Apar reacții independente de investigația noastră jurnalistică privitoare la falimentul sănătății arădene (cu precădere axată pe Spitalul Județean Arad) cauzată, în primul rând, de administrația politizată, proastă și coruptă a patronului – Consiliul Județean Arad -, iar cum acestea vin din partea unor persoane din sistem, nu fac altceva decât să ne încurajeze să continuăm.
Poate-poate se întâmplă ceva constructiv prin acest tip de critică…
Avem mai jos un text scris de omul care a fost directorul medical al Spitalului Județean Arad în perioada mai-octombrie 2016 și, după cum ne declară chiar el, „chiar dacă am fost o perioadă scurtă, de 6 luni, am pregătit toată documentația pentru acreditarea spitalului și, într-o perioadă scurtă de timp, am ajuns să cunosc adevăratele probleme ale spitalului. Când am ajuns director medical, medicii-șef nici măcar nu aveau fișe de post și contracte de administrare! Atunci când procurorii din cazul Podea au solicitat dosarul ei de la resurse umane, nu exista la dosar nici măcar fișa postului!
În acea perioada aveam și atribuții de director administrativ și purtător de cuvânt, pentru că acele posturi nu existau în 2016!”
După George Pribac, pe funcția sa a fost numită… nimeni alta decât Corina Crișan, care în lunile care au urmat a ocupat simultan 4 funcții: director medical, manager, consilier județean, si vicepreședinte PNL Arad – iar acum se simte și mai bine.
CUM A AJUNS SPITALUL JUDETEAN LA 3,8 MILIOANE EURO DATORIE?
Zilele acestea se discută foarte acerb despre #datoriile acumulate de Spitalul Clinic Judetean de Urgență Arad (SCJUA) și #implicarea în aceste datorii a #CJA (Consiliul Judetean Arad), prin lideri marcanți ai Partidului Național Liberal (#PNL) Arad. Dincolo de aspectele penale semnalate de jurnaliști, care sunt convins ca vor fi tratate cu profesionalism de instituțiile abilitate, dacă se vor autosesiza sau vor fi sesizate, m-am întrebat cum de s-a ajuns la o astfel de datorie din moment ce, aproape lunar, CJA anunță cu surle și trâmbițe numeroasele #„investitii” în aparatură și renovări. Adică, atunci când la tine acasă știi că din luna martie nu mai ai bani să îți plătești facturile, te apuci să renovezi sau să îți cumperi electrocasnice?! Te angajezi la un leasing pentru o mașină nouă?!
La începutul anului, bugetul spitalului prevedea un total de peste 414 milioane lei, din care contribuția CJA era de 11, 8 milioane lei, iar Primaria Municipiului Arad (PMA) se angaja să contribuie cu 4 milioane lei,
însemnând un total de 3,8% din veniturile spitalului, restul provenind din venituri proprii ale spitalului și de la bugetul de stat, prin programe de finanțare nerambursabile, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) și Direcția de Sănătate Publică (DSP). Din 2011, CJA este ordonatorul principal de credite, având în subordinea sa SCJUA și având în responsabilitatea sa activitatea și bugetul SCJUA. Însă, din 2011, conducerile CJA (n.a. a se citi PNL Arad) nu au înțeles că trebuie să contribuie substanțial la bugetul spitalului, o contributie de 3,8% fiind nesemnificativă pentru nevoile spitalului.
Dar să vedem cum s-a ajuns la aceste datorii.
Pentru aceasta nu e nevoie decât să punem cap la cap comunicatele de presă ale CJA din ultimii 2 ani. La începutul anului 2019, în luna aprilie (când deja spitalul nu mai avea bani să plăteasca furnizorii), CJA ne anunța o serie de investiții în instituțiile subordonate, inclusiv la SCJUA, totalizând peste 9,5 milioane lei, doar pentru spital. Citez: „Aceste obiective de investiții vor fi realizate din excedentul bugetar al anilor precedenți.” Printre aceste „investiții” putem vedea că majoritatea banilor se duc pe studii de prefezabilitate, fezabilitate și de elaborare de documentatii tehnico-economice, adică NIMIC CONCRET… ATENȚIE: PESTE 2 MILIOANE EURO PE STUDII! Mai mult, unele din aceste studii reamintesc că au mai fost realizate și zac prin sertarele CJA! E vorba de documentații și studii pentru secțiile de Psihiatrie și Boli Infecțioase Adulți, studii care au fost realizate in 2015-2016. La Boli Infecțioase Adulți există chiar și un proiect finalizat în 2016 de către o firmă de arhitectură din Timișoara, dar datorită unor „neînțelegeri” contractul a fost reziliat. (Voi reveni cu amănunte…)
Cum justifică spitalul aceste datorii?
Suntem anunțați, la finalul lunii august 2019, ca SCJUA are peste 7 milioane lei plăți restante și că CJA a decis sa acopere 6 milioane lei din aceste restante. Datoriile sunt justificate de conducerea SCJUA prin nota de fundamentare 16873 din 14.08.2019:
– indemnizația de hrană a angajatilor (cca 400 mii lei) – aceasta nu este o cheltuială nouă și are aproape aceeași valoare ca și anul trecut și putea fi acoperită din veniturile proprii ale spitalului dacă CJA nu ar fi angajat spitalul la cheltuieli care nu se justifică financiar;
– creșterile salariale pentru personalul existent – prin OUG 114/2018, CJAS acoperă aceste majorări salariale de la bugetul de stat cu 135 milioane lei;
– creșterile salariale pentru personalul nou angajat – dacă știi că nu ai bani, nu angajezi… adică tu administratie liberala faci noi angajări când la nivel național acuzi că sunt prea multi bugetari? Si, atenție, nu prea e vorba de medici, asistente, infirmiere și brancardieri, de care clar este nevoie, ci mai mult de personal administrativ!
– majorarea salariului minim pe economie a înregistrat creșteri ale contractelor de prestări servicii pentru curățenie și pază – spitalul a licitat și semnat contracte cu cele două firme, care ca orice firma își asumă riscul majorării salariilor sau își face un calcul atunci când participă la o licitație sau se retrage dacă nu mai poate onora contractul… DE CE A ACCEPTAT CONDUCEREA SPITALULUI SĂ SUSȚINĂ FINANCIAR NIȘTE SALARII A UNOR ANGAJAȚI AI FIRMELOR PRIVATE ?
De remarcat că aceste justificări se referă la mai puțin de jumătate din suma acumulată ca datorie! DESPRE RESTUL BANILOR NU NI SE SPUNE NIMIC…
În aceste condiții, ce este de făcut?
În regulă, să zicem că printr-o ședință de Consiliul Județean acoperim datoriile acumulate, dar până la sfârșitul anului și anul viitor ?
1. Reziliați sau renegociați contractele pentru serviciile externalizate (curățenie, pază, hrană, deșeuri medicale, spălătorie, amenajări exterioare etc.)
2. Organizați licitații fără a interveni în realizarea și personalizarea „cu dedicație” a caietelor de sarcini și renuntati la „firmele de casă” … vezi exemplul inundatiei în UPU din 2016, la câteva luni de la recepția lucrărilor… vezi salonul dezafectat de la Boli Infecțioase Adulți cu toate ca în 2017 acoperișul a fost reparat.. vezi tavanele care pică la fostul spital municipal și care ne obligă „să circulam prudent”… și sunt multe alte exemple pe care sunt convins că aleșii noștri le cunosc!
3. Renunțați la „mulgerea” si „sifonarea” fondurilor spitalului și contribuiți financiar realmente la veniturile SCJUA, cu minim 51% (211 milioane lei), pentru că CJA în 2011 și-a asumat rolul de ordonator #principal de credite (sub 4% contribuția CJA este una rușinoasă);
4. Prezentați o strategie concretă și coerentă pe termen mediu și lung privind #investitiile #reale în aparatura și infrastructură;
5. Renuntati la #„investiții” de moment și de avarie, pentru că e rușinos ca ONG-urile să se ocupe de renovări în secții care oricum sunt revendicate și se află în litigiu și unde banii (tot banii noștri, ai donatorilor) se vor pierde (vezi secția de Neonatologie care se află într-o cladire revendicată).
Atenție! SCJUA a rămas singurul spital multi-specialitate din municipiul din județul Arad (400 mii locuitori). NU VĂ MAI BATEȚI JOC DE SĂNĂTATEA ARĂDENILOR!
(Textul a fost editat de redacție doar în ceea ce privește aranjarea în pagină și corespondența semnelor diacritice)
***
Articole asociate: