[FARAD] „Pocalul. Despre fii și fiice” – filmul documentar care a surprins intimitatea unei familii de rromi și tradițiile acesteia

pocalul. despre fii și fiice
Distribuie:

„Pocalul. Despre fii și fiice” este un film documentar care intră în intimitatea unei familii de rromi dintr-o comunitate din Transilvania pentru prima dată în istoria filmului. Acest film subliniază caracterul de familie și avere.


Peli și Nina sunt un cuplu din această comunitate unde se aranjează alianţe matrimoniale sub niște criterii foarte stricte și tradiționale. Deși au deja o fată, cei doi tineri se străduiesc să aducă pe lume un băiat, familia punând presiune pe cei doi, altminteri căsătoria lor riscă să se rupă: doar băieții moștenesc blazonul familiei, pocalul.

pocalul. despre fii și fiice

Regizorii filmului sunt Cătălina Tesar și Dana Bunescu, iar filmul regizat de ele a câștigat „Cel mai bun documentar românesc- Astra 2023”


Dana Bunescu, regizoarea filmului documentar „Pocalul. Despre fii și fiice” și invitată la a 10-a ediție FARAD:

Am intrat în producția filmului în 2017 , Cătălina Tesar m-a invitat să văd un montaj de 3 ore din care eu nu am înțeles nimic.

Aceasta a declarat că felul în care era filmat atât de aproape de intimitatea lor era ceva unic. Filmul are atât o valoare antropologică cât și cinematografică.

Cătălina a intrat atât de adânc în acest nucleu, încât se pot observa elemente precum cel al femeilor care reacționează destul de puțin la aceasta opresie din partea bărbaților.

Presiunea pe care acestea o poartă cu ele care le afectează în plan psihic, dar și faptul că uită de solidaritate între ele. Preferă să rămână în comunitate în ciuda faptului că întâmpină misoginie și abuz decât să iasă din ea. Majoritatea nu ies din această situație pentru că, ieșind din comunitate, se simt pierdute, singure și vulnerabile.

pocalul-despre-fii-și-fiice


Tema pocalului a fost aleasă înainte?

D.B: Cătălina a prezentat valoarea și semnificația pocalului în comunitate. Thahtaiul (pocalul) reprezintă un motiv important al acestui film, acesta nu doar că simbolizează bogăția sau statutul familiei dar și trecutul acestora.


Persoanele care au apărut în „Pocalul. Despre fii și fiice” l au văzut înainte să fie gata?

D.B: Nu, l-au văzut doar după ce a fost gata. Nina l-a văzut la Festivalul de film din Sibiu iar Peri prin live pe camera Ninei pentru că era plecat în străinătate.La Cluj-Napoca au fost invitați Costică și Peri.


Ce s-a întâmplat cu cuplul după film?

D.B: Nina a râmas însărcinată iar într-un târziu a venit și băiatul cel mult așteptat.


Ce v-a făcut să lucrați la acest proiect?

D.B: A fost faptul că m-a scuturat teribil relația camerei cu acești oameni, accesul pe care îl aveai în viața lor, intuiția mea îmi spunea că aici este ceva. În momentul în care vezi că interiorul tău rezonează cu ceva și nu mergi în direcția aia ești nebun.


Filmul documentar „Pocalul. Despre fii și fiice” este o clară reprezentare a istoriei acestor oameni și relația celui care filmează cu aceștia.

pocalul-despre-fii-și-fiice


 

Categorie: Cultură
Etichete: cinema arta, fARAD, farad10, farad2023, film documentar, pocalul fii și fiice
Distribuie:
Articolul anterior
Peste 3.500 de elevi din România și Republica Moldova se vor familiariza cu tehnologia cu ajutorul programului „Meet and Code”
Articolul următor
Proiectil exploziv de calibru 100 mm, descoperit pe un șantier lângă Dedeman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie