OPORTUNITĂȚI ESTETICE PENTRU ARAD

cetatea aradului
Distribuie:

ARAD, frumosul oraș de pe Mureș, râul care-l cuprinde cu o generoasă buclă în formă de omega, dispune încă de numeroase oportunități estetice, care l-ar face atractiv și mai turistic. Ne plângem că Arad este un sat mai mare („capitală de județ”), că nu prea ai ce face în timpul liber, că nu se întâmplă mai nimic sau foarte rar în vreun week-end, că Primăria nu are bani pentru așa ceva, că nu există proiecte, că dacă se face ceva, estetizarea n-are noimă (vezi și fiarele ruginite care simulează omagiu unirii) etc.

Arădenii așteaptă de un sfert de veac împlinirea promisiunilor (electorale) ca Cetatea să devină un PUB cultural si să fie un loc al cetățenilor, după cum Mureș să fie un loc de agrement, iar Domeniul Ceala să fie convertit într-o frumoasă Grădină zoologică ori să adăpostească un Muzeu etnografic. Iată, am numit doar trei oportunități ale urbei noastre pentru a fi estetizată, convertite în oferte de cultură ale autorităților: Cetatea Arad, Mureșul/ malurile râului și Domeniul – Pădurea Ceala.


Să luăm bunăoară Malurile Mureșului.

Nu mă refer la locurile care au fost scoase din sălbăticie și tufăreală, cum ar fi Frumosul Parc pentru copii (recent devenit spațiu de
agrement și de joacă în zona Micălaca), Parcul Europa, Terenurile de tenis, Ștrandul, Parcul Chinologic. Cele pomenite mai sus și altele sunt realizări în folosul arădenilor și pot fi trecute la faptele BUNE ale Primăriei. Exisă încă numeroase oportunități care ar face din Malurile Mureșului spații pentru agrement și pentru a deveni utilități publice.
Între cele două poduri (Decebal și Traian), pe stânga râului Mureș, se regăsește ruina unei foste baze sportive (fosta „Abed”), năpădită de bălării, cu construcții abandonate, cu niște terenuri sportive (tenis, fotbal, volei) improvizate, loc de depozitare a gunoaielor și
spațiu sălbăticit. Iarna, un locșor devine patinoar, ceea ce asigură o mare afluență de copii și tineri pentru patinaj și atmosferă. Cu puține investiții financiare, ar putea deveni o bază sportivă generoasă și zonă estetică-sportivă pentru arădeni. Mai încolo, e un spațiu asfaltat, folosit de aventurieri pentru scârțâitul cauciucurilor.

Continuând, dincolo de Parcul Chinologic, urmează un spațiu care ar putea amenajat ca Parc tematic sau chiar ca o bază sportivă complexă. Pe partea cealaltă, dincolo de terenurile de tenis, există, de asemenea, un spațiu abandonat, unde se ascund homless ori cei care au vreun secret erotic. Așteptând ca Cetatea să fie atribuită arădenilor (ca un foarte atractiv obiectiv turistic), între Mureș și Cetate e un spațiu verde unde s-ar putea amenaja un Parc în aer liber cu tehnică militară învechită: tancuri, tunuri, transportoare blindate, camioane etc., foarte atractive pentru copii (după modelul muzeului locomotivelor de la Reșița ori Parcul Aventura
de la Orăștie).

Pădurea Ceala – acum parc rezervat – ar putea fi amenajată ca Grădină zoologică sau Muzeu etnografic sau Ofertă turistică pentru trasee tematice, cu ghid, spații de relaxare, plimbări cu barca ori cu mașini deschise, trenulețe pentru copii etc.

Ceea ce am semnalat constituie doar o provocare. Alte proiecte, sugerate Primăriei, pot corecta sau completa dorința noastră de a converti Arad într-un oraș atractiv, unde oamenii ar beneficia în timpul liber de relaxare activă și de socializare.


 

Categorie: Opinii
Etichete: Arad, cetatea aradului, Malurile Mureșului, padurea ceala, parcuri, zone de recreere
Distribuie:
Articolul anterior
[Profile în câteva linii] LAZĂR FAUR      
Articolul următor
Artista vizuală Elena Ilash a lansat volumul de poezie „Patruzeci și cinci de inimi îmi bat în piept” cu ocazia Simpozionului de sculptură de la Arad

1 comentariu. Leave new

  • un frumos PUB este deja, ca ceea ce a ramas din zona de agrement de la „poalele cetatii” dupa viziunile vizirului (nu poate fi numit faraon) nu poate aspira la mai mult.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

HARAKIRI ROMÂNESC

Termenul, știm cu toții sugerează la prima vedere o sinucidere a unui japonez care nu suportă umilința. Deci, e o chestiune de mândrie. Care are în final moartea voită a…
emil vancu

[Profile în câteva linii] EMIL VANCU

L-am cunoscut pe EMIL VANCU în aprilie 1990, când regretatul scriitor arădean FLORIN BĂNESCU înființase împreună cu noi publicația „Sănătate și cultură”. EMIL VANCU era entuziast și vocal, vădind un…
uta vali viski

CRITICILOR MEI…

  Eu scriu la „Critic” și o fac cu aceeași pasiune ca peste tot unde am publicat de 30 de ani încoace. În „online” sunt doar de un an și…
virgil florea

CONFUZIE ȘI ÎNDOIALĂ

Două surori. Nedespărțite. Nu apar la bine. Doar la rău. Confuzia este doar un mijloc. O stare. Rareori un scop. Noi nu o căutăm în mod deliberat. De obicei, alții…