„Fiecare pasăre pe limba ei piere”

fiecare pasăre pe limba ei piere
Distribuie:

Așa se spune uneori. Nu trebuie explicată vorba din titlu pentru că oricine știe ce înseamnă. Reversul ei presupune că oricine își vede de treaba lui nu i se pot întâmpla lucruri rele.

Unii, însă vor spune că în anumite cazuri este necesar să intervenim indiferent de riscuri. Din fericire, și asta este adevărată, numai că nevoia de a interveni într-o cauză care nu este personală, trebuie foarte bine cântărită. Pentru că nu totdeauna suntem pregătiți să ducem bătălii de altă natură, decât cele verbale.

Trăim într-o conjunctură belicoasă de câteva luni deja.

Încă din primele zile ale invaziei ruse, comunitatea internațională s-a exprimat cu privire la responsabilitate, atribuindu-i lui Putin tot palierul de epitete și adjective. Nimeni, sau aproape nimeni, nu a stat să cântărească cu mai multă rigoare ceea ce l-a determinat pe liderul Rusiei să ordone ocuparea Ucrainei.
Cu toții s-au grăbit să spună că este nebun, dictator și pe cale de consecință au decis să sancționeze statul rus cu tot felul de interdicții. De fapt, un fel de tăiere a ramurei pe care UE este așezată comod de mai bine de 70 ani. Noi, populația acestei uniuni nu bănuim de prostie pe niciunul dintre cei care au decis interdicțiile, dar suntem tot mai convinși de ticăloșia lor.

Și între prostie și ticăloșie, ne întrebăm acum, care poate fi mai gravă, sau care ar avea efecte mai rele?

O prostie se poate ierta ușor pentru că are în ea inclusă neștiința, dar o ticăloșie ține de o minte deja perevrtită și ca urmare va fi greu de acceptată. De ce cred eu că este vorba de ticăloșie scriu următoarele: Este imposibil să cred că liderii UE nu aveau habar de faptul că Rusia exportă către UE cea mai mare parte din gazul necesar supraviețuirii.
Un gaz care atrage din toate părțile un echilibru economic atât de necesar conviețuirii normale. Și totuși acești lideri au socotit diferit de noi toți. Știau deci faptul, că stârnind un om ca Putin, exista nu doar riscul ci chiar motivația ca acesta (Putin) să decidă în așa fel încât viața europenilor să devină una la limită. Nimeni nu a crezut că prin sancțiuni liderul rus va ordona armatei să se retragă din Ucraina. Cu alte cuvinte cum se spune la volei, ticăloșii i-au ridicat la fileu mingea dându-i acestuia posibilitatea să arate cine este șeful. De ce au făcut-o? Cum ziceam, din ticăloșie. O chestiune care nu mai trebuie demonstrată.

Existau opțiuni? Sigur, numai că ele nu au fost căutate.

Cel puțin la început, când Putin vorbea peste tot despre motivul pentru care a pornit cu război și nimeni nu l-a luat în seamă. Spunea el, că vrea să elibereze Ucraina de naziști.

Acuma, că erau sau nu naziști în Ucraina, tot Putin ar fi trebuit să fie mai explicit. Nu știm exact la cine a făcut el referire dar știm că guvernul de la Kiev s-a comportat neprietenos cu rușii din regiunile di estul Ucrainei. Ceea ce pentru Putin ar fi fost un motiv, cel puțin suficient pentru a-l pune la punct pe măscăriciul de la Kiev. Care, părea că aștepta reacția fraților lor din est.
La apelurile de pace venite de peste tot, acesta a răspuns numai cu solicitări de bani și armament. Nu aceasta este atitudinea celui care își dorește pace pentru poporul peste care este așezat ca lider. Un lider, în condițiile lui, ar fi trebuit să ceară în primul rând o încetare a focului și apoi să se așeze la tratative. Numai că el, nedorindu-și pace și liniște, a procedat exact invers. Și poporul ucrainian are parte de război, atâta timp cât în frunte stau oameni aidoma celui de acum.

Pe de altă parte, nici ceilalți actori nu sunt deloc străini de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

S-au aliniat cu toții unora care au dovedit ce fel de interese le cuprind mințile. Nu le vom știi, cel puțin deocamdată, dar le putem intui măcar dacă privim imaginile care ne spun cui folosesc toate acete atitudini. De fapt ne este foarte ușor să-i remarcăm pe aceiași indivizi care au îngenuncheat Europa între 2020-2022.
Tot ei sunt cei care trimit miliarde din taxele noastre, imposibil de controlat, către un guvern despre care nu avem nici o transparență. Aceste miliarde complet netransparente pot pleca în toate direcțiile și nimeni nu va putea vreodată să întrebe unde și cum s-au cheltuit banii din taxe.

Iar cealaltă facțiune de ticăloși cu lecția pauperizării bine însușită activează din plin în zona, scăpată și ea de sub control, resurselor. O zonă extrem de profitabilă și de mare interes. Numai bună să ne lase fără bani și să ne schimbe dieta prin binele proiectat al proteinelor din insecte. Mult mai ieftine decât carnea roșie de animale crescute în gospodării. De fapt urmăresc aceștia, să arate încă o dată că nu se tem de Dumnezeu, care a spus răspicat ca oamenii să nu mănânce târătoare, și nici insecte.

În ceea ce ne privește pe noi românii, nu avem a ne căuta vreun loc în disputa dintre Vanea, Piotr, Volodea de o parte și Serioja, Kolya sau Nikolai de cealaltă.

Dacă vreo decizie în favoarea vreunuia dintre ei, ar reuși să-l supere pe celălalt, aceasta, (decizia) trebuie să ducă obligatoriu la demisia aceluia, iar dacă cel supărat s-ar arunca cu bombe asupra noastră, atunci consecințele deciziei ar merita regândite. Măcar în sensul unei răspunderi penale.

Într-o animație potrivită putem spune că: atunci când iepurele ajuns din eroare, împărat, crede că poate schimba dieta puiului de urs prin simpla lui zicere, să nu mire pe nimeni de faptul că ursul din cealaltă pădure vine și-l culcă la pământ pe împărat folosindu-și doar laba piciorului stâng.

Viena, 23 septembrie, 2022

Categorie: Opinii
Etichete: razboiul din ucraina, „Fiecare pasăre pe limba ei piere”
Distribuie:
Articolul anterior
Comportament agresiv în trafic, pe strada Voinicilor
Articolul următor
UVVG: Deschiderea festivă a Anului Universitar 2022 – 2023 va avea loc duminică, 25 septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (10)

    LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (x) Scrisoarea a șasea: TRIPLĂ SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE: MINE, NIMENI ȘI NIMIC PREAMBUL SAU JUSTIFICARE pentru un ipotetic Factor Poștal pe care…
virgil florea

TENDINȚE VS. FINALURI

Cum spuneam într-un articol mai deunăzi, observăm, analizăm, și pe cât psobil încercăm să ne punem la adăpost. Auzim din cabană rostogolirea avalanșei, știm cât de pericuoloasă este, fugim cât…
virgil florea

UNIUNEA ISLAMICĂ EUROPEANĂ (3)

Ne dezvoltăm, ca indivizi, datorită în mare parte unei capacități cu care ne naștem fiecare. Se numește observare. Nu este măsurabilă și deci nu putem vorbi despre o scală care…
alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (7)

LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (vii) Scrisoarea a treia: SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE EXCELENȚA SA, Monsieur Le President de la Republique Francaise, EMMANUEL JEAN-MICHEL FREDERIC MACRON Monsieur le…