[ECONOMIE] Banii nu mai joacă rolul primordial în afacerile contemporane

todor caracioni
Distribuie:

 

 

Banii nu mai joacă rolul primordial în afacerile contemporane. De ce? Capitalul este mai ieftin ca niciodată. Și acesta, pentru a-l obține, are nevoie de o complet altă strategie competițională, mai mult curaj pentru risc și investiții în oameni!

În ultimii 50 de ani CAPITALUL a fost resursa cea mai costisitoare a unei societăți. Managerii marilor companii (care erau modelul vremii) puneau în balanță (la bursă) în cadrul deciziilor investiționale cu dobânda de returnare, rata de returnare anuală și randamentul acesteia.

Astăzi CAPITALUL  nu mai este o resursă deficitară, este ieftin și din plin disponibil. În ultimii 30 de ani  capitalul financiar al lumii s-a triplat și astăzi reprezintă însumarea a 10 P.I.B.- uri la nivel mondial. Cu cât crește și este mai puternic, cu atât devine mai IEFTIN!

Conform statisticilor mondiale, costurile capitalului EXTERN ( împrumutat ) de societăți ajung, după impozitare, la nivelul inflației. Astfel, costurile reale ale capitalului împrumutat (extern ) tind spre zero. Ce se întâmplă, cu adevărat in acest caz? Întreprinderile, societățile profitabile obțin capital extern necesar pentru echipamente noi, dezvoltarea de produse noi, pătrunderea pe piețe noi  sau chiar pentru procese de M&A (merger & acquisition) achiziții de afaceri noi.

A  nu se  înțelege greșit și nici să nu facem afirmații greșite cum că managerii au voie să irosească banii! Ei trebuie să-i gestioneze cu atenție și mult discernământ. Irosirea lor devine pierdere pentru societate.

În concluzie, alocarea de capital financiar nu mai oferă avantaje de „lungă durataă” în viața concurențială acerbă de pe piață.

Valoarea PATRIMONIULUI (deficitar la extrem de multe societăți ) este COMPETENȚA, IDEILE VALOROASE care crează produse de succes, servicii de succes și, în final, societăți de SUCCES .

Ce s-a petrecut pe piață cu „metodele standard” de alegere a investițiilor strategice? S-a redus numărul proiectelor cu potențial! Investitorii erau încurajate să investească în afaceri „sigure”, adică cele care îndeplineau solicitările împovărătoare  a randamentelor financiare minimale impuse de Bănci , Fonduri de investiții, etc. Astfel, întreprinzătorii se descurajau și scăpau oportunități după oportunități.

Astfel de RESTRICȚII  au condus pe piață la acumularea de LICHIDITĂȚI imense pe care, foarte des, managerii nu știau cum să le folosească și, în general, își cumpărau de pe piață propriile acțiuni!

În noua era a disponibilităților de capital din abundentă se impune o activarea unei activități serioase de STRATEGIE  o complet altă procedură de bază și  total opusă modelului clasic, care se baza pe planificări pe termen lung și îmbunătățirea continuă a proceselor.

SOCIETĂȚILE trebuie „imediat ” să-și reducă randamentul financiar  la minim, să se desprindă de restricțiile din perioada anterioară a capitalului puțin avut la dispoziție, să nu mai urmărească marile jocuri ale burselor. Și atunci ce ar trebui făcut? Să investească în nenumăratele și diversele idei „năstrușnice ” de pe piață, chiar dacă nu toate au succes. Trebuie să învățăm să recunoaștem cât mai repede proiectele moarte, fără valoare, moarte și să promovăm agresiv și cu forță domeniile afacerilor noi și de succes! Întreprinzătorii care în aceste piețe noi, agitate, în mișcare,  dezvoltă idei sunt inovativi, lucrează cu strategii noi au, desigur, viitorul asigurat. Atâta timp cât capitalul este în axcedent, cu noua strategie de investiții în oameni și idei, curajoșii vor beneficia de „o baie de capital ” în următorii 20 de ani. Astfel, alocarea de capital financiar nu mai este o grozăvie și nici o opreliște în dezvoltarea unei afaceri.

Care sunt noutățile pieței de capital, de care trebuie să se țină cont?

-banii sunt din abundență și foarte ieftini

-să aplicăm reguli noi de strategie, inovative și curajoase

-determinant este un colectiv de oameni care dezvoltă idei valoroase  pe care le transformă în produse, servicii și domenii de afaceri de succes. Managerii trebuie să minimalizeze randamentul financiar, să investească în șanse de dezvoltare, în idei inventive și, nu în ultimul rând, să se concentreze pe structura unei echipe și pe ideea unui colectiv calificat.

Categorie: Opinii
Etichete: afaceri, bani, capital, competență, economie, manageri, piață de capital, strategii
Distribuie:
Articolul anterior
[HIP HOP NEWS] Cosmin, ăla cum M6, traficantul norocos; Diplome Arabesque, Marijuana & Fiziologie pură
Articolul următor
Marin Lupaș: „Dovezi că Falcă a mințit timp de 12 ani în mai toate proiectele importante pentru oraș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

fara etica nu exista democratiejpg

Fără ETICĂ nu avem DEMOCRAȚIE

E lumea indignată că CCR  a dispus renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Toți apără democrația călcată în picioare de această decizie. Personal, nu renumărarea terfelește democrația, ci o…