ANDREI ILISIE: UN COPIL SFIDEAZĂ VÂRSTA

andrei ilisie coperta carte
Distribuie:

Arădeanul ANDREI ILISIE, elev în clasa a VII-a la Liceul Național de Informatică din Arad a publicat o carte de 200 pagini, format B5, la o editură ieșeană, scrisă în totalitate în limba engleză, cu titlul Frosty and Chappie (2024). Cartea este ilustrată cu desene ale unei colege de clasă, eleva MARIA ROPAN, un autentic talent artistic, concepând „tablouri” științifico-fantastice în imagini grafice sugerate de conținutul textului. Totodată, coperta volumului îi aparține, demonstrând capacitatea sa de esențializare, de reprezentare estetică și de simbolizare a unor scene, descrise de Andrei prin cuvinte. Textul englezesc este elaborat sub coordonarea profesoarelor Diana Cordoș și Florina Păsculescu, un exemplu pedagogic pentru calitatea relației dintre cadrul didactic și elevi. Doi elevi de 14 ani, pasionați de creativitate, au generat o carte de ținută, cu o valoare incontestabilă, care onorează familiile copiilor, profesorii liceului, precum și instituția școlară în care învață.

coperta carte andrei ilisie


Cum s-a ivit o asemenea carte?

Care sunt stimulenții care au declanșat talentul lui Andrei de a scrie o carte originală, provocatoare și …inedită. Are doar 14 ani și scrie o carte de 200 pagini, în limba engleză. Angajat într-un proiect, intitulat Serenity Land (Tărâmul fericirii), coordonat de Margareta NERON, menit să creeze un loc pe pământ cuprins de fericire, bunătate și concordie, Andrei și alți colegi de clasă s-au mobilizat să creeze, după imaginație, un spațiu mirific în Parcul Național Lunca Mureșului. A fost prilejul lansării proiectului, cuprinzând alcătuirea tărâmului (scheme, hărți, trasee), prezentarea cărții Margaretei, Serenity Land (în română – engleză), vizionarea unui videoclip inspirat din acțiunea cărții și o scenetă în care Andrei ILISIE juca în rolul Regele Edmond. S-a îmbrăcat în ținută de gală, alături de alți copii, ei înșiși încântați de a fi elfi, zâne, zâni, Miriam, zâna cea bună: „Tărâmul SEREN, imaginat de Margareta NERON, este locuit de elfi, zâne și zâni, fiind un spațiu al bunătății, iubirii, adevărului, un fel de Rai binecuvântat de Dumnezeu.”. Așa că „cei care doriți să intrați, scuturați-vă toate, dar toate gândurile rele, invidia, mânia, ura, chiar orgoliul. Aici se află Grădina Universului, un târâm (spațiu) seren (îngeresc), de poveste, fermecat, locuit de elfi (ființe ale candorii, purității și grației), de mici zei, de Zâna Miriam și Regele Edmond, micuțele ființei ce stăpânesc atmosfera de rai din Grădina Universului sau Serenity Land, adică pământul seninătății, calmului, liniștii. (din fr. sérénité, lat. serenitas)”, scriam în recenzia acestei cărți.


Să revenim la povestea fantastică Frosty and Chappie.

Andrei concepe, conform relatării mamei, Anca Ilisie, „aventurile lui Frosty și Chappie într-o lume fantastică”. Personajul Frosty e prietenul Reginei Gheața, alcătuit de aceasta sub forma unui „om de zăpadă”. Chappie e un robot, creat de dr. Mr. Light. Eșuând în dorința lor de a reinstaura bucuria, fericirea și dragostea în regat, cele două creaturi fantastice pornesc în căutarea unui viteaz spre a înfrânge Monstrul Sufletelor Pierdute. Peripețiile vor fi prezentate în următorul volum, pentru că „imaginație și creativitate există”.


Gestul lui ANDREI ILISIE de a scrie o carte impresionează.

Copilul scrie matur, cu multă pricepere, degajând o imaginație alintată de fantastic, în stilul scriitoarei J. K. Rowling, autoarea ciclului romanesc Harry Potter. Fantezie și fantazare, personaje închipuite, întâmplări bizare, situații controversate ș.a. sunt cuprinse în acțiunea romanului Frosty and Chappie, având temeiuri pentru a anticipa pentru tânărul, foarte tânărul scriitor un reviriment care va anima peisajul artistic al literaturii. Secondarea de către colega sa de clasă, Maria ROPAN, o talentată artistă grafică, cu o imaginație spectaculoasă și un simț fantezist al culorilor, creatoare prin excelență, confirmă valoarea de excepție a virtuților sale de artist plastic.

andrei ilisie


Cartea lui Andrei ILISIE este o realizare excepțională, fiind un caz unic în cultura românească. Debutul unui copil de 14 ani cu un volum atât de complex, cu acțiune fantezistă și personaje construite creativ, cu pasiunea sa pentru frumusețea cuvântului, cu dragostea pentru lumea cea bună imaginată devine un model de gândire pozitivă, axat pe aspirația generației sale înspre liniștea, bucuria, pacea dintre oameni și speranța într-un tărâm al fericirii universale. Felicitări distinsului adolescent, familiei sale și profesorilor care se ocupă de devenirea sa artistică. Volumul următor va confirma credința în valoarea demersului său editorial. Povestea continuă…


 

Categorie: Recenzii
Etichete: ANDREI ILISIE, Carte ilustrată, carte pentru copii, Frosty and Chappie, MARIA ROPAN
Distribuie:
Articolul anterior
UN ARDELEAN LA KINGSWAY HOUSE (XXI). INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ vs. ARTIFICIALITATEA INTELIGENTĂ (1)
Articolul următor
OTP BANK părăsește România. Negocierile cu Banca Transilvania pentru preluare sunt aproape de final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie