„Patruzeci și cinci de inimi îmi bat în piept” este cartea-debut a Elenei Ilash, sculptoriță, dar și poetă clujeană. Lansarea a avut loc vineri după-amiază, în Parcul Eminescu. Pentru artistă, evenimentul a însemnat un prilej de bucurie.
Criticul literar Lucia Cuciureanu a fost și ea prezentă în cadrul lansării. Ea apreciază poeziille autoarei, considerând că Elena Ilaș este genul de autoare care caută să-și exprime emoțiile. O poetă de „natură” spune ea, a cărei poezie este încărcată de „patos”. Prin poezia ei, Elena crează un oximoron – adică ea caută să exprime imagini puternice.
Întrebată despre originea impulsului său de a scrie, Elena Ilash spune că lucrările ei vin din dorința de a verbaliza sentimente încă neexprimate. Autoarea mărturisește că este genul de persoană care gândește vizual. Adesea compară ceea ce simte cu ceea ce vede, asemănând sentimentele cu o anumită imagine.
„Din noi vor crește acum grădini de iriși
Limbile lor vor fi limbile noastre
Vom cânta imnuri albastre, violet și negre –
Dar pentru că pasul tău a fost pe altă cărare
Ei au devenit fier ruginit (…)”
Fragment din poezia „CÂND CRESC IRIȘII”, parte a volumului „Patruzeci și cinci de inimi îmi bat în piept”.
Prefața volumului de poezie este scrisă de Ion Mureșan, poetul clujean care a publicat zeci de volume, atât în țară cât și în străinătate, pentru unele dintre ele fiind și premiat de Uniunea Scriitorilor sau Academia Română, aflându-se și printre laureații Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”.
În prefața cărții, Ion Mureșan apreciază faptul că autoarea, are „dublă vocație”, și se exprimă atât „prin mână”, cât și „prin cuvânt”. Cartea Elenei Ilash nu este numai o simplă culegere de poezii, având și ilustrații realizate de autoare însăși, fiind o carte-obiect.
Volumul numără o selecție de aproape 50 de poeme, iar Elena Ilash, intenționează să mai publice în continuare și alte volume de poezie.
Evenimentul a fost parte a Simpozionului de sculptură de la Arad, organizat de Hub-ul cultural mARTA.