[ACTUALIZARE 2] DNA Timișoara a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a directorului Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, DASCĂLU FLOREA

dascălu florea
Distribuie:
[ACTUALIZARE 2] (15 noiembrie): DNA Timișoara a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a directorului Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, DASCĂLU FLOREA pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită; trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
[COMUNICAT DNA]

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 900/VIII/3 din 23 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

DASCĂLU FLOREA, la data faptelor director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

  •  luare de mită;
  • trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
  • permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, inculpatul Dascălu Florea,

în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

În același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri

mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit,

în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


[ACTUALIZARE 1] (23 octombrie 2022, ora 21.00) Magistrații Tribunalului Timiș au dispus în această seară măsura arestării preventive pe o durată de 30 zile a inculpatului DASCĂLU FLOREA, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influență, în formă continuată și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite 
Solutia pe scurt:

În baza art. 226 alin.1 rap. la art. 223 alin. 2 C. pr. pen. şi cu referire la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. e) C. proc. pen admite propunerea Pachetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Timişoara în dosarul nr. 57/ P/ 2022 și, pe cale de consecinţă, În temeiul art. 226 alin. 2 C. pr. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului DASCĂLU FLOREA, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin.1 C.pen. rap. la art. 6 din legea din Legea 78/2000, trafic de influență, în formă continuată, prev. de art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din legea din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. (7 acte materiale, unul dinte ele fiind cu aplic. art. 308 C.pen.) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prev. de art. 12 alin.1 lit. b, teza 2 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. (5 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen., pe o durată de 30 zile, de la 23.10.2022 până la 21.11.2022 inclusiv, iar în baza art. 230 alin. 1 C. pr. pen. dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă. În temeiul art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunțare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 23.10.2022, ora 20,00.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  150/2022  23.10.2022

dascalu florea arestpreventiv


[TITLUL INIȚIAL ](ora 12.00): Procurorii DNA l-au reținut pe DASCĂLU FLOREA, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR. Înaltul funcționar a fost prins LUÂND MITĂ pentru a ajuta o firmă DIN JUDEȚUL ARAD să câștige contracte de DESZĂPEZIRE

Dascălu Florea, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost reținut astăzi de procurorii DNA.
El e acuzat că a luat mită și a făcut trafic de influență pentru a ajuta o firmă DIN JUDEȚUL ARAD să câștige contracte de deszăpezire.
Faptele s-au petrecut în perioada mai-octombrie 2022, iar suma primită ca mită este de 37.000 de lei.
Potrivit televiziunilor centrale, mita  ar reprezenta contravaloarea unei partide de vânătoare, flagrantul fiind  organizat pe un fond de vânătoare din Chișineu-Criș.
Florea Dascălu și familia sa dețin 8 terenuri intravilane, agricole sau forestiere, 4 case, 3 automobile (două Mercedes și un Nissan) precum și un tractor, potrivit declarației sale de avere.
Venitul anual încasat de la stat este de 252902 RON net.

florin dascalu


[COMUNICAT DE PRESĂ]

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a suspectului DASCĂLU FLOREA, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel,

pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 23 octombrie 2022, Dascălu Florea va fi prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE al D.N.A. 

Declarația oficială a DNA pentru cotidianul Opinia Timișoarei:


Flagrantul a avut loc la o partidă de vânătoare la Chișineu Criș ( județ Arad)

unde directorul CNAIR era însoțit de omul de afaceri care primea contractele cu dedicație și care a devenit denunțătorul său. În urma înțelegerii cu Dascălu, omul de afaceri a primit contracte pentru tăiat iarba de pe marginea drumurilor, respectiv pentru deszăpezire în Brasov, Cluj, Timis si Bucuresti.

Director de mai bine de 20 de ani, 

Florea Dascălu lucrează în structura care gestionează drumurile naționale și autostrăzile din România din 1999. A avut și are funcții de conducere la nivelul diferitelor departamente și direcții de peste 20 de ani.


PUNCT DE VEDERE al CNAIR privind reținerea directorului pentru întreținere, Florea Dascălu

„Conducerea CNAIR a luat act de reținerea pentru 24 de ore a directorului pentru întreținere al CNAIR, Florea Dascălu și propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a acestuia.

În funcție de hotărârea instanței privind solicitarea DNA în această speță și în conformitate cu legislația muncii se va lua o decizie privind suspendarea din funcție a directorului Florea Dascălu.”

Video: https://www.opiniatimisoarei.ro/


 

Categorie: Regional, Timiș
Etichete: CNAIR, contracte de deszăpezire, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi, Florea Dascălu, mita, trafic de influenta
Distribuie:
Articolul anterior
Boxerul arădean Sebastian Sziladi – Locul 3 la Campionatele Naționale de Juniori
Articolul următor
„Paradisul naivilor”- un documentar care a scos și mai multă poezie din poeți…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta 1 large

Un campionat de ținut minte!

UTA – FC U CRAIOVA 1948 3-1 (2-0) Au marcat: Luckassen (6), R. Pop (31), J. Pedro (67) – Ibrahim (87) 6 mai 2024, ora: 18:00, stadion: „Francisc Neuman“, temperature:…
uta dinamo scaled

SĂRACĂ IRIMA MEA!

UTA – DINAMO: 2-1 (1-1) Au marcat: Micovschi (41), Freitas (90+2,penalty) – Politic (8) 06.11.2023, ora:18,00, stadion: „Iuliu Bodola”, spectatori: 8000. UTA (antrenor Mircea Rednic): Iacob – Capușă, Conte, Stolnik,…