Viespii Asiatici se integrează în biosfera Britanică și pun în pericol populația de albine

v mandarina face baine wsda copy 1024x683 1
Distribuie:

Viespii asiatici ar putea să se fi stabilit în Marea Britanie, după ce Guvernul a înregistrat cea mai recentă apariție a acestui tip de insectă prădătoare în această lună.


Acest lucru reprezintă un pericol pentru populația de albine din Marea Britanie și ar putea avea un efect în lanț asupra agriculturii care are nevoie de polenizatori, deoarece, odată ce viespile sunt stabilite, este aproape imposibil să le elimini.

Viespile asiatice (Vespa velutina) dezmembrează și consumă albine și au prosperat în Franța, unde au stârnit îngrijorare din cauza numărului mare de insecte pe care le-au ucis. Ele se așează în afara stupilor de albine și capturează albinele pe măsură ce intră și ies.

Ele despică insectele mai mici și hrănesc torsiunile acestora puiilor lor. O singură viespe asiatică poate vâna și mânca între 30 și 50 de albine într-o zi.

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a confirmat că o viespe a fost capturată pe 11 martie în Ash, Kent. S-a confirmat că este o viespe asiatică după teste de laborator.

Anul trecut, prima viespe a fost observată pe 11 aprilie. Se crede că aceste viespi sunt introduse prin bunuri importate din Europa, iar uneori pot zbura sau pot fi purtate de vânt peste Canal. Dar o observație din acest an sugerează că viespile ar fi putut rămâne în Marea Britanie peste iarnă, ceea ce indică faptul că s-au stabilit.

Diane Drinkwater, președinta Asociației Apicultorilor Britanici, a declarat: „Bănuiesc că aceasta este o regină a iernii care s-a născut aici. Acest lucru nu a fost confirmat, dar ar fi logic.”

Ciclul lor de viață nu este suficient de avansat pentru ca ei să fi dezvoltat lucrători până în acest moment. Deci bănuiesc că nu a migrat din străinătate, dar este posibil să fi ratat un cuib undeva. Am văzut multă ploaie, așa că multe locuri în care hibernează ar fi putut fi inundate. Sperăm întotdeauna să vedem cum mulți dintre ei mor.

Numărul viespilor asiatice a crescut foarte mult în Marea Britanie, cu 57 de apariții în 2023. Aceasta a fost mai mult decât dublul numărului din ultimii șapte ani combinați.

Specia a venit pentru prima dată în Europa în 2004, când a fost observată în Franța și se crede că a fost transportată accidental în încărcătură din Asia. S-au răspândit rapid în Europa de Vest și au traversat Canalul până în Marea Britanie.


David Smith de la organizația de caritate pentru nevertebrate Buglife a declarat: „S-ar părea că este din ce în ce mai probabil ca [viespile] să se fi supraintegrat, având în vedere numărul de înregistrări de anul trecut și cuiburile găsite până în noiembrie. Am avut o iarnă relativ blândă, astfel încât călătoria prin mijloace proprii de pe continent ar fi în continuare posibilă și există, de asemenea, căi deschise prin intermediul bunurilor naturale importate, cum ar fi plantele, solurile și lemnul.

El a adăugat: „Este foarte îngrijorător faptul că sezonul  lor pare să devină mai lung și acesta este un risc real pentru polenizatorii sălbatici care se confruntă deja cu scăderi semnificative și se confruntă acum cu un prădător feroce pe măsură ce ies din iarnă”.

Experții au avertizat anul trecut că regulile comerciale relaxate post-Brexit ar putea ajuta viespile să colonizeze Marea Britanie. UE a interzis importul de sol în plantele de ghiveci din Marea Britanie după Brexit, parțial deoarece speciile invazive pot călători nedetectate în sol. Cu toate acestea, Marea Britanie nu a pus în aplicare interdicții reciproce, ceea ce înseamnă că speciile dăunătoare din UE ar putea fi transportate spre ei.


Sursa: The Guardian


 

Categorie: Externe
Etichete: Biosfera, Clima, Insecte, UK, Viespi
Distribuie:
Articolul anterior
Detalii interesante despre tigri
Articolul următor
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a avertizat atentatul la siguranța alimentară: Puiul de găină vopsit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie