Evenimentul trist al morții Reginei Ana a României este, printre altele, un prilej de a rememora momente din viață la care, unii dintre noi, am fost părtași. Nu sunt mulți cei care, în anii ”90 la Lipova, au avut, pot spune curajul, de a organiza primirea familiei regale aflate, pentru prima dată de la plecarea din țară, într-o vizită așa-zis oficială și de o mai lungă durată în România. Unii dintre noi eram prea tineri atunci și aveam puține, spre deloc, informații istorice despre familia regală. O istorie îngropată și neatinsă a manualelor de istorie la care am avut acces. Frânturi rupte din contextul istoric și servite, cu porția, ca o rație comunistă menită să ne epureze conștiința.
Chiar dacă în acest material intenția este apreciativă la adresa unor oameni și personalități care, în primii ani după Revoluție, au câștigat războiul ideologic încrâncenat cu rănile istoriei comuniste și au organizat primirea Familiei Regale în România, la Lipova, nu pot totuși să nu amintesc tangențial de primul demers de revenire în ţară, pe care Regele Mihai îl iniţiase în 1990. În 3 aprilie 1990, după 43 de ani de exil, acesta anunţa că intenţionează să-şi petreacă Sărbătorile de Paşte în România. Cererea i-a fost însă refuzată opt zile mai târziu, atunci când Guvernul Roman îi propunea „diplomatic” regelui să-şi amâne vizita. Prima revenire din exil urma totuşi să aibă loc, în decembrie 1990, dar, a rămas ca o pată rușinoasă pe obrazul noii Românii așa-zis democratice. La 25 decembrie 1990, membrii familiei regale aterizau în România pe Aeroportul Otopeni, cu paşapoarte daneze. Autorităţile le acordaseră o viză de 24 de ore, însă, în drum spre Curtea de Argeş, forţele de poliţie au organizat o ambuscadă pe Autostrada Bucureşti – Piteşti. Regele Mihai şi suita Sa au fost duşi sub escortă armată pe Aeroportul Otopeni. Şi de acolo, din nou, expulzaţi.
Vizita Reginei Ana în județul Arad a fost, printre altele, un pas important spre ecumenismul religios în contextul în care, încă având sechele din regimul în care a fost interzisă, Biserica (indiferent de cultul religios) nu-și regăsise încă libertatea și lejeritatea ideologică nici înlăuntrul său și, mai mult, nici în relația cu proprii credincioși și chiar cu noul stat democratic. Despre frica, generalizată în acea perioadă, de a exprima măcar simpatie pentru Regele Mihai și pentru Familia Regală, nu vreau să mă exprim în detaliu acum. Mă rezum la a vă reda integral scrisoarea , datată 02 august 2016, transmisă Protopopiatului Ortodox Lipova, de pastorul Staiu Teodor Gheorghe- teolog, scriitor și profesor de psihologie aplicată la Colegiul Teologic Smirna – Cluj care a fost unul din principalii organizatori ai primirii Familiei Regale la Lipova.
„Întrucât Sfinţia voastră aţi primit-o pe Majestatea Sa Regina Ana a României cu ocazia celor două vizite la Lipova şi aţi fost alături de mine, un principal organizator al primirii Majestăţilor Lor Regale, mă simt obligat ca în aceste triste clipe în care Majestatea Sa Regina Ana a României a plecat dintre noi, să vă trimit câteva ilustrate din timpul vizitelor regale petrecute la Lipova ( Biserica ortodoxă Lipova și Biserica ortodoxă Radna) în amintirea acelor clipe de neuitat. Sunt convins că în aceste zile de doliu, Sfinţia voastră vă veți aminti în Sfânta Biserică pe care cu sfinţenie şi cu dreptate o slujiţi, despre acele clipe de neuitat. Sunt convins că-i veţi pomeni în rugăciuni atât pe cei ce pleacă dintre noi – pe Majestatea Sa Regina Ana a României, cât şi pe noi nevrednicii credincioşi care ne-am străduit să onorăm oraşul Lipova pentru atunci dar şi pentru istorie şi să facem onoare CASEI REGALE A ROMÂNIEI printr-o primire pe măsură. Atunci, la acea vreme, v-aţi asumat o foarte mare responsabilitate şi v-aţi achitat cu mare cinste şi cu mult efort de tot ce a fost legat de organizarea acelor extrem de frumoase acţiuni ale vizitei regale. Eu personal vă mulţumesc și vă port în inima mea, mă rog pentru Sfinţia Voastră şi vă transmit cele mai sincere şi mai calde urări de bine!
Vă asigur că dragostea mea este şi va rămâne cu voi. Cu dragoste frăţească şi deosebit respect Pastor zonal- Dr. Staiu Teodor Gheorghe”.
Semnificația istorică a vizitei Reginei Ana la Lipova în anii ”90
Ca să înțelegem de ce este important, pentru istoria noastră recentă, evenimentul vizitei regale la Lipova nu trebuie decât să amintim o scurtă cronologie regală, din perioada 1992 – 2011. Și asta numai pentru a ne clarifica, măcar cu noi înșine, iluzia unei democrații câștigate în Revoluția din 1989.
-9 noiembrie 1993 – Într-o declaraţie publică, Regele îşi anunţă dorinţa de a veni în ţară. MAE refuză să-i acorde viza de intrare.
-7 octombrie 1994 – Familia regală aterizează pe Aeroportul Otopeni pentru a participa la un simpozion istoric. Avionul a decolat fără ca Regele să fie lăsat să păşească pe teritoriul României.
-11 noiembrie 1994 – PDSR cere MAE să-l declare pe Rege persona non grata.
-3 februarie 1997 – PNCŢD consideră că Regele poate reveni în ţară fără condiţii prealabile.
-1 martie 1997 – Mihai I revine în ţară.
-2 martie 1997 – Regele primeşte un nou paşaport românesc.
-4 martie 1997 – Regele Mihai şi preşedintele Emil Constantinescu ajung la un acord privind promovarea de către fostul suveran a intereselor României pe lângă ţările membre NATO.
-1997 – Familia regală vizitează, pe rând, Aradul, Mănăstirea Suceviţa şi Catedrala Metropolitană din Iaşi.
-18 mai 2001 – Familia regală soseşte în ţară, unde participă la un dineu, la invitaţia preşedintelui Ion Iliescu.
-martie 2003 – Regele Mihai îi înmânează premierului Adrian Năstase distincţia „Omul anului 2003″, din partea Revistei „VIP”.
-22 iunie 2011 – Preşedintele Traian Băsescu: „Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României din partea Regelui”.
-20 septembrie 2011 – După un întreg scandal, Parlamentul României decide să îl invite pe Regele Mihai într-o şedinţă solemnă dedicată zilei sale de naştere.
Galeria foto: arhiva personală a pastorului și a Asociației Amicii Regelui și ne-a fost pusă la dispoziție în cadrul acestui material.