Se împlinesc 2 ani de când mașina în care se afla omul de afaceri Ioan Crișan a explodat și această poză (prima poză care a fost făcută de un arădean imediat după explozie) a făcut ocolul întregii țări, ne-a făcut notorii și nesiguri în toată Europa și ne-a cutremurat pe toți.
Cronologia cazului
În dimineața de sâmbătă, 29 mai 2021, la ora 07.00, o explozie „de am crezut că s-a prăbușit un avion” (conform declarației unui martor) a dat peste cap liniștea aparentă a Cartierului „Aurel Vlaicu”.
În câteva minute s-a aflat cine se afla în autoturismul explodat, respectiv Ioan Crișan.
Pompierii au fost primii care au intervenit la fața locului pentru stingerea incendiului generat de explozie.
Polițiștii au început imediat o anchetă. Conducerea Poliției Române a dispus trimiterea de îndată la Arad a unor criminaliști și specialiști în criminalitate organizată și explozivi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, coordonați de către adjunctul directorului Direcției de Investigații Criminale, comisar-șef de Cristian GHEORGHE.
Ancheta a fost preluată de parchetul general, motivul invocat fiind „complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție”.
Serviciul Român de Informații a realizat, împreună cu specialiștii Institutului Național de Criminalistică, expertiza pirotehnică în urma exploziei, iar imediat după primele cercetări demarate au exclus ipoteza unui atentat terorist.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a oferit, la două zile de la asasinat, primele declarații referitoare la atentatul cu bombă, de la Arad, în urma căruia a fost ucis afaceristul Ioan Crișan. Mai mult ca să se autoconvingă, Lucian Bode ne asigura că „România este o țară sigură”.
Și, de atunci, singurele certitudini în acest caz sunt identitatea victimei și moartea sa
După doi ani de anchetă, procurorul general Alex Florin Florenţa a anunțat recent că există un cerc de suspecți în cazul atacului cu bombă de la Arad și că anchetatorii români au cerut ajutorul inclusiv Ucrainei, Republicii Moldova sau Serbiei, deoarece sunt informații că cetățeni străini care ar avea legătură cu atacul ar fi plecat spre aceste state.
În atac a fost folosit un exploziv „de mare putere”, potrivit concluziilor procurorilor. Au fost dispuse şi finalizate multiple constatări balistice, fizico-chimice, traseologice şi expertize genetice. S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziţia materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice.
S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei. Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană.
Adică au comunicat exact ce ne-au mai spus și la împlinirea unui an de la eveniment… că nu au nicio pistă concretă, nu cunosc mobilul atentatului și că făptuitorul nu a fost identificat
Autoritățile sunt extrem de rezervate în a face declarații publice pe acest subiect încă din primele minute după incident. Tăcerea profundă din partea acestora și evitarea subiectului nu pot decât să fie interpretate în două direcții: fie în scopul de a nu periclita ancheta, fie în scopul punerii batistei pe țambal. Cum încrederea în competența anchetatorilor și în faptul că aceștia tratează cu seriozitate și fără alte ascunzișuri un caz ca acesta nu este la cote maxime, își fac loc speculațiile cum că se încearcă din răsputeri să nu se afle adevărul și să nu fie găsit atentatorul.
Bâjbâială din partea anchetatorilor și multele piste lansate (vezi articole asociate)
În lipsă de altceva cât-de-cât credibil, anchetatorii au deturnat atenția opiniei publice pe „pista traficului de țigări” – fentă care a prins la presa națională… nu și aici, printre cunoscătorii subiectului, unde se vehicula ipoteza unui asasinat la comandă executat de un comando militar sârb încă din primele minute (cât se mai simțea încă de cei care ieșeau de la alimentara PROFI mirosul explozibilului fabricat la Čačak) ale profesionistului atentat care a dat „ora exactă” a practicilor în domeniu.
S-au mai încercat praștii gen „cămătăria agresivă prestată asupra unui italian” sau „miza era că nu voia să vândă ferma de somn african”… n-au prins: nimeni nu te execută AȘA pentru țigări, cămătărie sau pești. Chiar să-și dorească foarte mult… n-ar putea!
Adevărata miză se va afla, oficial, probabil peste 48 de ani – când se vor fi împlinit cei 50 de ani, conform normativelor documentelor strict secrete.
De vreo trei luni încoace abia, anchetatorii au dat drumul la un robinet privind „ipoteza unei execuții din partea unui comando sârbesc”… dar l-au închis imediat, lăsând ziariștii să bată câmpii, în speranța că, din atâtea rostogoliri în presă, poate-poate iese la iveală și o informație de calitate (pe care ei o cunosc, fiecare-n parte – dar le e frică până să și-o și repete în gând).
Articole asociate:
Ce se știe SIGUR despre CAZUL CRIȘAN? Acest mormânt!
1 comentariu. Leave new
S-a lasat cu vreo demisie?
Ati vazut 2000 mules? Daca nu, va recomand! Tehnologia de geo tracking exist. SRI/STS-ul sigur o are!