S-a redeschis Pinacoteca de la Complexul Muzeal Arad

unnamed 1
Distribuie:

Pe 1 Martie 2024 a avut loc marea redeschidere a Pinacotecii, cu o expoziție impresionantă de pictori europeni.



Inaugurată odată cu Palatul Cultural la 26 octombrie 1913, pinacoteca a expus predominant artă maghiară, cu lucrări reprezentative din Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta.

La 20 martie 1927, spațiul galeriei a primit primul insert permanent de artă românească. După 1949, au fost adăugate lucrări italiene, flamande, franceze, austriece, maghiare și românești, permițând organizarea expozițiilor atât diacronice, pe baza alternării stilurilor, cât și sincronice, reflectând fenomenul artistic contemporan. Galeria a funcționat în același loc până în primăvara anului 1977, când a fost înlocuită cu un concept nou axat pe „Construirea societății socialiste multilateral dezvoltate”.

În martie 2024, picturile din secolul XIX din colecția de artă europeană au revenit în sălile din Palatul Cultural, după aproape jumătate de veac. Aceste lucrări, influențate de centre artistice precum Berlin, Dresda, Düsseldorf, München, Viena, Budapesta și Paris, reflectă stiluri precum romantismul, academismul și realismul. Portretele, predominant Biedermeier și realiste, sunt realizate de artiști călători sau specializați, cum ar fi Joseph August Schoefft, Orlai Petrich Soma, Giergl Alajos și Barabás Miklós. Peisajele pitorești sunt semnate de artiști precum Kelety Gustáv și Telepy Károly. Scena de gen, asociată cu realismul, este ilustrată de Munkácsy Mihály și Zemplényi Tivadar. Pictura istorică include lucrări precum Înmormântarea lui Christos de Feszty Árpád și Matia Corvin primind însemnul puterii de Liezen-Mayer Sándor.


Lucrarea de artă „Aradul întristat” (cunoscută și sub numele de „Búsuló Arad”), creată de sculptorul arădean Zsigmond Aradi (născut în Arad în 1839, decedat la Veneția în 1899), a fost expusă în cadrul pinacotecii, aducând un număr mare de oameni care s-au bucurat să o vadă pentru prima oară.

Opera a fost ridicată în memoria luptelor desfășurate la Arad pe 8 februarie 1849, în timpul Revoluției din 1848-49. De-a lungul anilor, statuia a fost relocată în diverse spații publice din Arad, iar în anul 1932 a fost adusă în depozitul de istorie al muzeului din Palatul Cultural.


Program de vizitare:

Marți-Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30)
Luni – închis


TAXĂ INTRARE

14 lei – adulți
7 lei – pensionari
3 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective


 

Categorie: Cultură
Etichete: Arad, Aradul întristat, muzeu, pictori, pinacoteca, sculptori
Distribuie:
Articolul anterior
[Profile în câteva linii] DIANA IOVAN (Frau Diana)
Articolul următor
[email protected]. Episodul 37 | Nicoleta Bilcec : „Eu sunt o studentă la medicină care are pasiuni în foarte multe direcții”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie