„Sculptura azi. X discursuri” – ce au zis artiștii despre lucrările lor expuse la Galeria Delta

sculptură
Distribuie:

De curând, Galeria Delta a găzduit deschiderea expoziției „Sculptura azi. X discursuri”, unde publicul a putut vedea lucrări, care de care mai ciudate, din lemn, ghips, nisip, metal, bronz, burete sau granit.

În cadrul expoziției sunt lucrări atât ale unor artiști locali, cât și din Cluj. Artiștii din cadrul ediției de anul acesta sunt Anamaria Șerban, Cosmin Moldovan, Florin Marin, Elena Ilash și Vlad Berte.

Ideea din spatele lucrărilor, care de care mai neobișnuită

„Vodka i Petrov”, realizată de Cosmin Moldovan face parte dintr-o serie începută acum 13 ani. Lucrările practic nu au un mesaj anume, însă acțiunea dintre ele este menită să îi inducă privitorului ceva. „Am vrut să fie o umbră a obiectului, care vine de la ceva, acel roșu, iar partea nevopsită este partea naturală a sculturii, care mă duce la organic, la pământ”, spune artistul.

Lucrarea reprezintă niște personaje închipuite, după cum menționează artistul. Toată culoarea de pe ele reprezintă un contrast între lumină și umbră, iar în funcție de cum o privești perspectiva i se schimbă.

sculptură

Lucrarea „Acropolis” a lui Vlad Berte, a fost sculptată la Timișoara în 2022. Sculptura este din granit, iar ideea din spatele ei este aceea de a evoca Acropolele din Atena.

Coloanele din granit au un plan ușor înclinat, la fel ca celebrul monument, iar sculptorul spune că admiră ingeniozitatea cu care monumentul din Atena a fost construit, tocmai în secolul al V-lea înainte de Hristos.

„Am mers mai departe cu ideea și am zis că ar trebui să plătesc un tribut vizual al unui monument care încă stă în picioare după atâția ani și care este practic o oază de înțelepciune pentru noi, sculptorii”, consideră sculptorul.

Vlad Berte spune că îi place foarte mult să sculpteze în piatră fiindcă este un material care, spre deosebire de celelalte, nu se modifică, în timp. „Lemnul se transformă, din cauza umezelii. În momentul în care dorești să sculptezi în lemn, materialul „lucrează împotriva” urmei tale de daltă”, spune artistul.

sculptură

Deși adoră să sculpteze în piatră, Vlad Berte a prezentat în cadrul vernisajului și o sculptură în bronz policrom, intitulată „Casting plaster”, cu un concept, pe cât de banal în aparență, pe atât de neobișnuit. Artistul spune că a gândit seria tot pentru a aduce un tribut, dar, de această dată, materialelor din care, de obicei, artiștii fac sculpturile.

Conceptul seriei a pornit chiar din experiența sa la universitate, în calitate de cadru didactic, întrucât simțea nevoia să combine tehnici artistice clasice cu cele  noi. „Trecusem de la asistent la lector și predam ‘Studiul formei și al volumului pentru sculptură’ și devenisem strict legat de materialele clasice. M-am gândit să găsesc o cale de mijloc între ideile noi, focus contemporan, dar și tehnici sau materiale noi și utilaje, cu ceea ce se preda clasic în universitate. De aici și tehnicile de turnare clasică în bronz și tehnici clasice de negativ din ghips care mai apoi se distruge, așadar e unicat. Acele cute mici… totul se rupe dacă îl scoți din negativ. Ghipsul este foarte fragil, de aceea ai o singură șansă să lucrezi, ceea ce iese este singurul rezultat.  Această sculptură nu poate fi refăcută sau multiplicată”, spune artistul.

sculptură


Alte lucrări interesante sunt cele ale poetei și sculptoriței clujene Elena Ilash, care sunt practic niște tablouri atârnate în perete, sculptate tridimensional, având ca material buretele.

„Ideea principală este să îl ascunzi sub o culoare neagră, opacă și el, în aparență, să arate dur și respingător”, spune artista. 

Exponatele Elenei au fost gândite special pentru a fi atinse de public, ca el să exploreze și să decopere ce se află dincolo de aparențe.

În general, sculpturile nu pot fi atinse de către public, însă acestea au fost special gândite pentru ca cei curioși să interacționeze cu ele.

De obicei, la expoziție, artistul precizează dacă ceea ce a creat poate fi atins sau nu, dar și care sunt părțile componente ale sculpturii care pot fi atinse.

img 1851


Acestea sunt doar câteva dintre lucrările expuse la Galeria Delta. Expoziția este încă deschisă publicului până în 31 octombrie.


 

Categorie: Vernisaje / Expoziții, Cultură
Etichete: cosmin moldovan, Elena Ilash, galeria delta, sculptura, Sculptura azi. X discursuri, Vlad Berte
Distribuie:
Articolul anterior
Un sac în care se aflau lemne de foc a creat panică și a oprit circulația pe strada Horia
Articolul următor
Bibarț a comis-o din nou. „Șopârla” mai că ne-a trimis în mamele noastre de „procurori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie