#ToțiȘtiau că Direcția Generală a Poliției Locale…

politia locala arad
Distribuie:

Moartea unui nenorocit al sorții poate însemna mai mult decât viața și funcția unui directoraș care joacă la două capete politice. Ne referim, evident, la nefericitul eveniment în urma căruia un bărbat de 33 de ani a decedat după „interacțiunea” cu polițiștii locali arădeni. Pentru cei care apreciază forțată orice limită în titlul știrii inițiale, ne simțim obligați să revenim asupra subiectului și să justificăm acea certitudine. Cum tot sunt pe val sloganurile și în aceste săptămâni #ToțiȘtiau (folosit în cazul azilelor groazei) este la îndemâna și pe buzele tuturor, îl adaptăm și noi în abordarea acestui caz care, se pare, nu interesează pe nimeni. Nici pe noi nu ne interesează că nu interesează pe nimeni, ne raportăm strict la propria noastră conștiință. Pentru că drepturile omului nu sunt numai pentru unii, pentru privilegiații sorții…

#ToțiȘtiau că Direcția Generală a Poliției Locale este o instituție înființată exclusiv în scop politic. Siguranța cetățeanului a fost praful în ochi aruncat întru justificarea cheltuirii banului public.

#ToțiȘtiau că agenții angajați în structurile tuturor Direcțiilor de Poliție Locală din țară (că nu numai Aradul are) sunt nici cal, nici măgar… adică o combinație între o imitație proastă de polițist (cadru MAI) și agent de pază.

#ToțiȘtiau că directorii tuturor Direcțiilor de Poliție Locală din țară sunt numiți pentru că sunt utili administrației locale, adică primarilor (indiferent de culoarea politică)…

#ToțiȘtiau că la Arad, DGPLA este o instituție militarizată dar numai când îi convine directorului. Și îi convine când e vorba să cheltuie banul public, nu când e vorba să respecte regulamentul unei instituții militarizate. Îi convine când cumpără scuturi/bastoane/teasere/stații de comunicare/Body-cam etc… vrea să fie jandarm. Dar nu mai vrea să fie jandarm când trebuie să raporteze în scris ce s-a întâmplat în ograda lui. Mai ales dacă s-au întâmplat lucruri grave. Care nu pot fi dovedite niciodată, pentru că, nu-i așa, body-camurile au fost cumpărate doar pentru poze și comunicate de presă, sau pentru accesoriu, nu pentru a înregistra interacțiunea agentului cu cetățeanul.

#ToțiȘtiau că în DGPLA:

  • Nu există Regulament de Ordine interioară
  • Afirmația că „ Suportul logistic utilizat: autoturisme de intervenție, bastoane/tomfe, cătușe, spray iritant lacrimogen, stații emisie recepție, telefoane de serviciu, Body – Cam.” din planul de ordine și siguranță publică al municipiului Arad este una MINCINOASĂ cel puțin pentru că:  Spray-urile lacrimogene sunt expirate și body-camurile NU SUNT FOLOSITE, MULTE SUNT DEFECTE – niciun polițist local nu poate face dovada a nimic din ceea ce susține.

#ToțiȘtiau că în cadrul DGPLA agenții nu fac instructaj cum să imobilizeze corect o persoană, fără să-i pună viața în pericol. Instructajul ar trebui făcut de cadre MAI sau din cadrul Jandarmeriei. Întrebați 100 de polițiști locali când au făcut acest instructaj în ultimii ani. Poate pe hârtie…

#ToțiȘtiau că în cadrul DGPLA agenții nu fac instructaj cum să acorde primul ajutor, nici cum să relaționeze cu persoanele cu afecțiuni psihice… dar nici nu solicită ajutor de specialitate de la ambulanță sau de la psihologi, de exemplu, mai ales în relația cu persoanele cu afecțiuni psihice. 

#ToțiȘtiau că  afirmația Poliția Locală dispune de un centru dedicat identificării oamenilor străzii” este o MINCIUNĂ. Acest centru există pe hârtie, este închis.

În ceea ce privește lipsa de reacție a conducerii DGPLA

după apariția în spațiul public a informației că un cetățean a decedat după ce  a intrat în stop cardio-respirator ÎN SEDIUL POLIȚIEI LOCALE, nu putem spune decât că depășește orice limită a educației primare. În schimb s-a pronunțat primarul în emisiunea „E marți, e Bibarț” , căzând în capcana directorului DGPLA care era sigur că va găsi prostul de serviciu care să-și dea cu părerea înaintea lui. Îi mulțumim totuși pentru sfaturile despre cum să ne facem treaba mai ales în relația cu DGPLA care nu are ce discuta cu presa. Dar putea primarul să-și pună comunicatorii instituției să dea un comunicat pe această temă, sâmbătă după constatarea decesului, ca să evite suspiciunile. Ceva de genul „cu regret informăm opinia publică despre un incident cu final nefericit în care au fost implicați agenți ai Poliției Locale” și să ne spună varianta lor… Toată presa le-ar fi preluat comunicatul și ar fi dezamorsat din fașă orice altă interpretare. Dacă nu a făcut-o sâmbătă, să tacă… sau să-și asume până la capăt responsabilitatea morală pentru ce se întâmplă în ograda lui.


 

Vezi întreaga emisiune și tot topicul aici

S-ar putea scuza cum că „nu reacționăm pentru că e o anchetă în derulare” – dar nu ține… Cum nu ține nici orice ar fi consemnat în raportul medico-legal de autopsie sau oricare ar fi rezultatul „anchetei” și asta pentru că:

  • „filmul” evenimentului și mai ales finalul nefericit contrazice orice ar spune cei doi agenți
  • cei doi agenți nu au acordat primul ajutor
  • cei doi agenți nu au făcut niciun raport cu privire la incidentul din sediul DGPLA, deși a murit un om pe tura lor, cu ei în aceeași încăpere
  • Înregistrările Body-camurilor NU EXISTĂ! – pentru că aproape toate sunt NEFUNCȚIONALE!, cei doi nu le aveau asupra lor…
  • Cercetarea evenimentului  la nivel de instituție nu s-a efectuat, s-a pierdut timp cu mușamalizarea
  • Polițiștii locali nu știu cum se imobilizează o persoană (să solicite directorul instituției filmările altor intervenții și să le analizeze strict tehnic)
  • În încăperea în care s-a petrecut incidentul, nu sunt camere de supraveghere, în consecință o moarte suspectă se va ancheta pe principiul „cuvântul polițiștilor locali” împotriva cuvântului unui mort…
  • Nu există un registru în care să fie consemnat numele persoanei aduse la sediu, motivul, durata cât a fost ținut etc
Despre responsabilitatea morală este vorba mai mult decât despre vinovăție,

iar responsabilitatea morală pentru un asemenea incident îi revine șefului instituției. Oricine ar fi el, oricum s-ar numi. Pentru că șeful instituției publice este răspunzător și pentru oamenii din subordinea sa (inclusiv pentru cum acționează ei în exercitarea atribuțiilor de serviciu),  și pentru ce pățesc cetățenii în slujba cărora se presupune că prestează, dar și pentru imaginea instituției în percepția publică. Cum să nu ieși public să aduci clarificări? Cum să nu-ți protejezi, ca șef, oamenii din subordine de asemenea suspiciuni? La rigoare, cei doi polițiști locali sunt parțial vinovați, doar pentru că tac. Vina și responsabilitatea morală pentru că nu sunt instruiți cum să intervină, că nu sunt coordonați cum trebuie, că nu au asupra lor tehnica necesară pentru o asemenea intervenție, aparțin exclusiv șefului instituției. Cine ar trebui să verifice dacă spray-urile lacrimogene  sunt expirate? Cine ar trebui să verifice dacă body-camurile sunt funcționale? Cine ar trebui să verifice dacă agenții folosesc tehnica din dotare și dacă știu cum să o folosească? Cine ar trebui să se îngrijească pentru ca oamenii din subordine să fie consiliați psihologic/emoțional și să stabilească că pot face față unor asemenea situații? Cine ar trebui să facă Regulamentul de ordine interioară al instituției și să verifice dacă nu este respectat? De ce nu există un registru în care să fie consemnat numele persoanei aduse în sediul instituției, motivul, durata „vizitei”? Cine ar fi răspunzător în cazul în care viața unui agent ar fi pusă în pericol în sediul instituției pentru că e neinstruit? Despre toate acestea e vorba de fapt și moartea unui anonim bătut de soartă a fost doar factorul declanșator pentru scoaterea la suprafață a adevăratelor probleme. Vrea cineva să le rezolve? Cu siguranță nu…

Legătura de cauzalitate între agresiune și deces, poate exista, indiferent dacă a lăsat urme pe corpul celui decedat sau nu, și indiferent care ar fi rezultatul „oficial” al anchetei. O anchetă care chiar va fi făcută ca la carte, exact ca în cazul Crișan de exemplu… cu celeritate…doar a murit un boschetar și toate cadrele MAI (și așa puține, cu multe dosare pe cap) se vor implica în anchetă. Se vor „lupta” toți să facă lumină în acest caz mai ales că familia este una dezorganizată și dezinteresată. Pentru că, nu-i așa, în țara asta oricare cetățean are câștig de cauză în orice confruntare a lui cu autoritățile. Chiar suntem toți idioți?

Mai mult,

  • porumbeii ne transmit că polițiștii locali neagă agresiunea… că nu l-au bătut. Foarte bine, ne putem cere scuze public pentru asta. Dar… dacă nu a existat agresiunea, de ce se insistă să ni transmită că unul dintre polițiști se află internat la Spitalul Județean? Înseamnă că a avut loc o altercație din moment ce au fost răniți toți… Cel puțin până la această oră, Spitalul Județean nu confirmă că polițistul local ar fi internat.
  • de ce se tace? Cum să nu ieși public cu precizări când asupra unei instituții publice planează asemenea suspiciuni? A murit un om într-o instituție publică de forță și nimeni nu-și asumă? Putea muri din cauza caniculei, dar ieși și clarifici public.
  • dacă murea cineva în condiții suspecte într-o scară de bloc, într-o alimentară sau în incinta unei firme private, nu mai plecau „cei mai buni”, „cei mai populari” reporteri de la fața locului… luau declarații și de la animalele de companie ale locatarilor, de la trecători și de la muște… acum se fac că plouă.
Între timp, Asociația Juriștilor Romi RomaJust

este singura entitate care a reacționat și dorește să se implice  pentru  a se asigura că „se fac toate cercetările necesare și nu se va mușamaliza cazul”. Un avocat al asociației va avea astăzi o întâlnire cu familia celui decedat și va stabili strategia demersurilor juridice după ce va avea acces la informațiile/documentele din dosar, inclusiv la raportul medico-legal de autopsie.


NOTĂ: Am evitat intenționat menționarea numelui anumitor persoane și ne-am rezumat la funcție/caliate oficială. Pentru că nu persoanele fac subiectul acestui caz, ci o instituție publică. Instituție pe care „nu o atacăm” oricât s-ar încerca să se inducă acest aspect în spațiul public.  Iar amenințările cu „procesul” nu ne intimidează. Doar ne dorim răspunsuri despre moartea unui om în sediul acelei instituții pe care o susținem toți contribuind la bugetul local.


Mai jos redăm câteva dintre comunicatele de presă despre „dotările” pentru „poze”  și „imagine” ale  DGPLA:

Polițiștii locali din Arad, dotati cu „body cam”-uri, informație apărută în data de  09.07.2019 pe pagina oficială a Primăriei Arad

Începând de săptămâna aceasta dialogurile dintre poliţiştilor locali şi cetățeni vor fi înregistrate! Totul este posibil datorită celor 20 de camere video care sunt în dotarea angajaţilor pe linie de ordine publică şi ai celor de la circulaţie.  „Body cam”-uri sunt atașate de uniformele oamenilor legii şi vor înregistra discuțiile cu cetățenii.  Aceştia vor fi informaţi de la bun început că urmează să fie înregistraţi atât audio, cât şi video.

<Toate aceste inregistrări vor fi corelate cu procesele verbale întocmite, având dublu scop: pe de o parte vor fi eliminate discuţiile că poliţiştii noştri fac abuzuri, iar pe de altă parte vom vedea ce se întâmplă la momentul respectiv în relaţia cu cetăţenii. Întrucât avem convingerea că aceste dispozitive vor fi eficiente ne propunem ca la prima rectificare să alocăm fonduri pentru achiziţionarea a încă 40 de dispozitive de acest gen.  Mizăm în primul rând pe efectul psihologic al acestora, în sensul că suntem siguri că dialogul dintre polițiști și cetățeni va decurge într-o manieră mai civilizată, așa cum este de altfel și normal.

De asemenea suntem în curs de achiziţionare şi am dispus ca staţiile din dotarea poliţiştilor locali atât cele portabile cât şi cele de pe maşini să fie dotate cu GPS, astfel încât se va putea vedea unde a fost poliţistul în misiune, cât a stat, iar aceste informaţii vor putea fi corelate cu infomaţiile din documentele pe care le întocmeşte şi rapoartele pe care le face>,  a explicat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Înregistrările audio/video vor putea fi stocate timp de 6 luni şi vor putea constitui mijloace de probă legală la cererea organelor de urmărire penală sau a instanței de judecată, sau vor putea servi la clarificarea situaţiilor în care se reclamă o prestaţie deficitară din partea agenţilor Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad.”

anunt bodycam dgpla


Poliția Locală se pregătește să acorde primul ajutor informație apărută în data de 02.09.2019, pe pagina oficială a Primăriei Arad

În urma protocolului de colaborare încheiat astăzi, 30 august 2019, de Primăria Municipiului Arad cu Asociația Nonguvernamentală de Salvare și Prim Ajutor „One Life”, personalul Serviciului Dispecerat-Monitorizare a beneficiat de un prim instructaj din partea voluntarilor ASPA. În curând, polițiști locali cu atribuții de ordine publică și circulație vor urma cursuri de acordare a primului ajutor calificat în teren (până la sosirea serviciului de urgență și intervenția medicilor).

Totodată, în baza acestui parteneriat, aplicația „Active 911” a ASPA urmează să fie accesibilă pe un terminal instalat în Dispeceratul DGPLA. În acest fel, dispecerii Poliției Locale vor avea posibilitatea de a recepționa, concomitent cu voluntarii ASPA, semnalele de alarmă emise în momentul producerii unor evenimente ce fac parte din sfera de competențe a asociației (accident, infarct pe domeniul public etc.) și de a interveni prompt prin asigurarea perimetrului și sprijin în acordarea primului ajutor.

După finalizarea pregătirii cadrelor DGPLA în uniformă selectate pentru acordarea acestui tip de asistență, se are în vedere dotarea fiecărui autoturism de patrulare al poliției locale cu o trusă completă de prim ajutor.

dgpla prim ajutor


Politia Locală dispune de un centru dedicat identificării oamenilor străzii, informație apărută în data de  05.09.2019 pe pagina oficială a Primăriei Arad

Sediul Direcţiei Generale Poliţia Locală din Micălaca a primit o nouă destinaţie. Biroul situat pe Calea Radnei, bl 108, va fi dedicat gestionării unei probleme pe care administrația o consideră prioritară: contravențiile și chiar infracțiunile săvârșite de cerșetori, oameni ai străzii, consumatori de substanțe halucinogene. Este o necesitate, deoarece persoanele respective, prin conduita și starea în care se află la momentul în care sunt ridicate de pe domeniul public, generează provocări deosebite pentru polițiștii locali și partnerii instituționali. De aici a rezultat şi necesitatea implementării unor măsuri diferite de cele valabile la alte locații ale DGPLA (măsuri sanitare, de siguranță, de confort și protecție a celor intervievați).

Încercăm să implementăm un concept nou pentru oamenii străzii care crează un anumit disconfort cetăţenilor. Pe de o parte suntem conştienţi de faptul că unii dintre ei chiar au probleme, iar noi le-am putea rezolva. Îi adunăm din stradă, îi ducem aici, unde poliţiştii locali îi vor identifica şi le stabilesc starea de sănătate. Acolo unde sunt implicaţi şi copii vom încerca să vedem dacă le putem oferi mai mult decât primesc în acel moment. Biserica ne sprijină nu numai cu consiliere spirituală, dar oferă o masă celor care vor sta câteva ore bune aici. Sunt convins că pentru o parte dintre ei se vor găsi soluţii, cum am încredere că unii nu-şi doresc să fie în asemenea situaţii. De aceea trebuie să ne aplecăm cu grijă şi într-o parte şi în cealaltă, finalitatea fiind ca ei să nu mai ajungă în stradă”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Este o iniţiativă care sper că va produce efecte pozitive. Între 6 şi 8 poliţişti locali vor fi implicaţi în această activitate. În măsura în care va fi nevoie de mai mult, vom face mai mult. Am pornit de la o nevoie operaţională, dar ne dorim să putem întocmi o bază de date cu persoanele aflate în stradă: profil demografic, stare de sănătate. Datele statistice care vor rezulta din această activitate de identificare și procesare, precum și opțiunile administrației, vor fi puse la dispoziția publicului arădean.

Ceea ce se va întâmpla aici este o provocare specială diferită de orice sarcini ale Poliţiei Locale şi ne asumăm faptul că este nevoie de prezenţa partenerilor noştri. Unul dintre motivele fundamentale ale înfiinţării acestei locaţii este faptul că nu avem competenţă pe tot ceea ce aceşti oameni pot face.”, a declarat directorul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, Adrian Toma.

Având în vedere faptul că polițiștii locali preiau de pe domeniul public persoane care au, adesea, atât caracteristici de contravenienți, cât și de victime, parteneriatul cu Directia de Asistenţă Socială Arad are o importanţă deosebită.  

Vom avea o componentă socială de a veni în sprijinul oamenilor aflaţi în nevoie şi implicit a celor preluaţi de Poliţia Locală, dar va fi şi o componentă medicală primară. Din punct de vedere social încercăm să sprijinim persoanele găsite, încercăm să le oferim ajutorul prin Adăpostul de Noapte. În acelaşi timp prin asistenţii sociali, consilierii juridici dar şi cu ajutorul psihologilor,  le venim în întâmpinare, astfel încât dacă nu au venituri să poată beneficia de un ajutor social, întocmindu-le dosare în acest sens.  Dacă nu au acte îi sprjinim să obţină documente, iar pe cei care  solicită un loc de muncă îi ajutăm să se reintegreze în societate ”, a declarat directorul DAS Arad, Oana Pârvulescu.

Disponibilitatea Arhiepsicopiei Aradului de a se implica material și uman în acordarea de asistență pentru desfășurarea acestui proces reprezintă nu doar un act de generozitate, ci ajută și administrația, implicit pe arădeni, pentru că se poate preveni prăbușirea fizică bruscă, în custodia DGPLA a respectivilor persoane, aflate adesea într-o stare precară de sănătate.

Activitatea ce se va desfăşura aici este una necesară deoarece vine în sprijinul oamenilor care au nevoie de noi. Sunt semenii noştri aflaţi din diferite motive în dificultate şi atunci trebuie să fie ajutaţi. Arhiepiscopia va oferi spirjin spiritual şi asistenţă materială. Vom asigura masa pentru cei care vor fi aduşi aici. Dorim să identificăm cu ajutorul parohiilor noastre, familiile acestor oameni care au ajuns în stradă, să-i ajutăm şi să-i recuperăm pe cei care pot fi recuperaţi, reintegrându-i în societate.”, a explicat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Emilian Crişan

Acest demers este doar începutul unui proiect mai amplu al administraţie locale arădene.

Este o încercare de a face o regulă în acest domeniu. Îmi doresc un al doilea pas pe care îl vom face odată cu elaborarea unei hotărâri locale care să ne permită confiscarea banilor găsiţi asupra cerşetorilor, astfel încât să-i determinăm să nu mai iasă pe stradă”, a concluzionat edilul Călin Bibarţ.

centru dgpla micalaca scaled


Articol asociat: Un bărbat de 32 de ani din Lipova a murit după ce a intrat în stop cardio-respirator în sediul Poliției Locale Arad


 

 

Categorie: Opinii
Etichete: #ToțiȘtiau, Adrian Toma, bărbat decedat în sediul Poliției Locale Arad, DGPLA
Distribuie:
Articolul anterior
REZIDENȚI U.V.V.G., în statul NEW YORK
Articolul următor
Festivalul Rock Maris revine la Port Arthur cu trupe de renume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

nu-am-aer

#NuAmAer!

Se întâmplă atâtea atrocități în România asta părăsită de toți îngerii păzitori încât deja demult nu mai avem altă șansă înafara unei resetări totale… de care, însă, nu mai suntem…
virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…