Dialog cu IMD – Darius Țolea, tânăr talent al rapului arădean

whatsapp image 2023 09 18 at 21.22.06 scaled e1697747903516
Distribuie:
Darius Țolea, un tânăr arădean de 17 ani cu potențial, fiindcă despre asta este vorba în această serie de articole, încearcă să răzbată în lumea trap-ului românesc.
Mai multe despre povestea lui, inpirații, lirici, albume și concerte, aflați în interviul pe care l-a oferit pentru Critic Arad.

Când a început parcursul tău cu muzica?

De făcut muzică m-am apucat în 2019, am înregistrat prima piesă în luna mai, dar am lansat-o cu tot cu clip în 11 septembrie. Bine, practic la 13 ani am făcut prima piesă care este acum pe Youtube doar la privat, dar cea publică a făcut 20.000 de vizualizări. Însă parcursul a continuat și încă continuă. În 27 martie 2020 am lansat primul album „Haterii vorbesc”, care conține 10 piese, motivat de critica colegilor, având în vedere că mulți făceau mișto de visul meu legat de muzică. Acolo mi-am vărsat toate frustrările și sentimentele.

Am destule feat-uri la activ, acum. Am făcut cam 1.000 de views pe lună. În 18 aprilie 2021 am lansat o piesă și a început să mă laude lumea pentru că am tranziționat pe rap, R&B.


Ce te-a inspirat să începi?

În primul rând, sora mea m-a inspirat, am auzit-o mereu cântând în casă încă de mic, eram mereu la concertele ei și așa am ajuns la studio-ul ei din București, unde am și înregistrat pentru prima oară o piesă în mod profesional. Bine, apoi mi-am făcut studio-ul meu din banii strânși și treptat am învățat să fiu autodictact, am învățat Mixstudio. Țin minte că Melisa făcea canto, iar pe când aveam vreo 8 ani, am fost odată la studio-ul profesorului ei și el m-a întrebat ce aș vrea să cânt și răspunsul meu a fost Snoop Dogg. Dar ca inspirație, m-au atras  și alți artiști, spre exemplu Ian și Aszteca, Cedrik, Oscar, Nimeni Altu, Dragonu AKA 47 sau Psihotrop. Pe lângă inspirația de la alți artiști, în ceea ce compun, versuri și muzică, mă inspir în general din viața mea, din societate, din ce se întâmplă în jurul meu. Îmi place să fiu observator. Iubita mea este de-asemenea o sursă de inspirație.


Spune-ne câteva lucruri despre piesele pe care le-ai lansat până acum și experiențele tale cu muzica.

Dacă în 2019 m-am apucat, în noiembrie 2021 m-am apucat de canto și am devenit mai melodic, ceea ce a ajutat enorm.

În 27 decembrie 2021 am lansat un LP numit „IMD”. Înainte de acel album numele meu era „I Am Darius”. De aici a venit numele. Am Început albumul cu IMD, piesa IMD și acum artistul IMD. Sună bine și e un nume ușor reconoscibil. În 2022 am scris o piesă cu mesaj puternic, „Trista realitate”, lansată în 22 martie. E o piesă mai profundă, cea mai complexă până în acel moment.

Mai apoi a urmat o perioadă de cover-uri, „Rece Ca Decembrie” a fost primul, mai apoi piesa Corinei Chiriac, „Nopțile la rând”, reinterpretată în stilul meu. În același an, în 17 iunie, am decis să fac o piesă mai comercială, colaborare cu Lil Lazăr, „5 Stele” remix. A fost mai mult forțată ca să prindă la public, dar a avut un reach de 50.000 de vizualizări.

Anul acesta, în 20 mai, a apărut albumul „Suveran”. Titlul semnifică faptul că sunt suveran în generație, reprezint valul nou de trapperi, arată faptul că sunt mândru de piesele mele, primesc laude că sunt umăr la umăr cu Oscar la versuri și asta pentru că sunt creator, nu doar interpret. Am vrut să mă perceapă lumea în acel fel. Am lucrat la acest album din noiembrie anul precedent și am vrut să fac un album de 15 piese, scriam, îmbunătățeam, să iasă bine. 

Se împarte pe trei capitole, cinci piese fiecare. Primele cinci piese sunt trap, următorul capitol este o trecere fluidă de la trap la „old school” și al treilea old-school combinat cu trap, Kendrick Lamar type.

Membrii familiei mele au fost cei mai mari critici, perfectioniști, dar la acest album nu au avut ce să zică. Deja am prins dexteritate, m-am obișnuit mai mult cu flowurile si am vrut să fac un album cu vocea mea de la 16-17 ani și să am un repertoriu pentru concerte.


Ai avut concerte până acum? Știm că ai fost și în line-up-ul AOA Ghioroc.

Da, am avut concerte. Primul meu concert a fost pe 11 noiembrie 2022, la un bal al bobocilor din Miniș, unde am și întâlnit-o pentru prima dată pe iubita mea. A venit să facă o poză cu mine, iar de acolo a început totul.

Cât despre AOA, am ajuns să cânt acolo datorită albumului pe care l-am lansat. Am trimis mail-uri la mai multe primării din județ și am dat de un organizator AOA căruia i-a plăcut albumul. Acesta a vrut să mă includă în line-up-ul de la aeroport, însă l-am contactat puțin cam târziu. Dar măcar am ajuns la AOA Ghioroc. Am fost foarte entuziasmat de experiența asta, am ținut pentru prima dată un concert adevărat. Mi-am făcut momentul, a fost plăcut, indiferent de ora scenică pe care am primit-o. Am fost foarte încrezător și am interacționat cu publicul ca si cum ar fi fost full crowd. Ulterior, în urma AOA Ghioroc, am fost și la Zilele Ghiorocului.

Prin mailurile pe care le-am menționat, am reușit să fiu inclus în programul Zilelelor Mândrulocului și al Horiei, 28 august la Horia si 2 septembrie la Mândruloc.

După ce am gustat notorietatea de la AOA, am cunoscut un dj local, cu care am și colaborat pe o piesă, „Ora 5”. Colaborarea cu Redd m-a făcut să străluscesc mult mai tare ca artist deoarece munca în echipă este mut mai benefică. Așadar, „Ora 5” a fost o piesă despre relevarea și completarea artistului.


Ce planuri de viitor ai? Ai vreun proiect important?

În vara anului 2024 să fiți pe fază, că urmează ceva foarte tare, iar acum încerc din răsputeri să fiu cât mai diferit, să nu fiu un stereotip, să vin mereu cu ceva nou. Îmi place să fiu versatil, să încerc mereu subgenuri noi. Pur și simplu urmează să fac muzică din ce în ce mai bună. De altfel, un artist de rap cunoscut din România mi-a ascultat piesele și s-ar putea să urmeze o posibilă colaborare, cine știe?…


Printre altele, am aflat că piesa pe care cu greu ar fi trebuit s-o aleagă ca fiind preferata lui de interpretat pe scenă este „Piesă de Artă” pentru că vorbește despre iubita lui și, după spusele lui, descrie relația intensă pe care o au. „E un sentiment pe care nu îl pot compara cu nimic, versurile sunt complexe și catchy, dar în același timp beat-ul se mulează perfect cu flowurile, vocea mea și piesa în sine”.

În aceeași idee, ne-a mărturisit că fanul lui numărul 1 este în mod clar iubita lui.


 

Categorie: Dialoguri
Etichete: Darius Țolea, IMD, interviu, trap
Distribuie:
Articolul anterior
Lansarea revistei CelebriTime Magazine România
Articolul următor
Interact with Kimaera #4 – Atelierul de mediere culturală organizat de Post-Educația

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie