A 10-a ediție FARAD a luat sfârșit | Iată cum s-a desfășurat festivalul de film documentar

farad
Distribuie:

Anul acesta FARAD și-a sărbătorit a 10-a ediție a festivalului sub genericul „Om bogat, om sărac” între 22-26 Noiembrie 2023 la Cinema Arta, Arad.

Prima zi a festivalului a început cu o expoziție de afișe ale lui Milton Glaser : ART IS WORK în parteneriat cu TypopassageTM, care a avut și un tur ghidat cu designerul Ovidiu Hrim. Expoziția se leagă cu filmul care a urmat. În prima zi a festivalului la Cinema Arta publicul a fost numeros, încă de la intrare puteai mirosii popcornul proaspăt și auzii oamenii vorbind între ei înaintea proiecției.

La ora 19:00 a rulat filmul documentar dedicat artistului expoziției mai exact Milton Glaser: A informa și a încânta, în film acesta vorbește despre copilărie, începuturile sale la școala de arte, diferențele pe care oamenii le văd între artiști și designeri, despre design și despre arta lui. Acest film ne face să realizăm cât impact are designul în viața noastră dar și cum acesta poate schimba contexte sociale.

După film a urmat o sesiune de Q&A cu Wendy Keys & Ovidiu Hrin .


A doua zi a festivalului FARAD a început cu proiecția filmului Milton Glaser, proiecție dedicată liceenilor. A urmat apoi Pădurea Domesticită, un film despre natura vs modernizare, când oamenii sunt nevoiți să aleagă între natură și modernizare. Filmul arată cadre surrealiste a unui copac imens care este transportat din pădure în alt loc dar și imaginea tristă a oamenilor ieșiți în stradă uitându-se la copacul care pleca din pădurea lor cu reacții diverse, unii jeleau alții erau confuzi, toți simțind o atmosferă apăsătoare.

img 7632 scaled

A urmat apoi Pocalul. Fii și fiice ,un film documentar care intră în intimitatea unei familii de rromi dintr-o comunitate din Transilvania pentru prima dată în istoria filmului. Acest film subliniază caracterul de familie și avere.

Peli și Nina sunt un cuplu din această comunitate unde se aranjează alianţe matrimoniale sub niște criterii foarte stricte și tradiționale. Deși au deja o fată, cei doi tineri se străduiesc să aducă pe lume un băiat, familia punând presiune pe cei doi, altminteri căsătoria lor riscă să se rupă: doar băieții moștenesc blazonul familiei, pocalul.

img 7644 scaled

Seara s-a încheiat cu un Q&A cu Dana Bunescu, regizoarea filmului Pocalul. Fii și fiice.

img 7651 scaled


Vineri, a treia zi au avut loc filmul documentar Dealul, care a fost și o premieră în România urmat de filmul documentar Generația $ focus pe Lauren Greenfield, un film care arăta simpla idee că banii nu pot cumpăra totul, chiar oamenii care apar în film spun că banii nu pot cumpăra fericirea.img 7712 scaled

A urmat apoi filmul documentar Banii, Libertatea. Povestea Francului CFA, trista poveste a oamenilor care au fost martori căderii bancnotei CFA care a produs o criză de neimaginat. Făptul că o decizie luată pentru o valută a schimbat atâtea vieți.

Seara s-a încheiat cu un Q&A cu Katy Léna N′diaye, regizoarea filmului.


Atât vineri cât și sâmbătă librăria La două bufnițe a fost prezentă la Cinema Arta cu un stand de unde publicul a putut să achiziționeze cărți și multe altele. Anul acesta și FARAD au avut merch cu lucrări selectate de artiștii cu care au colaborat în ultimii ani.


Sâmbătă a început cu premiera filmul documentar Copii & Banii|Cea mai tare seară| Magic City în România la ora 15:00. La 16:30 a rulat filmul Regina de la Versailles tot sub focus Lauren Greenfield iar la 19:00 Toată frumusețea și durerea.

Filmul documentar Toată frumusețea și durerea o are ca regizor pe Laura Poitras și o are ca protagonistă pe Nan Goldin, o fotografă care luptă timp de ani de zile împotriva familiei Sacklers, familie care s-a îmbogățit pe baza opioidelor care făceau oamenii să devină dependenți. Nan vorbește despre subiecte tulburătoare, despre copilăria ei și cum moartea surorii sale a marcat-o, despre prietenii ei, relațiile ei și până în prezent luptând împotriva familiei care a distrus vieți.

img 7722 scaled

La 21:30 a urmat filmul documentar Cesária Evora regizoarea fiind Ana Sofia Fonseca.

Seara s-a încheiat cu o petrecere de închidere la Cafeneaua Literară Joy’s .


Duminică a început cu Antreprenor precedat de Eleganță de la ora 14:30. A urmat premiera în România a filmului Iubirea nu este o portocală de regizoarea Otilia Barbara.

Ultima zi a festivalului s-a încheiat cu o gală de filme documentar I ♥ DOC: Cele mai bune documentare românești post -’89.


FARAD promovează filmul documentar în Arad și în decursul a 10 ediții a reușit să strângă împreună oamenii iubitori de arta filmului. Munca organizatorilor de a aduna un public larg a dat roade deoarece anul acesta publicul a fost plin atât de adulți iubitori de film, cât și de tineri curioși.


 

Categorie: Cultură
Etichete: Arad, cinema arta, fARAD, farad 10, film documentar, om bogat om sarac
Distribuie:
Articolul anterior
LIGA 4 ARAD | Cronici, pamflete și reportaje din fotbalul mic
Articolul următor
TRANSPORT PUBLIC NEPOLUANT PENTRU CONFORTUL ARĂDENILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie