DSP: Informații utile despre căpușe

capuse
Distribuie:

Fie că vă aflați acasă sau într-o drumeție, o mușcătură de căpușă poate reprezenta un pericol real pentru sănătatea dumneavoastră și necesită o atenție mai deosebită.


În Europa, bolile transmise de căpușe la oameni sunt următoarele: encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo. Aceste mici insecte se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile și păsări, de la care pot lua bacterii sau virusuri. Ele sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, inclusiv în numeroase locații populare pentru activități în aer liber și turism. Riscul este mai mare atunci când practicați activități în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeții, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare.

Pentru a evita sau reduce la minim expunerea la mușcături, există anumite măsuri simple de protecție:

– Folosiți plase de protecție pentru insecte la ferestrele locuinței
– Utilizați un produs insectifug
– Îmbrăcati haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi
– Informați-vă despre necesitatea vaccinării înainte de călătorii în afara țării
– Eliminați apa din locurile unde țânțarii se pot înmulți (containere vechi, vase de flori, anvelope uzate)
– Folosiți haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele
– Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți cu corpul de plantele din jur

Riscul de infecție este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. Deoarece
căpușele sunt foarte mici și de obicei, mușcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece ușor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlați cu atenție după ce ați vizitat locuri în care pot exista căpușe. Controlați tot corpul, acordând atenție specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului și capului.

În caz de mușcătură, notați data la care ați fost mușcat de căpușă și în perioada următoare fiți atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe. În cazul în care vă îmbolnăviți în termen de o lună de la data mușcăturii, trebuie să informați medicul despre data și locul acesteia.

Simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe

În cazul bolii Lyme apar febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, articulare, ganglionii limfatici se inflameaza si apare eritemul. In al doilea stadiu, daca nu se intervine, boala se raspandeste pe calea sangelui, printre simptomele acestui stadiu fiind cefalee, ameteala, nevralgii.

Foarte rar, poate aparea inflamatie a ficatului, tuse seaca, conjunctivita. In cateva luni de la infectare, pot aparea afectari cardiace. Ultimul stadiu este caracterizat de aparitia semnelor de artrita, daca nu se intervine cu tratament eficient.


Encefalita de căpușe afectează de cele mai multe ori creierul, uneori ireversibil. Este o infecție cu un debut al simptomelor după aproximativ patru săptămâni de la mușcătură. Printre primele simptome se numără febra, oboseala, cefalea și greața. Urmează în perioada imediată semnele meningitei și/sau encefalitei. Este absolut necesară spitalizarea.


Febra recurentă – simptomele își fac apariția în primele 18 zile de la mușcătură. Febra existentă durează între 3 și 6 zile, însoțită de diaree sau fotofobie. Pot apărea și afecțiuni neurologice, precum paralizii faciale sau hemiplagie. Rata decesului este foarte mică.


Febra hemoragică Crimeea-Congo este o infecție cu simptome ușoare, dar și cu agravarea până la deces, urmare unui sindrom hemoragic fatal, în procent de 10-40% din cazuri. Se poate transmite și de la om la om.

Simptomatologia este diferită în fiecare din cele patru faze ale infectării. Dupa faza de incubație, care durează între 3 și 7 zile, urmează faza prehemoragică, cu simptome întâlnite în alte infecții virale: febra, dureri musculare, articulare, conjunctivită, urticarie. Urmează faza hemoragică, scurtă, cu hemoragii conjunctivale, sângerări nazale, melena. Ultima fază, cea de convalescență, este caracterizată de tahicardie, puls slab, pierderea auzului, căderea părului.


 

Categorie: Sănătate
Etichete: bolile transmise de căpușe, căpușe, DSP Arad
Distribuie:
Articolul anterior
A ieșit trailerul la remakeul filmului „THE CROW” | Cine sunt actorii și de ce fanii originalului sunt dezamagiți
Articolul următor
PNL și-a validat candidații: Cionca pentru CJ, Bibarț pentru Primărie. Falcă e pe locul 16 pe lista comună pentru Europarlamentare

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…