[ACTUALIZARE 3]
E o distopie cu tâmpiți ce se întâmplă – inclusiv! – în sistemul energetic românesc, pe relația producător – transmițător – client; iar dacă discutăm despre energie verde în această relație, rămânem fără metafore, fără argumente pro domo, fără speranță și, în ultimă instanță, cu încă un motiv de a părăsi definitiv nenorocita asta de țară.
Casa din Țipar a a arhitectului german de origine arădeană Albin Toth este o MINICENTRALĂ care produce CURENT VERDE suplimentar pe care ENEL și-l însușește și apoi îl facturează către clienți
Pentru cine n-a făcut cunoștință cu subiectul, precizăm că facem referire la definiția pe care am dat-o, cu acordul proprietarilor, în primul articol publicat pe acest site despre BIJUTERIA MINIMALISTĂ care a răsărit… efectiv ca de pe altă lume (vezi [TITLUL PRINCIPAL] (16 mai, 2016 ): Cea mai avangardistă casă din județul Arad se află în satul Țipar, comuna Sintea Mare și este o BIJUTERIE MINIMALISTĂ care trăiește din propria sa energie): PAVILIONUL AGATHA – 2008 – Arhitect: Albin Design – constructor: George Hant- este o construcție cu destinație „casă de vacanță” situată în satul Țipar, comuna Sintea Mare, la nr. 386a, în capătul unei străzi înfundate care, până la achiziția terenului de către arhitectul german de origine arădeană Albin Toth, compunea un spațiu inactiv și invadat de bălării.
Războiul curentului luat, dar neplătit de ENEL furnizorului privat a început în 2016, iar în continuarea acestei actualizări puteți citi toată evoluția sa… la nivel de corespondență – pentru că față-n față nu s-a întâlnit nimeni cu nimeni și nu s-a rezolvat nimic!
Mai jos, dacă aveți răbdarea și cunoștințele juridice necesare, puteți citi și înțelege în ce sistem infect (în primul rând din punct de vedere al aplicării legilor) ne târâm, pornind de la argumentele celei mai calificate surse cu putință.
Și „Nu este o chestiune de bani, ci de principiu” – are grijă arhitectul-diplomat-inginer Albin Toth să specifice de fiecare dată încă din introducerea corespondenței pe care ne-o trimite spre… trista documentare.
……………………………………………………
„Bună ziua stimată d-nă Bălănescu,
Prin prezenta solicit revizuirea urgentă a răspunsului d-voastră din 13.06.2019 (Anexa 20190613) la cererea mea din 13.05.2019 (Anexa 20190513) de actualizare a racordului existent și avizat de d-voastră și certificarea calității mele de prosumator. În răspunsul d-voastră ne cereți reînnoirea racordului existent, făcut tot pe baza avizului d-voastră, făcut special să ne permită pe lângă a fi consumatori să fim și producători. Ne scrieți că ar fi un racord separat de producător nu și de consumator. Această afirmație este fundamental greșită. Ea urmărește clar încercarea de încasare dublă a racordului existent și în același timp, prin anularea contorului existent, legiferarea furtului de energie verde din 2011, de când acest racord de producere și consum a intrat legal în funcțiune.
Interpretarea punctului 15.13 din ATR nr. 8730046/13.04.2011 ca fiind un racord separat de injectare este fals. Corect este că avem un singur racord de producere și consum, cu un singur punct de măsurare bidirecțională cu telecitire (Anexa 1,2,3_20190623). Articolul 15.13 se referă la separarea instalației în aval de Tabloul de Distribuție și nu la separarea racordurilor. In 2011 ați realizat de fapt un racord perfect de producător si consumator, atunci când încă limba română nu conținea cuvântul de „prosumator”.
Băbește, pe înțelesul tuturor: există un singur fir de legătură între noi și rețea. Pe acesta este montat un contor care măsoară ce intră și ce iese. Dacă consumăm și nu producem este înregistrat ca intrare. Dacă producem și nu consumăm, livrăm în sens invers. Dacă producem cât consumăm nu iese nimic, nu se contorizează nici o kWh. Ca dovadă stau valorile actuale de producție și consum:
-Consumat până în 22.06.2019: 9.283 kWh (contorul d-voastră)
-Injectat în rețea până în 22.06.2019: 8.793 kWh (contorul d-voastră)
-Producție PV până în 22.06.2019: 9.650 kWh (contorul nostru de la invertor PV)
Aceste cifre dovedesc fără îndoială că, din energia verde produsă, cca. 10% a fost cosumată direct înainte de contorul bidirecțional, cca. 90%, adică surplusul, a fost injectat în rețeaua d-voastră. Această energie verde injectată ( adică nu mai puțin de 8.793 kWh) a fost consumată de vecinii noștri, iar ENEL a încasat contravaloarea, în timp ce noi am achitat cu sârguință la ENEL energia consumată din rețeaua d-voastră și, să fie și mai penibil, am achitat inclusiv contribuțiile pentru certificate verzi!.
Desigur că până la Legea „Prosumatorului” nu a stat la dispoziție o modalitate de remunerare clară, iar balansarea, care putea fi agreată de părți a fost ignorată de ENEL. De când există Legea 220/2008 încercați din răsputeri să ne discreditați, deși am fost probabil primii producători/consumatori individuali din România! Precizăm că în 2011 am refăcut instalația și racordul pe atunci existent, tocmai ca să devenim nu doar consumatori ci și producători. Acum doriți să refacem racordul, să-l achitam din nou – adica avantaj E-Distribuție Banat și să ștergeți dovada energiei verzi injectate și monitorizate de acest racord – avantaj ENEL (anularea dovezii furtului de energie).
Nu avem cum să nu presupunem o conlucrare în interes bilateral E-Banat/ENEL.
Vă rog cu respect să revizuiți răspunsul și atitudinea d-voastră și să ne recunoașteți calitatea de producător/consumator începând din 2011 (prin actualizarea și nu refacerea avizului din 2011). În caz contrar sau dacă nu primim niciun răspuns până la data de 10.07.2019, vom considera aceasta ca „abuz” în avantajul „grupului” pe care-l reprezentați și vom face o Sesizare la Codul BVB SA, Cap. V, Sect.4, o sesizare la DNA (abuz în folosirea subvențiilor), vom informa de asemenea Ministerul Mediului (Ministrul Mediului ne-a onorat personal cu o vizită oficială în 2011), Președenția României (și ea în cunoștiință de cauză încă din anul 2016).
Vă rog insistent să ne înțelegeți bine, noi nu luptăm pentru câteva mii de lei, ci pentru viitorul copiilor și copiilor copiilor d-voastră! Noi suntem în Germania avangarda care trăiește și se deplasează 100% fără CO2. Am vrut să aducem această avangardă în România, dar am dat … de INCHIZIȚIE. Noi nu vom renunța, chiar dacă părem de neînțeles, să Vă convingem că Pământul nu este plat și că se rotește în jurul soarelui și nu invers. Iar soarele „nu trimite nicio chitanță” … în comparație cu d-voastră.
Cu deosebită stimă,
Agatha Toth”
*******
[ACTUALIZARE 2] ( 17.08.2016): Ministerul Mediului răspunde cu efect întârziat provocării arhitectului Albin Toth. Un bla-bla teoretic despre niște legi care nu au legătură cu subiectul
După mai bine de două luni de când arhitectul Albin Toth a început un adevărat război pe tema energiei cu toate instituțiile și coloșii din domeniul energiei din România, s-a trezit și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să transmită un așa-zis răspuns oficial. Pe lângă faptul că formularea este alambicată, această instituție nu transmite nimic concret în clarificarea problemei. Cel mult, prin înșiruirea unor bla-bla-uri repetitive și trimiterea către n acte normative, mai ridică niște semne mari de întrebare. Grav este faptul că, nici până în acest moment, acest minister habar nu are care-i este direcția sau care-i sunt atribuțiile în domeniul energiei. Din răspunsul transmis se poate reține cel mult„ Pentru actualizarea acestor informații vă recomandăm să luați legătura cu Direcția de comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul din cadrul ANRE.” Adică, o formulare elegantă pentru pasarea problemei către o altă instituție… Mai mult, către una care s-a dezis prima de speță, pasând-o către Enel.
Redăm integral adresa din partea Ministerului Mediului transmisă pe mail arhitectului Albin Toth:
„Direcția de Comunicare, Transparență și IT- Serviciul Relații cu Publicul și Mass – Media , Nr. înreg: 56558/ D.C.T. I.T/04. 08.2016
Către: Domnul Albin Toth,
Având in vedere solicitarea dumneavoastră transmisă prin e- mail către Ministerul Medìului, Apelor și Pădurilor, inregistrată cu nr.56558/05.07. 2016 în cadrul Direcției de Comunicare, Transparență și IT, Serviciul Relații cu Publicul și Mass – Media , cu nr. 115465/ DEVSC DD/ 13.07. 2016 la Direcția Economie Verde, Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilà, vă comunicăm răspunsul direcției tehnice:
În cadrul programului privind schimbările climatice și o creștere economică verde, cu emisii reduse de carbon, a fost lansat in noiembrie 2015 Planui Național de Acțiune 2016- 2020 privind schimbările climatice, aflat in acest moment în procedură de avizare internă.
La capitolul Energie din acest document, obiectivul nr 1 este reducerea intensității emisJilor CO2 aferente activităților energetice prin promovarea surselor regenerabile în producerea de energie prin : sistemul de certificate verzi, sprijin pentru cogenerare prin sistemul de bonusuri pentru cogenerare.
Organismul responsabil pentru realizarea acestei politici este ANRE iar orizontul de timp pentru începere/finalizare este 2016-2023.
Totodată, la capitolul investiții pentru acordarea de sprijin pentru ca rețeaua de transport să integreze sursele regenerabile, sunt prevăzute ca organisme responsabile, Ministerul Fondurilor Europene, ANRE și Transelectrica, pentru un orizont de timp similar.
Sursele de finanțare prevăzute sunt:
Bugetul de stat POIM, AP6 – Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon FEDR Fonduri private de la beneficiari (cofinanțare)
Bugetul de stat POIM – AP8 Energie electrică (stocare și transmitere) FEDR, cofinanțare Transelectrica.
Potrtvit legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările și completările ulterioare, un producător de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, poate opta pentru sistemul de promovare prin certificate verzi sau pentru cel prin tarif reglementat.
Cu privire la acest ultim aspect, vă informăm că, pentru respectarea legislației naționale și europene în domeniu, Parlamentul României a aprobat Legea 122/2015 pentru aprobarea unor măsuri în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie iar una dintre măsurile introduse este cea referitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei din surse regenerabile de energie în centrale electrice cu puteri instalate sub 500KW/centrali , prin prețuri reglementate definite pe fiecare tehnologie.
Sistemul de promovare a E-5RE prin certificate verzi instituit de Legea 220/2008, cu modificările și completările ulterioare, constă în acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, certificatul verde fiind un titlu ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantități de energie electrică, livrată în rețea. Numărul de certificate verzi care se acordă producătorilor de energie electrică din surse regenerabile este stabilit prin Legea 220/2008, coroborată cu Hotărărea Guvernului României (HG) nr. 994/2013.
Potrivit legislației în vigoare, certificatele verzi se comercializează pe piața certificatelor verzi, prin mecanisme de piață pe baza cererii și ofertei, în valorile-limită de tranzacționare stabilite de ANRE. Administratorul pieței de certificate verzi este SC Opcom SA (www.opcom.ro) iar valorile-limită de tranzacționare a certificatelor verzi în vigoare sunt cele aprobate prin Ordinul ANRE nr. 3/2016.
Elaboratorul principal al schemei de ajutor de stat și cel care stabilește principiile de funcționare ale acesteia este Ministerul Energiei, lntreprinderilor Mici să Mijlocii și Mediului de Afaceri (MEIMMMA), care este ministerul de resort, iar după aprobarea – prin hotărâre de guvern – a schemei de ajutor de stat și în funcție de prevederile stabilite de acesta, ANRE va putea elabora normele de aplicare a schemei de sprijin, inclusiv elaborarea, potrivit competențelor sale de reglementare, a metodologiei prin care vor fi stabilite reguli de preluare și comercializare a E-SRE în centrale electrice cu puteri instalate mai mici de 500 kw pe centrală și pe baza căreia să poată fi introduse prețurile reglementate.
În prezent, producătorii de energie electrică pot accesa sistemul de promovare a E-SRE prin certificate verzi, în conformitate cu prevederileRegulamentului de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi aprobate prin Ordinul ANRE nr 48/2014, cu modificările și completările ulterioare, ordine care pot fi consultate la domeniul Energie electrică, secțiunea Legislație, rubricile Surse Regenerabile/Acreditare sistem promovare.
Potrivit reglementărilor în vigoare, orice instalație de producere a energiei electrice, indiferent de sursa regenerabilă/ combustibilul utilizat și de locul unde este amplasată ( la o persoană fizică sau la un agent economic) se poate racorda la rețeaua electrică de interes public, în condițiile respectării Ordinului ANRE nr 59/2013 de aprobare a Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, iar pentru detalii concrete privind posibilitățile de racordare la rețelele electrice de interes public este necesar să vă adresați operatorului de rețea de care aparține locul de producere, respectiv. Precizăm, în acest sens că, în Regulamentul aprobat prin Ordinul ANRE nr 59/2013, a fost prevăzută o secțiune specială de informare preliminară, înaintea demarării procesului de racordare propriu-zis, intitulată Etapa preliminară de documentare și informare a viitorului utilizator, pe baza căreia viitorii utilizatori pot solicita operatorului de rețea de care aparțin informații concrete privind condițiile și posibilitățile de realizare a racordării la rețea, inclusiv costurile, cu prezentarea tuturor datelor caracteristice ale locului de producere respectiv.
Pentru actualizarea acestor informații vă recomandăm să luați legătura cu Direcția de comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul din cadrul ANRE.
Cu deosebită considerație, Director – Mihai Drăgan.”
………………………………………………………………………………………
[ACTUALIZARE] (11 iunie): ENEL versus Energia nepoluantă – un război juridic absurd, în care „David” atacă cinsitit, iar „Goliath” joacă murdar.
ANRE se spală pe mâini, ENEL se face că plouă. Arhitectul Albin Toth nu renunță
Războiul inegal, absurd și semănând… cu cel de la începutul electricității dintre Edison și Tesla, dintre arhitectul arădean rezident în Germania Albin Toth și „colosul” ENEL a început în urmă cu aproximativ două luni. Atunci, arhitectul Albin Toth a transmis sesizări către ANRE și ENEL prin care solicita achitatarea cu dobândă începând din 2011 până cel târziu 30 de zile începând de azi 26.05.2016 pentru energia proprie produsă și injectată în rețeaua de distribuție a energiei electrice.
ANRE a revenit cu răspunsul pe muchia termenului de 30 de zile. Astfel, prin Adresa nr 46.326/23.06.2016 (pe care o regăsiți integral atașată articolului) a transmis poziția așa-zis oficială a autorității cu privire la solicitările arhitectului. Evident, nu conține nicio clarificare edificatoare, nicio îndrumare concisă cu privire la procedura care trebuie urmată pentru rezolvarea situației. Se rezumă la un șir lung de bla-bla-uri și redirecționează decizia către ENEL.
Stimate d.le Soreață,
Mulțumesc mult pentru răspunsul dumneavoastră. Sper că l-am înțeles corect: ENEL are libertatea să încheie cu noi un contract de achiziționare de energie solară. Din păcate ENEL – distribuitorul nostru ne desconsideră complet, nici nu stau de vorbă cu noi; de unde un contract pe baza de liber consimțământ? Pe un preț care să fie dictat de dânșii? Cât despre CV, aveam până azi dreptul la 30 CV, dar ENEL le ignoră și pe acestea. ENEL ne-a furat practic legal Energia, a vândut-o la vecini – și acum se face că plouă.
Legile de aplicare nu sunt bune, dacă oferă libertatea Distribuitorului să facă ce dorește!
Ea este în contradicție clară cu sensul Legii 220 din 2008; practic o elimină.
Pavilionul Agatha este prima casă NETZERO din România – sper să nu fie și ultima.
Cu deosebită stimă,
Dipl.-Ing. Albin Toth
În acest context, arhitectul revine cu solicitarea către ENEL, atașând inclusiv răspunsul primit de la ANRE:
Din păcate nici până azi nu am primit vreun răspuns de la dumneavoastră la petiția noastră.
Singurul care a răspuns a fost ANRE (vezi atașament). În conformitate cu acest răspuns, ENEL poate încheia cu noi un contract de achiziționare, deci nu lipsește cadrul legal pe care ni l-ați tot menționat! Din 2011 până azi nu am primit nicio propunere de achițitionare de Energie Verde sau de Certificate Verzi de la dumneavoastră.
De aceea , Vă somăm ultimativ să ne achitați cei 5.580 kWh (30 Certificate Verzi) conform contor de injectare la data 30.06.2016.
Această Energie Verde a fost injectată legal și revândută de dumneavoastră. Deci, ați vândut ceva care nu Vă aparține!
Cu stimă,
Dipl.-Ing. Albin Toth
Mult așteptatul răspuns al ENEL nu a fost transmis oficial, prin adresă datată, înregistrată și semnată de cineva.
Aceasta nu este altceva decât dovada neasumării acestei probleme care tinde să fie extinsă și în cazul altor utilizatori de energie fapt care este de la sine înțeles că nu poate fi acceptat de către ENEL. Ar fi primul pas spre pierderea monopolului… inclusiv în ceea ce privește respectarea legii în sens unilateral de către acest colos cu picioare de lut… Răspunsul a fost transmis pe mail,semnat politicos de echipa ENEL și-l redăm integral:
Stimate domnule TOTH,
Ca urmare a revenirii dumneavoastra inregistrata la compania Enel Energie S.A. cu numarul 163353130/07.07.2016, privind modul de compensare precizat, va informam faptul singura solutie pentru regularizarea financiara o constituie incheierea unui contract bilateral negociat de vanzare-cumparare a energiei electrice.
In acest moment furnizorul Enel nu incheie astfel de contracte cu producatorii de energie electrica din surse regenerabile cu puteri instalate de cel mult 1 MW pe centrala si prin urmare, nu este inca interesat de achizitionarea cerificatelor verzi,
Avand in vedere ca pana la aceasta data Autoritatea competenta nu a aprobat metodologia impusa de art. 14, alin. (6) din Legea nr. 134/2012, nu putem face precizari privind modul de realizare a regularizarii.
Imediat dupa aprobarea si publicarea acesteia de catre Autoritarea Competenta, metodologia va fi pusa in aplicare de catre furnizor.
Va multumim ca ati apelat la serviciile noastre si ramanem la dispozitia dumneavoastra pentru orice alte informatii pe care le considerati utile.
Cu stima,
Echipa Enel Energie
Cât despre răspunsul autorității de mediu cu privire la acest aspect, încă este în așteptare. Arhitectul a revenit cu următorul mesaj dar nici la acesta nu a primit vreun răspuns:
A trecut mai mult de o lună de când V-am cerut sprijinul pentru rezolvarea celor de mai jos.
Nu ne-ați acordat niciun răspuns; am greșit adresa? Nu este Energia Sustenabilă o chestiune de Mediu?
Cu stimă,
Dipl.-Ing. Albin Toth
………………………………………………………………………………………
[Titlul inițial] (30 mai, 2016): Războiul împotriva ENEL începe de la Arad – via Bischheim (Germania). Arhitectul arădean Albin Toth este pregătit să dea în judecată „mamutul energetic” pentru NERESPECTAREA CONTRACTELOR și FURT!
„Nu este o chestiune de bani, ci de principiu” – are grijă arhitectul-diplomat-inginer Albin Toth să specifice încă din introducerea în scrisorile sale pe cât de diplomat formulate în limbaj, pe atât de inginerește explicate în detalii și de arhitectural construite.
Articolul nostru „Cea mai avangardistă casă din județul Arad se află în satul Țipar, comuna Sintea Mare și este o BIJUTERIE MINIMALISTĂ care trăiește din propria sa energie” a avut un succes imens, necesitând, atât din punct de vedere mediatic, cât și „pur” juridic și „simplu” social, o serie de actualizări jurnalistice – un demers, până la urmă, deontologic pe deplin justificat… chiar de reacții.
Acesta este un (aproape) alt subiect: unul cu rezonanțe critic-negative la adresa sistemului legislativ românesc – liberal în principiu, dar comunist-dictatorial în esență. Deloc artistic și ne-original, cumva în opoziție cu titlul-mamă, el, subiectul, se încadrează la categoria „scrisori-procese” -recte N-CAZURI – pe noi, sincer, asta mai mult amărându-ne decât îndulcindu-ne că… iată… ne-am mai ales cu niște trafic.
Sperăm ca această „amăreală” cu gust de medicament, să aibă și efecte de medicament.
Scrisorile arhitectului Albin Toth transmise către Președinția României (președintelui Klaus Iohannis personal), ENEL România, ANRE, Ministerul Mediului și criticarad.ro
Stimate d-le Daia, (n.r ENEL România), Stimată D-nă Ministru Cristiana Pașca-Palmer, (n.r Ministerul Mediului),
Stimate Domnule Presedinte Iohannis,
Sehr geehrter Herr President Iohannis,
Cazul meu este mic, dar simbolic … având o importanță crucială pentru România, pentru dezvoltarea ei sustenabilă, pentru renvigorarea investițiilor imobiliare.
Nu este o chestiune de bani, ci de principiu.
Istoria pe scurt:
În 2008 am construit în România (fără nicio subvenție) prima Casa Activă energetic, independentă de rețeaua de apă și de canalizare: Pavilionul AGATHA. Doar în 2011 ENEL, la insistența Ministerului Mediului a aprobat conectarea la rețea (cu contor dublu sens, cu telecitire) a instalației fotovoltaice de pe clădire. În ziua conectării (10.06.2011) chiar d-nul Ministru al Mediului Laszlo Borbely, Subprefectul Aradului și jurnaliștii ne-au făcut o vizită la fața locului. Frumos și promițător început. Veni vidi … și duși au fost. ENEL ne-a precizat însă, că nu există încă un regulament de remunerare pentru energia verde produsă, doar că ne vor oferi o soluție de interimat până la apariția acestuia. Și anume: dacă consumul va fi mai mare decât producția, plătim diferența. Dacă producția va fi mai mare, se va reporta la perioada următoare. Am fost de acord. Pentru noi acest sistem putea fi aplicat și definitiv. Ar fi scutit și ceilalți consumatori de accizele de cogenerare.
Ziua de 20.09 a fiecarui an este programată de ENEL ca zi de verificare a bilanțului energiei.
– Contorul actual arată: consum/productie: 6.090/5.400 kWh
– Estimare 20.09.2016: consum/productie 6.150/6.200 kWh
Deci sistemul de “Casa Activa” este realitate, este monitorizat, demonstrat și funcționează! (conform datelor furnizate, în acte, chiar de ENEL – n.red.)
Pentru a vedea cum arată această “minune” din România, puteți accesa: http://www.albindesign.de/tipeins.htm
De la contract/implementare au trecut 5 ani. ENEL se face că plouă, ne facturează fiecare kWh consumat (inclusiv accizele pentru cogenerare), iar cel produs verde și injectat în rețea nu numai că este ignorat, dar nu este nici echivalat cu cel consumat, nici plătit în vreun fel. Mai mult, ENEL a vândut curentul nostru verde în întregime către alți consumatori, iar noi am rămas în continuare cu ochii în soare. Ideea de „Casa Activă” – casa fără facturi este nu numai perfect sustenabilă, ea reprezintă și marea șansă de dezvoltare a României pe temelii sănătoase… dacă nu ar fi ignoranța celor responsabili!
Am fost invitat să țin conferințe în România în această direcție pentru arhitecți și investitori. Am refuzat. Cum să-i conving în această situație să construiască asemenea „Case Active” în România?
Rog mult să acționați în vederea aplicării Legii 220 din 2008 în România.
Neavând succes în România, am construit în 2015 o Casa Activă “Pavilionul NORA” în Germania, în care actualmente locuim. Contractul de energie regenerativă a fost implementat imediat și funcționează impecabil. În această casă producem regenerativ întreaga energie necesară casei, dar și pentru 20.000 km/an cu mașina electrică (TESLA).
Pentru a vedea aceasta “altă minune” din Germania, puteți accesa: http://www.albindesign.de/benneins.htm
Stimați domni,
Agenția de Energie din Germania ne-a acordat Premiul 1 în 2015 și am fost nominalizați pentru Marele Premiu al Arhitecturii din Germania 2016. Am fost selecționați să ținem prelegeri despre Casa Activă la NASA/ESA în Madrid, la Camera Arhitecților din Mainz, la Agenția de Energie, la Campusul Universitar din Birkenfeld, etc.
Cu gândul ca acest email să nu ajungă pur și simplu în coșul de gunoi al istoriei României, am trimis o copie (CC) și redacției www.criticarad.ro
Desigur că nu am sărit peste competența partenerului nostru din contract. Pe d-voastra, d-le Daia, v-am contactat de nenumarate ori (email 18.09.2012 către ENEL, 26.08.2012 către ENEL, 23.08.2012 de la ENEL), fără succes. Noi am mai scris în 2012 și Ministrului Mediului, d-nei Rovana Plumb, dar dânsa a plasat responsabilitatea Ministerului Economiei. Răspunsul a fost mai departe plasat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei care, în 15.02.2013, a răspuns prin același „bla bla“ (vezi atașat răspunsul d-nului Rădoi/Director General). De atunci noi tot așteptăm, au mai trecut alți 3 ani și … nu s-a schimbat NIMIC.
Iată și câteva date de bază ale Pavilionului AGATHA:
– Proprietar: Agatha Toth, Germania, email: [email protected]
– Imputernicit: Gerge Hant, Arad, email: [email protected]
– Aviz tehnic de racordare: 13418 din 02.05.2011 ENEL Distributie Banat ZR MT/JT
– Cod client: 101716549, Serie contor: 11 G 265 101 100 27382
– Pi PhotoVoltaic = 1,38 kW, Pi Invertor PV = 1,20 kW
– Producția anuală injectată estimată = 1.200 kWh/a
– Consumul anual estimat de la rețea = 1.200 kWh/a
De ce nu se dorește democratizarea producției de Energie în România?
Acest email, este foarte respectuos conceput. Sper să nu Vă inducă în eroare, căci noi suntem pregătiți să Vă acționam în judecată dacă energia noastră nu va fi achitată cu dobândă începând din 2011 până cel târziu 30 de zile începând de azi 26.05.2016.
Cu stimă.
Liebe Grüße aus der Pfalz,
Dipl.-Ing. Albin Toth
………………………………..
Architekt AKH, AKRP, OAR
Bennstr. 4A 67294 Bischheim
www.albindesign.de
Tel: +49-171-2629073
KEEP OUR BLUE PLANET GREEN!
Articol asociat:
9 comentarii. Leave new
Foarte interesant! Din păcate, din cîte știu, nici la ora actuală ANRE nu a stabilit metodologia de compensare materială a autoproducătorilor de e.e. În acest caz lupta domnului e cam ca cea cu morile de vînt a lui Don Quijote! Păcat că nu se reglementează acest aspect! În această situație se află mulți autoproducători care și-au instalat instalații fotovoltaice sau turbine eoliene. Din punctul meu de vedere singurii vinovați de acest fapt sunt cei de ANRE care nu reglementează autoproducerea de e.e. Motivele cred că sunt, indolența și corupția practicată de distribuitori, care și-ar vedea diminuate marjele de profit. Consider că dacă s-ar reglementa autoproducerea, mulți consumatori, clienți captivi, ar investi în instalații fotovoltaice, cu toate că la ora actuală are un preț mare, aproximativ 100€/Wp, astfel devenind independenții energetic față de distribuitori!
Daca are de gand sa ii dea in judecata (sau daca ia dat deja) sa anunte poate se vor alatura lui si altii.
Multumesc d-ul Gheo pentru cuvintele frumoase.
Lupta nu este pentru mine, ci pentru viitorul Romaniei, pe care (inca) o iubesc. Noi am investit atunci pentru fotovoltaicele de la Tipar 2.400 Euro/kWp. Deci noi producem, transpus pe 25 de ani curentul cu ca. 0,24 Euro/kWh. Actualmente costa investitia ca. 800 Euro/kWp (cost verificat prin Pavilionul NORA/Ge), deci energia produsa costa 0,08 Euro/kWh. Si imaginati-va ca incarcati cu acest curent o masina electrica, care consuma 16 kWh/100km (consumul verificat de noi de 5 ani). V-ar costa 16×0,08 = 1,28 Euro/100km. Adica o masina cu un consum echivalent de 1l/100km; intangibil cu motorul cu ardere interna (care ne mai si polueaza sanatatea).
Viitorul este de nestopat, nici macar de ANRE.
Pacat doar ca Romania merge spre acest viitor cu frana de mana trasa;-)
Mă bucur când citesc astfel de poveşti întâmpinate de către români în relaţiile cu factorii de decizie din ţara în care locuiesc. Tot îmi zic că există speranţe ca românii să se deştepte. Cu toate că în acest ritm, câte unul pe lună, o să ajungem în normalitate cam în un milion şi ceva de ani. După nume, domnul inginer nu pare român. Dar dacă este român, îl anunţ cu tristeţe că este de pe altă planetă. Ca român să nu ştii că trăieşti într-o ţară de căcat, cu o guvernare de căcat, denotă ignoranţă totală, dacă nu chiar prostie crasă. Facem pariu că dacă o companie occidentală trimite guvernanţilor români o cerere de permisiune de a construi o autostradă Constanţa-Timişoara pe banii lor, fără ca statul român să dea nimic, aceştia vor primi un răspuns de genul: Stimaţi domni, suntem onoraţi de intenţia dumneavoastră, dar în acest moment legislaţia ţării noastre nu are prevăzut nimic în acest sens. Vom purta discuţii în parlament în vederea promovării unei asemenea legi, şi în urma unui referendum organizat la data stabilită de comisia specială ce se va întruni în baza unei OUG, ce va fi emisă de guvernul ales în urma alegerilor parlamentare, ce vor avea loc la o dată pe care vă vom comunica, sperăm că doleanţa dumneavoastră va fi îndeplinită. Cu stimă, bla, bla ,bla..semnătura indescifrabilă şi ştampila.
SI EU AM VRUT ANUL ASTA SA ACHIZITIONEZ UN SISTEM FOTOVOLTAIC DAR M-AM TAMPONAT DE EXACT ACELE PROBLEME MAI SUS MENTIONATE
Domnule arh. Albin Toth, sincere felicitari! Pe scurt, ceea ce vi se intampla dumneavoastra in legatura cu casa pe care ati realizat-o in judetul Arad are mai multa cauze, din care mentionez numai doua: 1) Aplicarea „Legii selectiei inverse” , o „Lege” neelaborata si nevotata de Parlament, dar care este aplicata frecvent in institutiile publice din tara noastra si prin care oamenii nu sunt promovati pe baza competentelor demonstrate, ci invers. 2) Existenta „sabotilor”, adica acei salariati, tot din institutiile publice, care in loc sa-si faca treaba conform atributiilor de serviciu cauta, mai mult sau mai putin voit, sa „franeze” activitatea acestor institutii.
In rest, va doresc succes, pe care-l veti avea cu siguranta, dar nu se stie cand.
Solutia draga domnule este sa renuntati la furnizorul Enel cu totul.In sfarsit legislatia romana permite schimbarea lor.Din ce stiu pe Bucuresti cei de la Digi au implementat o solutie de achizie de energie verde de la producator.si in afara de Digi mai sint inca 4 furnizori cu care puteti sa discutati.
Dragi comentatori,
ma bucur si multumesc inca odata pentru suportul moral.
Am insa si o rugaminte activa. Cautam un Avocat in Romania, care se simte informat in acest domeniu, doreste sa se lupte cu morile de vant … si are sansa sa devina celebru intr-o cauza perfect morala (o raritate pt. avocat;-).
Desigur ca trebuie sa respectam perioada legala de raspuns la reclamatia noastra.
Vom vorbi noi cu cativa, d-le Toth… si sigur vom gasi! 🙂