduita imediat după săvârșirea faptei, în încercarea de a ascunde urmele acesteia, impun ca petentul să dea în continuare dovezi temeinice de îndreptare. (n. red. Buleu) mai are de săvârșit cam o treime din pedeapsa totală și față de aceste aspecte solicită o amânare de 12 luni.”


Inclusiv Buleu și-a susținut cauza în instanță

„Petentul, având ultimul cuvânt solicită admiterea cererii, arată că regretă fapta, precizează că s-a schimbat, a fost la psiholog, unde a recunoscut fapta, ceea ce l-a ușurat emoțional. Spune că a acționat în acest mod în impulsul nervilor după care s-a speriat și a încercat să ascundă urmele, arată și faptul că dorește admiterea cererii, atât pentru a fi aproape de familia sa cât și pentru a-și putea plăti obligațiile pe care le are față de familia persoanei vătămate.”


Reacția familiei Apostol, după aflarea din presă că Buleu a recunoscut omorul: „ Nu ne interesează deloc datoria financiară pe care o are față noi (…). Fiind creștini facem apel la sufletul lui Buleu să ne spună unde e cadavrul”

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru că a recunoscut fapta, totodată așteptăm să ne spună unde este cadavrul, rămășițele? Nu ne interesează deloc datoria financiară pe care o are față noi, iar familia ar socoti ca fiind sinceră atitudinea lui doar în momentul în care ne va arăta unde a fost îngropat, incinerat, aruncat în Mureș… Fiind creștini facem apel la sufletul lui Buleu să ne spună unde e cadavrul să putem avea o înmormântare după crezul și tradiția creștină. Avem încredere în justiția română ca nu este interesata doar de reabilitarea în societate a unui ucigaș dar și despre aflarea adevărului.” – ne-a precizat familia Apostol.


Fiul lui Abel Apostol, Dr Albert Apostol, este în prezent chirurg ortoped, și operează la Policlinica Miramar, cel mai mare spital privat din Insulele Baleare, în Palma de Mallorca. În fiecare an, în ziua de 01 mai, ziua în care tatăl său  a fost omorât, Albert Eduard Apostol  postează mesaje publice prin care păstrează vie memoria tatălui său.


Hotărârea integrală a Judecătoriei Focșani din 05 februarie 2024 privind liberarea condiționată:

Buleu_Hotarâre Focșani by www.criticarad.ro on Scribd

Buleu_Hotarâre Focșani by www.criticarad.ro

 


Despre cazul Abel Apostol

În momentul dispariţiei (1 mai 2013), Abel a venit acasă, să mănânce, după care a plecat la baza sportivă. Soţia l-a sunat la 21,45, dar telefonul era închis, aşa că, văzând că nu apare, a sunat-o asociata sa, care nu ştia nimic despre Abel.

În seara în care a dispărut, Abel fusese la firmă, cu A. Buleu şi cu soţia acestuia. Buleu a recunoscut, a doua zi, într-o declaraţie dată poliţiştilor care cercetau dispariţia lui Abel Apostol, că acesta s-a aflat la restaurant în jurul orelor 21:00-21:30. Anchetatorii au stabilit că, la câteva minute după ora 21:00, Abel a fost ucis de către Buleu, în incinta restaurantului, după care, în jurul orelor 21:30, cadavrul lui a fost transportat într-un loc necunoscut.

Inculpatul a mers la o benzinărie, între orele 22:44 – 22:45, de unde a cumpărat combustibil în două flacoane de plastic, pe care le-a depozitat în portbagajul maşinii sale. La ora 22:46 (conform listing-ului telefonic), Buleu a sunat-o pe amantă spunându-i să se pregătească, că vine să o ia. A dus-o la mătuşa ei, iar el s-a deplasat spre pădurea Vladimirescu. Pe drum, la orele 23:16, şi-a sunat soţia. Din declaraţia ei rezultă că i-ar fi cerut să-i trimită pe angajaţi la restaurant, pentru a spăla din nou pe jos, dar şi uşa de la terasă. La ora 23:30, Buleu a sunat-o din nou pe soţie, cerându-i să vină cu maşina şi să-l ia din pădurea Vladimirescu, pentru că el „nu-şi mai aminteşte unde şi-a parcat autoturismul”. După acest moment, şi-a stropit maşina cu combustibil şi i-a dat foc. Buleu s-a întâlnit cu soţia lui şi au plecat spre casă, în maşina femeii. Pe drum, la ieşirea din pădurea Vladimirescu, el a aruncat pe geam cheia autovehiculului incendiat. Acasă, Buleu i-a cerut soţiei să-i tundă genele, întrucât erau arse. (vezi articole asociat).


Citește și:


Categorie: Investigații
Etichete: Abel Apostol, Adrian Buleu, liberare condiționată, lipsa cadavrului, omor
Distribuie:
Articolul anterior
Krav Maga cu Boaz Aviram la Casa Sindicatelor
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Dosar penal in rem în cazul câinelui găsit împușcat, cu 8 alice în corp, în cartierul arădean Sânicolaul Mic
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

indoor

Polițistul de frontieră care în 2008 și-a vândut pistolul din dotare s-a apucat de cultivat CANNABIS INDOOR… și i-a mers bine aproape 10 ani. Marți, polițiștii din Hunedoara au descins în casele unor suspecți de trafic și consum de droguri din HĂLMAGIU și au reținut 7 suspecți

Capul rețelei pare a fi localnicul Tonța Bogdan Viorel (fratele polițistului Tonța Traian Victor, care în anul 2008 și-a vândut pistolul din dotare la un birt, alegându-se cu 3 ani…
coman luca

[ACTUALIZARE 2] „Miss Supranaţional Europe 2018” se dă „virgină în mass-media” și somează TOATE PUBLICAȚIILE să șteargă articolele care o vizează în cauzele privind șantajele și tentativa de otrăvire a milionarului Adrian Luca. Cu cele despre „cât e de frumoasă” n-are treabă…

Andreea Coman – „Miss Supranaţional Europe 2018” – a trimis pe e-mailul FIECĂREI PUBLICAȚII / POST TV care i-au relatat cazul cu „Otrăvirea milionarului timișorean” din 6 septembrie, 2021 încoace (a avut…