Acest text este un eseu parodic. E o închipuire despre ceea ce ar trebui să îmbunătățească, prin înfrumusețare și utilitate, autoritățile arădene. Desigur costă, dar amânarea costă și mai mult. Oricum sunt alocate sume importante pentru împrospătarea lunară a cardurilor salariale ale multor, foarte multor angajați ai primăriilor. Iar remunerarea acestora, conform statelor de plată, este umflată atât de mult, încât reprezintă un procent revoltător din banii contribuabililor.
Ce e HIP – HOP-ul propus pentru satisfacerea curiozității turiștilor care în naivitatea mea ar putea rămâne cu amintiri frumoase?
H H este un BUS DESCHIS care circulă pe trasee fixe, având în dotare căști de traducere a informațiilor despre obiectivele turistice, de pe diferite trasee urbane. Propun ca stația de pornire să fie undeva la BOUL ROȘU, explicându – li – se povestea unui bou „ca toți boii”, dar de culoarea roșie. Traseul trece pe strada Preparandiei în cartierul RAȚVERTAI (cu mirarea în fața maghernițelor), de unde continuă în Piața Avram Iancu având oprire la TEATRUL HIRSCHL pentru fotografii de epocă. Trece pe la fosta FABRICĂ DE ZAHĂR, ajunsă teren cu bălării și resturi gunoiere, după care urmează un popas la AEROPORT spre a aștepta eventuala filmare a sosirii vreunui avion deturnat de vremea rea. Aici, turiștii pot afla informații despre cele opt terenuri de fotbal ale municipiului, dărâmate în folosul unor Mall-uri, de tip Kaufland, Lidl, Profi, Selgros etc. Se ajunge la TRICOUL ROȘU, prezentându – li –se turiștilor un câmp buruienos. În apropiere se află MONUMENTUL UNIRII, din fața fostului CINEMATOGRAF DACIA (acele plăci ruginite puse orizontal cu prilejul comemorării centenarului Unirii), după care traseul ar urma drumul spre Grădiște. Acolo Hip – Hop –ul face popas la ruinele FABRICA DE TUTUN, apoi FABRICA DE SERINGI, fostele SERE, iar întoarcerea ar avea loc pe Calea Aurel Vlaicu la ruinele unei UNITĂȚI MILITARE și FABRICA DE SPIRT ȘI DROJDIE. Oprirea pentru cumpărături, se va face la complexul ARMONIA și MALL-ul din Vlaicu. De acolo, se va reveni la locul de plecare, trecând pe la SINAGOGĂ. Unii turiști plătitori vor putea opta pentru o vizită la CETATEA VAUBAN, cu BISERICA din incintă, pe care au crescut deja copaci. Vor trage cu ochiul la BAZA SPORTIVĂ (Abel), neîntreținută și spațiu de aruncare a gunoaielor.
Am propus un traseu, deși știm că orașele care se respectă au mai multe, care de care mai ispititoare. Ideea mi-a venit în Barcelona, Marsilia și Genova admirând orașe gospodărite de decidenți cu viziune, care gândesc la confortul cetățenilor și nu doar la propriile lor salarii.
Citește și: Mai multe articole ale autorului – AICI