Sărbătoarea Crăciunului e aici. Încă e mare agitație pe străzi, în magazine, iar majoritatea oamenilor cu care m-am întâlnit îmi spuneau că au lucrat excesiv, până în ultima zi. Așadar, sunt familii care nu au reușit să facă prea multe cumpărături sau să pregătească o masă festivă.
Dacă te afli și tu printre cei care nu vor sau nu au reușit să pregătească vestitele sarmale și fripturică, acest articol poate fi pentru ține.
Am să-ți prezint 3 rețete care să te inspire pentru masa de Crăciun, pe care le poți prepara rapid, cu puține ingrediente, sunt savuroase, și, în același timp, sănătoase.
- Salată de cartofi picantă cu slănină, coriandru și smântână
Ingrediente:
750 g cartofi mici, tăiați la jumătate sau cubulețe
1/2 linguri ulei de măsline extravirgin
2 lime, tăiate jumătate, plus felii de lime suplimentare pentru a servi
3 felii de slănină tăiate mărunt (bacon)
1 ardei roșu, fără semințe, tăiat în bucăți de 3 cm
1/2 ceapă roșie mică, tocată mărunt
1/4 cană frunze proaspete de coriandru
1/4 cană smântână de casă
1 lingură sos chilli sau ardei iute
Preparare:
Preîncălziți cuptorul la 220 gr C. Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt. Pune cartofii pe tavă. Stropiți cu 2 linguri de ulei. Coaceți timp de 30 până la 35 de minute sau până când cartofii sunt aurii și fragezi.
Între timp, trageți puțin la tigaie feliile de slănină.
Scoateți cartofii din cuptor. Lăsăți timp de 5 minute
Puneți cartofii și slănina/baconul într-un castron de servire cu piper, ceapă și coriandru.
Puneți smântâna și sucul de lămâie și sare într-un castron mic. Se amestecă până se omogenizează. Stropiți salata cu amestec de smântână și sos chilli sau usturoi.
Opțional, pentru mai mulți nutrienți, puteți adaugă: măsline, ceapă verde, pătrunjel, baby spanac.
Beneficii nutriționale:
Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. B6 contribuie la metabolismul proteinelor și la producția de hemoglobina.
Uleiul de măsline presat la rece este o sursă de grăsimi bune, care alimentează creierul, țesuturile, protejează vasele de sânge.
Slănina este o grăsime animală saturată care poate fi consumată cu încredere, însă nu în exces, datorită colesterolului de care au nevoie celulele noastre, pilelea, creierul.
Lămâia conține multe vitamine, în special Vitamina C care ajută la întărirea sistemului imunitar și la formarea colagenului.
2. Paste cu ananas și pui
Ingrediente
300 g paste
1 ananas
1/2 varză roșie mică, mărunțită
1 salată verde, mărunțită
1 ardei capia roșu, tăiat cubulețe
2 piept de pui fiert, feliat
DRESSING
1/3 cană iaurt
1 lingură pastă de roșii
2 linguri suc de ananas
1 linguriță zahăr brun
1/2 linguriță praf de usturoi
Preparare
Gățiți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Se scurg și se dau deoparte la răcit.
Curățați ananasul și tăiați carnea în cuburi. Se amestecă într-un castron mare paștele, varză, salată verde, ardei capia și pui. Adăugați dressing și amestecați pentru a o combină.
Servește această salată la grătar sau la o cină tip bufet alături de carne sau pește, sau o poți savura că atare, ca o masă completă, perfectă pentru prânz.
Folosiți orice formă de paste doriți, cu condiția să fie integrale.
Încercați ca puiul să fie de casă sau să procurați carnea de pui de la o fermă. Tăiați sau mărunțiți carnea.
Beneficii nutriționale:
Capia conține antioxidanți care protejează împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii premature. Datorită betacarotenului ajută vederea.
Varza conține calciu și vitamin care susțîn sănătatea oaselor și imunitatea.
Ananasul conține bromelaina, ajută la digestive, și poate combate anumite infecții.
- Tort cu „Nuttela” de casă
Ingrediente
4 ouă
5 linguri zahăr brun meleasa sau 6 lg de ștevie sau 6 lg de eritritol
Făină de migdale (ovăz sau ce aveți prin acasă)
Un pumn de nucă sau alune sau caju măcinat
4 bucățele ciocolată neagră
Preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180C (160C forțat de ventilator). Tapetați o tavă rotundă cu hârtie de copt. Dacă nu aveți tavă rotundă, forma tortului, chiar nu contează, gustul bate forma!
Puneți albușurile cu un praf de sare în bolul de mixare și bateți la viteză mică, apoi creșteți treptat viteza, până când amestecul își triplează volumul. Trebuie să vă asigurați că ouăle își triplează volumul sau această rețetă nu va funcționa.
În cele din urmă, adăugați pe rând, gălbenușurile.
Peste o treime din acest amestec, puneți 5 lg de făînă, treptat – în ploaie, și amestecați ușor, până când se combină complet.
Pentru „Nutella”, puneți într-un castron 5 lg pudră cacao sau carob (înlocuitor mai nutrtiv pentru cacao, fără cafeină) cu zahărul sau alt îndulcitor, 4 bucățele de ciocolată neagră și 1 lingură lapte vegetal/apă și topiți.
Apoi turnați ușor, aproximativ jumătate din amestecul de „Nuttela”, iar cealaltă jumătate de cremă se amestecă cu restul din spumă de ouă și nucile măcinate.
Turnați amestecul cu făină în tava de tort și peste, cel cu nuci. Coaceți timp de 25-30 de minute, sau până când devine rumenă.
Răciți prăjitura în tavă complet, înainte de a o scoate din tavă.
Beneficii nutriționale:
Oul este un aliment complet pentru că conține toți aminoacizii esențiali oraganismului.
Pudra de carob sau roșcove reglează tranzitul intestinal și nu produce agitație.
Nucile sunt o veritabilă sursă de proteine vegetale și grăsimi sănătoase, de care corpul nostru are mare nevoie.
Și, iată, cum puteți prepara o masă festivă plină de nutrienți, rapid și cu puține ingrediente. Savurați și vă bucurați de simplitatea și spiritul acestei minunate Sărbători!