5 rezoluții non-alimentare care te vor ajuta să fii mai sănătos în 2024

rezolutii 2024
Distribuie:

În mod tradițional, rezoluțiile înainte de Anul Nou s-au concentrat pe pierderea în greutate și pe diete. Doar că, presupusele diete nu funcționează, de fapt, decât pe termen scurt și ajung să dăuneze mai mult sănătățîi fizice și mentale. Ar putea exista o modalitate de a vă îmbunătăți sănătatea fără a fi nevoie să faci din slăbit o obsesie? Cu siguranță, da!


Așadar, dacă îți doreșți că de la anul să schimbi ceva pentru a fi mai sănătos, nu pentru a arata într-un anumit fel, îți las mai jos câteva sugestii care te pot inspira în setarea rezoluțiilor pentru 2024.
  1. Spune-i mâncării pe nume

Dacă atribuim o etichetă și clasificăm doar în două categorii alimentele, nu ajută pe nimeni. În loc să numeșți mâncarea „bună” și „rea”, de ce să nu încerci să îi spui exact pe nume? Aceșți termeni sunt lipsiți de sens și doar te fac să te simți vinovat pentru că mănânci alimente.

În plus, pot oricând demonstra că un aliment „sănătos” nu e la fel de benefic pentru oricine. Am mai scris despre acest lucru, suntem ființe unice, cu structură, metabolism, afecțiuni diferite, deci nu putem generaliza. De exemplu, lămâia – un fruct cu numeroase beneficii datorită continutului de Vitamina C, este benefica pentru o persoană fără afecțiuni cronice, însă pentru cineva cu gastrită, de exemplu,va fi dăunătoare.

Ceea ce putem să facem este să ne cunoaștem corpul, reacțiile și să selectăm acele alimente care ne fac bine personal. Și… să numim mâncarea după numele ei în 2024.


  1. Fă tipul de mișcare care îți face plăcere!

Suntem creați ca ființe care au nevoie de mișcare. Ne menține viața și sănătatea! Și, chiar dacă uneori îți vine greu să te ridici din patul cald pentru a merge la sală, poți găși activități fizice de care să te bucuri cu adevărat, cum ar fi dansul, înotul, plimbarea câinelui, cățăratul pe stâncă sau „mâța prinsă” prin parc. Chiar nu contează CE, doar mișcă oasele și mușchii!


  1. Învață să gătești o rețetă nouă

Adu un pic de entuziasm papilelor tale gustative și învață să gătești o rețetă nouă, bazată pe nutrienți, nu neapărat pe gust.  S-ar putea să îți placă și să devină obișnuință.

De multe ori, la atelierele de gătit pe care le susțin, au venit persoane care nu știau deloc să gătească dar,cu timpul, a devenit o adevărată pasiune pentru ei. Gătitul nu trebuie să dureze ore, nici să fie o corvoadă.


  1. Scapă de hainele care nu ți se potrivesc

Ții de „blugii cu obiectivul de greutate” sau de o rochie pe care ai îmbrăcat-o acum 10 ani, iar acest lucru poate să te facă să simți că nu eșți suficient de bun, până când nu te potriveșți în acele haine mai mici.

Este timpul să te despărți de hainele care te fac să te simți rău că eșți tu. Hainele sunt menite să ți se potrivească, nu invers!


  1. Reflectă asupra sentimentelor tale despre mâncare

Cum te face mâncarea să te simți? Ai un val de anxietate și stres atunci când trebuie să iei o decizie în ceea ce privește mâncarea? Mâncarea este ceva ce îți place, dar de multe ori ești vinovat pentru „excesul de răsfăț”?

Felul în care ne simțim cu privire la mâncare influențează foarte mult alegerile noastre alimentare și relația noastră cu alimentele. Din fericire, suntem capabili să ne îmbunătățim relația cu alimentele și să reducem stresul, îngrijorarea și rușinea care pot apărea cu alegerile noastre alimentare.

Cele mai multe probleme în ceea ce privește relația cu alimentația, își au originea în copilărie. A vorbi cu un dietetician și/sau un psiholog specializat în acest domeniu este un punct de început atunci când nu reușești să te autostabilizezi.


 

Categorie: Sănătate
Etichete: alimentație sănătoasă, miscare, relația cu mâncarea
Distribuie:
Articolul anterior
VICE România s-a închis -10 angajați au fost concediați
Articolul următor
Sfântul ierarh Vasile cel Mare, dascălul Bisericii și păzitorul de duhuri rele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta poli iasi large

Șapte zile productive

Politehnica Iași – UTA 0-2 (0-0) 28 aprilie 2024, ora: 18,15, stadion: ,,Emil Alexandrescu”, temperatura 16 , spectatori: 4500. Au marcat: Imoh (62), Luckassen (84). Poli Iași (antrenor Tony da…
uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…