Doi ani de la asasinarea lui Ioan Crișan

mercedes explozie 1
Distribuie:

Se împlinesc 2 ani de când mașina în care se afla omul de afaceri Ioan Crișan a explodat și această poză (prima poză care a fost făcută de un arădean imediat după explozie) a făcut ocolul întregii țări, ne-a făcut notorii și nesiguri în toată Europa și ne-a cutremurat pe toți.

mercedes

Cronologia cazului

În dimineața de sâmbătă, 29 mai 2021, la ora 07.00, o explozie „de am crezut că s-a prăbușit un avion” (conform declarației unui martor) a dat peste cap liniștea aparentă a  Cartierului „Aurel Vlaicu”.
În câteva minute s-a aflat cine se afla în autoturismul explodat, respectiv Ioan Crișan.

Pompierii au fost primii care au intervenit la fața locului pentru stingerea incendiului generat de explozie.

Polițiștii au început imediat o anchetă. Conducerea Poliției Române a dispus trimiterea de îndată la Arad a unor criminaliști și specialiști în criminalitate organizată și explozivi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, coordonați de către adjunctul directorului Direcției de Investigații Criminale, comisar-șef de Cristian GHEORGHE.

Ancheta a fost preluată de parchetul general, motivul invocat fiind „complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție”.

Serviciul Român de Informații a realizat, împreună cu specialiștii Institutului Național de Criminalistică, expertiza pirotehnică în urma exploziei, iar imediat după primele cercetări demarate au exclus ipoteza unui atentat terorist.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a oferit,  la două zile de la asasinat, primele declarații referitoare la atentatul cu bombă, de la Arad, în urma căruia a fost ucis afaceristul Ioan Crișan. Mai mult ca să se autoconvingă, Lucian Bode ne asigura că „România este o țară sigură”.

Și, de atunci,  singurele certitudini în acest caz sunt identitatea victimei și moartea sa

După doi ani de anchetă, procurorul general Alex Florin Florenţa a anunțat recent că există un cerc de suspecți în cazul atacului cu bombă de la Arad și că anchetatorii români au cerut ajutorul inclusiv Ucrainei, Republicii Moldova sau Serbiei, deoarece sunt informații că cetățeni străini care ar avea legătură cu atacul ar fi plecat spre aceste state.

În atac a fost folosit un exploziv „de mare putere”, potrivit concluziilor procurorilor. Au fost dispuse şi finalizate multiple constatări balistice, fizico-chimice, traseologice şi expertize genetice. S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziţia materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice.

S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei. Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană.

Adică au comunicat exact ce ne-au mai spus și la împlinirea unui an de la eveniment… că nu au nicio pistă concretă, nu cunosc mobilul atentatului și că făptuitorul nu a fost identificat

Autoritățile sunt extrem de rezervate în a face declarații publice pe acest subiect încă din primele minute după incident. Tăcerea profundă din partea acestora și evitarea subiectului nu pot decât să fie interpretate în două direcții: fie în scopul de a nu periclita ancheta, fie în scopul punerii batistei pe țambal. Cum încrederea în competența anchetatorilor și în faptul că aceștia tratează cu seriozitate și fără alte ascunzișuri un caz ca acesta nu este la cote maxime, își fac loc speculațiile cum că se încearcă din răsputeri să nu se afle adevărul și să nu fie găsit atentatorul.

Bâjbâială din partea anchetatorilor și multele piste lansate (vezi articole asociate)

În lipsă de altceva cât-de-cât credibil, anchetatorii au deturnat atenția opiniei publice pe „pista traficului de țigări” – fentă care a prins la presa națională… nu și aici, printre cunoscătorii subiectului, unde se vehicula ipoteza unui asasinat la comandă executat de un comando militar sârb încă din primele minute (cât se mai simțea încă de cei care ieșeau de la alimentara PROFI  mirosul explozibilului fabricat la Čačak) ale profesionistului atentat care a dat „ora exactă” a practicilor în domeniu.

S-au mai încercat praștii gen „cămătăria agresivă prestată asupra unui italian” sau „miza era că nu voia să vândă ferma de somn african”… n-au prins: nimeni nu te execută AȘA pentru țigări, cămătărie sau pești. Chiar să-și dorească foarte mult… n-ar putea!
Adevărata miză se va afla, oficial, probabil peste 48 de ani – când  se vor fi împlinit cei 50 de ani, conform normativelor documentelor strict secrete.

De vreo trei luni încoace abia, anchetatorii au dat drumul la un robinet privind „ipoteza unei execuții din partea unui comando sârbesc”… dar l-au închis imediat, lăsând ziariștii să bată câmpii, în speranța că, din atâtea rostogoliri în presă, poate-poate iese la iveală și o informație de calitate (pe care ei o cunosc, fiecare-n parte – dar le e frică până să și-o și repete în gând).

Articole asociate:

Ce se știe SIGUR despre CAZUL CRIȘAN? Acest mormânt!

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat un COMUNICAT DE PRESĂ despre NIMIC, intitulându-l spectaculos „Stadiu Dosar asasinat Arad”

[ACTUALIZARE 7] Cu 300 de agenți SRI în hoteluri și pensiuni, cu toți interlopii scoși la „cafea” de toți polițiștii din Arad, cu portbagajele pline de dovezi ale „frăției eterne” dintre aceștia, ANCHETATORII CAZULUI CRIȘAN au… MINUS O PISTĂ – cea reală!

[ACTUALIZARE 6] „Ordinul de zi pe unitate” – LEGAȚI CAZUL CRIȘAN de TRAFICUL DE ȚIGĂRI – îi disperă pe polițiștii din Arad, îi prostește pe cei din București și jignește inteligența cunoscătorilor. Între timp, Mladin plimbă un stick pe cine știe ce plajă din Caraibe și face mișto de „oamenii domnului general”

După două zile (!) de la atentatul cu bombă în urma căruia a fost ucis Ioan Crișan, ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a găsit timp să facă declarații publice… luându-se de prefectul Aradului!

 

Categorie: Opinii, Editorial
Etichete: asasinarea lui Ioan Crișan, Čačak, explozia de la Arad, Ioan Crișan
Distribuie:
Articolul anterior
Portrete în câteva „linii”: OVIDIU-SERGIU BÂLCEA 
Articolul următor
Ziua Copilului va fi sărbătorită în municipiu cu spectacole interactive și de magie, jocuri, teatru de păpuși, muzică și dans

1 comentariu. Leave new

  • S-a lasat cu vreo demisie?

    Ati vazut 2000 mules? Daca nu, va recomand! Tehnologia de geo tracking exist. SRI/STS-ul sigur o are!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

TENDINȚE VS. FINALURI

Cum spuneam într-un articol mai deunăzi, observăm, analizăm, și pe cât psobil încercăm să ne punem la adăpost. Auzim din cabană rostogolirea avalanșei, știm cât de pericuoloasă este, fugim cât…
virgil florea

UNIUNEA ISLAMICĂ EUROPEANĂ (3)

Ne dezvoltăm, ca indivizi, datorită în mare parte unei capacități cu care ne naștem fiecare. Se numește observare. Nu este măsurabilă și deci nu putem vorbi despre o scală care…
alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (7)

LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (vii) Scrisoarea a treia: SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE EXCELENȚA SA, Monsieur Le President de la Republique Francaise, EMMANUEL JEAN-MICHEL FREDERIC MACRON Monsieur le…