Concluzia unei vizite de 3 ore în sediul DSP Arad: Ministerul Sănătății nu-și asumă să tranșeze atmosfera conflictuală din această instituție

dsp arad catana penzes
Distribuie:

Sunt de notorietate evenimentele care se petrec în DSP Arad. De vreun an încoace, le știe toată lumea, au fost imagini și filmări viralizate pe plan local și național, polițiștii au suficiente dosare deschise pe care trebuie să le gestioneze. Nu are rost să mai descriem seria incidentelor, pentru reîmprospătarea memoriei se pot (re)citi articolele asociate.

În lumina ultimului eveniment, petrecut în ziua de 09 ianuarie, când directorul instituției, Cecilia Irimie, după ce  i-a smuls telefonul din mână directorului economic Iuliu Penzes,  a fost agresată și a fost nevoie de intervenția polițiștilor, la invitația lui Iuliu Penzes am fost vineri, 12 ianuarie, de la ora 07.30 la sediul DSP Arad. Am acceptat această provocare tocmai pentru a vedea cu ochii noștri comportamentul tuturor celor care sunt protagoniștii acestor scandaluri și pentru a „simți” atmosfera și relațiile interumane de la un loc de muncă al unor bugetari.


Pe scurt, experiența noastră de 3 ore în sediul DSP

La ora 07.30 am intrat împreună cu Iuliu Penzes în instituție. La intrarea în sediu acesta a oprit pentru semnarea în condica de prezență. În timp ce semna a apărut și Cătană Constantin, direct pus pe harță. L-a deranjat inclusiv prezența noastră în sediu, fără să fi anunțat înainte conducerea.

catana penzes

(Foto – Constantin Cătană și Penzes semnând condica)


Am fost urmați de Cătană până în biroul în care ne-a invitat Penzes, acesta continuând să ne întrebe pe un ton ridicat, din mers, ce căutăm acolo, cine suntem și de ce scriem rău despre el.

catana birou penzes

( Foto – Constantin Cătană în ușa biroului în care am fost invitați)


Am intrat în biroul în care ne-a invitat Iuliu Pensez și l-am rugat să ne descrie situația din punctul său de vedere. Acesta a reluat „istoria” conflictului, timp în care a semnat niște documente  despre care a afirmat că sunt urgente ca să poată fi efectuațe plăți (inclusiv salariile).

( Foto – Iuliu Penzes face poze documentele pe care le-a semnat)


După nici 5 minute, discuția a fost întreruptă de directorul instituției Cecilia Irimie, Constantin Cătănă și mai vreo două angajate care nu știm ce funcție/ calitate aveau. Aceștia ne-au solicitat să părăsim încăperea, pe un ton extrem de nervos și ne-au spus să mergem în biroul directorului dacă vrem să discutăm. Le-am replicat că după ce terminăm discuția cu Penzes, la solicitarea căruia ne aflăm acolo, o să dorim să discutăm nu numai cu cei din conducere și chiar și cu ceilalți angajați. Evident, după schimbul de replici contondente, am întrerupt discuția cu Penzes, am părăsit încăperea și ne-am oprit în holul instituției unde erau adunați toți angajații. Nu este greu de imaginat cum s-au derulat lucrurile. Toți urlând deodată, acuze din toate direcțiile, injurii, Penzes și Cătană simulând o nouă „agresiune” în biroul din care tocmai ieșisem, „agresiune ” de care nu mai era curios nimeni, toți rămânând pasivi în hol să-și strige doleanțele. Întrebarea noastră insistentă „vi se pare normal să se întâmple așa ceva și astfel să se desfășoare o activitate într-o instituție publică” a rămas fără răspuns… Fiecare avea doar oful său… Ce s-a putut totuși remarca, fiind de o evidență extremă, este faptul că întreg colectivul este nemulțumit nu numai de prezența lui Penzes în instituție, ci și de modul în care acesta își îndeplinește sarcinile de serviciu conform fișei postului și de maniera în care acesta relaționează cu colegii. De cealaltă parte, Penzes este și el nemulțumit de întreg colectivul, se simte marginalizat, sabotat în a-și îndeplini sarcinile și chiar hărțuit de Cătană. Pentru că nu s-a ajuns la nicio concluzie în urma discuției cu toți angajații, și pentru că intenția noastră nu a fost să oprim activitatea acestor bugetari și nici să escaladeze conflictul, am intrat în biroul directorului Cecilia Irimie pentru a-i asculta punctul de vedere.

În urma discuției cu aceasta, concluzia de bază ar fi doar că acest conflict nu va înceta decât prin intervenția Ministerului Sănătății care este singurul în măsură să ia o decizie.

La ieșirea din clădire, ne-a ajuns din urmă Cătană, unde preț de o țigară am avut o discuție scurtă, mai mult miștocărească. L-am întrebat „ce-i mai face șoldul” (cu referire la incidentul din parcare când susține că a fost lovit cu mașina de Penzes) și i-am spus să aibă grijă unde parchează (cu referire la incidentul cu flexul, când Penzes a tăiat lanțul să poată ieși din parcare fiind blocat de mașina lui Cătană), „de ce nu colaborează cu Penzes ca să fie liniște în DSP” ( ne-a spus doar că „ el habar nu are de nimic, nimic nu știe să facă” și „nu se poate colabora cu el” ), „de ce nu clarifică Ministerul situația asta conflictuală” ( ne-a îndemnat să întrebăm Ministerul) – acest moment de final al prezenței noastre la DSP am decis să-l facem public mai ales pentru angajații instituției care ne-au transmis printr-un mesaj (sms) că:  „se vorbește în DSP că nu a scris critic pentru că i-a cumpărat Cătană, că au stat de vorbă cu el în parcare, i-a văzut toată lumea”. Dacă sunt foarte curioși angajații ce am vorbit cu domnul Cătană în parcare, să-i solicite înregistrarea discuției pe care suntem convinși că o deține.

Astfel, după 3 ore în sediul DSP, am decis să plecăm, la fel de contrariați, de nelămuriți și de indignați cum am mers și mai facem doar sumare precizări

În primul rând, da am vorbit și cu Cătană, și cu directorul Cecilia Irimie, și cu Penzes ( și împreună și separat) pentru că asta trebuie să facem dacă tot scriem de activitatea instituției și de evenimente în care sunt implicați. Plus că sunt persoanele cu cele mai importante funcții în cadrul DSP.

În al doilea rând, nu este în responsabilitatea noastră să rezolvăm conflictul, nici să evaluăm activitatea profesională nici a lui Penzes, nici a lui Cătană, nici a oricărui angajat. Evaluările profesionale se fac la nivel de instituție, iar în cazul în care se constată că angajatul nu corespunde profesional, că „habar nu are ce trebuie să facă” pentru a-și îndeplini sarcinile conform fișei postului, singura soluție ar trebui să fie cea legală și normală: eliberarea din funcție a acelui angajat, oricine ar fi el și orice funcție ar ocupa. Dar asta se poate face doar instituțional, nu de către jurnaliști sau de opinia publică.

În al treilea rând, singurul motiv pentru care dăm importanță acestui subiect este că nu apreciem a fi ceva firesc ca într-o instituție publică să se desfășoare într-o asemenea manieră activitatea. Nu considerăm normal să fie nici angajați, nici menținuți în funcții oameni care nu corespund cerințelor activității, după cum nu considerăm normal ca o instituție publică să fie „decorul” unui film cu vendete personale între angajații săi.


Pentru că singura intervenție pe care mai poate presa să o aibă în acest context este să mai pună niște întrebări și să solicite niște explicații și de la entitatea direct responsabilă de activitatea DSP Arad, respectiv de la Ministerul Sănătății, în baza prevederilor Legii 544 privind liberul acces la informațiile publice am transmis către Minister următoarea solicitare și vom reveni cu actualizare în cazul în care ni se va răspunde:

Având în vedere

  • Repetatele incidente care au avut loc în sediul DSP Arad, între directorul economic Iuliu Gheorghe Penzes, directorul Irimie Cecilia și domnul Cătană Constantin, soldate chiar cu agresiune fizică
  • Comportamentul inadecvat la locul de muncă al tuturor angajaților DSP Arad și tensiunile din cadrul colectivului care afectează în mod direct activitatea instituției și imaginea acesteia în fața opiniei publice

vă solicităm a ne transmite următoarele informații de interes public:

  1. Dacă Ministerul Sănătății a luat vreo decizie în scopul clarificării situației din cadrul DSP Arad față de vreuna dintre persoanele implicate în incidentele repetate
  2. Dacă s-a luat această decizie vă rugăm să precizați împotriva cui și în ce constă aceasta.
  3. Dacă nu s-a luat deocamdată nicio decizie vă rugăm să ne precizați motivele.
  4. Dacă Ministerul Sănătății a evaluat activitatea anuală a directorului economic al DSP Arad în perioada 2021-2023 și care au fost rezultatele acestor evaluări.
  5. Dacă Ministerul Sănătății apreciază că această incapacitate instituțională sau lipsă de voință de a stopa situația conflictuală din DSP Arad este una de natură să pericliteze întreaga activitate a instituției.

Citește și:


 

Categorie: Reportaje
Etichete: Cătană Constantin, Cicilia Irimie, DSP Arad, Iuliu Penzeș, Ministerul Sănătăţii.
Distribuie:
Articolul anterior
Satanism sau mișcare de PR? Lil Nas X, acuzat de blasfemie în urma videoclipului piesei „J CHRIST”
Articolul următor
Din 37 de șoferi care au fost testați de polițiști în trafic pentru consum de alcool și droguri, doi „au căzut testul” și s-au ales cu dosare penale. Alți 74 de șoferi au fost sancționați contravențional

8 comentarii. Leave new

  • Catana….un om violent verbal și cu mania persecuției. Oricine nu e cu el e împotriva lui. Au plecat oameni capabili din DSP din cauza lui. Întărâta pe toata lumea, jigneste și se înconjoară de lingăi. Suferă ca nu mai este director și se milogeste la toate ușile sa îl numească iarăși. Distruge orice urma.de bun simt din oricine. Cum au zis niște angajați de acolo…”da-l în p..La mea, ca și-a făcut DSP srl…pe numele lui”

    Răspunde
  • Dar ministerul știe ca a numit director executiv un angajat venit prin transfer…cu calificativ…”3″??? Probabil de cât e de capabila a fost mutata la DSP și numita director…
    Cum spun romanii, cineva te lasă de rău și altcineva te ia de bun…
    Bine zici tu acolo Ioane…de catana de ce nu spune nimeni nimic? Ca doar „hai, curenteaza-ma pe mine”, sunt cuvintele lui de instigator(vedeți înregistrarea)

    Răspunde
  • Eu aș spune să părăsească toți circarii posturile in funcție, sa se scoată posturi vacante pentru următorii candidați, și uite așa se aplanează conflictele de gen grădinița de copii

    Răspunde
  • demisia toti plimbatorii de hartii ca nu fac nimic. Toti sunt pile politice ale lui Falca, mi-e greata!!
    nu aveti chef de lucru, contoale prin piete, magazine, etc. , lasati politica si plecati e mai bine pentru toata lumea!!

    Răspunde
  • OPRIȚI BĂTĂILE din DSP Arad. Cer Ministerului sa oprească ce se petrece acolo. Arădenii se tem și sa mai treacă pe strada respectiva

    Răspunde
  • Ce se intampla in DSP Arad de un timp incoace este strigator la cer! Sa ai pus director de DSP una care nici nu stie sa se exprime…venita prin transfer de la CAS Arad, cu nota 3 !!! la evaluarea anuala…sa ai circ zilnic creat de Cătană (trebuia scris cu c mic!) atat de mic este…un asistent complexat si frustrat care nu stie nimic, nimic (si un post de referent e prea mult pt el) doar sa instige, sa hartuiasca, sa jigneasca…un mare NIMIC! E JENANT! Si la oricare gradinita exista alta atmosfera!!!!!!! Oare MS ce face ?????? Treziti-va cu privire la DSP Arad

    Răspunde
  • Oare Penzes fotografiază statele de plată? Cu acordul cui? Ce face cu astfel de informații? GDPR ul știe?

    Răspunde
  • avatar of aradeanul get beget
    Aradeanul get beget
    23 ianuarie 2024 20:39

    Ce concluzie ati tras in urma vizitei?…nu va e clar ca acest limitat catana intretine atmosfera conflictuala? Cum acest individ e sefut de birou cand prin ordin de MS nu mai are drept??? La DSP Arad de ce nu se aplica legea??? Ca sa roada un osut. Ce e ratatul asta fara smecheriile care il caracterizeaza???? Sufera ca nu e director, linge usi pe la partide…suna disperat ca sa fie pus din nou de partid (oricare ar fi el. Vrea sa scape de Penzes care s-a prins ce face individul si acum vrea sa il execute cu orice pret!!! Asta e PROBLEMA DSP ARAD!!! De fapt si de drept

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie