La începutul sezonului oficialii clubului UTA și suporterii au stabilit că, indiferent de rezultate, se întâlnesc și la finele sezonului calendaristic. Această întâlnire a avut loc ieri, la Hotel Subcetate (din cartierul cu același nume), locul ce găzduiește de ani buni fotbaliștii ce joacă pentru UTA.
Întâlnirea programată pe durata unui meci de fotbal a atras o grămadă de întrebări, întrucât UTA a terminat acest an pe nemulțuitorul loc 12.
Așa cum este și firesc nu au lipsit nume din perioada de glorie a clubului arădean. Singurul absent motivat din staf a fost chiar antrenorul principal Cristi Todea.
În deschidera discuțiilor s-a ținut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai.
Alexandru Meszar a întocmit o analiză lucidă a situației în care se află clubul-fanion al Aradului
„Mă bucur că suntem împreună: adevăratele familii se adună atât în momente de bucurie, cât și în momente mai puțin fericite, pentru a oferi sprijin și susținere.
UTA a fost și va fi mereu o familie adevărată !
Încheiem un an calendaristic cu rezultate bune și o jumătate de an competițional cu rezultate mai puțin bune. Rezultatele bune ale anului calendaristic al echipei de seniori sunt:
– victoria de pe stadionul Dan Păltinișanu cu scorul de 3 – 0 împotriva echipei ASU Politehnica Timișoara;
– clasarea la finalul campionatului 2016 – 2017 pe podium, locul 3 însemnând implicit și calificarea la jocul de baraj pentru liga I-a;
– o victorie importantă este obținerea dreptului de a folosi numele UTA fără alte particule;
Iar rezultatele echipelor de juniori au fost foarte bune:
– locul 3 național juniorii A;
– locul 3 național juniorii B;
– finala Cupei României la juniori A, meci pierdut cu Academia Hagi – Viitorul Constanța după lovituri de departajare, scor 1 – 1 după timpul regulamentar de joc.
După două baraje consecutive pierdute de echipa noastră, am decis schimbări masive la nivel de lot și staff pentru a ataca de la începutul sezonului același obiectiv promovarea, decizie ce părea să fie un succes garantat. Din păcate nu a fost așa. Recunoaștem că am greșit, nu căutăm scuze și nu aruncăm vina pe alții. Am încercat să reparăm situația pe parcurs. Am reușit doar parțial. Am pierdut foarte multe puncte, mai ales în jocurile în care am fost gazdă. Am ajuns să ne bucurăm că nu închidem anul pe loc retrogradabil.
În schimb, echipele de juniori și copii stau bine și la finalul acestui tur de campionat:
– juniori A – locul 1 în campionatul național de Republicani;
– juniori B – locul 2 în campionatul național Liga Elitelor;
– juniorii B – calificați în sferturile Cupei României, competiție care continuă în primăvara anului 2018.
La UTA se continuă promovarea jucătorilor din propria pepinieră. În acest sezon au debutat pentru prima oară la echipa întâia încă 5 juniori: Toma Dorin, Miculescu David, Iuga Rafael, Dinculescu Iulius și Mureșan Denis.
Proiectul UTA este clădit pe doi piloni de bază: suporterii și Primăria orașului. Acești piloni nu pot fi și nu trebuie schimbați niciodată. În schimb jucătorii, antrenorii și conducătorii pot fi și vor fi schimbați în funcție de rezultate și cerințe actuale. După atâtea schimbări la nivel de lot de jucători și de bancă tehnică considerăm că este nevoie cât mai repede de o schimbare la nivel de conducere. E nevoie de o conducere sau de o persoană în primul rând cu potențial financiar, care poate asigura un buget pentru salariile și primele jucătorilor și angajaților și alte tipuri de cheltuieli care nu pot fi plătite din bugetul asigurat de primărie. Astfel asigurarea acestui buget pentru salarii, prime și diverse cheltuieli intră în sarcina echipei manageriale, cum a intrat până acum și va intra și în viitor. Privind necesitatea schimbării conducerii pentru un UTA cu rezultate și mai bune, am anunțat atât Primăria cât și reprezentanții Suporter Club UTA. Așteptăm ca cei doi piloni de bază al proiectului să ia o decezie cât mai potrivită. Nu fugim de responsabilitate. După Tauț, Ișalnița sau Becicherecu Mic am dori să fim conducători și pe noul stadion Francisc Neuman sau Național Arena în liga I-a. Dar trebuie să urmărim interesul clubului în primul rând, care este evident o conducere cu potențial financiar sau influențe economice mai mari ca și a actualei conduceri. Am început de la zero, cu două promovări consecutive, urmate de două calificări la baraj. Nu vrem sub nici o formă să existe vreun risc în cea ce privește continuarea proiectului, proiect care are la bază două sute de fotbaliști tineri și foarte tineri, care visează să debuteze la seniori în tricoul Bătrânei Doamne. Din aceste motive până la identificarea și instalarea noii conduceri, vom asigura continuitatea” – a fost discursul președintelui Alexandru Meszar.
Am rezumat principalele idei și concluzii care s-au etalat „la un ceaun microbistic”
Cheltuielile în liga secundă nu sunt cu mult mai mici dacă veri să promovezi trebuie să ai jucători și salarii, deplasări lungi, dar și cheltuieli mari cu arbitrajele sunt – din acest considerent s-a atacat promovarea: pentru a ajunge în prima ligă, unde echipele primesc sume mari din drepturile TV.
Timpul scurt de la ultimul meci de baraj și începerea noului sezon nu permitea decât aducerea unor jucatori „cu nume” pentru a putea promova.
Fotbalul e destul de echilibrat valoric, iar diferențele o fac detaliile – un astfel de detaliu fiind și terenul de joc. La Șiria se joacă pe o suprafață îngustă, ce permite adversarilor să acopere mai bine zona. Primăria dă asigurări că pe terenul Motorul se poate juca din primăvară, dar oficialii clubului iau acest lucru în calcul abia din noul sezon.
Suporterii vor reorganizarea clubului astfel încât și UTA să beneficieze de mai mult sprijin din partea autorităților locale doar cinci cluburi din liga secundă sunt în sistemul de organizare al clubului arădean.
Există zvonul unei schimbări legislative, care ar permite Consiliului Local să încheie contracte de prestări servicii cu gruparea fotbalistică pentru evenimente sportive. Clubul arădean nu are un departament de identificare de jucatori tineri cu potențial din zonă, în acest sens suporterii se oferă să ajute clubul.
La nivel de zvon în rândul suporterilor, preluarea clubului de omul de afaceri Marius Țucudean, alături de Primărie și aducerea lui Ionuț Popa antrenor nu este o idee îmbrățișată de arădeni.
Până atunci, un lucru e sigur: la UTA se reduce bugetul, orașul nu e pregătit încă pentru o echipă în prima ligă, iar acest obiectiv în acest sezon e compromis. Formarea unei noi echipe cu jucători locali ar însemna din nou timp și evident cheltuială, iar aradul fotbalistic e nerăbdător.
Suporterii vor o întâlnire cu primarul Gheorghe Falcă. Totuși trebuie să recunoaștem, UTA a fost prezentă sporadic pe prima scenă a fotbalului intern.
La final au fost acordate autografe de către Christos Metskas, pe filele cărții – „Odiseea unui învingător” (care poate fi achiziționată la prețul de 20 lei).
Pe o vreme rece, cu un vânt pătrunzător, nu a lipsit nici ceaunul de bograci, prilej pentru a se depăna povesti cu iz fotbalistic.
Articol asociat: