Interact with Kimaera #4 – Atelierul de mediere culturală organizat de Post-Educația

interact with kimaera #4
Distribuie:

Interact with Kimaera ediția a 4-a s-a desfășurat în perioada 2-3 Octombrie la Complexul Muzeal de Artă Arad și i-a avut ca mediatori pe Cătălin Alb și Eduard Enache.

atelier interact with kimaera #4
Atelierul avut drept scop principal familiarizarea publicului tânăr, în special a elevilor și studenților, cu lucrările de artă new media din expoziția Kimaera printr-o serie de activități interactive bazate pe comunicare și observații libere.

Atelierele i-au ajutat pe participanți să învețe și să  înțeleagă ce este arta new media, dar și ce fac artiștii new media pe baza observării lucrărilor din expoziție și a contextualizării lor prin dialog și strategii bazate pe gândire vizuală. Atelierele au în componența lor un element important prin care sensul lucrărilor a fost negociat împreună cu participanții, pornind de la statement-ul artistic. 

Pe 2 și 3 octombrie au participat și elevii de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” în cadrul ultimelor ateliere de mediere culturală # din jurul meta-instalației kimaera.
În 2 Octombrie au participat elevii clasei a 11-a B (arte plastice), iar în 3 Octombrie elevii clasei a 9-a E (arte decorative). În cadrul atelierelor au descoperit lumea artelor noilor media prin modulele și instalațiile kimaerei.

Am luat legătura cu Cătălin Alb, unul dintre mediatori pentru a ne spune mai multe despre atelier și cum s-a desfășurat acesta.
Cum au inceput atelierele Interact with kimaera

Cătălin Alb: Atelierele de mediere culturală „Interact with kimaera” au fost făcute la invitația Nitei Mocanu, coordonatoarea proiectului Post-Educația, începând cu septembrie 2022. Am fost invitat alături de Eduard Enache, amândoi fiind absolvenți de Istoria Artei, să facem o serie de activități educative în jurul meta-instalației de artă new media kimaera — realizată de kinema ikon.

Pentru că trebuiau să fie dedicate publicului tânăr din Arad, am propus o serie de ateliere de mediere culturală prin care am încercat să descoperim dintr-o altă perspectivă instalația realizată de kinema ikon și în același timp să aflăm mai multe despre arta new media – arta noilor media. În total am avut 8 ateliere în care ne-am întâlnit cu elevi și studenți din Arad – aproximativ 130 de participanți – și am încercat să-i apropiem de arta zilelor noastre și să îi îndrumăm să aibă încredere în ei înșiși și în părerile lor legate de modul în care poate fi interpretată arta.


Ateliere interactive

Cătălin Alb: În cadrul activităților, alături de Eduard am optat pentru ideea de mediere culturală deoarece ne-am dorit să propunem un altfel de model în a privi o expoziție de artă și de a discuta despre ea, chiar dacă ne raportăm la arta noilor media. Prin mediere culturală nu ne referim doar la un tur ghidat prin expoziție în care noi, ca mediatori, doar explicăm pe rând ce înseamnă fiecare lucrare, ci la implicarea publicului prin discuții și activități interactive în care participanții sunt o componentă indispensabilă.

Poate cel mai important aspect al acestor ateliere a fost că am încercat să negociem sensului lucrărilor împreună cu participanții, adică să plecăm de la ideea că nimic nu este corect sau greșit și că suntem într-un spațiu în care am venit toți să învățăm câte ceva unii de la alții.


Cum se desfășoară un atelier de genul

Cătălin Alb: În cadrul atelierelor, la început am oferit informații minimale despre ceea ce vedeau participanții în expoziție, în schimb, i-am invitat să exploreze fiecare lucrare de artă kinema ikon, să își folosească telefoanele, să facă fotografii, să scaneze codurile QR și să interacționeze cu instalațiile new media. Apoi ne așezam cu toții în cerc și puneam constant întrebări pentru a-i îndemna pe ei să răspundă, iar în cele din urmă, până la final, aflam de fapt ce voia să spună artistul doar cu răspunsurile participanților.

Întrebările erau simple, bazate pe gândire vizuală și pe observații directe, iar noi, ca mediatori, încercam să-i ghidăm spre un sens sau altul, pentru a ne apropia ușor, ușor de sensul lucrării, cel propus de artist. La finalul fiecărui atelier, era minunat să vezi cum aproape toți își dădeau seama că prin simpla lor opinie pot descifra un concept artistic care ar putea părea intimidant și foarte sofisticat.  Am încercat să dărâmăm un perete, acela care te face să simți că unele lucruri sunt complicate și inaccesibile.


Cum au reacționat participanții din cadrul atelierului

Cătălin Alb: Au fost mai multe ateliere de mediere, unele doar cu elevi aduși de la ore la muzeu, altele cu studenți și tineri interesați de artă, care au avut loc în multiplele faze de dezvoltare ale instalației kimaera.

Deoarece instalația este compusă din mai multe module sau lucrări de artă conectate între ele și dezvoltate într-o perioadă de doi ani de kinema ikon, am putut să urmărim în cadrul acestor ateliere evoluția ei. Participanții de cele mai multe ori erau curioși și implicați, chiar entuziasmați să participe la o activitate la care totul era bazat pe ce credeau, vedeau și simțeau când se uitau la o lucrare de artă.


Noile generații și arta

Cătălin Alb: A fost fascinant să vedem cum diferite generații de tineri văd aceeași lucrare de artă și cum vorbesc despre ea. Per total, a fost o experiență bogată din care am învățat multe și prin care am reușit să ne dezvoltăm tehnicile de mediere culturală și
modul în care lucrăm cu publicul.

A fost și pentru noi o reconfirmare a faptului că arta este accesibilă oricui dacă este dată la o parte cortina deseori intimidantă a muzeului. Scopul atelierelor este să îi încurajăm, să îi învățăm și să le arătăm că educația ca sistem se transformă constant și funcționează cel mai bine când este orientată către mințile strălucite ale noilor generații.


atelier interact with kimaera #4

Photo credits: @ Post-Educația 


 

Categorie: Cultură, Educație
Etichete: catalin alb, eduard enache, interact with kimaera, kinema ikon, muzeul de arta arad, post-educatia
Distribuie:
Articolul anterior
Dialog cu IMD – Darius Țolea, tânăr talent al rapului arădean
Articolul următor
O ANTILANSARE de carte. Lumini sumbre – o adunătură de umbre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie