[ACTUALIZARE 1]
Derulăm continuarea filmului în cazul doctorului Celus Ciobanu. Un film pe alocuri roman absurd, pe alocuri comedie tragică, al cărui protagonist principal s-a trezit cu reputația și cariera făcute praf, ca urmare a unui…șmen de tip kafkian.
În acest episod preferăm să folosim limbajul ocolit al poveștii… ce nu face omul ca să afle adevărul?… inclusiv își riscă credibilitatea tratând ironic un dosar aflat încă în plin proces de judecare… ca la bufetul satului… cum vorbim noi între noi, ofițerii sub acoperire, când ni-s beți.
Aflăm, așadar, cu stupoare că, de fapt, denunțătorul nu este tocmai denunțător! În orice caz, cel care trebuia să beneficieze de activitatea martorului denunțător era o cu totul altă persoană decât Roșca Sorin „Copilu” – cunoscutul interlop „trăgător de alba-neagra”, specializat din ultimii ani de activitate și până la pușcărie în trafic intercontinental de țigări de contrabandă.
Relevant în acest sens este și episodul unei întâlniri dintre martorul denunțător și Trif Sorin. Cheia întâlnirii dintre cei doi este afirmația martorului denunțător , cu subiect și predicat, care spune că nu îl cunoaște, nu dorește să-l cunoască și nici nu a făcut vreun denunț despre care să știe că ii profită lui Roșca Sorin. Totuși, a recunoscut faptul că a semnat niște hârtii pe la parchet și pe la poliție, dar și pe la restaurantul Perla din Arad… unde se pare că se întrunesc condiții de conspirativitate maximă pentru organizarea și desfășurarea activităților operative ale DGA Arad. Scenariul pus în practică pentru realizarea așa-zisului flagrant care de fapt nu a mai fost flagrant, s-a realizat după cea mai clasică schemă a operațiunilor efectuate de securitatea poporului în anii ’50 … Privind din perspectiva acestui caz, realitatea societății românești actuale, recunoaștem că nu mai înțelegem normele etice și morale după care ne ghidăm existența lovită zilnic de tot felul de crize și crizați. Luând în serios cele declarate de martorul denunțător, mai aflăm cu aceeași stupoare că ofițerii DGA sunt de fapt ofițeri SRI sub acoperire. În aceste împrejurări nu înțelegem de ce, până acum, organele în drept nu s-au sesizat cu privire la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale. Scenariul filmului devine din în ce mai plin de presupuneri decât de certitudini astfel că, dacă protagoniștii despre care spunem că sunt presupuși ofițeri despre care presupunem că lucrează in cadrul DGA Arad , este tot o presupunere și faptul că ar trebui să fie selecționați după criterii de performanță și având la bază criterii profesionale și morale peste media ofițerilor și agenților din poliție, jandarmerie sau din cadrul celorlalte arme ale MAI. Medicul Celus Ciobanu pare că se diluează într-un personaj secundar al acestui scenariu, un halat alb agățat de „mascați sub acoperire”.
Filmul evenimentelor continuă – și vom încerca să pătrundem în atmosfera scenariului, curioși de finalul procesului și… scuzați repetiția… aflarea adevărului.
…………………………………………………………………
TITLUL INIȚIAL ( 16 aprilie 2016): Cazul doctorului Celus Ciobanu – sau cum să distrugi cariera și viața unui chirurg ca să facă un interlop pușcărie mai puțină!
Despre cazul ”Celus Ciobanu” nu s-a vorbit foarte mult. Puțin spre deloc în toiul evenimetelor – și asta sintetizat în banale comunicate ascunse prin mormane de publicitate din presa online. Acest caz ne face să credem că ori noi, ori legea, ori cei care fac legile sunt tâmpiți.
Astfel, la data de 16 iunie, 2015, în jurul orelor 11.30, denunțătorul Terpea Emil, în incinta Secției Chirurgie II a Spitalului Județean Arad îi înmânează medicului chirurg Ciobanu Celus suma de 500 de euro, încununând cu succes o activitate laborioasă pusă la cale mai multe luni de către DGA Arad. Acest flagrant – căci așa se definește în termeni juridici activitatea descrisă mai sus – nu este, în fapt, rodul nemulțumirii sau a revoltei proletare, cetățenești sau cum s-o fi chemând ea, ci este o activitate desfășurată de organe specializate ale statului care, în mod normal, „iau în lucru” doar angajați ai Poliției, Jandarmeriei sau ai Pompierilor. Totuși, în cazul de față, au făcut o excepție – excepție permisă și de cadrul legislativ care nu specifică în mod clar limitativ domeniul de activitate al acestei structuri, reușind astfel să includă și DGA-ul în lista de „servicii” și „organe” care participă la călcarea generală pe picioare între participanții la combaterea corupției din societatea românească, corupție care ia forme tot mai elaborat- organizate și profunde.
Dar, revenim la oile noastre și constatăm că faptul juridic-penal la care ne referim, girat chiar de organele abilitate, îi profită domnului Roșca Sorin zis „Copilu” pentru a i se reduce pedeapsa pe care urma să o primească și pe care o bănuia a fi una severă, întrucât Roșca Sorin era arestat pentru că aducea ilegal din Dubai, cu o frecvență de o dată pe lună, câte un container a 1000 de baxuri de țigări pe care le depozita în localitatea Sântana județul Arad. Odată ajunse în România , o parte rămâneau în țară, iar o altă parte era încărcată în camioane și transportată în Anglia pentru valorificare. Acesta este motivul pedepsei cu condamnare la 8 ani de închisoare, pedeapsă redusă la 4 ani, tocmai prin beneficiul actului consemnat la 16 iunie, 2015, avându-i ca și protagoniști pe Terpea Emil și medicul chirurg Ciobanu Celus. Roșca Sorin zis „Copilu” este un cunoscut interlop arădean, lansat de jocurile alba-neagra, care, în ultima parte a existenței acestui fenomen deveniseră, de fapt, tâlhării la drumul mare. Aflat în perioada de executare a pedepsei acesta , după cum ne informează surse din penitenciar, este foarte nemulțumit de faptul că sentința a fost, deși redusă ca perioadă, una cu executare. Anterior pronunțării acestuia i s-au dat asigurări , că va primi „cu suspendare”.
Astfel, oprim relatarea cu o retorică : cui și cu ce profită „scoaterea din circuit” a unui medic chirurg cu o experiență profesională de 30 de ani, pentru ca un interlop să primească o pedeapsă redusă la jumătate?! Filmul evenimentelor continuă și vom reveni cu detalii.
4 comentarii. Leave new
Bani multi spaga in toate partile…puscaria ar trebuii si ea imartita cate 50 ani la fiecsre protagonist….interlop…medic…judecator…etc
E păcat ca doar cu aceasta metoda este prins un doctor care ia șpagă dar mă bucur pentru ca a fost prins. Cât despre interlop e păcat ca poți sa îți micești pedeapsa dacă „torni” pe cineva care nu are nici o legătură cu acuzațiile care ți se aduc… dar trăim în românia….
Hai sa nu scoatem doctorul chiar asa curat stim bije ce se intampla in spitalele noastre era destum un om simplu si tot reusea flagrantul nu era nevoie de un interlop cat despre Celus am fost operat de el si ca orice om a trebuit sa „tusesc” la spital esti invatat ce trebuie sa faci din prima zi de internare unde trebuie sa „dai” asa ca fiecare sa plateasca.
aici nu e vorba de medic e vorba ca o persoana,locuitor al statului de drept e trasa la raspundere si condamnata fara a se realiza o probatiune a faptelor conform legii. cum spune si la dreptul roman , care nu se mai preda la Drept,mai bine sa scape o mie de vinovati nepedepsiti decat un nevinovat pedepsit pe nedrept,dubito pro reo,nu doamna judecator? dar cand justitia e administrata dupa alte reguli…….