[ACTUALIZARE 16] A fost constatată legalitatea Rechizitoriului în dosarul morții lui Vișinel, polițistul local Florin Liber urmând a fi trimis în judecată sub acuzația de „tortură urmată de moartea victimei”

liber confucius
Distribuie:
[ACTUALIZARE 16]

Vineri,  24  mai 2024, după 4 amânări ale cauzei, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit de Parchet în cazul polițiștului local Florin Liber care, în iulie 2023, l-a bătut până la moarte pe Vișinel, un om al străzii, chiar în sediul Poliției Locale Arad. (vezi întreaga cronologie a cazului mai jos).

Totodată, Tribunalul a decis prelungirea cu 60 de zile a măsurii controlului judiciar față Florin Liber și a respins toate excepțiile de neconstituționalitate invocate de primărie și DGPLA, precum și cererile de strămutare  formulate.

Conform informațiilor noastre, două cereri de strămutare a dosarului au fost formulate de către primărie și DGPLA, invocându-se „presiunea publică”, „anul electoral și o posibilă campanie de denigrare a primarului Călin Bibarț, candidat  la primărie” și „scurgerile de informații din dosar către presă”. Față de ultima susținere cum că au loc scurgeri de informații din dosar către presă, nu facem decât să considerăm că este exact invers. Din presă s-au „scurs” informații către anchetatori, presa fiind cea care a făcut public acest caz oribil, în ciuda intenției de mușamalizare din partea primarului Călin Bibarț (vezi în actualizările anterioare cu câtă ardoare ne făcea mincinoși și nega existența acestui caz) și a acolitului său Adrian Toma (vezi în actualizările anterioare câte minciuni pe secundă a emis directorul DGPLA la începutul dosarului, când încă mai credea că metodele de securist îl vor ajuta să pună batista pe țambal).

În 27 mai, Direcția Generală  a Poliției Locale Arad a depus contestație împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară, contestație care va fi judecată la Curtea de Apel Timișoara.

Soluția instanței de cameră preliminară dată la termenul din 24 mai, astfel cum apare pe portalul Tribunalului Arad

Tip solutie: Încheiere

Solutia pe scurt: În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit la data de 20.12.2023 în dosarul nr. 548/P/2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, prin care au fost trimis în judecată inculpatul Liber Florin Nicolae, în prezent sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de tortură urmată de moartea victimei, prevăzută de art. 282 alin. 1 lit. b) şi alin. 3 Cod penal. În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea administrării probelor şi efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În temeiul dispoziţiilor art. 345 alin. 1 Cod procedură penală respinge excepţiile invocate de inculpatul Liber Florin Nicolae prin apărătorul ales şi de partea responsabilă civilmente Unitatea Administrativ Teritorială – Municipiul Arad, în procedura de cameră preliminară. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul antemenţionat. Constată că prin ordonanţa procurorului din data de 07.11.2023 dată în dosarul nr. 548/P/2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad (filele 127-130 dosar urmărire penală) s-a dispus introducerea în cauză în calitate de parte responsabilă civilmente a Unităţii Administrativ Teritoriale – Municipiul Arad. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, potrivit prevederilor art. 275 alin. 3 Cod procedură penală. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată la data de 24 mai 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia participanţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Document: Încheiere finală (dezinvestire)  268/2024  24.05.2024

Acest caz este departe de a se încheia.

Nu numai Florin Liber a fost cercetat, doar că numai în dosarul său procedurile sunt mai avansate, fiind la un pas de trimiterea în judecată. Colegul său, Ghilea Cosmin, care se afla împreună cu Liber și a participat la seria de evenimente din ziua morții lui Vișinel, este cercetat într-un dosar disjuns din cel al lui Liber… mult spus „cercetat”: există doar un număr de dosar penal, în care nu s-a administrat nicio probă și nu a fost audiat niciun martor. Cât despre al treilea polițist local aflat în mijlocul acțiunii criminale, Florea Ciprian, acesta va avea doar calitatea de martor, atât în dosarul lui Liber, cât și în cel al lui Ghilea Cosmin.


[ACTUALIZARE 15] (21 februarie 2024): Primul termen de judecată pe cameră preliminară pentru legalitatea rechizitoriului în cazul polițistului local Florin Liber acuzat de tortură

Miercuri, 21 februarie, a fost primul termen de judecată pe cameră preliminară pentru legalitatea rechizitoriului în cazul polițistului local Florin Liber acuzat de tortură urmată de moartea victimei. A fost cât să se amâne…

Motivul amânării cauzei pentru data de 13 martie a fost „lipsa reprezentării juridice  a inculpatului”, avocatul lui Liber depunând această solicitare, atașând un document medical care să-i justifice lipsa de la termenul de astăzi, pe caz de boală. Din câte cunoaștem, atât Liber cât și Primăria Arad prin primar au contestat rechizitoriul. Mai mult, au depus cerere de strămutare  a judecării cauzei din motive puerile, de genul „presiunea publică în plan local”, „mediatizarea cazului”, „anul electoral și atacuri la adresa primarului”. Avocatul familiei lui Vișinel a formulat doar o cerere de îndreptare a unei erori materiale strecurate în cuprinsul rechizitoriului.

Liber a fost singur la termen, încerca să pară neafectat de această situație. Ne-a spus doar că „acum nu pot declara nimic, fără avocat”.


Avocatul familiei victimei, Cosmin Teodorescu, ne-a declarat la ieșirea din sală următoarele, făcând unele precizări și cu privire la decizia de înlocuire a măsurii arestului cu cea a controlului judiciar luată de magistrații Curții de Apel Timișoara săptămâna trecută:

avocat visinel


„Azi a fost primul termen de judecată pe cameră preliniară, la care trebuia să se examineze de către judecător  competența și legalitatea sesizării instanței sub aspectul conținutului actului de sesizare,  și legalitatea administării probelor, însă  cauza s-a amânat la solicitarea  avocatului inculpatului care nu s-a putut prezenta din motive medicale,  iar asistența judiciară a inculpatului este obligatorie. Următorul termen  fixat de instanță fiind  la data de 13.03.2024.

 În ceea ce privește Decizia recentă a Curții de Apel Timișoara, prin care s-a admis contestația inculpatului și a dispus înlocuirea arestului cu măsura controlului judiciar, aceasta este în contradicție cu Deciziile anterioare pronunțate de alte  complete de magistrați de la aceeași instanță, care au examinat cazul și au concluzionat în repetate rânduri că subzistă temeiurile arestării preventive și nu se impune înlocuirea acesteia, raportat la gravitatea infracțiunii ‹tortură urmată de moartea victimei›, și care indică o amenințare considerabilă la adresa ordinii publice.

Familia este în stare de șoc, această decizie a produs familiei confuzie și îngrijorare cu privire la direcția procesului penal.

Pentru înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, este necesar ca de la ultima Încheiere prin care s-a menținut starea de arest a inculpatului să fi intervenit elemente noi cu privire la circumstanțele cauzei sau schimbarea conduitei procesuale a inculpatului. Ori, familia nu are cunoștință despre apariția unor astfel de împrejurări care să justifice plasarea inculpatului sub control judiciar.”


[ACTUALIZARE 14] (15 februarie 2024): Polițistul local Florin Liber este LIBER 

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis astăzi înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar în cazul polițistului local Liber Florin Nicolae și au dispus punerea de îndată în libertate a acestuia.  De menționat că acesta a solicitat de mai multe ori revocarea măsurii arestului, dar de fiecare dată solicitarea i-a fost respinsă. Măsura controlului judiciar i-a fost aplicată pentru următoarele 60 de zile, cu respectarea mai multor obligații (cele generale și unele suplimentare). Decizia este definitivă. De menționat faptul că înlocuirea măsurii preventive nu are legătură cu fondul problemei, nu este o dovadă de nevinovăție, întrucât judecarea pe fond a cauzei nu a început.

Termenul la care se va stabili legalitatea rechizitoriului este fixat pentru data de 21 februarie. Judecătorul de cameră preliminară poate dispune fie trimiterea în judecată, apreciind legalitatea rechizitoriului, fie retrimiterea rechizitoriului la Parchet pentru a fi rescris în cazul în care vor exista erori. Totuși, măsura preventivă nu va putea fi schimbată pe toată durata procesului, Florin Liber urmând a fi judecat în stare de libertate.

La ora publicării acestui material, Florin Liber a fost eliberat din Penitenciarul Oradea și se află, împreună cu avocatul său, în drum spre casă (foto cu cei doi din mașină).

florin liber avocat pantea


Avocatul lui Liber, Pantea Alexandru Răzvan,  a declarat pentru criticarad.ro următoarele:

„Nu s-a mai dat o asemenea decizie de către vreo instanță din România de la cazul Vișinescu încoace. Clientul meu are să spună lucruri pe care se motivează și decizia de astăzi a instanței și care vor schimba percepția asupra cazului”.

Soluția astfel cum apare pe portalul instanțelor:

Complet: Penal – NP-COCP15
Tip solutie: Desfiinţează hotărârea
Solutia pe scurt: În baza art.4251 alin.7 pct.2 lit.a C.p.p. raportat la art.205 C.p.p. admite contestaţia formulată de inculpatul LIBER FLORIN NICOLAE împotriva încheierii penale nr. 82 din data de 09.02.2024 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad în dosarul nr. 3916/108/2023/a5. Desfiinţează încheierea penală contestată şi, rejudecând:

 • În baza art.242 alin.2 C.p.p. raportat la art. 211 din C.p.p. înlocuieşte măsura arestării preventive faţă de inculpatul LIBER FLORIN NICOLAE, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 15.02.2024 şi până la data de 14.04.2024.
 • În temeiul art. 215 alin. 1 C.p.p. impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară, instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
 • În baza art. 215 alin. 2 C.p.p. impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii suplimentare: – să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a Tribunalului Arad; – să nu se apropie părţile civile Goman Maria, Goman Iosif, Muszunye Rada şi Goman Emanuela Elena, nici de martorii Florea Ciprian, Ghilea Cosmin, Brândaş Cosmin, Barna Florian şi Tudose Paul Iosif, cu adresele şi datele de stare civilă menţionate în rechizitoriu, şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale; – să nu exercite funcţia de poliţist; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme
 • În baza art. 215 alin. 3 C.p.p. atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu reacredinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.
 • În baza art. 215 al.4 C.p.p, supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către I.P.J. Arad-Serviciul de Investigaţii Criminale-Biroul Supravegheri Judiciare.
 • Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului LIBER FLORIN NICOLAE de sub efectul mandatului de arestare preventivă nr. 41/UP/05.10.2023 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Arad în dosarul 2967/108/2023, dacă nu este reţinut, arestat sau deţinut în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
 • Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 15.02.2024.
  Document: Încheiere finală camera preliminară  29/2024  15.02.2024

[ACTUALIZARE 13] ( 23 decembrie 2023):  Rechizitoriul în dosarul de tortură urmată de moartea lui Vișinel a fost finalizat. Polițistul local Florin Liber a fost trimis în judecată. Dosarul va fi verificat de Judecătorul de Cameră preliminară

Cercetările în dosarul de tortură urmată de moartea lui Vișinel s-au încheiat… odată cu atacul cerebral al procurorului de caz. Rechizitoriul fiind finalizat și Ordonanța de trimitere în judecată a inculpatului Liber Florin, eliberată, urmează ca dosarul să fie verificat de Judecătorul de Cameră preliminară și trimis în instanță.

Florin Liber a solicitat revocarea arestului preventiv și înlocuirea cu o măsură preventivă mai uşoară. Cererea sa a fost respinsă de judecătorii Tribunalului Arad, în ședința de luni, 15 ianuarie 2024. Acesta râmâne în arest preventiv, în Penitenciarul Oradea, încă 30 de zile

Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: În temeiul dispoziţiilor art. 348 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 207 alin. 2 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia măsura arestării preventive privind pe inculpatul Liber Florin Nicolae, în prezent aflat în Penitenciarul Oradea, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de tortură urmată de moartea victimei, prevăzută de art. 282 alin. 1 lit. b) şi alin. 3 Cod penal. În temeiul dispoziţiilor art. 348 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 207 alin. 4 Cod procedură penală menţine măsura arestării preventive privind pe inculpatul Liber Florin Nicolae cu datele de mai sus, pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca verificarea legalităţii şi temeiniciei acestei măsuri să fie efectuată periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile. În baza art. 242 alin. 1 Cod procedură penală respinge cererea de revocare a măsurii arestării preventive, formulată de către inculpat prin apărător ales. În baza art. 242 alin. 2 Cod procedură penală respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai uşoară, formulată de către inculpat, prin apărător ales. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu din data de 15 ianuarie 2024.
Document: Încheiere finală (dezinvestire)  25/2024  15.01.2024

arestare liber4


[ACTUALIZARE 12] (23 decembrie 2023)

Cercetările au fost efectuate cu privire la faptele săvârșite doar de polițistul local Liber Florin. Cu privire la o eventuală complicitate a celorlalți doi polițiști locali care se aflau în tură împreună cu Liber, dar și cu privire la infracțiunea de tăinuire și alte infracțiuni de serviciu în sarcina conducerii DGPLA și a altor persoane, nu au fost extinse cercetările. Conform informațiilor noastre, extinderea cercetărilor cu privire la alte fapte și persoane ar fi întârziat extrem de mult demersurile juridice împotriva lui Liber Florin, autorul infracțiunii, întrucât acele dosare ar fi fost conexate celui principal.

Procurorul de caz, Pavel Palcu, a finalizat Rechizitoriul în ceea ce-l privește pe Liber Florin, nemaiapucând să ia o decizie și cu privire la celelalte fapte și făptuitori, acesta suferind un AVC hemoragic și o intervenție neurochirurgicală de urgență în 19 decembrie.

Conform informațiilor noastre, înainte cu câteva zile de a suferi atacul cerebral, procurorul de caz lua în considerare extinderea cercetărilor inclusiv pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire și alte infracțiuni de serviciu în sarcina conducerii DGPLA.

La nici o zi după ce a suferit accidentul vascular, secția pentru procurori din cadrul CSM a decis pensionarea lui Pavel Palcu.

În această situație, cu siguranță toți ceilalți care au avut o contribuție oricât de mică (morală și factuală) raportat la oroarea petrecută în sediul instituției publice în luna iulie 2023, cu metode de evul mediu, vor putea dormi liniștiți că singurul țap ispășitor va fi Liber Florin.


Polițistul local Florin Liber a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de tortură urmată de moartea victimei. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Arad joi, 21 decembrie și urmează a fi verificat în Camera preliminară.

Camera preliminară este faza procesului penal al cărei obiect constă în verificarea, după trimiterea în judecată, a competenței și a legalității sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

 

trimitere in judecata liber

REZUMATUL RECHIZITORIULUI – din COMUNICATUL Parchetului de pe lngă Tribunalul Arad emis la data de 21.12.2023

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 20.12.2023 Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat (L.F.-N) în vârstă de 29 de ani cu privire la săvârşirea infracţiunii de tortură cu moartea victimei, prev. de art.282 al.1 lit.b şi al.3 C.pen.
La data de 14.07.2023, martorul I. G., administrator la S.C A. G. S.R.L (casă de schimb valutar), având punctul de lucru în Piața Gării din mun. Arad a sesizat telefonic Poliția Locală Arad despre comportamentul agresiv al unei persoane de sex masculin ce consuma substanțe halucinogene din pungă și agasa trecătorii. Urmare a apelului telefonic, la scurt timp, la fața locului a intervenit un echipaj din cadrul B.O.P.I. al Poliției Locale Arad, format din 3 (trei) polițisti locali, respectiv agentul L F-N., agentul G. C. și agentul F.C.N., care după ce au imobilizat și încătușat persoana vătămată prin folosirea forței fizice, au condus-o la sediul D.G.P.L Arad, în vederea identificării si sanctionării contravenționale.
La sediul D.G.P.L Arad, situat pe Calea Victoriei din mun. Arad, echipajul ajunge la orele 20:10, unde în parcarea interioară, doi dintre membri echipajului exercită acte de violență asupra persoanei vătămate, care era încătușată cu mâinile la spate. Agentul L. F-N i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de către camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii. Ulterior, persoana vătămată, încătușată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L. F-N în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L. F-N, a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul L avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă. În jurul orelor 20:42, la sediul D.G.P.L Arad, la solicitarea agentului F C, a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, iar ulterior, în jurul orelor 20:55 a sosit un echipaj din cadrul SMURD. În jurul orelor 21:12 se pot observa imagini în care persoana vătămată este scoasă pe targă din sediu de către personalul medical și transportată la UPU din cadrul S.C.J.U Arad, unde la data de 15.07.2023 a fost declarat decesul de către personalul medical. Din constatările preliminare emise de S.J.M.L.Arad nr. 184/A3/19.07.2023, respectiv nr.184/A3/28.07.2023 rezultă că moartea victimei a fost violentă, ea s-a datorat unei intoxicații acute cu substanță neidentificată, însă s-au constatat și existența mai multor leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu și de corpuri dure/planuri dure, leziuni traumatice care necesită 7 – 9 (șapte – nouă) zile de îngrijiri medicale. Având în vedere împrejurarea că erau descrise mai multe leziuni externe, lucrătorul de poliţie judiciară din cadrul P.M.A.-B.I.C. a primit o completare a Raportului de constatare preliminară, în care au fost descrise leziunile traumatice externe constatate cu ocazia efectuării necropsiei.

Din Raportul medico-legal de necropsie nr.184/A3/02.10.2023 al S.J.M.L. Arad rezultă o stare total diferită faţă de constatarea preliminară anterioară. Astfel:
 1. Moartea numitului M. M.-V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism tarat, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice.
 2.  Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică.
 3. 3.Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv).
 4. Moartea datează din 15.07.2023. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Arad spre competentă soluţionare.

Facem precizarea că emiterea rechizitoriului nu înfrânge principiul prezumţiei de nevinovăţie.


După verificarea dosarului în camera preliminară, dosarul va intra propriu-zis în instanță. Durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă, dar nu poate fi mai mică de 15 zile de la aceeaşi dată.

Conform art. 344 din Codul de Procedră Penală,

(1) După înregistrarea dosarului la instanţa competentă, acesta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară.

(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte, în funcţie de complexitatea cauzei, data la care va soluţiona cauza.

(3) Copia certificată a rechizitoriului şi, după caz, traducerea autorizată a acestuia se comunică de îndată părţilor şi persoanei vătămate, în plic sigilat, la locul de deţinere sau prin agentul procedural al instanţei sesizate, al instanţei în circumscripţia căreia locuiesc sau al instanţei locului indicat de acestea pentru a fi citate.

(4) Inculpatului i se aduce la cunoştinţă prin adresa de trimitere a rechizitoriului că până la data stabilită potrivit alin. (2) poate formula cereri şi ridica excepţii şi că îşi poate angaja un avocat pentru a depune note scrise. În cazul în care inculpatul îşi angajează un avocat, acesta poate depune notele scrise judecătorului de cameră preliminară cu cel puţin 10 zile înainte de data prevăzută la alin. (2). În cazul în care asistenţa juridică este obligatorie, judecătorul de cameră preliminară desemnează în cauză un avocat din oficiu, care poate depune note scrise cu cel puţin 3 zile înainte de data prevăzută la alin. (2).

(5) Cererile şi excepţiile se comunică parchetului, care poate răspunde în scris până la termenul de soluţionare stabilit de judecătorul de cameră preliminară.

(6) Dacă rechizitoriului îi lipseşte vreuna dintre menţiunile obligatorii sau dacă nu au fost respectate condiţiile prevăzute la art. 329, judecătorul de cameră preliminară dispune acoperirea omisiunilor în cel mult 5 zile şi sesizează în acest sens conducătorul parchetului care a emis rechizitoriul.


Procedura de judecată în camera preliminară / Art. 345. – Cod de Procedură Penală

(1) Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea inculpatului şi a procurorului.

(2) La termenul stabilit potrivit art. 344 alin. (2) judecătorul de cameră preliminară verifică competenţa instanţei sesizate şi se pronunţă asupra cererilor formulate şi excepţiilor ridicate.

(3) Dacă apreciază că instanţa sesizată nu este competentă, judecătorul de cameră preliminară procedează potrivit art. 50 şi 51, care se aplică în mod corespunzător.

(4) Probele administrate cu încălcarea prevederilor legale sunt excluse în condiţiile art. 102.

(5) Probele excluse nu pot fi avute în vedere la judecata în fond a cauzei.


Soluţiile în Camera Preliminară /  Art. 346. Cod Procedură Penală

(1) În cazul în care constată că în cursul urmăririi penale probele au fost administrate în mod legal şi sesizarea instanţei este legală, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere începerea judecăţii.

(2) După începerea judecăţii, legalitatea sesizării poate fi contestată doar pentru motive noi, care nu au putut fi invocate în procedura camerei preliminare.

(3) Judecătorul de cameră preliminară dispune restituirea cauzei la parchet, prin încheiere, dacă:

a) în urma sesizării conducătorului parchetului care a emis rechizitoriul, în condiţiile art. 344 alin. (6), nu s-au luat măsuri pentru acoperirea omisiunilor;

b) toate probele din cursul urmăririi penale au fost administrate cu încălcarea prevederilor legale;

c) sesizarea instanţei este nelegală.

(4) În cazul în care rechizitoriul priveşte mai multe fapte sau persoane, dispoziţia de începere a judecăţii se limitează numai la faptele şi persoanele pentru care judecătorul de cameră preliminară a constatat îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1).

(5) În cazul în care judecătorul de cameră preliminară exclude una sau mai multe probe administrate cu încălcarea dispoziţiilor legale, dispune informarea conducătorului parchetului care a emis rechizitoriul. În termen de 24 de ore de la informare, conducătorul parchetului comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată.

(6) În cazul în care conducătorul parchetului menţine cererea de începere a judecăţii, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere începerea judecăţii.

(7) În cazul în care conducătorul parchetului nu răspunde în termenul prevăzut la alin. (5) ori arată că nu menţine cererea de începere a judecăţii, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere restituirea cauzei la parchet.

(8) Întocmirea minutei este obligatorie.


Inculpatul poate contesta Rechizitoriul /  Art. 347. Cod Procedură Penală

(1) Împotriva încheierii pronunţate în temeiul art. 346 procurorul şi inculpatul pot face contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

(2) Contestaţia se judecă de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate. Când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se judecă de către completul competent, potrivit legii.

(3) Dispoziţiile art. 343-345 se aplică în mod corespunzător.


Judecătorul de cameră preliminară poate menține sau revoca măsurile preventive, în cazul lui Liber Florin, arestul preventiv

Conform Art. 348. – Măsurile preventive în procedura de cameră preliminară – Cod Procedură Penală

(1) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă, la cerere sau din oficiu, cu privire la luarea, menţinerea, înlocuirea, revocarea sau încetarea de drept a măsurilor preventive.

(2) În cauzele în care faţă de inculpat s-a dispus o măsură preventivă, judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea şi temeinicia măsurii preventive, procedând potrivit dispoziţiilor art. 207.


[ACTUALIZARE 11] (13 decembrie 2023): Toți polițiștii locali sunt audiați în cazul morții prin tortură a lui Vișinel
 Alte runde de audieri în dosarul morții lui Vișinel

Ancheta în cazul morții lui Vișinel în sediul DGPLA de pe Victoriei continuă. În urmă cu câteva zile au fost aduși la Parchet pentru audieri doi medici legiști ai Serviciului de Medicină Legală, cei care au și întocmit raportul medico-legal în care erau menționate  în detaliu leziunile suferite de Vișinel ca urmare a torturii aplicate. Miercuri, 13 decembrie, Florin Liber a fost adus și el din arest pentru a fi reaudiat ( (Foto principală – Florin Liber când pleacă de la audiere). Tot miercuri, Adrian Toma, șeful DGPLA a fost chemat la Parchet pentru a fi (re)audiat, inițial audierea a fost stabilită pentru ora 11, aceasta fiind reprogramată în cursul zilei. Toți polițiștii locali vor fi audiați în acest dosar.

liber parchet 13 decembrie 2023 scaled


De menționat faptul că Adrian Toma a mai fost audiat în dosar, dar degeaba

De fiecare dată mai mult tace decât răspunde, nu-și asumă nicio responsabilitate cu privire la cele petrecute în clădirea instituției pe care o conduce, nu-i „scapă” nimic ce ar putea să-l incrimineze.

Organele de anchetă sunt de părere că acesta, timp de trei luni, de când a fost făcut public evenimentul și până când Liber a fost arestat, nu a făcut altceva decât să încerce mușamalizarea lui. Conform obligațiilor funcției de conducere pe care o deține, acesta ar fi trebuit să sesizeze evenimentul în primele minute  când s-a produs ( atât la nivel de primărie , iar, după survenirea decesului acesta avea obligația să sesizeze poliția pe motiv de „moarte suspectă” în instituția condusă de el. Evident, acest lucru nu l-a făcut.


În ceea ce-l privește pe Florin Liber, acesta este în arest

Între timp a schimbat trei apărători, și-a înstrăinat utilajele agricole și ferma de struți pe care le deținea, și s-a opus internării într-o instituție medicală în vederea efectuării unei expertize psihiatrice (la care făceam referire în actualizarea 10, fiind solicitată de procuror) care să stabilească dacă avea sau nu discernământ la momentul comiterii faptei. Mai mult, acesta speră că va obține o achitare în acest dosar.


Toți mizează pe decizia de pensionare a procurorului de caz, lansând zvonuri în acest sens

Toți cei implicați în dosar (Liber, complicii săi (deși până la acest moment, față de ceilalți doi colegi care au fost împreună cu Liber când s-a întâmplat evenimentul, nu s-au extins cercetările cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni, având doar calitatea de martori), șeful instituției etc) mizează pe faptul că procurorul de caz va  „abandona” dosarul pe motiv că va părăsi sistemul prin pensionare. Conform informațiilor noastre, acest lucru este imposibil, acesta neavând intenția de a se pensiona, cel puțin nu înainte de a finaliza rechizitoriul și de a-l trimite în judecată.


[ACTUALIZARE 10] (30 octombrie 2023): Încă 30 de zile de arest pentru Liber Florin, în cazul Vișinel. Se va efectua și o expertiză psihiatrică a polițistului local

2023 10 17 17.48.07 wm

Judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Arad a prelungit luni, 30 octombrie, măsura arestării preventive pentru încă 30 de zile a polițistului local Liber Florin Nicolae.

Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: În baza art. 234 alin. 1, art. 235, art. 236, raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe Tribunalul Arad şi dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului LIBER FLORIN NICOLAE, deţinut în Arestul I J P Caraş Severin, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 04.11.2023 şi până la 03.12.2023, inclusiv. Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu formulată de inculpat prin apărători. În baza art. 275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 30 octombrie 2023, ora 11,30.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  133/2023  30.10.2023

Totodată, în perioada imedediat următoare se vor urma procedurile în ceea ce privește expertiza psihiatrică a polițistului local. Mai mult, a fost stabilită și calitatea de parte responsabilă civilmente (pentru eventuale daune morale) în sarcina primarului Călin Bibarț și a viceprimarului Lazăr Faur. Directorul DGPLA Toma Adrian a depus la dosar, la solicitarea procurorului de caz, raportul evenimentului – întocmit la nivelul instituției pe care o conduce.

prelungire arest liber


[ACTUALIZARE 9] (17.10.2023):  [GALERIE FOTO / VIDEO] Polițistul local Liber Florin a fost adus din arest pentru reconstituire în dosarul morții lui Vișinel. Împreună cu el au participat și ceilalți doi colegi, Ghilea Cosmin (suspect în dosar) și Florea Ciprian (martor). Primăria Arad, prin primar, a fost introdusă în dosar ca parte responsabilă civilmente

Marți, 17 octombrie, s-a efectuat reconstituirea în dosarul morții lui Vișinel. S-a decis să fie refăcut filmul evenimentelor din incinta Poliției Locale, din momentul în care a fost adus cu autospeciala și până la momentul scoaterii acestuia pe targă, de către echipajul de pe ambulanță. Au participat Procurorul de caz, polițiștii criminaliști, avocații tuturor părților, un grup de studenți la drept (unul dintre studenți jucând rolul lui Vișinel pe toată durata reconstituirii), presa și, cel mai important, protagoniștii acestei reconstituiri: polițistul local Florin Liber (adus din arest), care are calitatea de inculpat în dosar ca și autor al infracțiunii de tortură urmată de moartea victimei; polițistul local Ghilea Cosmin, în calitate de suspect (pentru infracțiunile de purtare abuzivă și loviri) și Florea Ciprian, în calitate de martor (deocamdată). De după geamuri, pe furiș, au asistat la reconstituire și ceilalți polițiști locali prezenți la serviciu și, poate, directorul Adrian Toma care, cel puțin în timpul reconstituirii din curte nu și-a făcută simțită prezența. Reconstituirea din interiorul DGPLA (hol și camera de tortură) s-a făcut fără permiterea accesului presei.


Obiectivele reconstituirii:


Reconstituirea din perspectiva inculpatului Liber Florin, astfel cum el susține că s-au derulat evenimentele; reconstituirea din perspectiva suspectului Ghilea Cosmin, astfel cum el susține că s-au derulat evenimentele; și reconstituirea din perspectiva suspectului Florea Ciprian, astfel cum el susține că s-au derulat evenimentele. Aproape 3 ore, fiecare dintre cei trei polițiști locali au descris verbal și gestual interacțiunea cu victima, atât pentru propria persoană cât și cu raportare la ceilalți doi colegi. În ceea ce privește reconstituirea din incinta DGPLA, aceasta s-a realizat atât în zona exterioară, din momentul în care a fost parcată autospeciala și coborâtă victima, cât și în interiorul clădirii (traseul făcut împreună cu victima, holul instituției, până la camera în care a fost aplicată tortura, respectiv scoaterea pe targă de către ambulanțieri). Atât Liber Florin cât și ceilalți doi polițiști locali au descris în detaliu ce au făcut cu victima în seara zilei de 14 iulie, numai că, perspectivele lor diferă. Varianta descrisă de Liber Florin nu coincide cu variantele celorlalți doi colegi.Liber și-a recunoscut parțial faptele

„Ambii martori au confirmat varianta prezentată, faptele sunt clare. Polițistul local  (n. red Liber Florin)  a recunoscut că l-a lovit pe bărbat, se consideră vinovat, în parte. Cred că vrea doar schimbarea încadrării, din tortură – pe care am menținut-o – în lovituri cauzatoare de moarte”, a spus Pavel Palcu, procuror criminalist.


Primăria Arad, prin primar, a fost introdusă în cauză ca parte responsabilă civilmente

„Familia victimei a decis să se constituie parte civilă în dosar și să introducă în cauză ca parte responsabilă civilmente Municipiul Arad, prin reprezentant legal primarul municipiului. Familia a solicitat o sumă, care se poate schimba până la primul termen de judecată. Nu aș preciza în acest moment suma solicitată ca daune morale, vedem pe parcurs dacă se necesită majorarea sau nu a sumelor solicitate”, a declarat Cosmin Teodorescu, avocatul familiei bărbatului ucis de polițistul local.


Instituția Toma nu are nicio vină. E „foarte tânără instituția”, „ circumstanțele logistice și legislative” sunt dușmanii săi și „el e foarte trist” – o prestație penibilă din partea principalului responsabil de haosul din activitatea Poliției Locale 

„O vină a Poliției Locale în această evoluție nefericită nu putem spune că există. Majoritatea colegilor noștri își fac datoria în fiecare zi, în condiții imperfecte din punct de vedere juridic – să nu uităm că este vorba despre o instituție foarte tânără – și vă pot spune că atât eu, cât și colegii mei, suntem foarte triști ca urmare a acestei situații. Cred că doar ieșind mai mult pe stradă și interacționând mai mult cu oamenii, soluționând mai bine chiar această categorie de probleme, cu care oamenii ne cer sistematic să interacționăm, putem să depășim un moment care este foarte greu pentru colegii mei. Le solicit arădenilor încredere în continuare (…). Eu cred că Poliția Locală își face datoria pentru circumstanțele în care se află, logistice și legislative. Este un eveniment care nu caracterizează prestația colegilor mei”, a declarat Adrian Toma, directorul DGPLA.

Concluzia zilei vine din partea unui polițist local care a avut sarcina să păzească perimetrul reconstituirii: 

„Urât ce s-a întâmplat. E urât și pentru noi ca oameni, și pentru instituție. Să plătească fiecare pentru faptele lui. ”


[ACTUALIZARE 8] (12 octombrie 2023): Filmarea cu bătaia lui Vișinel, din momentul în care a fost dus la sediul DGPLA, aplicată de polițistul local Florin Liber și care confirmă tot ce am scris încă din luna iulie

O altă firmare care constituie probă în dosarul de tortură aplicată, în principal, de polițistul local Florin Liber asupra lui Vișinel poate fi făcută publică. Imaginile confirmă tot ce am scris în știrea inițială, când am putut doar descrie, fără a prezenta proba, despre ceea ce s-a petrecut în sediul DGPLA în data de 14 iulie: Vișinel a fost lovit cu bocancul în cap, de mai multe ori, de polițistul local Florin Liber,  încă de dinainte de a fi coborât din autospeciala cu care a fost transportat. Acesta se afla pe burtă în autospeciala poliției, cu mâinile încătușate la spate. Acesta a fost lovit și în timpul transportului, doar că acest fapt nu apare pe înregistrarea de față. După ce autospeciala a parcat în curtea sediului DGPLA, s-a deschis ușa, și Vișinel a fost scos fiind tras de cap, încătușat, nu înainte de a-i fi aplicate lovituri repetate cu bocancul de către polițistul local Liber Florin. Apoi a fost introdus în camera de tortură, de unde a fost scos de ambulanțieri astfel cum s-a putut vedea în filmarea publicată în cursul zilei de miercuri (vezi ACTUALIZARE 7  de mai jos).

 

Până la acest moment, oricâte imagini ar fi apărut în spațiul public care să dovedească ce s-a întâmplat în sediul instituției publice, nici conducerea DGPLA și niciun reprezentant al administrației care coordonează activitatea acesteia nu a găsit de cuviință să-și asume public cele întâmplate și să ia o decizie admnistrativă de impact.  Singurii vinovați pentru acest scandal, am fost declarați noi, chiar de către primarul Călin Bibarț, pentru faptul că am făcut public acest caz imediat după ce s-a petrecut, fiind acuzați de minciună. Sperăm să vizioneze filmările și să-și asume ce are de asumat din punct de vedere legal și administrativ, fără să mai piardă timp prețios pentru a ne da nouă lecții despre presă și indicii despre cum și ce să scriem.


[ACTUALIZARE 7] ( 11 octombrie 2023):  Mai mulți polițiști locali sunt audiați în dosarul morții lui Vișinel. Anchetatorii au date suficiente încât să considere că asemenea practici agresive erau uzuale în activitatea DGPLA [PROBE VIDEO]

Polițiștii criminaliști sub coordonarea procurorului adună probe, pe toate palierele care derivă din acest dosar, inclusiv înscrisuri solicitate de la DGPLA, și audiază martori. În cursul zilei de miercuri, 11 octombrie, mai mulți polițiști locali au fost chemați la audieri. Conform informațiilor noastre, se vor audia și polițiștii locali care nu au participat efectiv la acest eveniment, dar care ar putea confirma faptul că agresarea persoanelor aduse pentru identificare în sediul DGPLA era o practică și cazul lui Vișinel nu a fost unul izolat. Mai mult, încă din primul articol pe acest subiect (când nu era deschis dosarul penal) am afirmat și noi faptul că Vișinel a mai fost dus anterior la sediul DGPLA și agresat. Doar că, se pare, și alții ca el au mai fost victime ale unor agresiuni (conform surselor noastre, autorii fiind tot Liber Florin și Ghilea Cosmin) și unii chiar au fost spitalizați. Șeful serviciului și șeful direct al celor trei polițiști locali din dosarul lui Vișinel, Barna Florin, a mers de bună voie la Parchet pentru a fi audiat, imediat după arestarea lui Liber, deși acesta se afla în concediu de odihnă înafara țării la data evenimentului în care au fost implicați subordonații săi și despre care a aflat din articolul nostru.

Mai mult, se analizează în continuare imagini de pe camerele de supraveghere din incinta DGPLA, mai ales din momentul în care au sosit ambulanțierii și până au ieșit cu Vișinel.

Din aceste imagini se poate vedea, fără niciun dubiu, cel puțin că polițistul local Liber Florin NU  a fost mușcat/ rănit la mână. Or, acest fapt nu poate decât să contrazică declarațiile mincinoase făcute public de către directorul DGPLA, Adrian Toma. Acesta a declarat în ziua arestării lui Liber faptul că „„Polițistul local reținut, deși nu avea raportul de muncă suspendat, nu a mai lucrat începând cu seara zilei de 14 iulie 2023. Acesta a intrat în concediu medical, ca urmare a mușcăturii primite în cursul intervenției.”

Conform informațiilor noastre inițiale, de la momentul evenimentului, nu Liber Florin a fost cel „rănit” în intervenție, ci colegul său Florea Ciprian, nimeni altul decât verișorul soției lui Toma Adrian. La acel moment, am contactat reprezentanții Spitalului Județean să aflăm date despre starea polițiștilor locali, doar că spitalul nu a confirmat nici vreo internare a acestora, nici alt timp de intervenție medicală de urgență, iar după nume nu au fost găsiți în registrele unității medicale. Cu siguranță în cursul anchetei se va clarifica și acest aspect, dacă într-adevăr vreun polițist local din cei trei a fost rănit, dacă a fost și s-a prezentat la spital pentru îngrijiri de ce nu apare în evidențele spitalului etc.

Deocamdată, facem publice o parte din înregistrările de pe camerele de supraveghere care au surprins sosirea ambulanțierilor,

l-au surprins pe Liber Florin putându-se observa că nu are leziuni pe brațe și momentul în care Vișinel a fost scos din camera în care a fost bătut, precum și starea victimei după loviturile aplicate. Poate directorul DGPLA și chiar primarul Călin Bibarț ne clarifică tuturor cum n-au știut despre ceea ce s-a petrecut în sediul instituției, ei fiind primele persoane cu acces la vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere.


[ACTUALIZARE 6] (05 octombrie 2023): Polițistul local Liber Florin Nicolae a fost arestat pentru 30 de zile
Polițistul local Liber Florin Nicolae a fost adus din arestul poliției Caraș în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad cu propunere de arestare.


Judecătorul de drepturi și libertăți a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Tip solutie: admite cererea
Solutia pe scurt: În baza art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în dosarul nr. 548/P/2023 şi dispune arestarea preventivă a inculpatului LIBER FLORIN NICOLAE, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 05.10.2023 şi până la data de 03.11.2023 inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpat prin apărător, de luarea măsurii arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 5 octombrie 2023, ora 14,45.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  126/2023  05.10.2023


[ACTUALIZARE 5] (05 octombrie 2023, ora 12.50):  Moartea lui Vișinel a fost violentă. Conform raportului medico-legal, „ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv. Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică alungită”

Conform informațiilor noastre, pe toată durata audierilor, polițistul local Liber Florin Nicolae a negat faptele de agresiune, încercând să se disculpe și să inducă în eroare și pe alte piste organele judiciare, în ciuda faptului că întreg probatoriul admninistrat (declarațiile martorilor, imaginile de pe camerele de supraveghere  și, cel mai important, raportul de expertiză medico-legală) îl indica autor al agresiunilor repetate și extrem de vioelnte care au condus la moartea victimei.

Totodată, din întreg materialul probator, inclusiv din declarațiile inculpatului, reiese faptul că, nici în seara incidentului petrecut în sediul DGPLA, nici în perioada imediat următoare, la nivel de instituție reacția superiorilor săi a fost una din categoria „ca și cum nu s-a întâmplat nimic”, nu a fost făcut niciun raport de serviciu cu privire la eveniment și  nu i s-au solicitat explicații pe linie ierarhică. Din aceste motive, conform informațiilor noastre, urmează a fi audiați și superiorii acestuia, Toma Adrian și Barna Florian.


Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

„La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad se efectuează cercetări faţă de 1 inculpat în vârstă de 29 de ani cu privire la săvârşirea infracţiunii de tortură cu moartea victimei, prev. de art.282 al.1 lit.b şi al.3 C.pen. La data de 14.07.2023, martorul I. G., administrator la S.C A. G. S.R.L (casă de schimb valutar), având punctul de lucru în Piața Gării din mun. Arad a sesizat telefonic Poliția Locală Arad despre comportamentul agresiv al unei persoane de sex masculin ce consuma substanțe halucinogene din pungă și agasa trecătorii. Urmare a apelului telefonic, la scurt timp, la fața locului a intervenit un echipaj din cadrul B.O.P.I. al Poliției Locale Arad, format din 3 (trei) polițisti locali, respectiv agentul L F-N., agentul G. C. și agentul F.C.N., care după ce au imobilizat și încătușat persoana vătămată prin folosirea forței fizice, au condus-o la sediul D.G.P.L Arad, în vederea identificării si sanctionării contravenționale.

La sediul D.G.P.L Arad, situat pe Calea Victoriei din mun. Arad, echipajul ajunge la orele 20:10, unde în parcarea interioară, doi dintre membri echipajului exercită acte de violență asupra persoanei vătămate, care era încătușată cu mâinile la spate. Agentul L. F-N i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de către camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii. Ulterior, persoana vătămată, încătușată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L. F-N în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video.

În interior, agentul L F-N, a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul L avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă.

 • Captură imagini de pe camerele de supraveghere. Se poate observa cum bărbatul a fost adus pe picioarele lui la sediul DGPLA, cum a fost lovit încă dinainte de a coborî din autospecială, încătușat și dus în sediu, fiind lovit continuu

În jurul orelor 20:42, la sediul D.G.P.L Arad, la solicitarea agentului F C, a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, iar ulterior, în jurul orelor 20:55 a sosit un echipaj din cadrul SMURD. În jurul orelor 21:12 se pot observa imagini în care persoana vătămată este scoasă pe targă din sediu de către personalul medical și transportată la UPU din cadrul S.C.J.U Arad, unde la data de 15.07.2023 a fost declarat decesul de către personalul medical. După ce iniţial a fost sesizată P.M.A. – B.I.C. de către secţia UPU din cadrul S.C.J.U.Arad, a fost înregistrată cauza penală privind moartea suspectă a victimei M. M-V sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art.192 al.1 C.pen.

p7 rotated

 • Captură imagine de pe camerele de supraveghere. Se poate observa cum bărbatul a fost scos de către echipajul de pe ambulanță, inert, pe targă și transportat la spital unde i-a fost declarat decesul

Lucrătorii de poliţie sesizaţi au dispus prin ordonanţă, efectuare necropsiei, solicitând S.J.M.L. Arad să comunice cauza morţii victimei. Din constatările preliminare emise de S.J.M.L.Arad nr. 184/A3/19.07.2023, respectiv nr.184/A3/28.07.2023 rezultă că moartea victimei a fost violentă, ea s-a datorat unei intoxicații acute cu substanță neidentificată, însă s-au constatat și existența mai multor leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu și de corpuri dure/planuri dure, leziuni traumatice care necesită 7 – 9 (șapte – nouă) zile de îngrijiri medicale.

Având în vedere împrejurarea că erau descrise mai multe leziuni externe, lucrătorul de poliţie judiciară din cadrul P.M.A.-B.I.C. a primit o completare a Raportului de constatare preliminară, în care au fost descrise leziunile traumatice externe constatate cu ocazia efectuării necropsiei. Din Raportul medico-legal de necropsie nr.184/A3/02.10.2023 al S.J.M.L. Arad rezultă o stare total diferită faţă de constatarea preliminară anterioară. Astfel:

1. Moartea numitului M. M.-V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism tarat, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice.

2. Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică alungită, în condiţiile care vor fi stabilite de organele de anchetă.

3. Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv).

4. Moartea datează din 15.07.2023.

La data de 04.10.2023 inculpatul L. F.-N. a fost reţinut pentru o perioadă de 24 ore, iar la data de 05.10.2023 urmează a fi propusă arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Urmărirea penală continuă.” – este comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.


[ACTUALIZARE 4] (05 octombrie 2023, ora 10.40):  Punctul de vedere al conducerii DGPLA în cazul morții lui Vișinel soldat cu reținerea unui polițist local:  „O lecție pe care trebuie să o învățăm din această tragedie este că Poliția Locală nu trebuie să soluționeze situații ce depășesc competența și pregătirea angajaților săi”

În această dimineață am solicitat punctul de vedere al Primăriei Arad cu privire la reținerea polițistului local Liber Florin Nicolae, reținut în cursul serii de miercuri în calitate de autor al infracțiunii de tortură urmată de moartea victimei și continuarea cercetărilor față de ceilalți doi colegi ai săi (Florea Ciprian Nicolae și Ghilea Cosmin) pentru purtare abuzivă. Totodată am solicitat și un punct de vedere din partea directorului DGPLA, Adrian Toma cu privire la acest caz.

Chiar dacă s-a dispus, deocamdată, reținerea unui singur polițist local (Liber Florin Nicolae), nici faptele pentru care sunt continuate cercetările față de Florea Ciprian Nicolae și Ghilea Cosmin nu sunt de ignorat, purtarea abuzivă fiind o infracțiune la fel de gravă. Mai mult, din întreg probatoriul administrat în acest dosar rezultă o serie de disfuncționalități la nivel de organizare și funcționare a Poliției Locale care pot genera cu ușurință astfel de incidente. Conform informațiilor noastre, se ia în calcul o eventuală extindere a cercetărilor inclusiv la nivel de conducere a DGPLA, inclusiv față de șefi de servicii din cadrul instituției care se fac vinovați de aceste disfuncționalități. O parte din aceste nereguli au mai fost semnalate inclusiv de către noi în articolul #ToțiȘtiau că Direcția Generală a Poliției Locale…


PUNCT DE VEDERE – din partea Direcției Generale Poliția Locală Arad transmis prin intermediul biroului de presă al Primăriei Arad

 „În legătură cu incidentul survenit în data de 14 iulie 2023, Direcția Generală Poliția Locală Arad face următoarele precizări:

 • instituția a colaborat cu organele de cercetare penală furnizând datele solicitate;
 • la nivelul Poliției Locale nu au fost întreprinse demersuri de natură administrativă care să interfereze cu cercetarea penală;
 • polițistul local reținut, deși nu avea raportul de muncă suspendat, nu a mai lucrat începând cu seara zilei de 14 iulie 2023. Acesta a intrat în concediu medical, ca urmare a mușcăturii primite în cursul intervenției. Legal, măsura suspendării raportului de muncă al polițistului local poate fi luată doar în situația în care acesta se va afla în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de serviciu.

Menționăm că, atât înainte, cât și după producerea acestui incident nefericit, la nivelul DGPLA s-au inițiat o serie măsuri administrative menite să impiedice producerea unor fapte de natura celor incriminate în prezentul dosar penal, printre care  amintim pe cea de bugetare pentru anul 2023 și inițiere a achiziței unui sistem de monitorizare video a unor incinte critice din sediul DGPLA (zona de interviu, spatiul de lucru cu publicul, camera dispeceratului) precum și a perimetrului exterior al acestuia. Referitor la acest aspect s-a obținut în ultima perioadă acordul celor două sindicate din DGPLA pentru implementarea unui asemenea sistem.

             Totodată, avem în vedere alte două măsuri:

–       Reconsiderarea modului în care survine testarea psihologică a polițiștilor locali. Evaluarea desfășurată în anii anteriori nu a evidențiat existența vreunei probleme la niciunul dintre polițiștii locali implicați în incident.

–       Continurea și consolidarea colaborărilor cu instituții ce dețin expertiza necesară polițiștilor locali în sesizarea situațiilor ce exced ordinea și liniștea publică intrând în domeniul asistenței sociale și cel medical.

Personalul Poliției Locale din Arad este solicitat zilnic de către cetățeni să gestioneze situații de criză generate de persoane marginalizate social, ce adoptă un comportament agresiv, adresea ca urmare a consumului de substanțe toxice.

O lecție pe care trebuie să o învățăm din această tragedie este că Poliția Locală nu trebuie să soluționeze situații ce depășesc competența și pregătirea angajaților săi.” – ne-a transmis Primăria Arad.

În cursul acestei zile, Liber Florin Nicolae va fi  prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.


[ACTUALIZARE 3] (o4 octombrie 2023, ora 21.40): TORTURA URMATĂ DE MOARTEA VICTIMEI este încadrarea faptei stabilită de procuror în „Cazul Vișinel”! Polițistul local Liber Florin Nicolae a fost reținut pentru 24 de ore și va fi propus pentru ARESTARE

Dosarul penal în cazul morții bărbatului de 32 de ani care a decedat în condiții suspecte după ce a fost dus pentru identificare la sediul Poliției Locale în luna iulie, a fost declinat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, la Parchetul de pe lângă Tribunal, întrucât a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor.

În cursul zilei de miercuri, 04 octombrie, la ora 14, polițistul local Liber Florin Nicolae a fost citat la parchet pentru a i se aduce la cunoștință schimbarea încadrării juridice. Acesta s-a prezentat inițial singur, fără a fi însoțit de avocat. I s-a pus în vedere de către procuror faptul că s-a schimbat încadrarea juridică a faptei și i s-au prezentat actele procedurale. Acesta a solicitat să contacteze un avocat, cerând răgaz până ajunge reprezentantul ales.

După mai bine de  8 ore, după ce a fost audiat, procurorul de caz a dispus reținerea acestuia  pentru 24 de ore, în calitate de autor al infracțiunii de TORTURĂ aplicată asupra victimei având ca urmare decesul acesteia.


tortura


Audierile s-au înceiat în jurul orei 21.30, iar Liber va fi transportat în această noapte  în arestul poliției din Caraș.
În cursul zilei de joi, va fi  prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.

Avocatul familiei bărbatului decedat a solicitat schimbarea încadrării juridice din „purtare abuzivă” în „loviri cauzatoare de moarte”. Cererea a fost aprobată și astfel dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Procurorul la care a fost repartizat dosarul, a schimbat încadrarea juridică a faptei, în baza probatoriului administrat, într-o infracțiune cu mult mai gravă:TORTURA, faptă prevăzută de art. 282 Cod Penal și care presupune  „ (1) Fapta funcţionarului public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat sau a altei persoane care acţionează la instigarea sau cu consimţământul expres ori tacit al acestuia de a provoca unei persoane puternice suferinţe fizice ori psihice: a) în scopul obţinerii de la această persoană sau de la o terţă persoană informaţii sau declaraţii; b) în scopul pedepsirii ei pentru un act pe care aceasta sau o terţă persoană l-a comis ori este bănuită că l-a comis; c) în scopul de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori de a intimida sau a face presiuni asupra unei terţe persoane; d) pe un motiv bazat pe orice formă de discriminare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (…)

(3) Tortura ce a avut ca urmare moartea victimei se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (…)

(5) Nicio împrejurare excepţională, oricare ar fi ea, fie că este vorba de stare de război sau de ameninţări cu războiul, de instabilitate politică internă sau de orice altă stare de excepţie, nu poate fi invocată pentru a justifica tortura. De asemenea, nu poate fi invocat ordinul superiorului ori al unei autorităţi publice.”

Dosarul este instrumentat de procurorul criminalist Pavel Palcu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Nici avocatul timișorean ales al inculpatului Liber Forin Nicolae nu a avut obiecții cu privire la încadrarea faptei.

Cercetările sunt continuate cu privire la ceilalți doi polițiști locali cu privire la infracțiunea de purtare abuzivă, art. 296 NCP.

 

politisti locali visinel


[ACTUALIZARE 2] (02 octombrie 2023): Cazul omului străzii OMORÂT ÎN BĂTAIE ÎN SEDIUL POLIȚIEI LOCALE trece la următorul nivel. Avocatul familiei a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei din „purtare abuzivă”  în „loviri cauzatoare de moarte”

Cazul bărbatului care a decedat după bătăile aplicate în sediul Poliției Locale revine în atenția publică. Avocatul familiei a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei din „purtare abuzivă”  în „loviri cauzatoare de moarte” și extinderea cercetărilor și împotriva unui al treilea polițist local. Jurnaliștii de la Libertatea au venit la Arad pentru a investiga cazul. Jurnaliștii din presa locală arădeană încă tac pe acest subiect, prea multe „prietenii” cu directorul DGPLA îi împiedică să vadă realitatea. Singura reacție publică, în afară de articolul nostru, a avut-o un grup de „anonimi” care au afișat un banner în fața DGPLA:

banner mesaj dgpla


Deși au trecut mai bine de 3 luni de când un bărbat a decedat după ce a fost bătut în sediul Poliției Locale de pe „Victoriei”, polițiștii locali implicați în acel incident  își desfășoară în continuare activitatea în cadrul DGPLA, raporturile de muncă ale acestora neîncetând, și nefiind demarată nicio anchetă internă în cadrul instituției cu privire la eveniment. Chiar dacă nu se pot face publice multe informații din dosarul penal, putem spune doar că polițistul de caz nu bate pasul pe loc. Au fost ridicate imaginile de la sediul DGPLA din acea zi, iar imaginile confirmă tot ce am scris în știrea inițială. Imaginile confirmă că bărbatul a fost dus la sediul instituției pe picioarele lui,  încătușat, cu mâinile la spate, și lovit chiar în timp ce se deplasa de la mașina cu care a fost dus și până în încăperea unde și-a găsit sfârșitul. Mai mult, au fost audiați martori importanți, respectiv cei de pe ambulanța care a sosit pentru intervenție în sediul DGPLA. Conform surselor noastre, aceștia au declarat faptul că la momentul în care au ajuns, „bărbatul nu prezenta semne vitale și l-au resuscitat zeci de minute fără șanse, ulterior fiind transportat la spital”.

Contactat, avocatul familiei ne-a precizat și că a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei, a solicitat declinarea competenței către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și extinderea cercetărilor și împotriva celui de al treilea polițist.

Al treilea polițist local este Florea Ciprian Nicolae care nu are deocamdată decât calitatea de martor, nu de suspect ca ceilalți doi polițiști locali deși, conform imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere a avut o contribuție și el în agresarea bărbatului încătușat și există date suficiente că acesta a avut acte de participație, concret la săvârșirea infracțiunii de loviri și vătămări cauzatoare de moarte.

„ S-a început urmărirea inițială cu privire la fapta de purtare abuzivă și ucidere din culpă, încadrare juridică aptă să atragă competența Parchetului de pe lângă Judecătorie.  Însă noi am formulat o plângere penală pentru loviri cauzatoare de moarte.  Am solicitat declinarea către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, pentru a începe cercetările privind săvârșirea infracțiunii de loviri cauzatoare de moarte și extinderea urmăririi penale și față de celălalt polițist”, ne-a spus apărătorul familiei, Cosmin Teodorescu.

Cererea avocatului cu privire la schimbarea încadrării juridice a faptei, declinarea competenței către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și extinderea cercetărilor și împotriva celui de al treilea polițist  a fost depusă la dosar de aproximativ 14 zile. Conform surselor noastre, cererea avocatului a fost aprobată iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și a fost preluat de procurorul de caz.

În ceea ce privește raportul de expertiză medico-legală,

conform informațiilor noastre, nu a fost încă transmis către IPJ Arad în forma finală. S-a comunicat un raport preliminar, fără concluzii dar cu promisiunea că „vor urma în scurt timp”. De fapt, dacă se încearcă cumva mușamalizarea acestui caz, acest fapt se poate întâmpla doar cu complicitatea celor de la medicină legală care ar putea concluziona că nu loviturile i-au cauzat decesul. Mai greu de asumat așa ceva. Avocatul familiei ne-a precizat și că, în cazul în care raportul medico-legal nu va fi conform cu realitatea, va fi contestat dar și se va depune plângere penală pe numele celui/celor care-și vor asuma acest fals prin propria semnătură. Deși avem fotografii cu corpul bărbatului decedat și putem afirma că prezintă urme evidente pe tot corpul, nu facem publice aceste imagini întrucât sunt probe în dosar.

Cazul a ajuns și-n atenția presei naționale, ziarul Libertatea titrând Moartea lui Vișinel. Polițiști locali din Arad, acuzați de familia unui bărbat de 32 ani: „L-au încătușat și bătut până l-au omorât”. Agenții continuă să lucreze pe durata anchetei

Nici jurnaliștii de la Libertatea n-au fost scutiți de indolența autorităților locale arădene care au refuzat să-și exprime un punct de vedere cu privire la acest caz. Jurnaliștii care s-au deplasat la Arad pentru a investiga acest caz au fost plimbați între DGPLA și Primăria Arad pe motiv de „nu avem purtător de cuvânt”. Noroc că l-au găsit pe Boca, administratorul public, care să-și asume un laconic răspuns către presă. Legat de ancheta internă care ar fi trebuit demarată în primul minut după incident, primăria le-a spus jurnaliștilor de la Libertatea doar că „nu a fost inițiată o anchetă referitoare la incident, paralel cu dosarul penal deschis în cauză”. Bine totuși că nu i-a făcut mincinoși, cum ne-a făcut pe noi primarul Bibarț într-o emisiune la radio (Vezi  #ToțiȘtiau că Direcția Generală a Poliției Locale…)

În funcție de cum decurg cercetările, se poate lua în calcul inclusiv o acuzare de tăinuire și de alte fapte corespondente în sarcina directorului DGPLA, Toma Adrian care nu a avut nici măcar o reacție publică cu privire la eveniment.


[ACTUALIZARE 1] (07 august 2023): Dosar penal pe numele a doi polițiști locali în cazul bărbatului de 32 de ani din Lipova care a decedat în condiții suspecte după ce a intrat în stop cardio-respirator în sediul DGPLA de pe „Victoriei”

Mama și sora bărbatului în vârstă de 32 de ani din Lipova care a decedat în condiții suspecte după ce a intrat în stop cardio-respirator în sediul Poliției Locale Arad, prin avocat,  au formulat și depus plângere penală pe numele celor doi polițiști locali implicați în evenimentul sinistru și solicită tragerea la răspundere penală a acestora în calitate de coautori.

Plângerea lor a fost conexată dosarului penal deschis din oficiu imediat după incident (vezi în știrea inițială), dosar în care se efectuează cercetări. Familia, parte vătămată în acest dosar, susține faptul că polițiștii locali și-au depășit atribuțiile de serviciu, au manifestat un comportament abuziv față de bărbat, l-au agresat fizic prin aplicarea de lovituri ca urmare a cărora decesul a survenit imediat. În funcție de probatoriul administrat în acest dosar există posibilitatea extinderii cercetărilor și cu privire la alte fapte de natură penală săvârșite și de alte persoane.

Vom reveni asupra detaliilor relevante din acest dosar pe măsură ce acestea vor putea fi făcute publice, momentan caracterul tuturor actelor și probelor este secret.


Acesta nu este singurul dosar penal deschis cu privire la polițiștii locali arădeni

În faza de cercetare se mai află un dosar penal ( nr. 3199/P/2023)  deschis din oficiu cu privire la un alt episod de purtare abuzivă, relativ recent. Este vorba de episodul petrecut în plină stradă, în zona Podgoria, când un alt individ a fost  băgat în duba Poliției Locale și agresat.


Citește și: #ToțiȘtiau că Direcția Generală a Poliției Locale…


[TITLUL INIȚIAL] (17 iulie 2023): Un bărbat de 32 de ani din Lipova a murit după ce a intrat în stop cardio-respirator în sediul Poliției Locale Arad

politia locala arad

Numai în urmă cu câteva zile circula în toată presa locală și națională o filmare cu un individ agresat în mașina de intervenție a Poliției Locale Arad, de agenții acestei instituții, în văzul tuturor, în zona Podgoria din municipiu – incident nici pe departe unul izolat, ci doar unul care a putut fi filmat de oricine. Mai există o filmare cu un alt incident de acest fel, în care se vede clar cum un polițist local imobilizează un individ, agresându-l și înjurându-l chiar în buricul târgului, pe Bulevardul Revoluției. Cine va dori să ancheteze și acest caz, poate solicita oficial înregistrarea evenimentului.

Aceste metode au degenerat însă, vineri, 14 iulie, când doi polițiști de la Biroul de Ordine Publică (vezi aici și Am descoperit CEL MAI INUTIL BIROU DIN ARAD. Se numește BOPI, e înființat pe lângă lege, are 28 de angajați și, într-un an, nu a avut NICIO ACTIVITATE! ) al DGPLA au dus la sediul instituției un bărbat în vârstă de 32 de ani, căruia i-au aplicat corecții fizice până când acesta a intrat în stop cardio-respirator.

A fost solicitată intervenția ambulanței care l-a transportat de urgență la UPU a Spitalului Județean Arad, unde nu s-a mai putut face nimic, declarându-se decesul sâmbătă, 15 iulie. Conform protocolului, cadrele medicale au anunțat poliția și a fost întocmit un dosar penal în acest sens.

Cei doi polițiști locali implicați în moartea acestui bărbat sunt Florea Ciprian Nicolae și Liber Florin Nicolae.

Aceștia s-au prezentat și ei la UPU vineri seara, unul dintre ei acuzând faptul că a fost agresat de bărbatul decedat (stropit cu bere și lovit cu sticla). În cursul zilei de astăzi, aceștia nu s-au prezentat la program pe motiv de „șoc suferit”.

Cei doi polițiști locali l-au luat pe individ în mașina poliției locale, vineri seara, din zona Gării, după mai bine de câteva minute în care s-au chinuit să-l prindă, alergând printre mașini. Polițiștii locali susțin că bărbatul era un om al străzii, însă sursele noastre spun că acesta era un om liniștit, care locuia în orașul Lipova, pe strada Mărășești, nici vorbă să fie om al străzii. Numele său este Muszunye Mircea Vișan ( zis Vișinel).

După ce l-au prins și l-au băgat în duba poliției locale, l-au transportat la sediul DGPLA de pe strada Victoriei, unde au continuat să-l agreseze pentru a-l „liniști”. Numai că, așa l-au „liniștit” încât bărbatul în vârstă de 32 de ani a făcut spume la gură și  a intrat în stop-cardio-respirator chiar în sediul DGPLA, iar intervenția ambulanțierilor și a celor de la UPU nu a putut să-l salveze, fiindu-i declarat decesul sâmbătă dimineața.

Am solicitat de la IPJ Arad informații despre acest caz, adică dacă a fost deschis un dosar penal în cazul unui bărbat bătut în sediul Politiei Locale ( vineri seara) care a intrat in stop cardio acolo și a decedat la spital. Ce spune IPJ despre eveniment: 

„La data de 15 iulie a.c., personalul Spitalului Clinic Județean Arad a informat Inspectoratul de Poliție Județean Arad despre faptul că, la data de 14 Iulie a.c., un bărbat de 32 de ani a fost transport în stare de șoc la camera de urgențe, unde cel în cauză a decedat.

Din cercetări s-a stabilit faptul că, un bărbat de 32 de ani, din Arad, în timp ce se afla în sediul Poliției Locale, i s-ar fi făcut rău. Bărbatul este cunoscut ca și consumator de substanțe cu efect psihoactiv.

A fost dispusă efectuarea autopsiei în vederea stabilirii cauzei decesului și luarea măsurilor de urmare.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, pentru clarificarea stării de fapt și luarea măsurilor legale, dacă se impun.” – ne-au transmis comunicatorii IPJ.

Cauza decesului

Conform surselor noastre, în urma efectuării autopsiei, cauza decesului a fost stabilită ca fiind „intoxicație cu substanțe psihoactive”, nu știm însă dacă au fost făcute referiri și la posibile urme ale vreunei agresiuni.  Raportul efectuat de Medicina Legală a fost transmis către IPJ Arad.

Evident, acest eveniment nefericit este în curs de mușamalizare la nivelul DGPLA, ca multe altele

Conform surselor noastre, acest eveniment apare pe filmările camerelor de supraveghere ale DGPLA, nu știm însă pentru cât timp, întrucât nu ar fi pentru prima oară când dispar înregistrări importante, chiar la „ordinul” directorului instituției.

Mai mult, problema care decurge din acest caz, este una și mai complicată: pregătirea polițiștilor locali pentru asemenea intervenții,

cine le face instructajul, cum li se face instructajul, de ce li se permite să depășească anumite limite ale atribuțiilor, de ce li se trec cu vederea din partea conducerii Poliției Locale asemenea „metode”. De ce nu solicită ajutor din partea celor calificați în interacțiunea cu persoanele recalcitrante, aflate sub influența alcoolului sau stupefiantelor, sau a acelor ce prezintă afecțiuni psihice?


Articol asociat: Am descoperit CEL MAI INUTIL BIROU DIN ARAD. Se numește BOPI, e înființat pe lângă lege, are 28 de angajați și, într-un an, nu a avut NICIO ACTIVITATE!

Editare ulterioară:

Muszunye Mircea Vișan va fi înmormântat marți, 18 iulie.

ucis de politistii locali scaled


 

Categorie: Investigații
Etichete: bătut în sediul poliției locale Arad, decedat în sediul poliției locale, DGPLA, Florea Ciprian Nicolae, Liber Florin Nicolae., politisti locali, reconstituire
Distribuie:
Articolul anterior
Liga 4 Arad | Cronici ca-ntre noi, „ghibiții”
Articolul următor
NASA lansează un mic satelit climatic pentru a studia polii Pământului
Bagă un „16”

57 de comentarii. Leave new

 • Redacția….ați fost la Lipova,ați vb cu părinții decedatului? Întrebați-i de ce nu-l primesc în casa,de bun ce ii?irelevant dacă era om al străzii sau nu,da nu mai dați informații eronat.si App,era o persoana extrem de violenta

  Răspunde
  • Și asta înseamnă că trebuia omorât de locali și e bine ce au făcut?

   Răspunde
   • avatar of agapi vasile
    Agapi Vasile
    17 iulie 2023 14:23

    Ai tu dovada ca a fost omorat de ei? Cum poti sa acuzi !? Cum poti sa minti in asa hal? Cat de batut in cap trebuie sa fie cineva sa creada asa ceva.
    Asta e crima, omor cu premeditare. Automat cei in cauza fac puscarie si nu cred ca cineva doreste acest lucru pt un terchea berchea care creeaza probleme in oras. Fugi tare de aici.

    Răspunde
    • Omul a făcut spume la gură și stop cardio-respirator IN SEDIUL POLIȚIEI LOCALE!- ceea ce denotă că acolo s-au întâmplat chestii, nu suntem copii de grădiniță să credem altceva. Chiar dacă certificatul medico-legal după autopsie nu face referire la urme de violență (presupun că nu face), asta nu înseamnă că nu l-au agresat. Nu am spus că polițiștii locali si-ar fi dorit să-l omoare, doar că nu sunt instruiți cum să intervină în asemenea situații. Își pierd cumpătul și agresează oamenii. Având în vedere cât de multe cazuri de acest gen se întâmplă la DGPLA, problema cea mai gravă e că nu sunt analizate punctual cazurile, să li se spună ce anume greșesc când intervin așa.

     Răspunde
     • Ancheta se face după dovezi și probe, nu după presupuneri.

     • probele video lamuresc totul. daca nu mai exista, e claaaar.

      mai mult, poze cu cadavrul exista? sunt urme de violente fizice?

    • Important ii sa fie cât mai inflorit articolul…

     Răspunde
     • avatar of agapi vasile
      Agapi Vasile
      17 iulie 2023 17:28

      Clar si Corect.
      Nu sunt nici pro nici contra lor, dar aici miroase a denigrare a institutiei ceea ce e urat din partea ziaristilor. Nu inteleg de ce..!?

     • Na acuma înflorit cazul e Național nu? Deci dreptatea unde ii la tine sau la Dumnezeu ?

    • Și acum care e adevarul? A fost el un om mai slab dar e om nu? Adevarul e ca sa închis gura la mulți cu moartea unui om neânsemnat.

     Răspunde
  • avatar of un cetățean
   un cetățean
   8 august 2023 0:20

   Din câte observ mama și sora nu îl văd așa animal cum îl portretizezi dumneata, deci în final… rezultatul este dosar penal. Ce ai vrut să scoți în evidență cu comentariul ăla? Vezi? Oricât de nenorocit a fost săracul om, tot a avut o familie care l-a iubit și vor dreptate, iar din comentariile tale pe care le citesc, se pare că dumneata ești chiar șeful acestor scursuri și nici măcar nu încerci să ascunzi acest lucru, ba mai mult, începi și ameninți oamenii, iar în lumina acestor evenimente, comportamentul dumitale este cel puțin deplasat. Ar fi fost cel puțin decent să dai dovadă de un minim de respect și resemnare, pentru că angajații instituției pe care dumneata o conduci au comis indiscutabil o crimă. Normal ar fi fost să fie denunțați și trași la răspundere chiar de dumneata. Dar de ce ne mirăm, dacă ai așa comportament, subalternii tăi de ce să nu își permită să recurgă la astfel de fapte, că doar au spatele asigurat. Iar faptul că dumneata ameninți lumea pe aici în mod direct că vor păți ceva, denotă cel puțin o atitudine de grup organizat.

   Răspunde
 • bine ca george floyd fu mai bun…de ce ,,societatea civila” din arad nu iese in strada sa protesteze?
  doar la fel ca ala care a initiat BLM era minoritar, cu antecedente, sub influenta…
  hallo USR, hastagisti, toata scursura Oengista aradeana, Miscarea, Cetatea Voluntarilor, ce faceti? hai ca este momentul :))
  dar sunteti mai boschetari ca defunctyul, iesiti doar pt bani si interese.
  iar acest material a aparut datorita lui Valeriu, ceilalti or sa o dea moarta.
  prietenii stiu de ce :))

  Răspunde
 • Draga redactor…am scris..irelevant dacă e om.al străzii sau nu….de unde ști tu ca se va musamaliza evenimentul asta???în locul tău as fii atent la ce scriu..poate te trezești cu un proces…

  Răspunde
  • avatar of agapi vasile
   Agapi vasile
   17 iulie 2023 17:30

   Ar merita.
   Plus ca au facut public numele agentilor. Nu se tine cont de dgpr?

   Răspunde
   • Ii GDPR…lucrezi cumva si tu la locala?

    Răspunde
   • auzi mă milițianule, ia-l pe tovarășu tău diadem și faceți pași că se vede clar că aveți implicații emoționale cu făptașii din moment ce o dăm deja subtil și în ușoare amenințări cu procese și alte chestii. ciocu mic și joc de glezne că indiferent ce sau cine a fost omul ăla sau ce probleme a avut în viață, voi nu sunteți pe post de călăi. sunteți plătiți din banii noștri și deja o ardeți cam în stil mafiot, că de altceva nu sunteți buni. da cine pula mea vă credeți voi mă, credeți că sunteți ceva zei, sau ce mai exact? săptămâna trecută iar v-ați încordat de l-ați încins pe unu în plin centru în dubă, ce s-a întâmplat acuma e karma fraților și din nou dați dovada de prostie crasă, ca în loc să învățați ceva din asta, voi o dați în continuare în mafioțisme și amenințări …. așa proști sunteți că vă credeți deștepți, da oricine a citit comentariile pe aici s-a prins ușor după gradul de patos și dedicație cu care v-ați implicat în subiectul ăsta ca sunteți ori apropiați de ai făptașilor, ori milițieni ca și ei ori ba chiar aș putea să îndrăznesc să spun că la ce inteligență ați demonstrat, poate tocmai cei doi criminali și o dați ba așa, ba așa, că nah, altceva ce a mai rămas? foarte bine că avem ziariști care scot la iveală putregaiul din sistem, maxim respect! ce credeți? că acuma o să se cace pe ei să șteargă articolul că lătrați voi pe aici? …. atunci încăodata iq-ul vostru și-a spus cuvântul

    Răspunde
    • Las-o încet sa nu pățești ceva…..

     Răspunde
     • se pare ca omu avea dreptate, altfel de ce l-ai amenința?

     • Tomita nu te potolesti sa ameninți lumea?

     • Pentru ca in spatele acestui nume se afla chiar directorul instituției .Sigur!

     • lasă că or mai fost eroi ca el, care or crezut că pentru ei legea nu se aplică și au aplicat tupeu

     • avatar of napoleon solo
      Napoleon Solo
      5 octombrie 2023 21:09

      Dragă Diadem aka Toma! În lumina ultimelor dezvăluiri, cât de bine crezi că dau amenințările de genul acesta? Posibil să ajute …. dar oare pe cine?

  • O sa cazi Tomiza .Ți-ai făcut-o singur și tu și Bibi .

   Răspunde
 • avatar of valentin ioan
  Valentin Ioan
  17 iulie 2023 23:02

  ” Power to the people ” sau ” law and order „?

  Răspunde
 • avatar of fost alegator
  fost alegator
  17 iulie 2023 23:17

  halo senatori, deputati acuma coruptia nu mai ucide? de ea nu va temeati deoarece facea parte din voi, de aia behaiati pe strada dupa voturi. de politie…se stie ca bataia doare. fatalailor, sa dea Dumnzeu sa ajungeti din alesi -detinuti. Si sa va pazeasca Sosoaca,, aia de care va temeti

  Răspunde
 • Când trebuie spălați unii foarte repede iese raportul legistului de obicei un raport toxicologic dura până la 6 luni.

  Răspunde
 • Gunoaie jegoase, criminali ordinari, sper sa putrezească în pușcărie! Jegurile astea care procedez asa sunt criminali iar ce au jacuzzi infecții aia 2 se numește criminali cu premeditare! Indiferent cine a fost sau ce a făcut nu aveau infecții aia drept sa îl trateze asa și sa îl ucidă!

  Răspunde
  • Dap

   Răspunde
  • Ei Diadem ,femeie ești.
   Ba tu ești Toma directorul mercenarilor .Dar nu ai coaie sa iti asumi!

   Răspunde
  • Șanț deacord cu tot ce spui,iar daca se dovedește ca ei l-au omorât sa facă închisoare conf.legii.deranjant este articolul în care fără nici o „ancheta” doar presupuneri se dezvolta o crima…app ,defunctul l-a lovit pe unul din pol.loc cu sticla de bere în cap.

   Răspunde
   • Hai că încet-încet îți dai drumul… povestește-ne cum l-a lovit defunctul pe „local” cu sticla de bere! Dacă ne dai și raportul scris pe speța asta (eventual semnat de tine), ești prietenul nostru… așa „Diadem” cum ești.
    App – oamenii ăia cu sediul în Filipine știu că le folosești adresa de mail în mod abuziv? Tot Motrea îți lucrează și via de pe Pâncota?…

    Răspunde
   • Tu sti cel mai bine ca l-au omorât și crede-ma ca exista și probe!!!Acesta iti este sfârșitul și tie.

    Răspunde
 • avatar of cetateanul
  Cetateanul
  19 iulie 2023 22:10

  MUI_ TOM@

  Răspunde
 • La cati securiști si milițieni sunt angajați la Politia Locala, sigur se ascunde printre ei si un torționar care inca mai isi cauta rostul in viata…

  Răspunde
 • avatar of bluesbreakers
  bluesbreakers
  5 octombrie 2023 17:19

  În prima fotografie îl vedeți cum rânjește primata! De cind le-ati dat puteri în plandemie zici ca nu își mai vad lungul nasului.

  Răspunde
 • diadem,ce ți-o iei tu acum na,na

  Răspunde
 • Militienii au batut de cand e lumea si bat in continuare,cei care au batut au ajuns pe sate sefii de post majoritatea pensionati,dar colegi lor cei ce erau tineri au luato pe urmele lor,dar cum sefii lor au ramas fata dejete asa ei raman fara picioare daca mai contiunua practica,pentru ca antodeauna se gaseste un nebun,ca si la revolutie, sa plateasca anapoi datoriile asta sa nu uitati gaborilor,iar fereasca dumnezeu de un razboi sau o noua revolutie ca aceasi soarta o va avea si politicienii si gaborii ! Mare atentie !

  Răspunde
 • Răspunde
 • Ziariști de cancan! Este absolut corect ca vinovații să plătească, este vorba de moartea unui om, dar faptul că ați transformat cazul ăsta într-un cancan politic (că asta e de fapt ținta!) după modelul George Floyd vă descalifică definitiv ca ziariști. Au fost multe zile de la întâmplare, zile în care familia n-a avut nici o reacție, apoi a apărut un avocat (e limpede pentru orice fraier cine l-a găsit și l-a „băgat” în caz!), iar acum a apărut și „dauna morală” de 1 milion de euro, exact după modelul Floyd. Mai rămâne să vedem că-i ridicați și o statuie victimei! Eu, în locul polițiștilor v-aș lăsa pradă tuturor boschetarilor și aurolacilor, să-i potoliți voi cu versete din Biblie sau Coran, că de!, asta-i legea, n-ai voie să bruschezi „victima”. Când nebunul ăla a bătut femeia aia la Podgoria de a stat luni de zile în spital cu șoldul făcut praf, n-ați făcut campanie! Rămân la cele scrise, vinovatul trebuie pedepsit după măsura faptei, dar voi v-ați arătat calitatea de ziar de scandal și-atât! Dacă aș fi patron de ziar nu v-aș angaja nici la curățenie! Și mai fac o precizare: nu sunt un om implicat nici politic, nici n-am vreo legătură cu poliția sau alte instituții, ci doar un arădean sătul să nu pot umbla nestingherit prin Arad din cauza aurolacilor, boschetarilor, a câinilor vagabonzi și a ziariștilor mercenari!

  Răspunde
  • Fraiere, ți-am modificat nick-ul din „ortodox” în „Nazist” – ăsta fiind singurul răspuns pe care-l meriți (un nazist care semnează „ortodox” și stă singur în casă, de frica boschetarilor… i-ar fi rușine cu tine oricui). Și da, Vișinel merită o statuie – și dacă doar pentru că a scos din zona de confort un imbecil ca tine.

   Răspunde
   • avatar of același sclav nazist
    același sclav nazist
    18 octombrie 2023 13:27

    Domnule ziarist, apreciez în primul rând modul de adresare, tipic unui așa-zis ziarist (apropo, la școală nu v-a învățat „arta dialogului”? Adică, la temă nu pe bază de injurii). „fraiere”, „imbecil”, „nazist”. limbaj de mahala care nu face cinste unui ziarist adevărat. Și chiar nu știu de ce te-ai ofuscat în halul ăsta, cine ți-a permis să-mi schimbi nick-ul când era mai simplu să-mi spui că sunt nazist, deși scriam foarte limpede, ușor de înțeles până și pentru un „ziarist” ca tine, că vinovatul trebuie pedepsit conform legii, nu exonerat de pedeapsă! Repet, n-ați sărit așa arși când femeie aceea a zăcut în spital după agresiunea de la Podgoria, ei nu v-ați gândit să-i faceți statuie, dar acum ați făcut un caz „imens” din nefericirea asta. E limpede pentru mine că aici nu e vorba deloc de Vișinel, cât e vorba de politic și rost de ceva bani! Poate acum nu mai schimbi nick-ul, ci doar nu publici comentariul, dar pentru mine e suficient să-l citești, poate undeva un neuron va reacționa pozitiv!

    Răspunde
    • Poți să repeți cât vrei… tot un sclav nazist rămâi… dobitocul ăla de la Podgoria și-a luat – chiar zilele astea 4 ani de pușcărie. Cât despre limbaj, noi vorbim cu fiecare în funcție de cum merită – la urma urmei, invectiva făcând parte din arta dialogului. Dacă tot dai sentințe, asumă-ți propria indentitate – până atunci rămâi un nazist împuțit care folosește titulatura unei credințe în mod fraudulos.

     Răspunde
     • Așa e! Auzisem câte ceva despre caracterul ziaristului Lucian Valeriu, despre „educația” lui, dar până acum n-am crezut. Acum m-am convins! Și totuși, chiar dacă meriți, eu nu cobor la nivelul limbajului tău. Pe mine nu mă lasă educația primită încă de acasă. Mi-am spus părerea, rămâne să vedem… După cum ai putut constata, am încercat să fiu corect. Am afirmat că vinovatul trebuie să-și primească pedeapsa, n-am sugerat deloc că ar fi nevinovat. Doar că, spre indispoziția ta și a altora m-am prins și care e adevărata „manevră” din spatele așa-zisului demers jurnalistic al vostru. Iar partea proastă pentru tine e că sunt vechi prin Arad, cititor de presă, așa că știu bine tot istoricul tău de ziarist (că tot foloseai termenul „sclav”!). Adică pe unde ai pupat, pe unde ai scuipat etc. Sper că te-ai prins… Nu te mai obosi să mai descoperi invective, că văd că ești cam sărac la capitolul acesta și te tot repeți! Hai, pa!

     • Așa cum mă așteptam, n-ai publicat ultimul meu comentariu. Știu și din cauza cărei părți din el, ceea ce îmi întărește convingerea că an nimerit unde trebuie. Spui să-mi asum propria identitate? Ar fi culmea! Dacă, sub anonimat fiind, recurgi la gunoaie de limbaj, cam la ce crezi că m-aș putea aștepta dacă ai afla numele meu real? Nu vrei și un număr de telefon, o adresă? 🙂

     • Ca să dormi liniștit în primărie (icsulescule cu IP: 213.177.29.170, ip-170.primariaarad.ro) ți-am publicat toate comentariile, cu mențiunile necesare, respectiv: 1. te-ai luat din start de cine nu trebuie, foiletonul cu crima din DGPLA nu-i sub semnătura Lucian Valeriu, deci, te rog, ia-te de mine. 2. Dacă vorbești din auzite despre cineva, scuip și eu pe opiniile tale. 3.Cine bate câmpii pe subiectul ăsta și-l politizează, nu suntem noi, ci fix cei din administrația asta de rahat care controlează politic instituția DGPLA, plus cei care s-au lipit de subiect în scop politic. Scuipăm la grămadă și politizarea lor, indiferent cine sunt și din ce partid. 4. Cum ești „ortodox”, îți doresc toți banii cu care a fost plătit acest subiect și sper să fie singurii bani din care să trăiești când se vor tremina cei publici. 5. Poate ai altă treabă în timpul programului de funcționar public (IP: 213.177.29.170, ip-170.primariaarad.ro) decât să ne citești. 6. Dacă vrei să-ți clarifici părerea despre oameni, mai întâi fă cumva să-i cunoști personal. În ce ne privește, poți veni oricând să ne cunoaștem, măcar să ne-njurăm în cunoștință de cauză. Până atunci, toate cele bune și spor la treabă.

 • Ohoooohoooo, dacă e din primărie și judecând după nivelul de implicare emoționala, acuma chiar să mergem cu gândul la primar nu știu dacă are sens că nu cred să se murdărească în commentarii pe aici, și având în vedere cum s-au deconspirat pe aici unii alții care au legătură cu cazul, mergând pe fir și prin eliminare … oare să fie vorba de persoana care i-a semnat concediul medical lui Liber? hmm … cred că gluma se îngroașă

  Răspunde
 • @Sasha Romanov
  Ei, iată că, deși așa cum am afirmat, dincolo de cazul în sine, am avut dreptate când am zis că ați făcut din toată treaba asta un caz politic, ați și căzut în plasă. Probabil voi n-ați aflat încă de modul în care funcționează un VPN. Intenționat v-am aruncat momeala asta și voi ați mușcat amatoricește 🙂 E bine totuși să credeți că „ortodoxul” e din primărie. Nu-i nimic, data viitoare vă voi scrie din SUA, ca să credeți că v-a onorat Biden, bine? 🙂 În fine, vă las să scuipați în continuare, că mai ales la o doamnă îi stă foarte bine gestul. Nu vorbesc din auzite, ci din lecturile de ani de zile, doar că acum am făcut un fel de „trecere în revistă”. Cât privește banii, fii liniștită, nu depind de ei ca alții… Să auzim de bine.

  Răspunde
  • Observ că din setări politica și banii sunt obsesiile tale. Fix acele lucruri care pe mine nu mă interesează, cu atât mai mult într-un caz de crimă într-o instituție publică total dezorganizată. Că nu politica l-a omorât, ci oamenii (funcționari publici, în uniformă). Dar cum n-ai înțeles nimic, nu merită să-mi pierd timpul cu fixațiile tale, alea se tratează altfel și de către specialiști.

   Răspunde
 • @sasha romanov
  Vă salut din Biroul oval, așa cum am promis 🙂

  Răspunde
 • jenant limbaj din partea unor ziaristi.

  Răspunde
 • Doara-l, scapat. Normal ca nu el a fost de vina, ci pulanul. El doar a dirijat pulanul, si pulanul a actionat gresit. Cam asta e firul povestii, mda… Sau chiar Visinel a fost de vina, deoarece trebuia sa nu moara si sa care loviturile ca un barbat. Militia e dreapta, nu greseste.

  Răspunde
 • Are vrajeala in el…

  Răspunde
 • avatar of vasile srl
  Vasile SRL
  28 mai 2024 14:36

  And the Oscar for the best drama and acting scenario goes to Local Milice of Arad!

  Liber Florin wants to thank to the academy for the award!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie