INTERVIU | Trupa Fittonia a lansat videoclipul „Catch Fire”

fittonia
Distribuie:

Fittonia a lansat recent noul videoclip pentru piesa „Catch Fire”, dovedind încă o dată că sunt o forță creativă care redefinește peisajul muzical contemporan.


Pornind de la o bază de melodic death metal, dar cu un apetit neobosit pentru inovație, acești artiști din Cluj-Napoca au adus un suflu proaspăt în lumea muzicii.

Fittonia îmbină elemente tehnice complexe cu structuri pop accesibile, oferind astfel o experiență auditivă variată și captivantă, potrivită atât pentru ascultătorii avizați, cât și pentru cei care se aventurează pentru prima dată în universul muzicii metal.

Trupa și-a făcut debutul în peisajul muzical în anul 2021, la Cluj-Napoca. Componența trupei este formată din șase membri și anume: Rațiu Raul Dorian la voce, Daniel Moldovan la chitară, Joldiș Vlad la chitară,  Cătălin Laslo la bass, Dorian Emil la keyboard și Rareș Gălățean la tobe.

În scurt timp de la înființare, Fittonia a captat atenția audienței cu lansarea primului lor single, intitulat „L.Y.E.B”. Trupa a demonstrat în nenumărate rânduri creativitate și diversitate, cu piese ca „Identical”, „Neversea” și „River”.


În 2022, Fittonia și-a adus muzica pe scenă, susținând concerte live atât în spații indoor, cât și la festivaluri outdoor. Printre momentele memorabile se numără un concert propriu în Cluj-Napoca, care a adunat peste 100 de spectatori entuziaști, precum și prezența la Festivalul Posada Rock și un show comun cu formația Dirty Shirt.

Fittonia este mai mult decât o trupă – este o experiență muzicală în sine. Cu energia lor contagioasă și sunetul lor inovator, acești artiști promițători continuă să exploreze și să redefinească limitele muzicii contemporane, captivând și inspirând audiența din întreaga țară.


Despre începuturile trupei Fittonia și mai multe detalii din interiorul ei, ne-a vorbit Daniel Moldovan, chitaristul trupei.

Daniel Moldovan: Trupa a început în 2021. Eu (Daniel) și Vlad ne cunoșteam de ceva timp și am decis să începem un side project în care să cântăm metale, deoarece amândurora ne plac mult trupe precum Megadeth și Children of Bodom, iar trupele din care făceam parte atunci (Crusader, respectiv Stiff Kicks) cântau Hard Rock.

Am vrut să lucrăm cu cei mai buni oameni pe care îi cunoaștem și așa s-a nimerit ca 2 dintre ei să fie tot chitariști și anume Cătă și Dorian. Mai degrabă am lucra cu cineva care a avut determinarea să devină un chitarist bun decât cu cineva care cântă la bass sau la pian la un nivel mediocru. Pe Milu îl știam ca unul din vocaliștii de metale din oraș așa că l-am chemat la sala de repetiții într-o zi și s-a potrivit ca o mânușă.

Am rămas surprinși cât de natural i-a fost să pună voce peste instrumentale relativ complexe. Iar cu toboșarul „we found love in a hopeless place”, cum ar spune Rihanna. Am pus un anunț pe Facebook și Mapex ne-a răspuns cu entuziasm. Al șaptelea membru al trupei este Laura, arma noastră secretă care se ocupă de videoclipuri și tot ce ține de visuals.


De la ce vine numele trupei „Fittonia”? Are o semnificație?

Daniel Moldovan: Da. Stăm destul de prost la capitolul de a da nume (L.Y.E.B. si KoBe fiind două exemple) însă aici am avut noroc cu Laura. Ei îi plac mult plantele şi s-a întâmplat ca atunci când căutam un nume pentru trupă ea să aibă o fittonie. I-a propus numele „Fittonia” lui Vlad şi el nouă şi am fost cu toții de acord. Fittoniei i se mai spune şi „the nerve plant” iar pentru a lucra în industria muzicală ai nevoie de nişte nervi de oțel.


Despre progresul trupei și noua lansare a video-ului „Catch Fire”

Daniel Moldovan: Până în prezent am lansat 8 piese însoțite de videoclipuri și am avut peste 50 de concerte. Momentan ne concentrăm pe a lucra la piese noi și a îmbunătății show-ul nostru live, așa că veniți să ne vedeți dacă aveți ocazia.

Cât despre piesă este o întoarcere către sonoritățile dure din primele melodii, însă dezvoltă afinitatea noastră pentru producție și împletire de genuri muzicale.

p1005152


Ce teme abordați în această piesă?

Daniel Moldovan: Din punct de vedere conceptual, este o poveste a tatonării dintre dragoste și ură, în relație cu persoanele sau lucrurile importante nouă. Altfel spus, e polaritatea dintre toate calculele, discursurile, argumentele și pledoariile interioare care pălesc în fața puterii unei atingeri, în fața contactului uman.

Am vrea ca publicul să știe că nu ne e teamă să abordăm sonorități Pop sau teme interioare, chit că ambele pot aduce scepticism în cercurile „specializate”. Calea spre „o scenă ca afară” este elevarea prin muzică, a sinelui, a formației, dar și a publicului. Vrem să fim o forță a schimbării, nu a conformării.

Videoclipul este făcut să reflecte tema și versurile piesei prin intermediul unor metafore vizuale. Suntem de părere că acestea nu sunt greu de înțeles așa că vă lăsăm pe voi să le interpretați cum doriți.


Videoclipul este făcut foarte profi, cum a fost procesul de filmare?

Daniel Moldovan: Experiența filmării a fost una nouă, deoarece este prima oară când chiar putem spune că am avut o mică echipă. Protagoniștii noștri, Narcisa Socaciu și Raul Trifan, sunt prieteni din copilărie ai lui Mapex și Milu respectiv, și sunt prima dată în ipostaza de actori, fără să se cunoască între ei până în ziua filmărilor.

Le mulțumim pentru curajul de a accepta invitația și pentru prestația lor care depășește orice așteptare a noastră. Vrem să le mulțumim și Anei Sălătioan pentru că ne-a primit la ea în casă, ne-a machiat, ne-a suportat și a venit cu noi pe platou pentru retușuri. Îi mulțumim și prietenei noastre, Astrid Molnar pentru că ne-a ajutat cu hairstyling-ul.

A fost amuzant când am ieșit de la machiaj, așa cum se vede în videoclip, într-un cartier clujean și se uita toată lumea la noi. Am mers să facem poze într-o curte din apropiere și au început să iasă oamenii din blocul de vis-a-vis, pe geam, să se uite. Ne-am simțit pentru câteva momente ca o coloană oficială sau ca Michael Jackson când filma clip în Brazilia.

Am vrea, nu în ultimul rând, să îi mulțumim lui Sebastian Damian care a făcut un mix impecabil și vă invităm să ascultați noul lui album, „Happy Kid”.


Puteți asculta Catch Fire pe linkul de mai jos:


Dacă v-au plăcut și doriți să urmăriți și să susțineți trupa Fittonia, mai jos se află linkuri cu paginile lor de social media.

Instagram: https://www.instagram.com/fittoniaband/

Tiktok: https://www.tiktok.com/@fittonia.band

Facebook: https://www.facebook.com/fittoniaband

Magazin Online Merch: https://marketplace.printoteca.ro/ro/345_fittonia


Citește și:

 

Categorie: Dialoguri
Etichete: Catch Fire, Daniel Moldovan, Fittonia, trupa Fittonia
Distribuie:
Articolul anterior
Eveniment organizat în contextul Zilei Poliției Române – Ziua porților deschise 2024
Articolul următor
Liderul Trupei Phoenix, Nicu Covaci, a fost operat de urgență pe creier la Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie