Instituția „Eroul Necunoscut”

eroul necunoscut
Distribuie:
Biblioteca județeană A. D. Xenopol din Arad a organizat o conferință despre Eroul necunoscut, sub patronajul Asociației Naționale Cultul eroilor „Regina Maria” (ANCERM),  filiala Arad, prin grija colonelului r. Marcel LUCACIU

afis conferinta eroul necunoscut centenar

Aveam să aflăm din cuvântul istoricului Ioan TULEU, că granița dintre erou și trădător este destul de vulnerabilă, că nu există criterii clare pentru așezarea unuia sau altuia între patrioți și dușmani, că opinia publică receptează ideea de erou în funcție de conjuncturi. A dat exemple de personalități care pentru o generație  a fost un martir, iar pentru altă generație un trădător. Cei morți pentru apărarea patriei și declarați eroi unii erau împușcați în față alții în spate, ca dezertori.

Președintele ANCERM, colonelul r. Marcel Lucaciu, a prezentat slieduri privind nașterea în 1923, a Instituției Eroul necunoscut, apoi un documentar (sub formă de film de epocă) privind ceremonialul național referitor la alegerea mormântului eroului necunoscut dintre cei căzuți în luptele din primul război mondial pentru unire și apărarea patriei. A fost un moment emoționant, cu rezonanțe de intens patriotism.

S-a mai dat exemplul celor doi frați, care au pierit împușcați, unul luptând la Cotul Donului și Odessa, iar celălalt în Munții Tatra. În funcție de contextul politic, fiecare a devenit „trădător” și apoi „erou” și invers. Cei 13 generali luptători sub jurământ în armata imperială au fost trădători pentru Imperiul (condamnați la moarte) și eroi revoluționari pentru Ungaria (omagiați postmortem). În cimitirul Pomenirea, până în 1989, în dreapta și stânga intrării erau morminte de eroi (români și sovietici), iar după 1989, „eroii luptători pentru eliberarea patriei de sub jugul fascist” sunt omagiați, iar ceilalți ignorați în totalitate. 

Eu am amintit de Vasile Popeangă, rănit de opt ori în Ungaria și Tatra, fără a face caz de eroismul său:

„Eu nu am cerut statului ceva pentru că sângele meu a stropit de opt ori pământ străin, dar aș fi meritat pentru grija de a-mi proteja subordonații mei (eu fiind locotenent) și nu i-am expus carnagiului”. În fine, s-a pomenit de situația unui personaj din literatura lui Rebreanu din Pădurea spânzuraților. Apostol Bologa a pus zel militar ca să onoreze jurământul față de statul austro-ungar. Când e pus să lupte împotriva românilor, ajunge în dilema: alegere între datoria față de stat și onoarea respectării unui jurământ, pe de o parte, și între datoria față de neamul său românesc. Orice dilemă sfârșește în tragic. Dezertarea sa coincide cu sinucidere. Dar înainte de opțiune, conștiința sa e terorizată de reflecții morale. Evoluția conștiinței sale de la condiția de cetățean al statului, la cea de aparținător unei națiuni are o alternativă: omul, dat de Dumnezeu, aparține umanității, iar: „merindea veșnică” i se află în suflet.
Din confruntarea conștiinței cu istoria, omului nu i lasă vreo opțiune de libertate. Atârnând în ștreang, fața i se lumină și-l cuprinse o imensă dragoste pentru viață. 

Ca excelent moderator al acțiunii dedicată Instituției Eroul Necunoscut, Ioana NISTOR s-a pregătit cum se cuvine,

documentându-se pentru amplificarea valorii și calitatea omagierii spiritului patriotic, ca mesaj al eroilor necunoscuți ai neamului, luptători pentru independență, libertate, demnitate națională. MenireaANCERM, ca organizație neguvernamentală, apolitică și non-profit, are atribuții de a găsi măsuri urgente de stopare a degradării operelor comemorative de război, de refacere și îngrijire a acestora.”. Publicația „Cultul eroilor” va întreține respectul față de eroi și față de veteranii de război, inclusiv pentru internaționalizarea respectului față de eroi și eroism.


Articol asociat:

Conferința „Remember! Eroul Necunoscut – Centenar (1923-2023)”, la Biblioteca Județeană


Foto principal: Stâlpul memorial și mormintele eroilor din Cimitirul „Pomenirea”


 

Categorie: Cultură
Etichete: ANCERM, anton ilica, Biblioteca județeană A. D. Xenopol din Arad, colonelul r. Marcel LUCACIU, Cultul eroilor „Regina Maria”, Instituția Eroul Necunoscut, Ioan TULEU
Distribuie:
Articolul anterior
Arădencele Andra și Carina Crainic sunt medaliate cu bronz alături de echipa României la Campionatul Mondial de Gimnastică Ritmică
Articolul următor
„Alumni U.V.V.G. Arad” prezintă absolvenți ai universității: Cătălina Banciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie