Ce sunt catedralele
Cuvântul „catedrală” provine din limba latină, de la termenul „cathedra” care înseamnă „scaun” sau „tron”.
În contextul religios, catedrala este biserica principală a unei dieceze sau a unei episcopii, unde se află scaunul episcopal al episcopului sau al arhiepiscopului. Acest scaun simbolizează autoritatea spirituală a episcopului în conducerea comunității sale religioase și a bisericii.
Catedralele sunt în general construcții mari și impunătoare, adesea reprezentative pentru o regiune sau o perioadă arhitecturală specifică precum cele gotice. Ele sunt centrul spiritual și uneori cultural al unei comunități religioase, fiind locuri de adunare pentru ceremonii religioase, rugăciune și celebrări importante din calendarul creștin.
Arhitectura
Arhitectura catedralelor este una dintre cele mai remarcabile și impresionante aspecte ale acestor construcții. Ele sunt adesea considerate capodopere ale artei și ingineriei, reflectând stiluri arhitecturale distinctive și tehnici inovatoare pentru perioadele lor de construcție.
Stilurile variază spectaculos de la cele gotice cu arcade înalte și vitralii strălucitoare care atrag lumina divină într-un dans colorat, până la cele baroce sau neogotice cu ornamente intricate și detalii fascinante.
Odată intrat într-o catedrală e imposibil să nu fii copleșit de bolțile în formă de cruce, de coloanele care par să atingă cerul și de atmosfera solemnă care îți creează o stare de nedescris. Fiecare sculptură, fiecare detaliu arhitectural este ca un capitol dintr-o poveste veche, transmisă din generație în generație.
Simbolistica din spatele construcției
Catedralele au o mulțime de semnificații simbolice și liturgice care sunt îndreptate spre creștini. Primul lucru care se ia în considerare când se ridică o catedrală este amprenta la sol a clădirii, cel mai mare obiectiv fiind simetria. Această simetrie poate fi observată ușor la intrarea în catedrală, amebele părți fiind în oglindă, acest lucru dă impresia de ordine și unitate. Această formă foarte comună simbolizează motivul crucii și al corpului uman, zona de sus numindu-se capul sau apsa fiind orientata mereu spre răsărit (EST).
Motivul opoziției între material și spiritual a fost mereu predominant și în arhitectură, intrarea amplasată în partea de VEST simbolizează intrarea din lumea materială în cea spirituală. Majoritatea catedralelor au trei uși la intrare care simbolizează Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, cele trei turnuri simbolizează Sfânta Treime.
Rozetele sau geamurile cu sticlă colorată sunt un element prezent la toate catedralelele, pe lângă astectul estetic acestea au în spate și un trecut interesant. Această formă vine din arhitectura romană antică unde a fost folosită pentru a ilumina clădiri înalte, mai ales locurile de tip cult, cu lumina de afară apoi a fost preluată și modificată de arhitectura gotică tot pentru același scop.
Și vitraliile au o simbolistică puternică acestea au fost numite mai demult și „biblia omului sărac” deoarece în evul mediu când majoritatea oamenilor nu știau să citească și nu își puteau permite biblia, vitraliile au devenit o „carte de ilustrații”. Prin ele biserica a reușit să ilustreze oamenilor astfel lecții și scene din biblie.
•Roșu: Reprezintă sângele lui Hristos sau martiriul sfinților. De asemenea, ar putea indica emoții puternice, cum ar fi dragostea sau ura.
•Albastru: este asociat cu culoarea cerului, simbolizând raiul, speranța și sinceritatea precum Fecioara Maria.
•Verde: Este culoarea ierbii și a naturii, reprezintă creșterea și renașterea, viața peste moarte.
•Violet: Simbolizează dragostea, adevărul, pasiunea și suferința.
•Alb: Este o reprezentare a castității, inocenței și purității este adesea asociată cu Dumnezeu.
•Negru: O culoare foarte rar văzută în vitraliile de pe biserici, are conotații atât de moarte, cât și de regenerare.
•Galben: Culoarea cea mai folosită în reprezentările lui Iuda, așa că uneori simbolizează trădarea, dar este folosită și în aureola sfinților sau Porțile Raiului și pentru a simboliza divinitatea, puterea și gloria.
•Mov: Deoarece se crede că Hristos a purtat purpuriu înainte de răstignirea Sa, culoarea simbolizează adesea suferința și rezistența.
•Gri: Această culoare sau nuanță este un simbol al smereniei și al doliu și poate fi văzută reprezentând, de asemenea, nemurirea spiritului.
•Brown: Folosit ca simbol al morții spirituale și al renunțării la lucrurile lumești. Curcubeu: O descriere fericită a uniunii și a legământului lui Dumnezeu cu umanitatea.