[ACTUALIZARE] „Combinația” cu dejecții a lui Bimbo din Livada a fost retrasă de pe ordinea de zi a C.L.M. Arad

bimbo iosif
Distribuie:
[ACTUALIZARE] (ora 12.30):

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Contractului pentru acordarea dreptului de superficie, uz și de servitute de trecere către Comuna Livada, asupra unor bunuri proprietate publică a Municipiului Arad a fost retras de pe ordinea de zi în ședința CLM Arad.

Inițiatorul proiectului, viceprimarul Lazăr Faur, este cel care a recurs la acest gest, propunerea fiind votată, în unanimitate de consilierii locali. Decizia a fost luată având în vedere discuțiile pe care le-a generat în spațiul public acest subiect.

Nu se renunță la această struțo-cămilă 

Retragerea proiectului de pe ordinea de zi, nu înseamnă că se renunță la această struțo-cămilă. Într-o ședință CLM viitoare va fi reluată dezbaterea acestui proiect, cel puțin așa au stabilit astăzi consilierii locali.

***

[TITLUL INIȚIAL] (Ora 10.00): TUN de 800.000 de euro, cu și din DEJECȚII „marca BIMBO”: cum e pe cale CLM Arad să gireze transformarea cartierului Grădiște în conducta de epurare a comunei Livada (4000 de locuitori)!

Iosif Bimbo, primarul-măscărici al comunei Livada (despre care am tot scris… până l-au mai ales ai lui o dată) a făcut ce-a făcut și s-a procopsit cu un excedent bugetar de 800.000 de EUROI – ceea ce, conform standardelor sale pe stil Vasile din „Las Fierbinți” înseamnă că sunt ai lui încă dinainte de a-i împărți.
La ora la care discutăm, deja i-a și împărțit, iar în Consiliul Local Municipal se discută dacă să i se aprobe sau nu racordarea canalizării comunei Livada la străzile din Nordul cartierului Grădiște – zona „Grădina Poștei”… ceea ce, scurt și concis, înseamnă că toate dejecțiile celor 4000 de locuitori ai comunei lui Bimbo vor intra în Arad prin Grădiște (intersecția străzilor Vișinului cu Ioan Slavici – pe care le vor și distruge), vor traversa o jumătate din Arad până la Stația de Epurare de pe Bodrogului … și toate astea pentru că Bimbo n-a avut chef portofelul lui să acceseze 7 milioane de Euro – bani europeni ca să-și facă stația lui de epurare, din pragmatic-subiectivul motiv că pe ăia nu-i putea împărți.
Discutând în argou problema, pe marginea șanțului vorbind, Bimbo din Livada se cacă în Grădiște și mai face și bani din asta. (L.V.)

Sobru, pe legislație vorbind, lucrurile stau după cum urmează:

Pe ordinea de zi a ședinței CLM Arad de vineri, 10 iunie, a fost introdus proiectul de hotărâre privind aprobarea Contractului pentru acordarea dreptului de superficie, uz și de servitute de
trecere către Comuna Livada, asupra unor bunuri proprietate publică a Municipiului Arad.

Acest proiect, inițiativa Viceprimarului Municipiului Arad, Faur Lazăr este unul controversat și există argumente solide pentru a nu fi votat. Dar ce l-a determinat pe viceprimar să-și asume acest proiect? Sau cine? 
Argumente pentru a nu fi votat:

În primul rând, nu s-a respectat termenul de 30 de zile, prevăzut de lege, pentru transparența decizională.

În al doilea rând, nu s-a organizat o dezbatere publică deși vorbim despre o decizie care poate afecta locuitorii cartierului Grădiște și parte din locuitorii municipiului Arad. Este vorba despre conectarea canalizării menajere a unei comune cu aproximativ 4.000 de locuitori aflată în plină dezvoltare.

În al treilea rând, acordarea dreptului de superficie, uz și servitute de trecere se realizează fără acordarea de garanții din partea beneficiarului, respectiv UAT Livada. În cazul apariției unor probleme cauzate, de exemplu, de către constructorul care va fi desemnat de către UAT Livada nu este reglementată în niciun fel modalitatea de rezolvare și nu există constituite garanții.

Totodată, dacă din lipsa finanțării străzile cedate vor rămâne sparte sau neasfaltate nu există niciun un fel de garanție că UAT Arad, în calitate de proprietar, își va recupera pierderile.

Un aspect important, care ar trebui analizat din perspectiva legalității

este faptul că UAT Livada a alocat ilegal 800.000 de euro, în bugetul pe 2022, pentru lucrări în cartierul Grădiște fără a avea acceptul UAT Arad! Acești bani au fost economisiți de câțiva ani.

Această sumă nu este suficientă pentru a realiza toată rețeaua din Grădiște, și s-ar impune accesarea unui credit.

Ce se întâmplă dacă lucrarea va stagna, cu străzile sparte, din lipsa finanțării? Cine va răspunde? Ce le va spune primăria Arad cetățenilor care locuiesc pe acele străzi?

În al patrulea rând, Certificatul de Urbanism, emis de către CJ Arad, care este atașat proiectului de hotărâre este expirat din data de 03.06.2022 și nu mai poate fi prelungit fiind emis la 03.06.2019. Astfel, consilierii municipali Nu pot vota pe baza unui document care nu mai este în vigoare, trebuie emis un nou Certificat de Urbanism.

Mai mult, nu s-au prezentat avizele enumerate în Certificatul de Urbanism. Doar dacă există toate avizele enumerate în Certificatul de Urbanism se poate decide oportunitatea acordării dreptului de superficie.

Este cel puțin dubios să se acorde dreptul de superficie pe 99 de ani în cazul unor bunuri din domeniul public al municipiului Arad.  Superficia se utilizează în dreptul privat. Pe de altă parte, există si un dezmembrământ al domeniului public, al acelor străzi.

Există un accept al Companiei de Apă de a se face conectarea în cartierul Grădiște prin investiții ale UAT Livada în acea stație de pompare dar ce se va întâmpla pe traseul pană la stația de epurare aflată lângă aeroport?

Canalizarea menajeră, pe acest traseu, presupune mai multe stații de pompare. Ce se întâmplă dacă una va ceda fiind vorba despre un debit suplimentar generat de 4.000 de persoane minim?

Se va continua să se acorde dreptul de superficie și pentru alte zone? Va avea Livada fonduri pentru a moderniza tot traseul? Va investi municipalitatea din banii arădenilor pentru cei de la Livada?

Totodată, în adresa anexată proiectului de hotărâre, se atenționează UAT Arad că nu există canalizare pluvială în Grădiște și pot apărea probleme foarte serioase. În aceste condiții este bine să se adauge un debit suplimentar substanțial?

Canalizarea din Livada

Există două variante, respectiv realizarea din fonduri europene prin intermediul ADIAC și al Companiei de Apă sau pe forțe proprii din banii comunei/credite/alte surse/proiecte guvernamentale. Valoarea investiției conform SF este de aproximativ 7 milioane de euro.

Pe varianta proprie este necesar acceptul UAT Arad prin conectarea în Grădiște și lucrări pe străzi ale municipiului Arad.

Varianta pe fonduri europene este întârziată dar este sigură și presupune doar o cofinanțare de 2%. În proiectul pe fondurile europene conectarea se face la un inel de canalizare care se va realiza pe traseul centurii municipiului Arad. Acest inel va prelua toate debitele care vin din zona metropolitană a Aradului și are descărcarea direct la stația de epurare de la aeroport.

Consiliul Local Livada a hotărât, în 17.02.2022, ieșirea din proiectul pe fonduri europene cu 7 voturi pentru și 6 împotrivă.

Ulterior, această hotărâre a fost atacată în contencios administrativ, pentru mai multe chestiuni legate de procedură iar în prezent se află pe rolul Tribunalului Arad cu un nou termen în 29.06.2022.

Falsuri și abuz – plângere penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad

În cadrul acestui proces s-a constatat că hotărârea în cauză a fost modificată schimbând conținutul a 2 din cele 4 articole.

Practic, persoane din cadrul UAT Livada au săvârșit infracțiunile de fals în acte, uz de fals si abuz în serviciu substituindu-se Consiliului Local Livada. S-a formulat plângere penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad și s-a deschis un dosar penal.

Referendum local la Livada pe tema realizării canalizării pe fonduri europene 

În data de 24.05.2022, cinci consilieri locali de la Livada (PSD, USR si Partidul Verde) au depus un proiect de hotărâre pentru realizarea unui referendum local pe tema de interes major pentru comunitatea locală, respectiv realizarea canalizării pe fonduri europene DA/NU.

Prima dată ar trebui realizat acest referendum și abia ulterior, în cazul unui răspuns NU majoritar, să se prezinte în fața CLM Arad cu această solicitare.

În plus, există depusă documentație pentru PUZ de către un dezvoltator imobiliar care dorește să construiască, pe 37 de ha, în zona Grădina Poștei.

În acest context, cum va funcționa canalizarea în cartierul Grădiște după ce se vor conecta și noile construcții dacă există traseul realizat?

În 2020, Compania de Apă a spus că nu este posibilă conectarea la rețeaua din zona Grădina Poștei 

Chiar Compania de Apă, într-o corespondență din anul 2020 (de pe vremea când director era  Bănățean), spune că nu este posibilă conectarea la Grădina Poștei și în zonă!

 

 

Proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi de vineri, 10 iunie, a CLM Arad:

Bimbo BULLSHIT – Hot. 14. CLM. din 10 iunie, 2022 by www.criticarad.ro on Scribd

Articole asociate:

O documentează CURTEA DE CONTURI: Primăria Comunei LIVADA este SIFONĂRIA lui BIMBO!

Dacă crezi că le-ai bifat pe toate, simte-o pe asta: Bimbo, măscăriciul din Livada, s-a FOTOȘOPAT pe coperta unei reviste glossy… așa că se recomandă ca PRIMAR-JURNALIST!

Dacă era după BIMBO, Căminul Cultural din Livada devenea primul Centru de Carantină pentru CORONAVIRUS neautorizat nici măcar de ISU, iar deasupra comunei survolau avioane F16! [FOTO / ACTE]

Categorie: Administrație
Etichete: canalizare Livada, cartier gradiste arad, Compania de Apa Arad, Grădina Poștei, primaria arad, primaria livada, „Stație de Epurare
Distribuie:
Articolul anterior
Programul RETIM valabil pentru a doua zi de Rusalii. Față de programul obișnuit există o mică schimbare pentru Nădlac, Pecica și Sântana
Articolul următor
A fost înregistrat la DNA Bacău un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie