Gunoiul si soluțiile SF venite nu tocmai din viitor

laurentiu costut
Distribuie:

 

Aradul este un oraș în continuă mișcare. La fel și problemele orașului , ancorat adânc în trecut, au dinamica lor. Așa a fost și cu momentul  gunoiului, care la un moment dat părea că nu se mai termină .  Acum că a trecut în plan secund, am avut timp să arunc o privire la cum se descurcă alții.

Ce să vezi, undeva într-un orășel din Muntenia , în Mizil, problema gunoiului este , cel puțin pentru noi, „un oraș civilizat”, una SF, coborâtă parcă tocmai din viitorul japonez. Pubele cu coduri de bare și cip, gunoi menajer plătit la kilogram. Asta se întâmplă la Mizil, unde firma de salubritate a tehnologizat procesul de colectare. Oamenii plătesc acum strict pentru gunoiul pe care îl produc. Nimic în plus. Iar deșeurile care se pot recicla NU sunt facturate, pentru a încuraja localnicii să colecteze selectiv.

Toate cele trei mii de pubele de gunoi din Mizil au primit câte un cod de bare și un cip. Iar pe mașinile firmei de salubritate au fost montate cântare și cititoare de cipuri. Toată lumea plătește gunoiul pe care îl produce, la kilogram. La blocuri, locatarii au primit cartele pentru a intra la ghena de gunoi, ele fiind închise într-un țarc special construit în așa fel încât să nu intre locatarii altor blocuri sau boschetarii care lasă în urma lor numai mizerie.
Până acum, locuitorii din Mizil plăteau 11 lei pe lună, de persoană, indiferent de cât gunoi menajer aruncau. Kilogramul de gunoi menajer costă acum 35 de bani.
Deșeurile reciclabile sunt ridicate gratuit de firma de salubritate, pentru a-i încuraja pe locuitori să colecteze selectiv deșeurile.

Firma de salubritate, care aparține primăriei Mizil, a investit 20 de mii (două zeci de mii)de euro pentru modernizarea mașinilor de gunoi. În plus, a dat 5 lei pentru fiecare pubelă dotată cu cipuri si cod de bare. Să vezi și să nu crezi. Un orășel despre care mulți nici măcar nu știu unde este situat pe harta țării, fără GPS, a venit cu o soluție parcă coborâtă, așa cum spuneam din viitor, pe deasupra și ieftină.

Chiar sunt curios ce soluții ne aduce din viitorul japonez edilul nostru. La minim 8 mii de euro bucata.

Categorie: Opinii
Distribuie:
Articolul anterior
L-au prins la „Fortuna” vânzând țigările cui nu trebuia…
Articolul următor
A murit fostul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, preotul Iacob Bupte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

florea virgil

Cele două Românii

Așa după cum reiese ușor din titlu, cele de față vor fi despre două Românii, care au apărut după anul 1950 exact pe teritoriul administrativ al Republicii Populare (de atunci)…
razvan cadar

[Profile în câteva linii] RĂZVAN CADAR 

Mă informez cu dificultate despre RĂZVAN CADAR, precizând că nu găsesc aproape deloc date despre începuturile sale în politica arădeană și puține informații despre activitatea sa în spațiu public. NU…