Cometa Diavolului se îndreaptă către noi

cometa diavolului se îndreaptă către noi
Distribuie:

Cometa 12/P Pons-Brooks poate fi vizibilă cu ochiul liber în aprilie și apoi din nou în iunie pentru prima dată în 71 de ani. Cometa Diavolului nu prezintă niciun pericol pentru Pământ.


În următoarele săptămâni, privitorii stelari au posibilitatea de a zări o cometă cu „coarne”, despre care se spune că este mai mare decât Muntele Everest.

Astronomii anunță că cometa 12P/Pons-Brooks devine din ce în ce mai strălucitoare pe măsură ce se deplasează spre est între galaxiile Andromeda și Pisces. Apărând pe cerul Pământului pentru prima dată în peste 70 de ani, oricine vrea să-l vadă ar trebui să știe câteva lucruri pentru a evita dezamăgirea.

Cometa este de așteptat să fie vizibilă la diferite intensități pe tot parcursul lunii martie, începând cu apariția în binocluri și telescoape, apoi vizibilă cu ochiul liber până la sfârșitul lunii. Acesta va atinge luminozitatea maximă la începutul lunii viitoare, ajungând la cea mai apropiată orbită de soare înainte de o eclipsă totală de soare pe 8 aprilie.


La sfârșitul lunii iulie 2023, cometa a suferit o explozie, eliminând o mulțime de gaze și praf și crescând in luminozitate de aproximativ 100 de ori, sărind de la magnitudinea 17 la magnitudinea 12 peste noapte. Astfel de explozii sunt aleatorii, imprevizibile și nu foarte comune, deși cercetătorii au remarcat că Pons-Brooks în special a manifestat astfel de comportamente anterior, de mai multe ori pe orbită.

Această explozie a determinat corola cometei să se distorsioneze într-o formă de potcoavă sau de ,,coarne”, cu un centru întunecat și aripi sau vârfuri luminoase. Prin urmare, multe mijloace de comunicare au numit-o cometa Diavolului.

După explozie, cometa s-a așezat din nou și luminozitatea sa a rămas constantă până în luna aceasta, când a explodat din nou, aducând înapoi coarnele.

Astronomii nu sunt complet siguri despre cauza coarnelor, dar cred că ar putea fi din cauza faptului că această cometa emite gaz și praf inegal.


Poate exista o zonă a suprafeței care nu emite abur, așa să spunem, astfel rămâne întunecată în timp ce zonele de fiecare parte a acesteia sunt luminoase. Sau poate este un efect de umbră, în care materialul mai dens sau chiar topografia din centrul cometei pare să blocheze o parte din materialul luminos din spatele său din punctul nostru de vedere. Orice ar fi cauza, este interesant din punct de vedere științific, deoarece este intrinsec cometelor și structurii sale unice. Dar cu siguranță nu este malefic!


Surse: 


Articole Similare:

 

Categorie: Științe
Etichete: Cometa, Diavolului, NASA
Distribuie:
Articolul anterior
ROMÂNIA ABUZATĂ | Elevul de 17 ani din Lupeni care a mers la școală un pistol cumpărat online a fost exmatriculat
Articolul următor
Neil Young se întoarce pe Spotify, la doi ani după ce a scos muzică în semn de protest față de podcastul lui Joe Rogan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…