Curtea de Conturi a documentat PLĂȚI NELEGALE de 3,7 milioane lei efectuate de PRIMĂRIA ARAD în doar 45 de zile! „Campioana absolută a sifonărilor” este ELBA Timișoara, urmată de Centrul Cultural Municipal și Universul Verde [VEZI TOT DOCUMENTUL]

colaj ccr
Distribuie:

 

Cel mai recent dintre raporturile Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Arad – operat la Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Arad și destinat Domnului Primar Gheorghe Falcă a fost înregistrat la Primărie  pe data de 6 septembrie, 2016. La Secretariat i s-a dat număr de înregistrare în 13 septembrie, iar în 15 septembrie au semnat viceprimarii și (primul pe „pagina zero” – pentru cunoscători), Cipri Burcă. În 20 a semnat Falcă însuși, iar în 29 septembrie, Camera de Conturi Arad a notat că actul a ajuns în atenția tuturor șefilor din direcțiile PMA.
După, iată, două luni de trecut prin „filtrele care trebuie”, raportul a ajuns și la presă – și e bine că a ajuns și la presă… pentru că altfel, neam ne neamul vostru nu l-ați fi citit pe site-ul Primăriei Arad... de exemplu. Subiectul, nu e o exclusivitate, deci – e exact așa cum trebuie să fie: PUBLIC.
Pentru că despre nimic în afară de BANUL PUBLIC nu e vorba aici.

Documentul este girat de semnătura conf.univ.dr. Ioan Alexandru Szabo,iar la elaborarea raportului, efectuat în perioada 13.06 – 29.07, au lucrat auditorii publici externi Groșan Vioara, Bălaș Ciprian și Farcaș Daniela din cadrul Camerei de Conturi Arad în temeiul Legii nr. 94/1992.

Atenție – aici vorbim 45 de zile de vară! – nu cele mai oribile pentru oraș din istoria „administrației Falcă”… e drept „perioada cu becurile de pe Podul Traian” (912 corpuri de iluminat ecologic, cu o putere totală de 22 KW s-au băgat atunci între fiarele unui pod! – ca-n filmele cu golani)

Raportul de audit este un document aproape șocant,

mai ales dacă ai fost atent la ce se-ntâmplă-n jurul tău și ai observat că… nimic… în afară de paranghelii, beculețe și masacrarea spațiului verde.
Ei bine, exact despre paranghelii, beculețe și masacrarea spațiului verde este vorba în cele 38 de pagini – pe care le aveți, integral, în galeria atașată articolului –  dar de data asta expuse clar – cu subiect și predicat… fără absolut nicio interpretare jurnalistică ori politică… fără tonuri sentențioase și fără isterii: cu probe, matematic, cu nume de firme, cifre exacte și semnături responsabile, validate de organele statului în drept.

Astfel, din auditul extern expus la finalul Raportului, Curtea de Conturi constată peste 20 de abateri de la legalitate și regularitate (paginile 34 – 37 din galerie) privind gestionarea banilor din bugetul public.

SC ELBA SA Timișoara – campioana absolută a „sifonării”

Conform auditului, cu ELBA, în perioada iunie-iulie, vara asta, s-a sifonat după cum urmează:  „S-a constatat faptul că, prin încheierea contractului de concesiune cu asocierea S.C. ELBA S.A. / S.C. ELBA COM S.A. au fost angajate cheltuieli pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public, în valoare de 2.477.252 lei, la care se adaugă beneficiu nerealizat în valoare de 647.450 lei, fără ca ordonatorul de credite să se asigure că măsura luată respectă principiile unei bune gestiuni financiare, în special al economiei cheltuielilor. 
Această deficiență a fost cauzată de interpretarea eronată a factorilor de decizie din instituție a reglementărilor legale privind efectuarea cheltuielilor în sistemul bugetar.
Consecința economico-financiară a acestei abateri de la prevederile legale rezidă în diminuarea resurselor bugetului local ca urmare a achitării unor sume către asocierea S.C. ELBA S.A., pentru care concesionarul nu a prezentat documente care justifice temeiurile includerii acestora în tarifele aplicate pentru lucrările de investiții.”  (vezi paginile 23 – 24 din galerie)

Centrul Municipal de Cultură-i un sifonaș-drăgălaș pe lângă „gaura aspiratoare” ELBA – sifonează pentru un grup de elită, cum ar veni… și sifonează bine de tot!

Curtea de Conturi are întrebări foarte apropiate de zona penală (și) la Centrul Municipal de Cultură instituție publică aflată în subordinea UATM Arad – legate de cei 132.000 de lei, plăți pentru (pag. 29) „Realizarea strategiei culturale a municipiului Arad pe perioada 2015 – 2025, plățile fiind efectuate cu titlu „Active nefinanciare și Alte active fixe” (!!! -n. red.), un prejudiciu de 75. 175 de lei la buget din banii echipei UTA (!!! – n.red.), apoi o „gaură” de 18.284 de lei din banii copiilor de la Clubul Sportiv Atletico Arad (!!! -n. red.) – vezi paginile 29 – 30.
Prin CMC Arad, auditorii au documentat că s-a mai sifonat o tranșă e 91.950 de lei numai din unitățile de cult (biserici), o alta de 89.376 de lei prin „finanțare nerambursabilă acordată unor cluburi sportive de drept privat”, încă una de 18. 284 de lei… a fost o vară generoasă la Centrul Cultural Municipal – în caz că n-ați observat.

Universul Verde – un gol deja „de tradiție” în inima bugetului

„Din verificarea plăților efectuate pentru lucrări de amenajare și întreținere a spațiilor verzi din obiectivul (…) „Cultură, recreere și religie” a rezultat faptul că au fost facturare și plătite lucrări în valoare de 62.851 de lei către SC UNIVERSUL VERDE SRL peste valoarea situațiilor de lucrări care au stat la baza efectuării plăților” – scriu experții în Raportul Curții de Conturi despre un mic „tun de vară”…. așa… de-o excursie-n Caraibe.

3.774.843 de lei – sifonați din bugetul public doar într-o vară! 

Citind fie și în diagonală raportul, găsești motive suficient de clare încât să indice oricărui procuror săvârșirea unor infracțiuni pentru care… orice procuror din lume s-ar autosesiza – toate prevederile Codului penal privitoare la infracțiunile economice săvârșite de funcționarii publici raportate la bugetul de stat sunt întrunite aici – și toate parchetele au competență.

Când au tras ultima linie, la TOTAL ABATERI, calculul final al auditorilor Curții de Conturi a ajuns la suma de 3.774.843 de lei – sifonați din bugetul public.
În doar două luni de vară! Estimaseră un „prag de semnificație” în etapa de planificare a auditului – adică un fel de „buton roșu” – de 1.111.226. Le-a ieșit peste triplu.

Notă: ordinea paginilor din galerie este inversată de server – prima pagină a raportului este ultima din galerie.

Categorie: Investigații
Etichete: camera de conturi arad, Curtea de Conturi, Gheorghe Falca, Ioan Alexandru Szabo, primaria arad, SC ELBA SA, UAT Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Delirul ministrului Prună continuă
Articolul următor
Peste 400 de pachete de țigări „negre” ascunse în sediul unei societăți din Lipova
Bagă un „16”

2 comentarii. Leave new

 • Doamna Stepanescu, care taie si spanzura tot ce inseamna initiative constructive pentru acest Arad si dezvoltarea sa, cum a dat drumul ca si viza de legalitate ca Secretar al Municipiului, pe aceste cheltuieli nelegale??

  Răspunde
 • avatar of comitetu' dă năcazuri
  Comitetu' dă năcazuri
  15 decembrie 2016 16:35

  Este foarte normal. De la 100-200 eu cât costă un stâlp de iluminat, la 1700 cât da primăria pe ei…si multe altele.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

florin malița - condamnații

[ACTUALIZARE 14] Florin Malița este un infractor condamnat cu ROST… în sensul filosofic al termenului. Într-un interviu-eveniment, fostul „copil-problemă” al lumii interlope arădene, ne explică cum PUȘCĂRIA poate fi o FACULTATE DE AUTODISCIPLINĂ

Interviul acordat de Florin Malița – fostul „copil-problemă” al lumii interlope arădene, actualmente guru de pușcărie – jurnalistei Adriana Stoicescu pentru postul B1 TV în cardul emisiunii CONDAMNAȚII  (premiate de Asociația…