Gunoiul SF și soluțiile bune… ale altora

cartela rampa mizil 2
Distribuie:

 

 

Aradul este un oraș în continuă mișcare. La fel și problemele orașului, ancorat adânc în trecut, au dinamica lor. Așa a fost și cu momentul  gunoiului care la un moment dat părea că nu se mai termină.  Acum că a trecut în plan secund, am avut timp să arunc o privire la cum se descurcă alții.

Ce să vezi, undeva într-un orășel din Muntenia, în Mizil, problema gunoiului este – cel puțin pentru noi, „un oraș civilizat”, una SF, coborâtă tocmai din viitorul japonez. Pubele cu coduri de bare și cip, gunoi menajer plătit la kilogram. Asta se întâmplă la Mizil, unde firma de salubritate a tehnologizat procesul de colectare. Oamenii plătesc acum strict pentru gunoiul pe care îl produc. Nimic în plus. Iar deșeurile care se pot recicla NU sunt facturate, pentru a încuraja localnicii să colecteze selectiv.

Toate cele trei mii de pubele de gunoi din Mizil au primit câte un cod de bare și un cip. Iar pe mașinile firmei de salubritate au fost montate cântare și cititoare de cipuri. Toată lumea plătește gunoiul pe care îl produce, la kilogram. La blocuri, locatarii au primit cartele pentru a intra la ghena de gunoi, ele fiind închise într-un țarc special construit în așa fel încât să nu intre locatarii altor blocuri sau boschetarii care lasă în urma lor numai mizerie.
Până acum, locuitorii din Mizil plăteau 11 lei pe lună, de persoană, indiferent de cât gunoi menajer aruncau. Kilogramul de gunoi menajer costă acum 0,35 de bani.
Deșeurile reciclabile sunt ridicate gratuit de firma de salubritate, pentru a-i încuraja pe locuitori să colecteze selectiv deșeurile.

Firma de salubritate, care aparține primăriei Mizil, a investit 20 de mii (douăzeci de mii) de euro pentru modernizarea mașinilor de gunoi. În plus, a dat 5 lei pentru fiecare pubelă dotată cu cipuri si cod de bare. Să vezi și să nu crezi. Un orășel despre care mulți nici măcar nu știu unde este situat pe harta țării, fără GPS, a venit cu o soluție parcă coborâtă, așa cum spuneam din viitor, pe deasupra și ieftină.

Chiar sunt curios ce soluții ne aduce din viitorul japonez edilul nostru. La minim 8 mii de euro bucata…

 

Foto: RepublikaNews

Categorie: Opinii
Etichete: firmă de salubrizare, gunoi, Mizil, salubrizare
Distribuie:
Articolul anterior
Un MOMAU și falca de măgar. Scrisoare către nimeni
Articolul următor
UTA pregătește ultimul meci oficial al sezonului

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

CONTROL PARLAMENTAR

 Teoretic sună foarte bine. Republica parlamentară se bazează pe acest tip de control. Este definitoriu. Dar ia să vedem ce înseamnă el mai exact în republica noastră? Prin legea fundamentală…
alexandru v. mureșan

UTOPIA DISTOPICĂ vs. DISTOPIA UTOPICĂ (III)

Victoria fascismului asupra fascismului! sau Victoria secerii și ciocanului asupra fasciilor! 0. Nota preventivă a autorului la adresa „organelor de salubrizare națională, i.e., membrii „Cooperativei <<OCHIUL, URECHEA ȘI MINTEA ÎMBÂCSITĂ…