Detalii interesante despre tigri

featured image 1
Distribuie:

Masculii de tigru siberian pot depăși greutatea de 300 de kg la maturitate însă, cu toate acestea, sunt foarte rapizi, chiar dacă nu ajung la performanțele gheparzilor. De altfel, tigrul este cel mai mare membru al familiei felinelor, depășind exemplarele de leu.


Pe planeta noastră au existat 9 subspecii de tigru, însă unele au dispărut (Caspic, Javanez si Balinez), iar altele (Bengalez, Siberian, Indochinez, Chinez de Sud, Sumatran, Malaezian) sunt în pericol de extincție în principal din cauza acțiunii omului.

Tigrul bengalez este acum cel mai răspândit, dar oricum există sub 2000 de astfel de animale. De menționat este că, în urmă cu doar un secol, existau aproape 100.000 de tigri.


Animalul preferat al oamenilor

Conform unui sondaj realizat de postul de televiziune Animal Planet, la care au participat 53.000 de persoane, tigrul a fost declarat animalul favorit al publicului, cu 21% din voturi. Acest animal sălbatic a depășit astfel câinele, clasat pe locul secund în clasament, cu 20% din voturi.

foto 1


Tigrul este cel mai mare reprezentant al subfamiliei Pantherinae și unul dintre cei mai mari răpitori tereștri, după ursul polar și ursul brun. Carnivor feroce, tigrul trăiește în diferite tipuri de teritorii – păduri tropicale, savane, semideșerturi și taiga.

Poate nu știai

Fiecare tigru are propriul model de dungi, la fel cum fiecare om are amprente unice. Interesant este că semnele de pe blana unui tigru se află și pe piele. Mai mult decât atât, modelul de dungi de pe fruntea unui tigru seamănă cu simbolul chinezesc pentru „rege” – iată astfel legătura cu statut cultural regal al tigrului în culturile asiatice.
Spre deosebire de majoritatea felinelor, tigrii adoră apa și sunt înotători foarte buni. Se pot cățăra în copaci, dar preferă siguranța de pe sol. Ochii lor sunt de obicei galbeni (cu excepția tigrilor albi, care au ochi albaștri). Au pupilele rotunde, fiind diferiți în acest sens de pisici. La fel ca acestea însă, torc – o caracteristică prezentă la toate felinele, chiar dacă se manifestă în mod diferit.

foto 2


Grație fascinației exercitate, tigrul este adesea un simbol în marketing și branding, asociat cu branduri din diverse domenii. În lumea divertismentului, tigrii apar în numeroase filme, cele mai reprezentative fiind Viaţa lui Pi (2012) și The Tiger: An Old Hunter‘s Tale (2015). Tigrul determină și numele unui film thriller de acțiune
în limba hindi din 2023 – Tiger 3. Avem chiar și un film românesc impresionant denumit Tigru, în regia lui Andrei Tănase.

Temutul animal sălbatic este prezent și în lumea jocurilor video, în special în jocuri de tip simulator, precum Tiger Simulator 3D. Mai mult, poate fi regăsit în jocuri de cazino online precum Tiger Kingdom de la Relax Gaming, slot apreciat pentru tematică, design și posibilitatea de a cumpara speciala.

Manifestări sociale

Spre deosebire de lei, unde masculii mănâncă primii chiar dacă leoaicele sunt cele care vânează, în cazul tigrilor femelele și puii au prioritate când se află în jurul prăzii. De obicei, tigri nu se luptă pentru pradă, ci își așteaptă rândul. Vânează animale destul de mari și o fac des, astfel că au suficientă hrană pentru fiecare.

Vânătoarea se face adesea prin ambuscadă, atacând prada din spate. De aceea, în unele zone din India, oamenii poartă măști la ceafă, pentru a le oferi tigrilor impresia că sunt priviți, ceea ce îi face să evite atacul.

Felinele se bazează foarte mult pe simțul văzului și sunt mereu atente la orice pericole. Astfel, când vor să își arate încrederea față de alte exemplare ale speciei (sau față de oameni, în cazul celor îmblânzite, inclusiv în cazul pisicilor), închid ochii ușor în mod intenționat, transmițând confort, siguranță, relaxare.


Sursa foto: canva.com


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: curiozități, lumea animală, tigri
Distribuie:
Articolul anterior
NASA va lansa rachete de sondare în umbra Lunii în timpul eclipsei solare de la începutul lunii aprilie
Articolul următor
Viespii Asiatici se integrează în biosfera Britanică și pun în pericol populația de albine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie